Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zachrípnutý hlas

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, mám 23 mesačného syna, ktorý asi pred dvomi týždňami bol zachrípnutý, trvalo to pár dní, potom to prešlo. Teraz je druhý deň znova zachrípnutý, zdá sa, že viac ako predtým. Iné známky choroby nemá, papá normálne, nemá soplíky, je čulý. Je potrebné ísť s ním k lekárke? Môže ísť o zápal hrtana? Ten mal doteraz dva krát. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jednak to môže súvisieiť so súčasným počasím, teplom a suchom v bytoch adomoch /vlhký froté ručník vedľa postieľky keď spinká/, ale tiež mohutnými hlasovými prejavmi / výskot, krik, plač/. Ak by to však pretrvávalo dlhodobo, odporúčam odborné vyšetrenie u otorhinolaryngológa.

Podobné otázky

  • zachripnuty hlasok

    , Autor: teada

    Dobry den pani doktorka, chcem sa opytat, moj syn ma 3 roky a 7 mesiacov a uz vyse mesiaca ma zachripnuty hlasok..zo zaciatku ho mal dost zachripnuty, isla som s nim k lekarke, teplotu nemal aj dychanie mal ciste, semtam kychal s malom soplika..vzdy maval soplik skor tuhe a zacal mat len take riedke vodicky akoby, kasel mal semtam..lekarka mu dala calcium a odporucala flavamed od kasla..no uz je to vyse mesiaca a hlasok ma stale zachripnuty, sice dokaze silno kricat ale ten hlasok nie je jeho..navokol pocuvam ako mnoho deti maju skryte zapaly pluc a ze sa to prejavuje aj takto, len zachripnutym hlasom..vravela som to aj nasej pediatricke, no ked mal ciste dychanie a bez horuciek, tak povedala, ze to nema to, ze s tym sa este nestretla..rada by som vedela vas nazor, bojim sa ,aby som nieco nezanedbala..ako sa prejavuje taky skryty zapal pluc?poradte...dakujem velmi pekne za vase rady a pomoc

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zachrípnutie určite nie je prejavom zápalu pľúc! Môže to byť určitá viróza, niekedy trvá dosť dlho a pridruží sa k tomu, aj to, že deti kričia, nevedia dodržiavať tzv. hlasovú hygienu. Ak by však hlások bol takýto viac ako tri mesiace, odporúčam vyšetrenie u otorhinolaryngológa, k vylúčeniu nejakého ochorenia hrtanu.

  • chorobnosť u detí

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,chcela by som sa opýtať na pár otázok-
    2,5 ročné dvojčatá- v máji/jún sme prekonali virózu/soplíky,z toho kašlík/ -bez ATB,po ukončení liečby,bola som rada,že sme z toho vonku- o týždeň znova synčekovi zatekali zelené soplíky,užívali sme Sinupret.Júl bol - bez choroby,teraz - dnes zas dcérka má zachrípnutý hlások, aj hrdielko začervenalé.Soplíky nemáme,nekašle,sme bez teploty,čakám -kedy to zas chytí synček.máme pestúnku,takže do kolektívu nechodíme-len von na pieskovisko-tam sa stretávajú s deťmi.
    Dcérke dávam Ca sirup,Fenistil,zvlhčujem prostredie ,tekutiny.Máme ísť k pani doktorke,alebo zatiaľ stačí táto liečba ?
    -Je to normálne i,že moje deti sú teraz tak často choré,prečo sa to tak skoro opakuje ?Naposledy sme boli chorí v septembri-min.rok,a potom až v máji t.r..
    -môže za to aj to striedanie počasia ?
    - Pani doktorka prosím chcela som sa opýtať aké máte skúsenosti-ako často bývajú choré deti vo veku 2-4 rokov ?Naša pani doktorka nám povedala ,že je normálne ak je to 8-10/rok.Nie je to trochu veľa ?
    a ešte jedna otázka-môžem prosím deťom keď sú choré dávať napr.prieduškový ,alebo mátový čaj s medom a citrónom ?
    ďakujem,že ste tu pre nás :-)) a prajem všetko dobré.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomt veku uz mozete davat uvedeny caj samozrejem nie viac ako pol litra denne.
    Chorobnost deti teraz urcite suvisi so streidanim chladneho a tepleho pocasia. Chorobnost deti v tomto veku byva casta, pokial to nie su ochorenia vyzadujuce antibioticku liecbu, tak nepredpokladam ziadne zavazne ochorenie ani poruchu imunity.
    Ci a kedy mate navstivit lekara vam taxko poradim. Ak je dieta vesele, hrave, bez teploty, tak je najdolezitejsie poriadne cistit nos, podavat dostatok vitaminov a tekutin.

  • Zachrípnutie u dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň pani doktorka,pred týždňom som Vám položila otázku,ale ešte som nenašla odpoved.
    Pred týždňom som spozorovala u ročnej dcérky zachrípnutý hlások-hlavne pri plači.teplotu nemala,nekašlala.Inak bola čulá,hravá.
    Začala som s podávaním Calcia 3x1 káv.lyžička,+ Fenistil 3x10kv.,infants dophilus,zvlhčovala som vzduch,na hrdielko /na noc/ som jej dávala obklad z olivového oleja-cez deň len teplý obklad.Na druhý deň som sa vybrala k dr.,-pani doktorka nám povedala,že dcérka má trošku začervenané hrdielko .Požiadala som o odber -kultivácie z hrdielka-výsledok bol vraj negatívny-bežná flóra (strept.viridans+ neisseria species),pani doktorka nám doporučila pokračovať v liečbe ako doteraz.Je to už týždeň a myslím,že stav sa zlepšil-len sem -tam počuť trošku ešte zatiahnutie hlásku.Chcem sa opýtať-bola to laryngitída,alebo ako mám brať toto ochorenie?S podávaním liekov máme ešte pokračovať?
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bola to laryngitida ale tá môže mať rôzne príčiny a rôzny priebeh, u vás bol pravdepodobne ľahší, keďže pri liečba po týždni odoznieva. Potrvá ešte pár dní a mala by byť v poriadku. Ak by sa opakovali epizódy hrubého hlasu bez známok infekcie a kašľa, je dôležité navštíviť odborného lekára otorhinolaryngologa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: