Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • očká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, pani doktora, chcem sa spytat na vas nazor, ci je nevyhnutne prepichovanie kanalika v pripade, ze nasa dcera si z porodnice doniesla slzave a karpave ocka. na zaciatku sme preliecovali najprv kvapkami (ophtalmoseptonex, tobrex), ale teraz po takmer dvoch mesiacoch sa situacia zopakovala. niekde som citala, ze do roka by sa to malo upravit samo. chcela by som predist tomuto zakroku, len co si na to pomyslim, chyta ma panika, ze by jej to mali robit! dakujem za skoru odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vôbec vás nemusí chytať panika, ak je zákrok potrebný je dobré ho urobiť čo najskôr. Kanálik totiž môže byť upchatý zúžený ale aj úplne nepriechodný. Definitívne rozhodnutie spraví skúsený očný lekár a treba sa ním riadiť.

Podobné otázky

  • Budenie ručičkami

    , Autor: magdinka

    Pani doktorka, moje 6-mesačné dievčatko sa neustále budí ručičkami v spánku. Stále ju preto zavinujeme. Už je však silná a ručičky ľahko vystrčí, potom si žmolí očká, vyráža dudlík a nikdy sa jej ešte takto nepodarilo zaspať. Ona akoby ich musela vystrčiť a zároveň to neznáša a totálne sa skľudní až keď ich má zavinuté. Robí to vo dne v noci. Bez zavinutia nezaspí. Ulitku nezniesla, ani spací vak. Taktika uvoľňovania najskôr 1 a potom 2 ručičky nezabrala. Pri čičíkaní jej v zavinovačke musím držať rúčky, potom spokojne zaspinká. Aj v noci, keď spí hlbokým spánkom a rozviažem ju, ručičky jej automaticky vystrelia k očkám a poďho žmoliť si ich. Malá sa už pretáča, no na brušku spať nevie, nie je to jej obľúbená poloha. Začalo to, keď mala 3 mesiace a objavila si ručičky. Prosím Vás, kedy to odznie? Neviem si predstaviť, ako by bolo toto odučiteľné. Skoro vôbec nespávam, lebo ju neustále preväzujem. Ďakujem za Váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To je dosť zvláštne. Bábetká sú naozaj niekedy rady zavinuté, majú primerané teplo a pokoj. Ja by som ju pekne zavinula navečer, keď tak pokojne spinká, s vývinom si postupne nájde iný spôsob zaspávania aj spánku a nebude sa už budiť. Ešte to skrátka nejaký týždeň vydržte.

  • Kyslý zápach stolice

    , Autor: Nikol2211

    Dobry deň prajem, chcela by som sa informovať či
    ste sa stretli u 2r dieťaťa s kyslym zapachom stolice. Papa všetko, bruško ho neboli. Stolicu má hnedú, r-raz riešeniu, raz tvrdú. Mlieko nepije žiadne. Mohlo by to byt zo sladenia detského čaju? Pripadne som sa Dočítala o cukrovke, celiakii, lepku a intolerancii na laktozu. A ešte otázočka, mame od doktorky lístok na gastro, neviete ako prebieha takéto vyšetrenie u 2 ročného dieťaťa? Ďakujem veľmi pekne za pomoc. Vážim si to

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo máte lístok na gastro keď podľa vášho popisu mu nič nie je.
    Zápach stolice závisí od skladby stravy a samozrejme mikrobiomu v čreve. odporúčam podávať probiotika.

  • Spanok a plac

    , Autor: Dúška

    Dobry den chcem sa opytat, syn sa mi budi uz druhy den po uspati vecer po 2 hodinach, s velkym placom , na rukach sa mi prehyba , musim s nim chodit a tak uspat aj hodinu co sa s nim musim prechadzat lebo ked ho idem polozit alebo si sadnem akoby to citil a zacne zas plakat. Vedeli by ste mi povedat co to moze byt? Nocny des to nieje to poznam.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako je starý.
    Treba ho vziať do náručia a počkať, kým sa upokojí. Ak by to trvalo dlhšie, treba vyhľadať lekára, niekedy to je preto, lebo ho bolia ušká.

  • Papanie

    , Autor: Evanja

    Dobrý deň, synček sa narodil 4.7. s váhou 3140g a dĺžkou 48cm. Rodila som sekciou, laktacia sa rozbehla až po týždni a to číslo len odsávaním, nakoľko malý mal zltacku a odmietal papať. Dnes má už 6290g a 61cm. Priberá pekne len čo má trápi je jeho kŕmenie. Od začiatku bol s tým veľký boj. Potom sa to ustalilo, zvykol vypiť od 120-150ml (buď môjho alebo um) 7x za deň. Teraz papá na etapy vypije 60ml musím počkať aj pól hodinku a dať mu zas. V stredu sme boli ockovat proti rotavirusu, môže to byt z toho? Ešte by som sa chcela (len informačne) opýtať, koľko by synček mal vypiť ml v priebehu 24h? Ďakujem, pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po rotarixovom očkovaní odmietanie papania nepozorujeme.
    Niekedy pozorujeme, že dieťatko menej papá, alebo papá tak na etapy ako udávate. Býva to prechodné, treba stále sledovať počet mokrých plienok. AK ich je dostatok, tak nie je dôvod na obavy. Mal by za deň vypiť 750 až 900 ml mlieka.

  • Nechty

    , Autor: ada-81

    Dobry den,mohla by som sa opytat,dvojročnej dcerke sa zacali menit nechty,akoby sa odlupovala vrchna vrstva resp.rástol novy nechet na pôvodnom a je to na viacerých prstoch.neviem o žiadnom úraze,ze by sa udial,tak neviem zistit pricinu.treba to riesit alebo nie,ked to nieje bolestive alebo zapalene.dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Býva to po covide a po ochorení ruky nohy ústa. Ak to prekonala, treba počkať, nové nehty budú rásť normálne. Ak by to pretrvávalo, treba konzultovať lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: