Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 2 otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka chcela by som sa opýtať ohľadne 9,5mesačného synčeka:
    1.ešte nemá ani jeden zub, ani sa mu neprerezávajú, znamená to nejaký problém?
    2.syn meria 76cm a váži 8 250g, je to v poriadku?lebo obvodná vraví, že by mohol vážiť aj viac(pôrodná váha bola 3 550g)
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neznamená, riešia sa až prípady, kedy sa zuby neprerezávajú po jednom roku veku.
    Hmotnosť aj dĺžka je v medziach normy, je trochu dlhší ako priemer v jeho veku a trošku menej váži ako priemer v jeho veku. Hodnoty sú však stále v medziach normy.

Podobné otázky

  • nočné pomočovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, mala by som na vás 2 otázky ohľadne môjho 6 a pol ročného syna.
    1. už asi dva roky sa trápime s nočným pomočovaním.v podstate ani nemal obdobie sucha.chodievame pravidelne na urológiu, na nefrológiu, moč má v poriadku, sono má vždy ok, všetko je ževraj v poriadku, ale problémy stále pretrvávajú.chodievali sme aj k psychologičke, tá vylúčila že by to bolo psychického charakteru.už nevieme čo robiť. momentálne berie minirin melt 240, ale pocikaný je každú noc.pitný režim dodržiava, pije hlavne doobeda, nepije 2 hod. pred spaním, v noci ho budím okolo desiatej a potom okolo štvrtej nad ránom, vyciká sa, ale medzitým je aj tak je mokrý. vidím na ňom, že ho to trápi a už fakt neviem čo ešte vyskúšať, aby to prestalo. lekári vravia, že z toho vyrastie..chcem sa spýtať, čítala som, že nočné pomočovanie môže spôsobiť aj zväčšená nosná mandľa, je na tom niečo pravdy? keď som sa pýtala doktorky, vravela že je to málo pravdepodobné. čo by ste nám odporučili?
    2. otázka sa týka synovej váhy-má 122 cm a ledva 18 kg, je strašne chudučký a aj najmenší v triede.pritom jedáva normálne. ráno zje na raňajky krajec chleba s maslom a šunkou alebo cereálie s mliekom, na desiatu mu do školy dávam tiež pečivo, syr, jablko alebo banán + ešte malú maškrtu, obeduje doma, takže viem že zje všetko, aj mäso, zeleninu, polievky a na olovrant zje väčšinou jogurt alebo nejakú nátierku s pečivom a na večeru buď cestoviny, alebo krupičnú kašu alebo len vypije mlieko.zje toho dosť, jesť mu chutí, ale stále je strašne chudý. za posledný rok nič nepribral, ale narástol 3 cm. doktorka to nerieši, že je hlavné, že rastie do výšky.mysíte, že môže mať nejakú poruchu metabolizmu alebo niečo iné? oproti iným deťom je naozaj veľmi chudučký. ešte dodám, že v rodine sú všetci štíhli, ale nie až takto.
    Ďakujem za odpovede.pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nosnú mandľu je potrebné vyšetriť. Veľmi často môže byť príčinou nočného pomočovania, pretože dieťa spí veľmi tvrdo a na pocit nutkania na močenie sa nezobudí. Ak však berie minirin bez účinku, je podľa mňa potrebné ďalšie sledovanie a možno aj vyšetrenie v odbornej nefrologickej a urologickej ambulancii, prípadne aj endokrinologické vyšetrenie.
    Sú deti, ktoré chvalbohu dobre jedia a sú takéto drobné, chudé. Iste to súvisí s genetickým predpokladom, vždy sa vtedy pýtam ako vyzerlai deti v rodine vo veku dieťatka. Možno by som ešte pátrala aj v súvislosti s prvou otázkou po celiakii.

  • spanok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka. Mala by som na vas 2 otazky v suvislosti so spankovym rezimom mojej 16-mesacnej dcerky.
    1. Rano sa budi okolo 6.00, naobed spi cca 2-2.5 hodinky medzi 11.00 - 13.00, vecer zaspava okolo 20.30. Spava podla vas dost? Mne sa zda, ze spi malo.
    2. Zijem v Anglicku, kde je 1 hodina casovy posun. Chystame sa na Slovensko a rozmyslam, o ktorej hodine by bolo vhodne dcerku ukladat na spanok, ci slovenskeho alebo anglickeho. Viem, ze jedna hodina nie je az taky rozdiel, napriek tomu by ma zaujimal vas nazor.
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Spáva dostatočne, potreba spánku je individuálna.
    Vzhľadom na to, že je leto,aj bežne som deti posunula s večerným spánkom, takže keď je tam 20.30, u nás je 21.30 a vhodný čas na uloženie dieťaťa v lete. Cez deň , teda cez obed nemôže ísť v tej horúčave von, tak je potom vonku dlhšie navečer.

  • kojenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Vám prajem,
    ja som síce v 38tt, ale chcela by som sa Vás spýtať na 2 otázky:

    1. keďže som prvorodička, tak by som sa chcela spýtať, či si musím odstrekovať mlieko po každom dojčení
    2. aká je prvá pomoc pre dieťa, ktoré dostalo syndróm náhleho úmrtia alebo keď sa začne už staršie dusiť príklad rožkom, čo mám robiť, ako mu môžem poskytnúť prvú pomoc...

    Ďakujem Vám veľmi pekne za odpovede...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to smutné ale pri sy náhleho úmrtia už pomoc neexistuje.
    Prvú pomoc je možné poskytnúť špeciálnym hmatom, ktorý kúsok vytlačí ale je potrebné sa to naučiť, takto vám nepomôžem.
    V oboch uvedených problémoch existuje prevencia " v prvom nany, špeciálny madrac a v druho, nedávať dieťatku stravu, s ktoru by sa mohlo dusiť a dieťatko by malo papať sediac za stolom alebo v špeciálnej stoličky a nie "za pochodu"
    Mlieko odstrekujte len vtedy, keď cítite, že ho v prsníkoch ostalo veľa a prsníky vás tlačia.

  • 2 otazky - doplnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem za skorú odpoveď,
    ešte by som sa chcela opýtať čo môže tú stolicu spôsobovať a či to môže znamenať nejaký problém... :o(
    Môže to byť výživá alebo UM ktoré pije 3x denne po 260ml? Čo by som mala zmeniť??
    Tú salámku vynechám - myslela som že hydinová šunka mu neuškodí a veľmi mu chutí.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Musíte otázku znova formulovať s faktami, ja si naozaj tie otázky a fakty v nich nepamätám a nechcem nesprávne odpovedať.

  • 2 otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať na 2 veci. Či je pravda, že keď dieťatko ostriháme do hola, budú mu rásť hustejšie vlásky .......... vraj by som svojho rocného synceka mala na leto dat do hola, lebo má málinko vláskov.
    A druhá otázka - či je nejaký problém keď má dieťa kašovitú stolicu. Papá tak normálne - na raňajky chlebík so salámkou a masielkom, na desiatu ovocie a mliečko, na obed príkrm alebo výživa masovo zeleninová, na olovrant výživa alebo ovocie a piškótky a na večeru kaša alebo mliečko. Pani doktorka hovorila, že by ročné dieťa už malo mať tvarovanú stolicu.
    ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie je to pravda
    Malo by mať. Jeho jedálníček má jednu veľkú chybu, dieťa do troch rokov nemá čo papať salámku, je to údenina, zásadne nevhodná pre deti do troch rokov. Na desiatu stačí ovocie alebo jogurt s ovocím, na obed postupne prejsť na rodinnú stravu, teda polievka, druhý chod.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: