Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kaša

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,

    mám 7 mesačného syna (9300 g), ktorý je dojčený a papá doobeda ovocie a na obed mäsovozeleninový príkrm a chcela by som sa opýtať, či mu môžem dať na večeru kupovanu mliečnu kašu. Umelé mlieko ešte vôbec nepil.
    A ešte by som sa chcela opýtať, či nevadí, že sa z chrbátika na bruško otáča len na jednu stranu.

    Ďakujem a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To, že sa z chrbátika otáča len na jednu stranu nie je problém, jednoducho ju preferuje. Sledujte to a ak by sa vám zdalo, že aj v iných veciach preferuje len jednu stranu, poraďte sa s lekárom.
    Je škoda, ke´dže tak pekne kojíte aby ste ho zaťažovala umelým mliekom. Dajte mu nemliečnu ryžovú alebo celozrnnú kašu riedenú vašim mliekom alebo vodou alebo tiež zemiakovú kašu. kojeným deťom sa snažím do roka vôbec umelé mlieko nepodávať.

Podobné otázky

  • Jedenie

    , Autor: Kikarika

    Dobrý den.dcerka 17m.pyta v noci stale mlieko, inak nezaspi.dokopy vypije cca6deci.kazde 2-3h pýta.skusala som znížiť davky,ale akoby pytala viac .je to akoby horsie...skusala som pred spanim viac mlieka,kase,vselico.po 3h uz pytala.cez den mlieko nepijde, papá vsetko,cez den si zas navykla na kekse(také celozrnné bio) neustále aj tie pýta.ma 13kg.ale tie noci to uz je hrozné.skusala som vodu,to strasny rev...rano sa zobudi a hned zas mnam.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku v noci mlieko už nemá dostávať. Skúste to tri noci vydržať aj s revom a ponúkať len vodu.
    Deti v tomto veku majú vypiť maximálne 300 až 500 ml mlieka za 24 hodín ale v tom je už aj mliečna kaša, mliečne výrobky, mlieko vo varení.......

  • Reflux? AR mlieko?

    , Autor: Dominika1987

    Dobrý deň. Máme 3. mesačnú dcérku. Po kŕmení nám často zvracala a niekedy to dospelo až do takého štádia, že sa nám dusila, dostala kŕč a prestala dýchať. prišla som o mlieko a mala ostala na umelom mlieku. Po normálnom mlieku nám stále zvracala a nemohla som ju nechať samú ani keď bola vo vyvýšenej polohe, pretože jej to vychádzalo až cez nos aj po odgrgnutí a opäť sa dusila. Doktorka nám poradila AR mliečko, aj keď sme nemali potvrdený reflux. Spočiatku sme jej dávali hipp AR ale po mesiaci nám začala menej papať a posledný deň mi každú dávku vyvracala - asi bol pre ňu veľmi ťažký, bol po rozrobení dosť hustý - skôr ako kaša. Prešli sme na Bebu Ar, hneď prvú dávku vyvracala, ledva sme dali fľašu od pusy a už to išlo samo von, nestihla ani odgrgnúť. Skúsili sme teda ešte Nutrilon AR, ktorý jej robil 2 týždne dobre, ale začalo ju po ňom zapekať. Do mliečka jej pridávame espumisanL na odporúčanie lekára, ale pár dní bolo všetko ok a dnes ju zase zapieklo. Nevieme už ako ďalej. Reflux potvrdený nemáme, keďže sme neboli na gastre. Máme vyskúšať iné mliečko AR, alebo zahusťovať umelého mlieko nutritonom alebo ako ďalej? Viem, že to nie je nič hrozné, ale nerada by som, aby ju zapekalo, keď stačí zmeniť mliečko, alebo ísť na nejaké vyšetrenie, alebo niečo iné. Poraďte nám prosím.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyšetrenie nie je momentálne to najdôležitejšie. Dieťatko vracia, ako väčšina detí v jeho veku, reflux majú skoro všetky deti.
    Treba ju kŕmiť možno častejšie a menšie množstvo mlieka na jedno kŕmenie, keby bola kojená, riadila by si to sama.
    Nie je správne meniť mlieka. Skúste ju nechať na nutrilone ARm keď ho teraz má. Neviem, čomu hovoríte zápcha, deti v tomto veku nemusia mať stolicu denne. Ak má nafukovanie, je správne dať espumisan aj niekoľkokrát denne, môžete pridať aj probiotika.
    Po jedení dieťatko nehojdáme, nenatriasame, necháme odgrgnúť a uložíme ho opatrne do polohy so zvýšenou hlavičkou. Ak dobre papá, priberá, má dosť mokrých plienok, jedná sa o prechodnú situáciu a nie je potrebné žiadne ďalšie vyšetrenie.

  • Kravské mlieko

    , Autor: flartina

    Dobrý deň, zaujímal by ma nazor lekára na kravské mlieko pre bábätká. Vo väčšine článkov sa píše ze v ňom nieje dostatok vitamínu D a zaťažuje obličky a je vhodné až od 1 roka. Ja mam 30 rokov, ja a moja generácia sme odchovane na kravskom mlieku, myslím ze aj skôr ako od 1 roku a som zdravá, prekonala som bežné detské choroby ale nemám žiadnu alergiu. Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kedysi deti okrem kojenia nepili žiadne iné mlieko, ale všetko okolo bábätiek vyzeralo inak.........
    Aj veda o výžive detí napreduje a dnes vieme, že deti by mali do roka / z môjho pohľadu aj pohľadu mnohých odborníkov do troch rokov/ piť mlieko ako mliečnu porciu vo forme umelého mlieka, formuly, ktoré je prispôsobené nárokom detského organizmu na kvalitu mlieka. Po roku by dieťa nemalo prijimať viac ako 330 až 500 ml mlieka, v tom je aj mliečna kaša, mlieko v strave / tam sa používa bežné mlieko a smotana/, mliečne výrobky. Takže samotného mlieka má za deň vypiť 100 až 300 ml maximálne, podľa toho koľko malo mliečnych iných výrobkov.

  • 9 mesiacov

    , Autor: viki-25

    Dobry den,chcela by som sa opytat na rozne otazky ohladom nasho dietatka....ma ukonc. 9.mesiac,dojcena na ranajky a pred spanim,samozrejme aj v noci.
    Ako je to s ciapockou v lete?kedy ju nemusi mat?/totiz,ma ju veeeelmi nerada a ked spi v kociku,vacsinou si ju vzdy nejako da dole,aj ked ju ma uviazanu alebo pevne na hlavicke.../
    Pitny rezim-kedy,kolko,coho?
    Kedy na ranajky nastupuje nieco ine ako mliecko/dojcenie/ a co by to mohlo byt?
    Co jej mozeme davat pomedzi jednotlive chody aby vydrzala,prip ak budeme mimo domu,alebo len tak na "prieslinku"kym pride jej cas papania?
    Skusame par hodin pred spanim kase,no neochutene jej nechutia-Ako urobit chutnu kasu z vlociek,ryze a pod.,aky pomer,cim ich teda zdravo dochutit?
    Resp.Moze byt stale len instant. kasa?/mame babylove dm banankovu,ta jej chuti,pocula som,ze surove ovocie by sa do jogurtu a kase nemalo davat,lebo vraj moc kvasi v zaludku zbytocne???mozem jej tam potom primiesat detsku vyzivku 100%ovocia z dm?tie neochutene dm babylove jej nechutia :(/
    Ide leto-Natierat na slniecku,cim,kolko moze byt na slnku? Moze uz smelo lozit po travicke?
    Kolko x taketo dietatko kupat za tyzden,mozem uz pouzit sampon na vlasky?dakujem za odpovede :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čiapočku pokiaľ nefúka vietor, nie je chladno, alebo nie je na slniečku, nepotrebuje. Pitný režim spočíva v podávaní prevarenej ochladene vody/ aj dojčeneckú odpoúčam prevárať, nie je sterilná/ v množstve maximálne 200 ml / 24 hodín. Nepodávame čaje ani ovocné šťavy. Na raňajky už aj teraz napríklad mliečna kaša alebo Jogurt, biely, s probioickou flórou. do roka nič na báze tvarohu, teda syry, pribináčik a podobne!!!Pomedzi jedntlivé chody , pocie jedenia nedávame nič!!!!!Ak dieťa stále niečo konzumuje vyrábame si zlých jedákov, nezje čo má ale furt niečo konzumuje!!!! Môžete spraviť ryžovú kašu/ ak dobre akaká/ alebo aj krupicovú ašu ale v tomto veku zásadne do umelého mlieka . Aj bežnú kašu bez ríchutí môžete dochutiť ovocím alebo ajuvarenou zeleninkou.Môžete primieať aj detskú výživu. Kam nechodí slnko, chodí lekár, preto nie je potrebné dieťa stále niečím natierať. Mali by ste držať režim, teda byť vonku len ráno do cca jedenástej / môžete spraviť aj slnečný kúpeľ, zobliesť dieťatko nechať hona slniečku cca 10 minút, ráno okolo deviatej/ a potom ísť vonku až po tetej. dajte pozor, aby na dieťa ani vtedy slnku priamo nesvietilo, nedávajte však na kočiarik plienku, je za ňou dusno! Ak ste pi vodnej ploche alebo v prírode aj cez deň či na záhlade je možné natierať ale s filtrom kktorý má minerálnu ochranu: daylong baby alebo bioderma minerál napríklad. Po trávičke nech nelozí, môžu tam byť kliešte a ich larvy a iný hmyz. Šampón môžete použiť, ja osobne odporúčam kúpať denne.

  • Percentil

    , Autor: nancyk35

    Dobrý den pani doktorka,
    chcem sa Vás opýtať aký je Percentil pomeru výšky a váhy môjho syna, váži 12,5 kg a meria 84 cm, 19,5 mesiaca. Na internete su rôzne percentilove grafy a na každom grafe nameram inú hodnotu. Mám strach,aby už teraz syn nemal nejakú vysokú nadváhu, veľmi mu chuti jesť a je to ako sa hovorí bacuľko. Od narodenia je na UM. Ak by hodnota bola už prekročená je vhodne mu nejako začať upravovať stravu? Jeho jed.listok je:
    06:00 - 150 mal UM
    07:30 - 30g chlebík s maslom a pod.
    09:30 - presnidavka do ruky, alebo banán, jablko a pod.
    11:30- 200g porcia obedu( to co jeme my)
    14:30 100 ml ovoc.jogurtu
    Pomedzi všetky tieto jedla pýta stále niečo jesť, tak mu dám hipp tyčinky, alebo hipp piskotu ale len pár kúskov. Najradšej by som mu ich nedávala ale ked stále niečo vypytuje.
    18:00 150g večera- kaša, alebo polievka kedže na obed zje jeden chod tak mu viem polievku dať na veceru( robím to dobre?), alebo zase chlebík .
    Počas dňa pije len cistu vodu, ešte nikdy nemal ani čaj, džús a pod.
    Mám na jedálničku niečo upraviť?
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    . Jedálníček je dobrý, Sladkosť môže dostať po obede alebo v rámci olovrantu, v žaidnom prípade nie medzi jedlami, teda jednotlivými porciami. Je správne, že pije len vodu.
    Podľa tabuliek je jeho hmotnosť aj výška úplne v medziach normy. Samozrejme hodnoty sú orienatačné, ak je dieťa zdravé, dobrý jedálníček má, tak nie je dôvod na obavy. percentily presne neviem povedať, lebo nemám doma všetky tabuľky, ale určite je to okolo 50teho percentilu, čo je v norme.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: