Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • imunita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa opytat ohladom zvysenia imunity. syn (nieco vyse 3,5 roka) navstevuje skolku od septembra. od polovice septembra do polovice novembra. bol stale chory, bud soplíky(stale nejaky bacil) alebo kasel. musel uzivat 2 antibiotika, lebo sa mu to vratilo. od vtedy stale nejake sopliky a teraz tiez pred tyzdnom opat kasel. ale bez antibiotik, lebo neboli potrebne. chcem sa opytat pediatricka nam odporucala imunoglukan. je mozne, ze jeho dlhodobe uzivanie zvysi imunitu?ak ano, v akom obdobi je najlepsie jeho uzivanie. a existuju este nejake ine preparaty na zvysenie imunity pre deti, ktore su infekciami viac ohrozene. inac, ked nenavstevoval skolku, mal zapal priedusiek, tak raz do roka, dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Existuje nikeoľko nešpecifických liekov na zvýšenie imunity, sú postaené na prírodných zdrojoch a väčšinou sa predávajú ako dolpny výživy. Nie je vhodné brať všetky naraz, ale ak sa berú , tak najmenej tri mesiace. Sú to probiotika / tie je vhodné kombinovať s niektorým iným likeom / imunoglukan, biomare / firma FIN/, preventan a kvalitné komplexy vitaminov/ Cebion 2x multi/

Podobné otázky

  • streptococ

    , Autor: jusepa

    Dobrý deň pani doktorka ak má dieťa V nosteku streptococ pneumanie masívne dostali sme na 10 dní pamikon vrátili sme sa s dovolenky A j zahlieneny už je to lepšie tahame mu nostek aj pet krát denne striekame aj morský roztok je pre dieťa tento stept.nebezpečný? Už sme ho mali ako 3mesacny A tak nám zmizol. Vďaka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tento streptokok môže byť nebezpečný. Za určitých okolností. Jednak ho poznáme niekoľko druhov a niektoré môžu spôsobiť vážne, až smrteľné ochorenie. Proti týmto typom sú však naše deti očkované.
    Všeobecne tento streptokok býva súčasťou bakteriálneho osídlenia organizmu , aj u detí. Ak je dieťa zdravé, nie je potrebné liečiť , aby sa streptococ zlikvidoval, pretože sa tam pravdepodobne znova vráti. Streptokok sa ako vyvolávateľ ochorenia môže uplatniť vtedy, keď sa imunita zníži najčastejšie vyčerpaním a vírusovou infekciou. V takom prípade je však takmer jedno, či je streptokok prítomný v osídlení organizmu / práve vtedy však vyvolávateľom zväčša nemusí byť( alebo ho dieťa získa z prostredia kvapôčkovou nákazou.

  • oslabená imunita po ATB

    , Autor: altea

    Dobrý deň pani doktorka,mohla by ste mi prosím objasniť,čo znamená oslabená imunita po antibiotikách ?
    Ide o to,že môj 20 ročný syn prekonal v auguste virózu /kultivácie=bežná flóra/ preliečenú pre pretrvávajúci kašel Ciphinom,potom Doxybene tbl.
    po ukončení liečby /14.9./ o 3 týždne na to / v škole je plno chorých žiakov/ dostal silnú nádchu,sínusitídu so zatekaním hlienov a začal po 4 dňoch aj kašlať.kultivačne -hrdlo potvrdená pseudomonas aeuruginosa,enterobacter aerogenes-nos = bežná flóra. nasadená liečba farmakologom -Ciphin 500 mg 3 balenia .Nádcha pomaly ustupuje,dutiny sú volnejšie,syn pokašliava ďalej.
    Keď som sa p.doktorky opýtala,že pred 3 týždňami dobral ATB,akože je zas chorý? mi odpovedala,že po antibiotickej liečbe -predchádzajúcej má oslabenú imunitu,preto teraz zas ochorel.Ako môže byť prosím oslabená imunita po antibiotikách ? Aj po tejto liečbe antibiotikami môže zas o 2-3 týždne ochorieť ?ako mu môžem pomôcť zvýšiť imunitu ?
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Imunitu neoslabila liečba antibiotikami ale ochorenie, respektíve opakovanie ochorení. Je to taký bludný kruh, vírus, ktorý je zväčša príčinou popisovaných ochorení / ale aj keď je to baktéria, oslabí lokálne obranné mechanizmy / teda na sliznici dýchacích ciest v tomto prípade/ a potom dôjde k prepuknutiu ochorenia, pridružia sa aj iné patogény a je potrebná liečba antibiotikami. Nálsedne dochádza k rekonvalescencii, ktorá by mala trvať najmenej tak dlho, ako bol pacient chorý, Zväčša sa to nedodrží, pacient vstupuje znova do kolektívu, do pracovných povinností a oslabený organizmus po jednej chorobe sa nevie ubrániť ďalšiemu stretu s vyvolávateľom ochorenia. Opakovaná antibiotická liečba často oslabí lokálne imunitné bariéry hlavne v čreve.
    Odporúčam dôsledné dodržiavanie rekonvalescencie, teda po skončení liečby stále vyradiť ako tv v škole tak aj tréningy, krúžky a podobne Len najnutnejšie povinnosti a veľa spánku, oddychu, pravidelná kvalitná strava, vyvarovanie sa ponocovaniu a zafajčeným priestorom. Obmedzenie vlastného fajčenia ja nutnosť. Na obnovu črevnej flory odporúčam dlhdobo / najmenej mesiac/ probiotika, napríklad Swis lactobacily, Imuniglukan, najmenej jednu dávku, jeden až dva krát denne, celú zimu užívať preparát rybieho tuku, napríklad Omega 3
    Len tak na okraj, ak pacient nie je alergický na peniclinové antibiotiká, pri nutnosti ďalšej antibiotickej liečby by som sa vyvarovala tetracyklinu a chemoterapeutikám, ktorábral teraz opakovane.

  • znizena imunita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,

    chcela by som sa spytat, ci to ze dcerka ochorie takmer vzdy, ked ju zoberiem niekde do detskeho kutika, moze znamenat ze ma znizenu imunitu, ak hej, ake vysetrenie prip. lieky odporucate. dcerka bude mat 2 roky.

    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nevˇoďte ju do detského kútika. Vôbec nemusí mať poruchu imunity a nepotrebuje žiadne vyšetrenie. len sa jednoducho v tejto situácii, keď je vysoká chorobnosť vždy nakzí, je to normálne.

  • inkubačná doba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobré ráno pani doktorka,prosím chcela by som vedieť aká je inkubačná doba-teda takto : ja mám druhý deň bolesti hrdla,nádchu-pravdepodobne nejaký vírus.So synčekom -25 mes.som v styku celý deň-nie je možné ho izolovať,čítala som ,že prenos je kvapôčkovou infekciou.Chcela by som vedieť kedy -za akú dobu môžem očakávať u neho prvé príznaky,aj keď dúfam,že sa neobjavia-sme rok na infants dophilus,+ vitamínoch ,takže možno imunita zabojuje.
    ďakujem

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.minulú zimu bol syn 3 mesiace zahlienený a kašlal.Boli sme hospitalizovaný a zisťovali mu,či nená cysticku fibrózu-nepotvrdila sa.Mál iba málo železa.Potom sa to z lepšeným počasia upravilo.Celé leto bol v poriadku a teraz už druhý mesiac zas máme vlhký kašeľ a nadchu,ktorá občas prejde,ale teraz už dva týždne soplí stále.Už mal soplík zelený a tak dávame pamycon a physiomer.Pred mesiacom mal zapálenu uška,bral Amoxikllav.Uška sa vyliečili, ale na kašeľ to nepomohlo.Keď ideme k našej doktorke,dychanie je v čisté,v poriadku.Výtery boli negatívne.Zas mu bolo zistené málo železa,tak užíva Maltofer.Bolo mu zistení aj znížení imunoglobulín A.Zatiaľ čakáme a pojdeme na opakovaní odber.Chcem sa opýtať,vtedy sa cystická fibróza nepotvrdila,môže sa stať,že sa to zistí neskôr,alebo by ju nemal mať nikdy?Bojím sa aby nás zas nehospitalizovali,kvôli opakovaným testom na cys.fibrozu.Alebo môže spôsobavať ten kašeľ to znížené IgA?Ako sa to IgA lieči?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak sa cystická fibroza vylúčila štandardným sposobom, nemal by ju mat. Znížené IgA može sposobovt uvedené tažkosti, pretože je porušená slizničná imunita. Na druhej strane je pravdou, že deti bývajú v chladných mesiacoch častejšie choré, mávajú kašel a nádchu a túto jeseň to pozorujem u svojich paciantov obzvlášt často. V uvedenom prípade poruchy imunity odporúčam bakteriálne lyzáty, poradte sa s vašim lekárom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: