Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Balenie naširoko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    môj synček má 5 mesiacov, od narodenia balíme naširoko.Na kontrole nám kázali ďalej baliť má nasledovné výsledky: PS: 69/52 +, I a+ ĽS: 58/57+, II b+. Chcela by som sa Vás opýtať či sú tie výsledky v norme,alebo sú tie výsledky veľmi zlé? Mám strach z toho že by mal byť v sadre...
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem celiom presne intrpretovať tieto výsledky, isté je že jadierka sú vyvinuté ale pravdepdobne sú strmšie striešky. Neviem, či je to len výsledok zo sonografického vyšetrenia alebo dieťa videl aj ortopéd. AK ten, ktorý robil vyšetrenie bol len sonografista, teda odborník na sonografické vyšetrenie ale nie ortopéd, v každom prípade by mal dieťa vidieť ortopéd!!Zatiľ samozrejme široko baľte.

Podobné otázky

  • nepritomne jadierka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, boli sme prvý krát na sone kĺbikov až v 10 týždni. Pani doktorka nás zabudla poslať a povedali nám, že dcérka nemá prítomne jadierka a že ju mám baliť na široko. Presnejšie na papieri zo sona je napísané: Klinický termin.viazne bilat.abdukcia, Ortolani negat. UZ kostné okraje zaoblené, chrupavčité širšie, uhly hraničné,centrácia správna, jadrá neprítomné. Záver:UZ Graf llA bilat. kontrola o 2 mesiace, baliť na široko.
    Chcela by som sa opýtať co to znamená, keď nemá prítomné tie jadierka a či je to závažný problém a aké následky to môže mat. Vylieči sa to balením na široko?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Balenie naširoko je odporučené, aby boli dolné končatiny v správom postavení pre dobrý vývoj kým sa objavia jedierka / čo je základ kostnatenia časti stehennnej kosti v klbe/. Práve preto idete znova na kontrolu, aby sa zistilo, či sa klbiky správne vyvíjajú a či to balenie naširoko postačuje.

  • balenie naširoko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    v nemocnici v Leviciach novorodencov nebalia naširoko majú len 1 pampersku je to správne nemôže to mať zlý následok na kĺbiky
    chcem sa opýtať že ak je potrebné balenie naširoko tak do koľkého mesiaca
    Ďakujem Katarína

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja stále odporúčam široké balenie najmenej do kontroly klbikov v štyroch týždňoch.

  • Balenie nasiroko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, 14 a pol tyzdnova dcera bola na kontrole bedrovych zhybov. Radiologicka namerala hodnoty pravej strany 66/51- a lavej strany 68/53+. Slovne zhodnotenie bolo, ze namerane hodnoty su na hrane nutnosti balit dieta nasiroko. Chceme sa informovat ci aj vy sa stotoznujete s tymto nazorom a ci je ozaj nutne ju balit stale nasiroko,pretoze dietatko je dost velke,rychlo rastie a plienka je pre nu uz dost nepohodlna,pretoze nema ziaden pohyb noziciek.Dakujeme za odpoved

  • Balenie nasiroko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,

    chcela by som sa informovat, ci preferujete balenie novorodencov nasiroko. Citala som clanky na internete a pisali tam, ze sa to robi len na Slovensku a Cesku, inde vo svete to nepoznaju.
    Zachvilu mam termin porodu a tak by som chcela vediet, ci je to potrebne a co si o tom myslite, aby som zbytocne nekupovala postolkove nohavicky a latkove plienky.
    Dalej sa chcem informovat, ci je potrebne, aby bol novorodenec v perinke, alebo nie. Citala som, ze to nie je potrebne a ze pri kojeni to vadi babatku pri papani, ze sa nevie tak dobre prisat. Viem, ze niektorym babatkam to robi dobre, lebo maju pocit, ze su v maternici, taky stiesneni. Chcela by som vediet Vas nazor.
    Dakujem Zdenka
    Dakujem Zdenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    U nás sa zistilo, že sa ochorenie bedrových zhybov, teda vrodená porucha, vyskytuje častejšie ako v iných krajinách, preto sa stále dodržiava prevencia tohoto závažnho ochorenia širokým balením. Preto ho v prvých týždňoch, do vyšetrenia kĺbov sonograficky odporúčam.
    Taktiež odporúčam balenie dieťatka do perinky, pretože sa tak opatrnejšie a vhodnejšie prenáša a taktiež jeho tepelný konfort je lepší.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: