Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zlatý stafylokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môjmu synovi v 7. týždni našli zlatého staf. v nose (mal dlhotrvajúce sople a už potom aj zapáchajúcu riedku stolicu/. Bole preliečeny Unasynom. Po dobratí bolo asi týzdeň dobre a sople zasa pomaly začínali až sme po 5. týzdnoch išli na výter a výsledok bol: staf. epidermitis a alfa-hemo. streptokok.
    Moja otázka znie, keďže viem, že zlatý staf. sa nedá vyliečiť, je môžné, že sme sa ho nejakým zázrakom zbavili, keď mal teraz tiež tak veľa soplov, ale nález negatívny?
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je pravda, že zlatý stafylokok sa nedá liečiť. on sa len vždy emusí liečiť, pretože v nose môže byť prítomný bez toho, aby bol pôvodcom nejakého ochorenia.

Podobné otázky

  • vredy

    , Autor: basa

    Pani doktorka,synovi (2,8 r.) sa z casu na cas objavuju na kozi zacervenane tvrde hrcky,ktore sa zvacsuju,okolie byva mierne zapalene,az prasknu a vytecie hnis.raz to uz bolo v takom stadiu,ze musel ba ATB.z vyteru bol potvrdeny zlaty stafylokok.tentokrat ma opat pomerne znacny vriedok vzadu nad kolenom;zjavne sa mu tam hromadi hnis.neboli ho to,aspon bolestivo nereaguje.pouzivame ichtiol mast,v pripade prasknutia az do upokojenia betadine na dezinfekciu (odporucanie pediatra pre vsetky opat sa rovnako vyskytujuce situacie).malemu aj po.prelieceni ostavaju jazvicky.je atopik a silny alergik (preukazane krvnymi testami,zjavne su vsak aj priznaku pocas pelovej sezony.)cca pred 4 mesiacmi bu bol v ramci alerg.testov robeny i krvny obraz - negativny.pytam sa,ci podrazdenie pokozky poskriabanim a preukazana pritomnost stafylokoka mozu byt pricinou opakujucich sa vacsich ci mensich hnis.vriedkov.ako to prip.riesit?hygienu dodrziavame,ale aj tak,skuma svet,nemozem ho(a ani nechcem)drzat v sterilnom prostredi.ATB po kazdom vyhnisani vredu sa mi tiez nezdaju adekvatne.co mozeme robit?je mozna i ina pricina?ine problemy nema.vdaka za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Opakované infekcie, ako ich popisujete s viedkami, môžu byť prejavom vážnejšej poruhy imunitného ystému, ktorú bežné vyšetrenie u alergológa, zamerané len na alergiu, nemusí odhlaiť. Odporúčam znova navštíviť lekára a zvážiť opakované vyšetrenie u imunológa.

  • Zlaty stafylokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, p. doktorka.

    Z porodnice sme si ako nechceni suvenir doniesli zlateho stafylokoka. Z vyteru z nosteka syncekovi p. doktorka zistila, ze ho ma tam, chcela by som sa Vas teda opytat ci by ste mi neporadili ako proti nemu bojovat, aby znizol, po pripade ako mozme syncekovi ulahcit zivot s nim, a ci sa da vobec tento zlaty stafylokok vyhubit. Vyter robili aj starsej dcerke ta ho nastastie nema. Pravidelne syncekovi odsavane nos, vlhcime Vincentkou, brali sme aj ANT Dalacin C no tie ako nezabrali. Zatial s papkanim nemame problem pekne priberame.
    Velmi pejne dakujem za odpoved.

    S pozdravom Slavka Dernerova, KK.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako je dieťa staré teraz ani prečo sa mu vlastne výter robil. Zlatý stafylokok sa v nose bežne vyskytuje a ak nespôsobuje žiadne závažné ochorenie / soplík určite nie je závažné ochorenie/ nie je potrebné ho liečiť. Zatiaľ by som hlavne kojila a zvlhčovala sliznicu nosa libenarom a prostredie dieťatka vlhkou plachotu nad postieľkou.

  • synovec

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    chcela by som poznat Vas nazor. Moj 7 rocny synovec byva od malicka casto chory. Pred nedavnom mu robili vyter z hrdla a zistili mu tam zlateho stafilokoka. Lekarka povedala, ze to netreba riesit ziadnymi liekmi. Moja sestra si vsak mysli, ze prave tento bacil sposobuje caste infekty synovca a ze pokial sa neprelieci antibiotikami, bude aj nadalej casto chory.Kto ma teda pravdu?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem rozhodnúť. Lekárka má pravdu v tom, že neliečime výtery ale celkový zdravotný stav. Ak by zlatý stafylokok bol príčinou ochorenia, pravdepodbne by prebiehalo s horúčkou a malo závažný priebeh. Stafylokok býva bežne súčasťou bakteriálnej flory v nose a len za určitých okolností vyvoláva ochorenie. Ak by sa nevhodne preličil antibiotikami, možno by sa na pár dní až týždňov stratil ale pravdepodobne najneskôr po mesiaci tam bude znova. Treba dieťa riešiť komplexne, príčinou jeho opakovaných ochorení je pravdepodobne niečo iné a nie táto baktéria vo výtere.

  • baktérie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka, obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc. Mám 4 mesačnú dcérku narodila sa 28.7.2008. Bola kojená 1,5 mesiaca, potom pre opakované problémy s refluxom a kolikami sme prešli na Nutrilon Antirefluxný. Od augusta nás trápia opakovane baktérie - zlatý stafylokok. V septembri bola preliečená ATB Ospexin, vrátilo sa to. Mala redšie stolice so silným zápachom. V novembri brala Gentamicín ampulky cez ústočká. Po preliečení jej zo steru z konečníka znova zistili Klebsielu a Providenciu.Teraz v pondelok sme znovu dobrali Gentamicin 10 ampuliek, ale z dnešnej stolice vidím, že to máme späť - je redšia, silno páchne, farba je žltá. Inak ked brala Gentamicín, stolica bola formovaná bez zápachu. Dávam jej ešte podľa doporučenia našej lekárky Vigantol, Kanavit, probiotiká Bio Gaia a multivitamín Cebion. Už som z celej situácie tak kúsok zúfalá, malá ešte nie je ani zaočkovaná kvôli opakovaným nálezom v steroch. Chcela by som ju dať zaočkovať aj proti rotavírusom, len neviem či už nezmeškáme termín - môže sa zaočkovať aj ked má nález? Co keď jej to tam ostane (bude nositelkou)? Nebude môct byt vôbec zaočkovaná? Malá je ináč v pohode, nemá teplotu a celkovo prospieva. Priberá sice pomalšie, má 6,5 kg (pri narodení 3,375 kg) ale zdôvodňujem to tými baktériami... Stolicu má 1 - 2 x denne, a je toho veľa. Prosím poraďte, ako za z týchto problémov vymotať. Ďakujem Vám. Andrea

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem valstne prečo ju liečite, pretože nálezy ktoré udávate podľa mňa nie sú dôvod na liečbu antibiotikami. Ale možno nemám všetky informácie. Kanavit nepotrebuje vôbec, ke´dže nie je kojená, ak užíva multivitamin cebion, tak jej nedávajte vigantol, dávajte jej dvojnásobné množstvo D vitaminu a z toho môže mať hnačku, aj zapáchajúcu.
    Teraz máte poslednú možnosť nechať ju zaočkovať proti rotavirusom ale už len rotaarixom, teraz a o osem týždňov znova.

  • zlatý stafylokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka,
    mám 7-mesačnú dcérku, ktorej robili opakovane
    druhý raz výtery a opäť sa objavil
    zlatý stafylokok v nosíku. Prvýkrát to bolo preliečený
    antibiotikami, teraz mi pani doktorka povedala,
    že počkáme ako sa to vyvinie a že až by mala malá
    zvýšenú teplotu alebo by sa jej stav zhoršil mám prísť.
    Malá je teraz prechladnutá, berie Trifed zelený a Nurofen
    plus vytierame nosík a odsávame. Chcem sa spýtať, či
    je tento bacil nebezpečný a čo možno očakávať.
    Môžem urobiť niečo pre to, aby sa to malej stále neopakovalo?
    A ešte jedna otázočka ohľadne stolice. Tiež máme problémy
    s vyprázdňovaním ako som tu už čítala od iných mamičiek, tiež
    dávame aj BioGaia ale väčšinu času musím malej pomáhať
    rektálnou trubičkou. Nemôže jej to ublížiť keď sa používa častejšie?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nikdy neliečime výtery / teda ani zlatého stafylokoka/ ale ochorenie. Takže ak nie je chorá, nie je čo liečiť.
    Pri strave obsahujúcej ovocie, zeleninu a mäso, vo vašom veku aj cereálne výrobky sa stolica upraví. Rektálnu rúrku neodporúčam používať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: