Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    mozu sladkosti zapricinovat u deti problemy s pokozkou? 4 rocna dcerka ma odmalicka cervensiu pisulku, aj ked hygiena vyborna, nepouzivame ziadne vlhcene utierky, dbam na to, ako s autiera po pouziti wc, nepouzivame peny do kupela a zehlim jej nielen bielizen, ale kazdu jednu vec ( okrem ponoziek, samozrejme ). Nemoze to nieco zle znamenat a sposobit nejaky vnutorny zapal , aby mala z enho dlho alebo navzdy nejake vaznejsie problemy? Robim si starosti, dakujem ( papa probioticke jogurty od Danone )

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vnútro rodieiel je vystlané jemnou kožou a potom dlaždicovým epitelom, kde je mohutné prekrvenie, takže hlavne jemná koža vonkajších rodidiel je samozrejme červenšia ako okolitá koža. Ak dieťa nemá ťažkosti, pálenie, svrbenie, nie je to žiaden chorobný príznak a nie je potrebné nič riešiť.

Podobné otázky

  • Pneumokok

    , Autor: Lusita

    Dobry den pani doktorka,moj otec prisiel domov z nemocnice pred 9 dnami,po bakterialnom zapale mozgu a pluc(bol aj na umelej ventilacii),je stale leziaci je v samostatnej nepriechodnej izbe,dodrziavame hyg.opatrenia(rusko,umyvame si ruky),antibiotika dobral uz skoro ani nekasle,moja mama sa onho stara..moja otazka znie mam 2,5 rocneho synceka ,s mojim otcom nebyvame no zvykli sme k nemu aj mame chodit na navtevu ked je muz dlho v praci pripadne tam prespime lebo tam byvaju aj moje netere s ktorymi sa rad zahra,lekar na internom povedal ze tieto bakterie su nebezpecne hlavne pri uzkom kontakte s pacientom pre takto male deti(maly k nemu vobec nechodi) ,mam tieto navstevy eliminovat?nechodit vobec ci mozme chodit ale davat pozor na kontakt a hygienu?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem presne o aké baktérie sa jednalo. Ak ste svoje dieťa nechali riadne zaočkovať, tak je očkované proti pneumokokom, spôsobujúcim závažné ochorenia detí aj dospelých. Nemalo by teda získať infekciu od dedka ale ani jeho nakaziť by nemalo. Samozrejem v medicíne nie je všetko na sto percent, očkovaný je proti 13tim druhom pneumokoka a na svete je ich oveľa viac, ale práve tie v očkovacej látke spôosobujú infekcie závažné.Aj starší ľudia, napríklad vaša mamam nakoniec aj otec môžu byť proti pneumokom očkovaní. Takže návštevy v domácnosti rodičov by som sa neobávala, ak sa tam vetrá a hlavne nefajčí! Ale blizky kontakt s dedkom neodporúčam.

  • Problémy so spánkom

    , Autor: nikolix

    Dobrý deň mám ročného syna a už asi mesiac má problémy so spánkom .Má cez deň jeden spánok lebo ten druhý ho nejde uspať .V noci ho niekedy uspávame aj 2hodiny akoby mu niečo nedalo spať aj keď je vidieť že by už spinkal .Cez deň spí iba hodinu max ,niekedy sa stane že aj menej ..som s toho neštastná .Myslím si že to je regrésia ,ale takto dlho aby trvala? Niekedy sa v noci stále budí. Čo stým ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To je ťažká otázka
    Nezmenili ste prostredie, teraz počas dovoleniek, deti sú na to citlivé
    Mohlo by byť príčinou hlučné prostredie
    Niekedy v tomto veku chcú spať v blízkosti matky, lebo sa stále boja, že o matku prídu. Alebo ste ho nechali varovať a na pár dní, niekedy stačí jedna noc odišli, teraz sa stále bojí, že znova odídete. U detí takáto porucha spánku býva, treba zistiť, kedy je pokojnejší. Určite s to časom upraví.

  • Sťahovanie predkožky

    , Autor: ria-3

    Dobrý deň. Prosím o radu. Malý ma 2 a pol roka, žiaľ bola mu násilné stiahnutá predkozka u urológa, pri močení tlačil, balonkoval. Verím, že to bolo správne riešenie aj keď teraz to ľutujem.
    Stiahnuť mu totiž vôbec nešlo a pediater odporučil urológa. Moja otázka znie. Cikanie ho páli, už 4.den. nechce ísť na nocnik, bud sa pocika na podlahu alebo do vane. Skúšala som mu sťahovať pri kúpani, skoro prestal dýchať/ odpadol ako vrieskal. Nemôžem mu nič teraz poškodiť ak ideme nato pomaly? Viacej nedokážem ako kričí. Stále ukazuje ze bolí, chytiť mi nedovolí. Natrierame framykoinom.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Som z toho zúfalá. Doteraz žiadne problémy nemal okrem toho, že tlačil mu močení.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako tú predkožku stiahli ale dnes sa to robí jemne v celkovej anestéze a deti z toho nemajú žiadnu traumu. Ak to spravili nasilu, tak môžete robiť repíkové kúpele aj aplikovať framykoin ale hlavne treba denne jemne pretiahnuť, ale len trochu pokiaľ to ide nebolestivo. Po tom traumatickom zážitku si to asi chalpček nebude dať robiť. Treba počkať kým sa všetko zahojí a potom to znova riešiť, určite nie rovnakým splôsobom.

  • Vseobecna otazka

    , Autor: Matadodok

    Dobry den mam dcerku ktora mala pred 2 tyzdnami 9 mesiacov ma 8800 gramov ..a cca 73 cm namerala pediatricka len mne sa to nezda ked som doma merala tak mala cca 70 a pol nie je to malo ?porodne mala 2810 a 49 cm...lebo mi pride velmi malinka oproti rovesnikom ..a este nehovori mama ani tata len si blaboce to svoje nie je neskoro ze to este nevie ?..vie sama sedkat stvornozkovat a stan pokusa sa uz robit krociky okolo gaucu ..vie urobit tap tap zakyvat ako robi rybka konik ...sem tam vie zatlacat do otvorov ked jej podrzim na otvore ukazat aka je silna ci to nie je malo alebo by mala vediet este nieco viac ?....a papanie niekedy jej mixnem a niekedy vie spapat aj vacsie kusky niekedy ma problem nie je problem ze jej to este mixujem? aby ndmala problem ked bude vacsia ...lebo ked vidim ako sa trapi tak jej to radsej zmixujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Trocha humoru: videli ste dospelého človeka zdravého jesť mixovanú stravu? iste nie. jasne, že sa naučí normálne papať. Treba podávať jedlo v takej forme, ako si dieťa vyžaduje, aby sa dobre napapalo. Niekedy už v tomto veku papajú len popučené, iné aj po roku mixované.
    Niektoré deti aj v roku len slabikujú a ešte nemajú žiadne slovo s významom. Vývin reči je veľmi individuálny.
    Dieťatko je pravdepodobne drobnejšie, aj sa drobnejšie narodilo. Preto sledujeme dĺžku pravidelne, aby sme vo chvíli, keď sa ukáže, že dieťatko málo rastie rozhodlo o správnom postupe.

  • Kratke spinkanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani Doktorka, mám problém so spinkaním. Môj synček ma 4 mesiace a tuším u nás nastala spánkova regresia. Prebieha to asi takto:
    O 19:00 sa ideme kúpať, do nedávna to bolo v pohode teraz je to boj, plač a krik.
    Od pol 8 do 20:15 ho uspavam. Spinka tak do pol 11 s prestavkami kedy len prídemprídem vrátim mu cumlik a spinka ďalej. O pol 11 nakojim ho a po pol noci sa budí každú hodinu a menej. Už nepomáha ani keď ho prilozim k prsniku, musím ho iba vziať na ruky a uhajkať. To trvá niekedy aj 15 minút a o pol hodinu treba znova.
    Okolo pol 5tej sa zobudí a uspim ho až okolo 6tej. Pospinká tak do 7mej a vstávame. To ho prezlečiem ideme sa najesť a na chvíľku pohrať pretože už o pol 9 až 9 chce znova spinať.
    Teda cez deň ho už dávam každú hodinu a pol znova pospinakť lebo je unavený.
    Takže o 9tej spinká, o 11tej znova to ideme do kočíka von (stále len tých 40-50 min)a. Okolo 13:30 ho ukladám znova a tu keď sa mi preberie snažím sa ho učičíkať aby spinkal čím dlhšie. Niekedy to vôbec nepomôže a niekedy sa mi podarí ho uspať aj na dve hodiny. A potom je tu ešte posledný spánok, ktorý začne hodinu a pol od kedy sa zobudí. A tu neviem niekedy či ho mám ukladať alebo nie, lebo niekedy to vyjde aj na 17:30 alebo 18:00, nie je to už neskoro? Ale keď ho nedám spinkať tak nevydrží do kúpania, už bt bol veľmi unavený a to ny som ho už vôbec neuspala. Neviem už čo mám robiť. Koľko spánkov a aké dlhé by mal mať cez deň. Prečítala son si, hádam už všetko o spánkovej regresii, ale tu nejaky predspankový ritual alebo masáž po kúpaní sa nedá, ani ho nemôžem položiť lebo strašne začne plakať. Plače už pri kúpaní poton ho vezmem na ruky utíšiť sa, a znova začne kým mu oblečien pyžamko. Viete mi poradiť niečo? Ďakujem za odpoveď Zuzana.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to iste dočasný problém.
    Otázka je, či náhodou nepijete čiernu kávu, to by mohla byť tiež jedna z príčin zlého spánku.
    Taktiež hojdanie, hajkanei pri uspávaní môže byť príčina , že sa budí, lebo keď príde do fázy plytkého spánku / ktoré sú u detí častejšie/ a nehojdá sa, zobudí sa. Nedávala by som ho už medzi piatou a šiestou spinkať, skôr by som ho kúpala alebo ak vtedy spinkať musí, / režim domácnosti/ tak ho kúpte neskôr aj neskôr ukladajte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: