Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ekzém

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den! Moj syn má 16 mes. a chodíme ku kožnej lekárke. Ked som ho zobrala mal len na nožičke suchú kožu. Predpísala nám balneum. Koža sa mu začala vysušovať aj na chrbte aj bruchu a na to sme dostali excipial tel. mlieko. Na to mal na celom tele červené vyrážky. prestala som ho natierať a vykúpala som ho v repíku /sama od seba/čo troška pomohlo ale jeho koža bola stále suchá. Teraz po kúpeli mu vyjdu červené flaky ale velmi málo ,potom ho natriem olivovým olejom a ráno flaky zmiznú a na ramene má málilinko suchú pokožku. Chcela by som sa Vás opýtat či ho mám zobrať znovu ku kožnej? Aj toho sa bojím aby sme mu neublížili experimentovaním hocijakých krémov a hlavne aby sa mu to nezhoršilo. Prosím poradte mi neviem čo dalej?! Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Toto dieťa ku kožnej vôbec asi nepatrilo ale keď ste sa tak rozhodli, je to na vás. Sama ste mu asi najviac pomohli. Kožiari ak sú dobrí, neexperimentujú ale tiež liečia, len je to nikedy ťažké. Viem poradiť, len keď detskú kožu vidím a prejdem si po nej rukou. Dobré výsledky dosahujem miešanými masťami s kyselinou mliečnou.

Podobné otázky

  • Vyrážky na kolenách

    , Autor: sfrenky

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť , dcérke sa na jednom kolene vytvorili také akoby malé.pupence na jednom kolene viac a na druhom len asi tri, nie je to nič hrozné ma to cca už asi až dva týždne a nesvrbí to nešíri sa to ďalej , inak by som to riešila s pediatrom , zdá sa mi , že niektoré pupencenky sa už aj zmenšili a vytvorila sa chrasticka, a niektoré zmizli, môže to byť nejaká reakcia na potraviny alebo na prášok ? Ale Od januára bola malá asi už 3x chorá , 1x chrípka, 2x nachladnutie troska zvýšená teplota a teraz asi cca týždeň - poslednýkrát som ja dostala covid a mala sa mi prejavila do týždňa , tie pupence na kolenach som si všimla ako prvé a potom prišlo nachladnutie a teplota tentokrát mala priebeh covidu mierny oproti prvému vtedy mala.velmi vysoké.horucky . Môže to byť aj nejaky priznak covidu ďakujem :) poprípade čo by som nato mohla dať? Skúšala som detský krém na riťku podoby sudocremu ,Weleda a zdá sa mi že celkom jej pomohol. Ale potom som jej už nič nedávala lebo sa mi začalo zdat, že jej to potom aj zcervenalo tak som jej nič už nekremovala a má to v rovnakom stave ďakujem za informáciu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na diaľku to neviem bez toho, aby som to videla zhodnotiť. pravdepodobne to nie je ani alergia ani to nesúvisí s ochorením, ani to nie je ekzém.
    Navrhujem príležitostne to skontrolovať s vašou lekárkou. Mohli by to byť moluská

  • Strava

    , Autor: TimeaF33

    Dobrý deň, mam 9 mesačnú dcéru ktorú ešte stále kojím a ktorá má ekzém a doposiaľ sme si všimli, že ekzém sa zhoršuje ak zjem niečo mliečne. Chcela by som jej do stravy zaradiť jogurt alebo maslo ale keďže mliečne jej zjavne robí problém tak sa chcem opýtať, či je vhodné jej dať aj biely bezlaktózový jogurt alebo maslo ak klasické nemôže?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Maslo do roka nepotrebuje vôbec. Ak ste si sama všimli, že na mlieko vo vašej strave zle reaguje, nešla by som do žiadneho jedla z kravského ani iného / kozie, ovčie sojové atd/ mlieka.

  • Odmietanie príkrmov

    , Autor: Jana_Emanuelová Červeňáková_0520075208

    Dobrý deň pani doktorka.
    Moja dcérka bude mať 8 mesiacov a odmieta príkrmy,resp.zje len veľmi málo.Začali sme zeleninkou asi okolo 6.mesiaca,celkom jej chutilo,prvé 3 dni mrkva,potom 3 dni zemiak,3 dni bataty a po prvom dni s kalerabom dostala ekzém.Problemy predtým nemala,len suchšie miesta na koži a tie jej odrazu nepekne sčervenali.Vysadili sme teda príkrmy,kým sa koža neupokojí.Potom sme začali nanovo,tentokrát zemiakom.Asi jej nesadol alebo ho zjedla viac ako treba,lebo večer ho celý vyvrátila a dalších pár dní mala zelenkastu stolicu,ktorá aj páchla inak ako bežne.Zase sme teda dali prestávku v príkrmoch,kým sa to neupokojilo.Keď sme začali po tretíkrát,tak odmietala papať.Teraz zje,ale veľmi málo,hlavne zeleninovo-masového prikrmu.Napriek tomu,že toho veľa nezje,som doobeda pridala aj ovocie a s piškótami a poobede nemliečnu kašu.Ovocia aj kaše zje viac ako zeleninu,ale tiez je to málo,možno 2 kávové lyžičky.Je stále na materskom mlieku,ktoré ale od začiatku podávam odsaté z fľaše kvôli problémom s prisatím.Za 24 hodín odsajem asi 700ml.Je to pre ňu ešte dostačujúce množstvo?Vodu nechce piť vôbec.Ak by bolo treba prejsť na umelé mliečko,odporúčali by ste hypoalergenne?A čo s množstvom príkrmov?Je to podľa Vás problém alebo sa len treba obrniť trpezlivosťou a ponúkať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dieťa v tomto veku určite má papať príkrmy, pretože mlieko nemá dostatočnú výživovú hodnotu pre takto staré dieťa.
    Na jednej strane ste sa veľmi ponáhľali so zavádzaním rôznej zeleniny, kaleráb, brokolicu karfiol dávam oveľa neskôr. Zelená stolica nie je dôvod na prerušenie príkrmov. Na druhej strane hneď od začiatku čo najskôr zavedieme mäso, pretože to je mlieku najbližšie / živočíšna bielkovina/ na druhej strane obsahuje železo, ktoré dieťa v tomto veku potrebuje. Množstvo jedla nie j e dôležité tak veľmi, len musí príkrm papať každý deň, spočiatku naozaj len niekoľko lyžičiek postupne si zvykne aj na viac. Takže podávajte mäsovo zeleninový príkrm, základ je králičie, teľacie, kuracie alebo morčacie mäso, zemiak, špenát, cukiny, mrkva. Do roka nedávam cviklu a fenikel. Brokolicu, kaleráb a karfiol uvarím v inej vode a pridám už uvarený. Mäso cca 30-50 gramov do roka každý deň. Už po troch týždňoch od začiatku dám aj do tohto príkrmu kávovú lyžičku detskej krupice/ tú treba uvariť/ alebo instantnej krupice babylove s lepkom, aby dieťa dostalo kontakt s lepkom. Až pošiestom mesiaci dávam ovocie/ len to ktoré rastie u nás, nemá červenú dužinu, nie je kyslé/ a do konca siedmeho mesiaca aj mliečnu kašu, ideálne bez príchutí, len ryžovú, ovsenú, pšeničnú. Buď zarobiť do umelého mlieka , formuly alebo mliečnu kašu robenú s vodou. Mäsovo zelneinový aj ovocný príkrm môžete dať aj vo forme pripravovaných fľaštičiek, hipp nestlé hami a podobne. určite by som dieťaťu, ktoré ešte málo papá príkrmy nedávala piškóty!!!!!!!!!!!!!!!!! Zasýtia ju a vôbec nebude chcieť papať. Piškóty zväčša do roka ani nedávam, až po roku. Do roka, po deviatom mesiaci môžete dať detské sušienky, nestlé a podobne. Po ôsmom mesiaci môžete dať žĺtok / nevynechávate mäso/ a po deviatom mesiaci biely jogurt s probiotickou flórou, len z pasterizovaného mlieka, nie ovčí ani kozí!!!!!!!!!!! Po desiatom mesiaci môžete dať aj červenú, lúpanú šošovicu. Znova pripomínam:musí ten príkrm dostať denne aj keď zje len jednu lyžičku!AK to budete robiť správne, ona sa zlomí a začne papať.

  • Prenos herpesu

    , Autor: aronofska

    Dobrý deň, mám doma chlapčeka, ktorý má o 2 dni 2 mesiace. Posledné dni sme sa dosť túlili a ja som ho bozkávala na tvár, dokonca na ústa a to dosť často. Na líčkach má aj drobný ekzém. Dnes na obed sa mi na pere vyhodil herpes, myslím, že z emočného vypätia, prežila som silný stres. Opar som nemala dlhé roky, preto bol pre mňa nepríjemný šok, že práve teraz. Prosím Vás aká je šanca, že sa synček nakazil, aká je inkubačná doba a aké príznaky mám na ňom sledovať? Vie pediater zistiť prítomnosť vírusu nejakými testami? Čo ďalej, ak sa potvrdí? Ospravedlňte toľko otázok, mám výčitky i strach. Ďakujem pekne za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zatiaľ sa žiadnymi testami hepres určiť nedá, jednak dieťa zatiaľ herpes nemá a jednak, keby aj malo, protilátky, ktoré s dajú určiť sa detekuj až neskôr. Ale ani to nie je potrebné robiť a určovať.
    V zásade platí, že ani najbližší ľudia, teda matka, by nemali dieťa bozkávať na úste, iné prejavy nežnosti a tulkanie sú v poriadku.
    Teraz pri komunikácii a starostlivosti o dieťa používajte na tvári rúšku, dieťa určite nebozkávajte, sledujte ako sa spráca, ako papá, či nemá teplotu a pri akýchkoľvek príznakoch ochorenia vyhľadajte lekára. Nebuďte v strese, imunitný systém dieťaťa veľa zvládne.

  • Zvláštne vyrážky

    , Autor: hirjakova-monika

    Dobrý deň p.doktorka,môj syn má 1,5 roka,doteraz nebol ani raz chorý,je stále dojčený,očkovaný,ani po očkovaniach nemal nikdy žiadny problém.Nedávno sme ho dali zaočkovať proti Hepat.A.Máme problémy s atopickým ekzémom,premasťujeme ho kys.mliečnou,do kúpeľa Oilatum Emollient,či ovsený kúpeľ,žiadne mydlá,aviváž do prania...nič.Asi po 7 dnoch po očkovaní proti Hep.A sa mu zjavili na brušku vyrážky.Boli veľmi drobné a preto sa mi ani nezdalo že by boli vyplnené tekutinou alebo hnisom.Svrbelo ho to-Boli sme u pediatra ten vylúčil že by to bol následok očkovania,predpísal Fenistil kvapky,tvrdila že to môže byť reakcia na hocičo.Poriadne sa na to ani nepozrela.Keďže sa však vyrážky dosť zmenili,navštívili sme kožného lekára.Pod slovom zmenili myslím...no je to veľmi ťažké opísať,pod každou a jednou vyrážkou sa akokeby zmenilo podkožie,akokeby sa tam urobili také jazvičky a to okolie tak trošku zhnedlo.Poslala by som Vám aj obrázok ale tu sa nikde nedá vložiť.Najprv to mal len na malej ploche,a teraz asi pred 5 dnami sa mu to zväčšilo.Kožný lekár nám povedal,že nikdy také niečo nevidel.Detský kožný lekár nám tiež nepovedal čo to je dg.napísal iné zhrubnutia kože.Dostali sme mast Locoid lipoceam a ichtamolovú masť obe 2 krát denne mastiť.Dnes je 3 den odkedy to mastím,ale zmenu nevidím,akurát sa mi to zdá byť menej výrazné.Priznám sa že to vyzerá naozaj veľmi čudne.Aby som nezabudla nikdy inde okrem bruška to nemá,jednu dve bodky na nohe a jednu na tvári.Sme s toho nešťastný a bojíme sa či mu to zmizne.Nič nové do stravy nemal zaradené.Jediné čo ma napadlo bolo či to nemohol spôsobiť ten ovsený kúpel,presne v tom období sme ho v nom začali kúpať,či to nemohlo byť z feniklového čaju,ktorý som mu začala tiež vtedy dávať alebo či nemohol chytiť niečo vonku na ihrisku.Predsa len kým prichádzame z ihriska domov to chvílu trvá takže ruky má špinavé a dáva si ich do úst.Neviete nám prosím poradiť?Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nevidela som to samozrejme, ale podľa vášho popisu sa pravdepdobne nejedná ani o reakciu na očkovanie ani o infekčné ochoenie. Jedine ak by ste boli s dieťaťom niekede v exotickej krajine, mohlo by sa jednať o uštipnutie a prenesenie nejakej exotickej choroby. Podľa vášho popisu by som skôr uvažovala nad iným ochorením, ktoré nie je kožné ale prejavuje sa na koži. Keďže ste však už boli u detského kožného lekára, nerada by som spochybnila jeho nález, ale asi by som vyhľadala detského reumatológa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: