Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka,
    moja 10-mesačná dcérka má vyštípanú riťku, na čo používam detský zásyp
    a občas krém Imazol. Ale ona máva aj červenú pipaňu, tak som sa chcela opýtať, čo mám robiť s tým. Doktorka mi povedala, že tiež len zasypávať ale nepomáha to. Začala som ju kúpať len v čistej vode bez nejakých prísad.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobre, že ju nekúpete v žiadnej pene, nie je to vhodné vôbec, nie len keď sú ťažkosti. Zásyp neodporúčam používať vôbec, urobia sa z neho také malé guličky a ešte viac dráždia jemnú detskú kožu. Taktiež neodporúčam používať vlhčené utierky, sú určené na výnimočné situácie pri ceste alebo prechádzke, doma používajte žinku namočenú vo vode alebo umývanie pod tečúcou vodou. V tejto chvíli odporúčam Imazol krempasta 2x denne, medzitým po umytí tanno hermal lotion alebo sudokrém alebo Ictamo Pro krém. Liečba ja dosť dlhodobá. Celkovo môže dieťatko užívať vhodné probiotika / biogaia alebo dophillus infant/ dlhodobo.

Podobné otázky

  • Budenie ručičkami

    , Autor: magdinka

    Pani doktorka, moje 6-mesačné dievčatko sa neustále budí ručičkami v spánku. Stále ju preto zavinujeme. Už je však silná a ručičky ľahko vystrčí, potom si žmolí očká, vyráža dudlík a nikdy sa jej ešte takto nepodarilo zaspať. Ona akoby ich musela vystrčiť a zároveň to neznáša a totálne sa skľudní až keď ich má zavinuté. Robí to vo dne v noci. Bez zavinutia nezaspí. Ulitku nezniesla, ani spací vak. Taktika uvoľňovania najskôr 1 a potom 2 ručičky nezabrala. Pri čičíkaní jej v zavinovačke musím držať rúčky, potom spokojne zaspinká. Aj v noci, keď spí hlbokým spánkom a rozviažem ju, ručičky jej automaticky vystrelia k očkám a poďho žmoliť si ich. Malá sa už pretáča, no na brušku spať nevie, nie je to jej obľúbená poloha. Začalo to, keď mala 3 mesiace a objavila si ručičky. Prosím Vás, kedy to odznie? Neviem si predstaviť, ako by bolo toto odučiteľné. Skoro vôbec nespávam, lebo ju neustále preväzujem. Ďakujem za Váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To je dosť zvláštne. Bábetká sú naozaj niekedy rady zavinuté, majú primerané teplo a pokoj. Ja by som ju pekne zavinula navečer, keď tak pokojne spinká, s vývinom si postupne nájde iný spôsob zaspávania aj spánku a nebude sa už budiť. Ešte to skrátka nejaký týždeň vydržte.

  • Kyslý zápach stolice

    , Autor: Nikol2211

    Dobry deň prajem, chcela by som sa informovať či
    ste sa stretli u 2r dieťaťa s kyslym zapachom stolice. Papa všetko, bruško ho neboli. Stolicu má hnedú, r-raz riešeniu, raz tvrdú. Mlieko nepije žiadne. Mohlo by to byt zo sladenia detského čaju? Pripadne som sa Dočítala o cukrovke, celiakii, lepku a intolerancii na laktozu. A ešte otázočka, mame od doktorky lístok na gastro, neviete ako prebieha takéto vyšetrenie u 2 ročného dieťaťa? Ďakujem veľmi pekne za pomoc. Vážim si to

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo máte lístok na gastro keď podľa vášho popisu mu nič nie je.
    Zápach stolice závisí od skladby stravy a samozrejme mikrobiomu v čreve. odporúčam podávať probiotika.

  • Cestovanie

    , Autor: Janka19851985


    Dobry den.Mam 9 rocnu dceru s ktorou idu stary rodicia na dovolenku do bulharska autobusom.Dcere byva zle v dopravnych prostriedkoch.Ak ideme na dhsiu cestu tak jej davam 1/4 alebo 1/2 kinedrylu.Este taku dlhu cestu aby som jej opakovala davku neabsolvovala.Ako casto alebo akym sposobom je najlepsie davat dalsie davky pri ceste cca 25 hodin?Alebo ci je urcena hranica maximalnej davky tohto lieku.V pribalovom letaku to nie je napisane len ze sa moze opakovat kazde 2az 3 hodiny.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžu to dať za 25 hodín 3x, pravdepodobne po kinedryle bude spinkať, tak keď sa znova preberie, teda cca o 8 hodín môžu podať druhú dávku. Možno by bola lepšia cesta vlakom

  • Preplach nosa

    , Autor: Rehuc

    Dobrý deň, ja by som sa chcela spýtať na názor ohľadom preplachovania nozteka, syn ako nastúpil do škôlky bol stále chorý čo je na jednej strane asi normálne, teraz ma 4 roky a začali sme preplachovat noztek a odvtedy nebýva tak často chorý rovnako aj 1,5 ročnému synovi. Robím to každý deň po škôlke , nemôžem mu stym ublížiť že to robíme každý deň , môže to mat nejaký zlý vplyv na nieco? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    určite je to správna hygiena nošteka ak to deti zvládnu. Nijako im tým nemôžete ublížiť

  • Vyrážky na kolenách

    , Autor: sfrenky

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť , dcérke sa na jednom kolene vytvorili také akoby malé.pupence na jednom kolene viac a na druhom len asi tri, nie je to nič hrozné ma to cca už asi až dva týždne a nesvrbí to nešíri sa to ďalej , inak by som to riešila s pediatrom , zdá sa mi , že niektoré pupencenky sa už aj zmenšili a vytvorila sa chrasticka, a niektoré zmizli, môže to byť nejaká reakcia na potraviny alebo na prášok ? Ale Od januára bola malá asi už 3x chorá , 1x chrípka, 2x nachladnutie troska zvýšená teplota a teraz asi cca týždeň - poslednýkrát som ja dostala covid a mala sa mi prejavila do týždňa , tie pupence na kolenach som si všimla ako prvé a potom prišlo nachladnutie a teplota tentokrát mala priebeh covidu mierny oproti prvému vtedy mala.velmi vysoké.horucky . Môže to byť aj nejaky priznak covidu ďakujem :) poprípade čo by som nato mohla dať? Skúšala som detský krém na riťku podoby sudocremu ,Weleda a zdá sa mi že celkom jej pomohol. Ale potom som jej už nič nedávala lebo sa mi začalo zdat, že jej to potom aj zcervenalo tak som jej nič už nekremovala a má to v rovnakom stave ďakujem za informáciu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na diaľku to neviem bez toho, aby som to videla zhodnotiť. pravdepodobne to nie je ani alergia ani to nesúvisí s ochorením, ani to nie je ekzém.
    Navrhujem príležitostne to skontrolovať s vašou lekárkou. Mohli by to byť moluská

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: