Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nespavost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den prosim vas o radu.mam 2mes.dceru a casto sa stava ze strasne malo prespi ci uz cez den alebo v noci.dokaze nespat aj sest hodin v kuse,ocka aj zatvara ale behom piatich minut ani naznak spania.byva uz aj unavena vidno to na nej ale nieco ako by jej nedalo spat,pritom je prebalena,napapana,neplace od bolesti.davam pozor ci ju nieco netlaci.niekedy pekne prespi a niekedy takto.neviem si vysvetlit ako tak dlho vydrzi nespat. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Potreba spánku je individuálna. Také malé dieťa by ešte malo prespať aj 18 hodín denne. Je dôležité, aby bolo v kľude, na svojom mieste, aby nebolo v byte veľmi teplo ani chlad, nesmie sa v jeho okolí fajčiť, malo by byť v zásade ticho. Neviem, či kojíte. Ak áno, v žiadnom prípade nesmiete piť kávu ani žiadne tekutiny, ktoré obsahujú kofeín. Vždy prechádza do mlieka.

Podobné otázky

  • Nespavosť

    , Autor: Martinka_123

    Dobrý deň pani doktorka.
    Mám dieťa, má dva mesiace, problém je v tom, že som neschopná, som neschopná ho uspať. Proste spávalo super, bez problémov, ako začal korigo druhý mesiac (bio 4) koniec. Nefunguje nič, ale že vôbec. Mám dva kočiare, lebo prvý nepéroval, tak som kúpila taký, kde sa dá ukolísať, nezaberá. Mám tri nosiče (dohromady 400 eur) ani v jednom nechce byť, plače , vzpiera sa, tak isto ani v šatke. Na rukách uspávam aj 2 hodiny, som spotená, dorobená, položím do postieľky-koniec, oči dokorán. Mám kolísku, nechce v nej byť. Zvuky ako práčka, vysávač, vlak, digestor ... Nezaberajú. Bethoven, Mozart, a neviem aký umelci tiež nie, skúšala som pri televízore, pri rádií, v úplnom tichu nič. Ani uspávanky. Jazdila sa trasu 40 km, že mi zaspí v aute - oči dokorán. Budí ju stále moorov reflex, všetko ju zobudí, uspím ju konečne po dvoch hodinách a ja prehltem slinu - ona to pučuje , v momente je hore. Alebo mi pukne v členku, či zavrzga podlaha a som v ...... Idem len pozrieť, či spí, nakloním sa nad ňou, ani nedycham, ona otvorí oči

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Toto sa v tejto poradni vyriešiť nedá. napríklad ste mi nenapísali, či kojíte. Ak kojíte, nesmiete piť čiernu kávu, to môže byť dôvod nespavosti.
    Na druhej strane ste z jej nespavosti vystresovaná a to sa prenáša na dieťa. Je to proste neuróza v celej rodine. Možno máte nejaké iné problémy, vzťahové, rodinné, kovidové, pracovné a všetko sa na dieťa prenáša. Treba analyzovať a až potom sa dá nájsť riešenie.

  • Spanok

    , Autor: nancyk35

    Dobry den pani doktorka, mam 2 ročného syna, zo dňa na den sa nám úplne pokazil denný spánkový režim, nechce poobede spávať, ked sa ho snažím uložiť tak začne strašne plakať a len hovorí nie spať, nie spať. Potom nakoniec zaspí uz z úplnej vyčerpanosti hocikde, na zemi , na mne a pod. Pritom doteraz krásne po obednajsom jedle sám v postieľke zaspinkal. Co ma však trápi ešte viac je , ze na nočné spanie nechce byt vôbec v postieľke len s nami v posteli a v noci sa zobudí a začne plakať ze nechce spať a zase len hovorí nie spať, nie spať. Po 20 minútach sa mi ho podarí upokojiť a spinka ďalej. Ako začali problémy so spánkom začal odmietať mlieko. Akurát mu v tomto obdobi išli druhé spodné stoličky, a hrozne mu zapáchalo z úst. Myslite ,ze ten zápach z úst môže byt spojený s rastom zúbkov? Môžu zúbky aj spôsobenú nespavosť? Len zúbky uz vyšli a problémy pretrvávajú. Nezažil ani žiadny stres ani nič podobne.
    Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti reagujú rôzne na rôzne situácie, aj na rast zúbkov. Neboli se náhodou na dovolenke, kde spal s vami v posteli alebo v izbe / doma možno sí už sm/ a zapáčilo sa mu to!
    Je to prechodná záležitosť, aj keď trvá rôzne dlho, poznajú to takmer všetci rodičia. Dieťa prechádza rôznymi vývojovými fázami a niektoré sú spojené so strachom, preto chce mať blízku osobu stále nablízku.
    Odpoludňajší spánok je v tomto veku veľmi dôležitý, musíte na ňom trvať aj za cenu, že si s ním ľahnete a uspíte ho. Nočný spánok býva porerušovaný, robíte to správne, upokojíte ho, niekedy je človek už taký unavený, že nechá to dieťa spať pri sebe v posteli, nie je to žiaden prehrešok vo výchove, dieťa má pocit istoty a upokojí sa.
    Zápach z úst nesúvisí s prerezávaním zúbkov, skôr s nejakou infekciou / aj vírusovou/ ktorá zároveň prebiehala alebo s gastroesofageálnym refluxom, ked nemusí byť vždy prítomné vracanie ale skôr kašeľ. Odmietanie mlieka môže tiež súvisieť s refluxom, cíti tlak v oblasti žalúdka, hlavne keď ho vypije viac a ped spaním, netreba ho do pitia mlieka nútiť.

  • Nocny plac

    , Autor:

    Doplnujem svoju otazku .... Dieta je iba dojcene. Dnes som ju nechala aj rozbalenu z perinky tak sa utisila, ale vobec nespinka a sem tam zas zacne plakat. Mozno aj to ma suvis s tym... neviem. dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste mladá mamička , trápia vás mnohé veci, ktoré neviete vyriešiť - ako je napríklad aj plač dieťatka.
    Určite ho pri odgrgnutí nedávajte na vaše plece - nie je to dobrá poloha pre dieťatko. Majte ju v náručí so zvýšene uloženou hlavičkou.
    Niektoré deti plačú preto, že majp tzv. gastroesofageálny reflux, majú pocit ako my, keď nás páli žáha. Dôležité je dieťatko po jedení nenatrisať, nehojdať, manipulovať s ním veľmi málo. Uložte ho do postieľky tak, aby malo zvýšene uloženú hlavičku / odložiť nohy postieľky nie podkladať pod dieťa vankúš!/.
    Niektoré detičky sú plačlivejšie, s tým nič nenarobíte.
    V každom prípade spoľahlivým liekom pri plači je skúsiť dieťatko priložiť k prsníku.
    Dôvodom plaču môžu byť aj bolesti bruška: sledujte svoju stravu, určite nekonzumuje strukovinu, kukuricu, aj nakladnú, kyslú kapustu a redkvičku. Možno časom prídete aj na iné potraviny, ktoré dieťatku spôsobujú bolesti bruška.
    Čo sa týka nespavosti: v žiadnom prípade nepite kávu ani iné nápoje obsahujúce kofeín.
    Niektlré deti majú radi polohu na brušku, skúste to, hlavne ked sa nevie vyprdkať alebo grgnúť si. Musíte ju však sledovať a nesmie na brušku spať.
    Ste veľká rodina, dieťatko má okolo seba možno až viac rozruchu, než je ochotné akceptovať, je potrebné upraviť režim a dopriať mu viac kľudu.
    Niekedy pomôže podávanie lieku coli prev roti nafukovaniu alebo podávanie probiotík.

  • nespavost

    , Autor: erickaaaaa

    Dobry den. Chcela by som sa spytat ci je mozna kombinacia sedalie a pediakids. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ani s jedným liekom nemám u detí skúsenosť, takže neviem odpovedať. Ak týmito liekmi chcete riešiť nespavosť, neodpoorúčam. Príčinu nespavosti, je hlavne podľa veku potrebné zistiť a liečiť príčinu nie dôsledok. U kojenca do jedného roka, ktorý je kojený, môže byť dôvodom nespavosti aj to, že matka konzumuje kávu

  • nocne budenie

    , Autor: monn

    Dobry den,

    mam 21 mesacnu dcerku a od 14-tich mesiacov uz nie je dojcena. Po odstaveni (sama sa odstavila) zacala spavat celu noc, no nevydrzalo to dlho. Zacala sa v noci budievat, do 1,5 roka to bolo cca kazdu druhu, kadzu tretiu noc. Vzdy bola hore 1-2,5 hodiny a nevedela zaspat. Vstaval k nej. Potom sme ju prestahovali zo spalne do detskej izby a spanie sa zase upravilo. No opät to nevydrzalo dlho. Momentalne sa budi niekedy par noci po sebe, niekedy na striedacku, no vzdy je dlhsie hore (1-2 hod). Vzdy sme sa snazili odstranit pripadne priciny, ktore to mohli sposobovat - napr. ju prebalit, ak mala velmi pocikanu plienku, tiez po hodinovom bdeni, sme jej niekedy dali aj mlieko alebo banan na zasytenie, lebo bolo vidno, ze vyhladla. No v poslednej dobe nechce nic, ani jest, ani pit, proste nepotrebuje. Prehadzuje sa na posteli, evidentne sa snazi zaspat, chcela by, no nejde jej to. Ked sa zobudi, vzdy je to az po polnoci, cca okolo druhej - tretej v noci. Manzel je vzdy pri nej, kym nezaspi. Samozrejme, ked v noci ponocuje, tak to potom rano väcsinou dospava (dcera). Prosim Vas, je taketo nocne budenie normalne? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti spia často nepokojne. Takéto nočné budenie v tomto veku je pomerne časté. Nedávala by som jej banán, radšej ani odpoludnia a večer, niekto deti na neho reagujú nespavosťou, obsahuje určité chemické látky, ktoré to u niekorých detí môžu splsobiť.
    Deti už v tomto veku majú sny, môžu sa báť, takže aj tam môže byť príčina. Môže byť aj hladná,smädná, takže ponúknuť tekutinu je vhodné. Nie je správne sa s ňou hrať. Treba dať najavo, že je noc, musí byť kľud. NIekedy dieťa nakoniec zakotví v posteli s rodičom a spinká, nie je to žiaden prehrešok proti výchove.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: