Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Marcel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý vecer pani doktorka... Chcela by som sa opýtať ako sa prenašaju plucne chlamidie, ako sa prejavuju a liečia? Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prenášajú sa kontaktom s pacientom, ktorý je chorý, ale musí to byť dlhdobý a dosť blízky kontakt. Zdrojom ochorenia sa udáva že je aj klimatizačné zariadenie, sama často vidím toto ochorenie napríklad u športovcom, ktorí sa pravidelne stratávajú a trávia pomerne často a dlhý čas v spoločných sprchách a šatniach po tréningu. Teplé a vlhké prostredie chlamydiam svedčí. Liečba spočíva v dlhodobom podávaní antibiotík, tzv makrolidových. Liečbu riadi lekár.

Podobné otázky

  • ultrazvuk mozgu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den.Mam 6 týždnovu dceru.Po narodeni v porodnici jej robili ultrazvuk mozgu a zistil nalez CNS-HIZ lahký stupen.Na vizite este v porodnici mi pediatricka povedala ze o nic nejde ,že to samo prejde ale musime ist potom na kontrolu na neurologiu.Sme objednaný na 30.12. Mala nam asi tak 3 krat do týždna večer dlho plače takým neutišitelným plačom ,je napapana,okupana,prebalena a stale place.Nevieme či ide o večernu koliku alebo to može mat suvis s tým nalezom na mozgu? Je kojena aj dokrmovana lebo sa mi nenalievaju prsia.Nema problemy s bruškom stolicu ma peknu.Neviete nam poradit či ide o koliku alebo to bude niečo ine?Dakujem vopred za odpoved.Marcela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepdobne ide o oliku, môže aj nie celkom dobre znášať umeleé mlieko. Prsia sa vám nenalievajú, pretože pravdepdobne máte strach z nálezu na mozgu. Zabudnite na to, pravdepodobne o nič vážne nejde, aj tak to teraz nevyriešite, sústreďte sa na bábätko a kojenie!!Máte šancu kojiť NEMUSIEť PRIKROMVAť, PORA´DTE SA S PORADKYŇOU PRI KOJENí, LAKTULA ALEBO MAMILA.

  • Dostatočná strava?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka!
    Chcela by som sa opýtať - na dcérku ukončených osem mesiacov, aj podľa Vašich rád -postupujeme o 10.00 ovocný príkrm, o cca 13.00 mäsovo zeleninkový príkrm kojímesa medzitým a večer asi o 18.00 mliečnu kašu.
    Podstata mojej otázky je- dcerka sa budí v nocí tri- štyri krát čo nerobila ani ked bola menšia, snažím sa jej zaradovať do stravy všetky vhodné potraviny teda napr.žltok- jeden krát týždenne, kuracie mäsko, hovädzie mäsko 2 krát, a zeleninka,teraz už aj cestovinku a ovsené vločky ....Pri kojení v noci je pomerne kľudná len sa často budí, cez deň je ok.Mám teda niečo v strave pridať?Nechcem jej vytvoriť zlé návyky ale samozrejme nien za cenu hladu...
    Veľmi pekne ďakujem za všetko a prajem veľa trpezlivosti v práci...Marcela

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak dobre priberá, určite nie je hladná. Sledujte aj počet mokrých plienok, ale to bude tiež pravdepodobne v poriadku. Deti sa v noi budia nie od hladu, ale preto, že bu´d sú smädné alebo preto, že cítia blízkosť matky a chcú sa prisať a potulkať. Závisí to aj od temperamentu a povahy dieťatka. Každé je iné. zvyknem mamičkám hovoriť, že pri týchto " vášnivých" nociach je len jedo isté, raz skončia a novu sa vyspíte / kým nepríde do puberty a nebudete čakať, kedy príde z diskotéky/.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: