Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • RAST

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň pani lekárka prosím vás môžte mi napísať nie akú tabuľku od-do akú váhu a výšku ma mať 4roč.chlapec náš syn meria 1m.a váži 15kg.Veľa ľudí čo nás pozná alebo stretne tak každý že aký je drobní už mi to lezie na nervy jedna babka dokonca že aký je zakrpatený a to ma doslova dostalo ani my rodičia nie sme vysoký mamka 164cm tatko 175cm tak podľa mňa nemá byť po kom vysoký poznám aj staršie a nižšie deti náš sa mi zdá akurát v norme.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chlapčekova výška aj váha je presne podľa tabuľkových hodnôt pre daný vek.

Podobné otázky

  • Vyrážky na kolenách

    , Autor: sfrenky

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť , dcérke sa na jednom kolene vytvorili také akoby malé.pupence na jednom kolene viac a na druhom len asi tri, nie je to nič hrozné ma to cca už asi až dva týždne a nesvrbí to nešíri sa to ďalej , inak by som to riešila s pediatrom , zdá sa mi , že niektoré pupencenky sa už aj zmenšili a vytvorila sa chrasticka, a niektoré zmizli, môže to byť nejaká reakcia na potraviny alebo na prášok ? Ale Od januára bola malá asi už 3x chorá , 1x chrípka, 2x nachladnutie troska zvýšená teplota a teraz asi cca týždeň - poslednýkrát som ja dostala covid a mala sa mi prejavila do týždňa , tie pupence na kolenach som si všimla ako prvé a potom prišlo nachladnutie a teplota tentokrát mala priebeh covidu mierny oproti prvému vtedy mala.velmi vysoké.horucky . Môže to byť aj nejaky priznak covidu ďakujem :) poprípade čo by som nato mohla dať? Skúšala som detský krém na riťku podoby sudocremu ,Weleda a zdá sa mi že celkom jej pomohol. Ale potom som jej už nič nedávala lebo sa mi začalo zdat, že jej to potom aj zcervenalo tak som jej nič už nekremovala a má to v rovnakom stave ďakujem za informáciu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na diaľku to neviem bez toho, aby som to videla zhodnotiť. pravdepodobne to nie je ani alergia ani to nesúvisí s ochorením, ani to nie je ekzém.
    Navrhujem príležitostne to skontrolovať s vašou lekárkou. Mohli by to byť moluská

  • Rast dieťaťa

    , Autor: Kristi143143

    Dobrý deň pani doktorka. Môj syn, gravidita bez komplikácií, narodený v termíne spontánne 3.6kg, 50cm. Ma 21mes, všimli sme si, že je o dost nižší oproti rovesníkom, pozorujem to zhruba od 15mes. Teraz v 21mes ma 78cm, 10.3kg. Súčasne nemá zrastenu fontanelu, asi 1x1.5cm. Inak je velmi aktivny, psychomot sa vyvija v norme, nie je vsak velky jedak, s travenim sa ale nezdaju byt problémy. Mam sa znepokojovať? Vopred vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je naozaj drobnejší na svoj vek. Je však potrebné zhodnotiť rast a hmotnosť v čase ako postupne priberal a rástol a taktiež zhodnotiť, či rodičia ste skôr vysokí alebo nižší.
    Len na základe sledovania, v tomto veku najmenej 1x z TRI MESIACE SA VIE DOSPIEť K PODOZRENIU N APORUCHU RASTU ALEBO ho zhodnotiť ako normálny.

  • Spánkový režim

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň, pani doktorka. Prosím, kedy najneskôr by večer malo ísť spať 2-ročné dieťa? Manžel je toho názoru, že dieťa treba nechať, nech sa samo rozhodne, kedy chce ísť spať, ja si však myslím, že dieťa v určitom čase jednoducho treba uložiť do postele. Synček vstáva so železnou pravidelnosťou okolo ôsmej, nezávisle od toho, či išiel spať 20:00 alebo 22:00. Nerada by som mu poškodila zlým spánkovým režimom. Pokiaľ si dobre pamätám, rastový hormón sa produkuje len počas spánku. Ďakujem pekne, s pozdravom Katarína.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Produkuje sa hlavne pred polnocou. Dieťa by sa malo uložiť na spánok najneskôr do 21.00 Nie vždy zaspí, ale už má byť upokojené, napapané, pripravené na spánok.

  • Vysoke dieta

    , Autor: Autorka88

    Dobry den, dcera ma 4.5 roka, 117-118 cm a 20 kg.Ja mam 167 a muz 188. Rastie kazdym mesiacom viac od malicka bola vzdy o hlavu vyssia ako ine deti. Podla tabuliek je nadpriemer a vychadza mi jej vyska v dospelosti okolo 190 cm.Mam ziadat od doktorky rtg zapastia? Naozaj sa podla neho zisti ako dieta narastie v dospelosti a nasledne sa to da pred pubertou este riesit? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nedá sa z toho zistiť ako dieťa narastie. Zisťuje sa podľa tho či má otvorené štrbiny a ešte bude rásť. Zisťuje sa podľa toho tzv. kostný vek. Ak dieťa naozaj rastie neprimerane veku je potrebné vyšetrenie u endokrinologa.

  • Dusenie v spánku

    , Autor: Anika96

    Dobrý deň pani doktorka, chcem sa spýtať na radu. Malý má za pár dní 2 roky. Od malička sa nám stáva, že mu počas spánku zabehne slinka a začne sa dusiť. Hlavne ak zaspí v aute. A občas sa to stane aj keď sa sám uloží vyššie na vankúš. Je to potrebné riešiť s pediatrom či myslíte, že s toho vyrastie alebo je to len zlou polohou pri spánku? Ďakujem za Váš názor. S pozdravom A.S.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hlavne ak zaspí v aute, nikdy ho doma nenechajte v sedačke spať, mohlo by to byť nebezpečné až fatálne.
    Slinka mu naozaj môže zabehnúť, keĎ zaspinká v nevhodnej polohe alebo mal predtým niečo v ústach. Ak si len zakašle a inak nemá žiadne ťažkosti nie je potrebné podrobné vyšetrenie. Ak y sa to stávalo často, napríklad aj keď spí vo svojej posteli, tak ako je zvyknutý, konzultujte lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: