Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vyvoj reci

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka,
    dakujem za vase cenne rady, tato poradna je vynikajuca.
    Chcela by som sa poradit ohladom vyvoja reci dietatka. Nasa 15mesacna dcerka sice cely den dzavoce, ale nie je to velmi zrozumitelne. Vie povedat "mama", na tatina povie
    iba "ta"(ale vie, ze je to on, hlada ho na fotkach, ukaze na neho prstikom a povie "ta"), ked jej nieco spadne alebo ona sama pri chodzi povie "baa" (ako bac) a zretelne na otazku "kde je .." ukaze prstikom a odpovie "tam".Dava si veci do suvislosti, vidi auto a povie"brrr, tam" a ukaze.Rovkano v knizkach, aj v tych ktore vidi prvy krat pekne ukaze zvieratko, napodobni. "Kolo kolo mlynske" urobi a povie pekne "baa" a "taak" sa zatocime, zdvihne pri tom rucicky. Celkovo mam pocit,ze je velmi vnimava,reaguje pekne a rozumie snad vsetkemu, o com s nou hovorim, o co ju poziadam..
    Ale na poradni nam pani doktorka povedala, ze je to malo a ma vediet povedat aspon 4 zrozumitelne slova. Rada bz som poznala aj vas nazor, aspon na dialku..vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ale veď ona tei slová vie,len ich hovorí v skrátenej verzii / ta/ Vývoj reči je prísne individuálny, veľa s ňou rozprávajte, správne, nie maznavo a nepoužívajte jej skrátené verzie slov.

Podobné otázky

  • rozpravanie

    , Autor: zuzi010

    Dobry den, syn ma 2 roky a 3 mesiace a znepokojuje nas,jeho rozpravanie..niektore veci/mena slova pomenuva iba zaciatocnym pismenom,prvymi slabikami alebo si ich pomenoval po svojom...napr.tatovi hovori vylucne kratkym ta-, aj ked to dokaze povedat, albo na niektore veci ma vylucne svoj slovnik, kroremu ja sice rozumiem ale obavam sa, aby mu to tak nezostalo, ved ked pride do skolky... Ked je niekto u nas je velmi malo zhovorcivy a taktiez na verejnosti, v obchode so mnou malo komunikuje, uvolneny a komunikativny je skor doma alebo ked sme vonku len sami...ked sa ho niekto nieco pyta, nepovie nic..inak vie uz rozoznat mnohe farby, celkom pekne napocita/opakuje/ cisla do dvadsat, lebo to su take kratsie slova, to mu vyhovuje viacej, ale ale aj to je mu rozumiet dost necisto, pritom mu denne od malicka citam ..ma rad citanie...netreba navstivit logopeda radsej skor..ako neskorodakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to obvyklý spôsob vývoja reči, detičky takto často začínajú rozprávať, skracujú slová, majú svoj slovník. pri dobrej komunikácii s dieťaťom / čo správne robíte/ sa vývoj reči posunie správnym smerom, myslím, že zatiaľ logopedické vyšetrenie nie je potrebné. To, že nerád komunikuje na verejnosti, je dané skôr povahou dieťatka, už teraz sa prejavuje asi ako vnímavé dieťa, ktoré viac myslí, má svoj svet a radšej komunikuje len v známom prostredí.

  • rada

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Citala som vo vasich odpovediach,kedze citam tuto poradnu, vela sa tu dozviem ze neodporucate detom do 3 rokov sladkosti. Ja mam 22 mesacneho syna ale sladkosti sa pred nim ukryt nedaju,kedze ich dostava od starych rodicov,tiet,susediek... ja to tiez nemam rada ale vsetci nosia sladkosti a uz ked mu ju daju do ruky tak syn si to uz nepusti. Ale preco je podla vas dobre aby deti netusili ze existuje sladke? Predchadza sa tym kazom alebo? Dalej sa spytam na vit. D ten odporucate v zimnych mesiacoch az do puberty,preco? Je tento vitamin nejak dolezity? Telo ho nevie cerpat z jedla? A este ma zaujima ci je normalne ze syn vela nerozprava on ma svojich par slov ale poznam jedno dievcatko co rozprava a hovori basnicky v jeho veku. Tak neviem ci su dievcence chytrejsie,alebo synovi sa nechce rozpravat. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vývoj reči, tak ako všetko v ľudskom živote je prísne idnidviduálny. Samozrejme platia určité pravidlá. V jeho veku by mal používať asi 60 slov, respektíve vedieť jeho význam. Po druhom roku života by mal začať používať jednoduché vety / mama daj a pod./
    So sladkosťami je to ťažké. Všetci ich máme radi, sladká chuť nám robí dobre, zahasia rýchlo aktuálne hlad. Deti na to tiež veľmi rýchlo prídul Neopdorúčam ich práve preto, že chuť na sladké , keď ho spoznajú ich vedie k tomu, že ju preferujú a odmietajú jesť, to čo ich vývoju prospieva, teda bežnú "zdravú" výživu. potom sa mamičky sťažujú, že dieťa zle papá, samozrejme sladkosti papá, ale tie mu nezabezpečia prísnu potrebných živín! Takže preto. Osobne môžem povedať, že sme s mužom tiež babka a dedko a nedať nášmu vnukovi žiadnu sladkosť je problém aj pre nás. Snažíme sa to kompenzovať tým, čo má rád z toho "dobrého" Nech starkí alebo susedka donesia banán alebo detskú výživu. Dostať od Hipp ale aj iné značky také keksiky, ktoré sú vlastne koncentrátom ovocie medzi dvoma oplátkami. To je dobré a vhodné mlsadlo! Samozrejme, že nepodávaním sladkostí sa aj predchádza zubnému kazu.
    Vitamin D je jeden z najdôležitejších vitamínov pre celý metabolizmus, teda látkovú vým,enu v organizme, ktorá je celoživotne intenzívna ale v období rastu, vývoja učenia sa o to bohatšia. Vitamin D musí byť dodávaný do organizmu v strave, ale u nás ho nie je dostatok / morské ryby sú jeho veľký zdroj/ okrem toho na jeho premenu a využitie má veľký vplyv slnečné žiarenie, ktorého u nás jednak nie je dostatok / a preháňanie so slnkom zase má iné riziká/ a nie je celoročne. Takže práve preto je potrebné dodávať tento viatmin hlavne v zimných mesiacoch. preparáty, teda formy sú rôzne. vedeli to však už naše prababičky, ve´d deti v zime papali rybí tuk.

  • nechce sa nam rozpravat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry pani doktorka mame taky mesni problem nasej 2a pol rocnej slecne sa nechce velmi rozpravat lepsie povedane nebude vobec opakovat tie zakladne slova vie a potom svoje slovicka su utvorila je strasne hyperaktivna rano o sjedmej ked vstane ide spinkat az o osmej poobede nechce spat ak chceme aby opakovala zacne sa zlostit strasne je rozumna vie farby kreslit kolisko dat tam dve ocka pusu aj nos ak jej poviem ze nech donesie napriklad 2cukriky ak jej poviete 3 tak donesie od plienok sa oducila strasne rychlo ked mala rok aj osem mes.ma aj mladsiu sestru ktora ma 8mes.chcela by som radu ci ma na rozpravanie este cas alebo s tym treba nieco robit od novembra minuleho roka berie aj hviezdicku na podporovanie reci bakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, čo je hviezdička na podporovanie reči.
    Vývoj reči má svoje pravidlá ale na druhje strane je veľmi individuálny. Len pripomínam, že sa udáva, že neskôr začínajú hovoriť deti matiek vegetariánok a vegánok a hlavne vtedy, ak aj dieťa má takúto výživu. Sledujte pozorne vývoj reči a pri zástave jej rozvoja sa ora´dte s lekárkou.

  • Rozpravanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, pani lekarka, mam 2 rocnu dcerku. Ma 12 kil, meria 91 cm, co predpokladam, ze je uplne v norme. Je to zlate dievcatko. Co ma trapi troska, a dufam, ze je to v norme, rozprava asi malo- zijeme v dvojjazycnom prostredi a tak neviem, ci to nie je preto. Pouziva slova z oboch jazykov. Ale slova, nie vety, max. povie dvojslovne spojenie, vynimocne. Inak si vystaci s paru slovami-dajme tomu 30 slov. Je to v poriadku? Viem, ze rozpravanie je velmi individualne, ale kamaratka ma o 3 mes. starsieho chlapceka a ten rozprava pomaly ako dospely. Dakujem vam za nazor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemyslím, že je to dvojjazyčným prostredím, jednoducho vývoj reči je individuálny. Negatívne na neho pôsobí vegetariánska výživa. Veľa s ňou rozprávajte a ak by ste do troch rokov nezaznamenlai prokor, konzultujte lekára.

  • rozpravanie

    , Autor: laiva

    Dobry den, pani doktorka! Mam 16 mesacneho synceka, ktory este nevie rozpravat /okrem mama, baba, teta,tata/. Vie napodobnit zvukom takmer vsetky zvieratka, stroje,Je velmi bystry a sikovny. Ked mu napriklad poviem, aby neliezol na postel, lebo spadne, povie BUUM. Ked lezi na vankusiku a pije cajik z flase, vyberie si flasku z pusy a povie PI /lebo vie, ze mu to poviem o chvilu ja/ Ked poviem-ideme sa kupat, povie KUPI-KUPI. Najzlozitejsie slovo, ktore povie je KAKAUKO. Myslite, ze je to vzhladom na jeho vek v poriaku? Niektore deti v jeho veku uz pekne vyslovuju slovicka.Prosim, Vas, co by som mala robit, aby sa v rozpravani polepsil/okrem citania kniziek a pocuvania rozpravok, lebo toho ma hodne/
    Dakujem pekne!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vývoj reči je individuálny apodľa vašich informácii vo veku vášho syna úplne primeraný.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: