Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Streptokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deń, p. doktorka dnes môjmu synovi zistili, že má v nošteku streptokoka. Sú nejaké lieky alebo očkovania proti tomu. Lieči sa to dlho? A navyše som ešte tehotná - môže to nejako ovplyvniť tehotenstvo? Ďakujem J.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Noštek nie je sterilné prostredie, baktérie sa tam môžu vyskytovať. Vášmu tehotenstvu to neublíži. Záleží na tom, ktorý typ streptokoka to je. Ak je to streptococus pyogenes je potrebné to preliečiť penicilinom desať dní.

Podobné otázky

  • Streptokok B a novorodenec

    , Autor: zuzana2502

    Dobrý večer. Prosím vás potrebovala by som objasniť zopár vecí ohľadne mojej dcérky. Počas tehotenstva som mala pozitívny test na streptokoka skupiny B. Počas pôrodu mi boli podané antibiotiká. Na prepúšťacej správe boli uvedené vykonané vyšetrenia ktoré by som potrebovala vysvetliť. Klinický materiál(špecifikácia)žal.obsahu aeróbna kultivácia nález pôdy ostali sterilné. Mykologia nález negatívny. Kultivácia po pomnožení žal.obsah nález eschericia coli. Výter ucho kultivácia po pomnožení aj aerobna kultivácia nálezy pôdy ostali sterilné a mykologia negatívny nález. Z pôrodnice bolo doporučené očkovanie proti rotavírusom. Prosím vás môžete mi objasniť či je dcérka podla týchto výsledkov v poriadku a prečo má byť zaočkovaná proti rotavírusom? A ešte by ma zaujímalo čo znamená usg coxy: Coxy II.a? Ma klbiky v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tie nálezy boli pravdepodobne aj z vašich vyšetrení, nález z uška bol od bábätka. Všetky nálezy sú v poriadku a dieťatko nie je nijako ohrozené podľa uvedených výsledkov.
    USG coxy II a znamená, že tam nie je porušený vývin bedrových zhybov ale je potrebné ešte kontrolné vyšetrenie, ktorého termín určí ortopéd, ktorý dieťa vyšetroval.
    Očkovanie proti rotavírusom nesúvisí nijako s uvedenými nálezmi. V jednej našej pôrodnici veľmi správne poučia mamičky a aj to napíšu do správy, že je vhodné očkovaie proti rotavírusom, pretože toto očkovanie chráni deti proti závažnej infekcii, ktorý je spôsobená rotavírusom a prejaví sa ako vysoká. eplota, hnačka, vracanie, zväčša aj kašeľ a nádcha a čím je dieťatko menšie, tým je pravdepodobnejšie, že liečba bude musiť prebiehať v nemcnici na infekčonom oddelení. V krajnách tretieho sveta je toto ochorenie zodpovedné za tisícky úmrtí detí do roka. Vaša lekárka by vás mala poučiť o spôsobe a čae očkvania. Podávajú sa dve alebo tri látky, podľa výberu očkovacej látky, očkovacia látka sa aplikuje tak, že dieťatko vypije malé množstvo tekutiny, odstup medzi podaním očkovacej látky je namenej štyri týždne , očkovanie začína v druhom mesiaci ale musí byť ukončené vo veku šesť mesiacov. Jedna očk látka stojí cca 40 euro, ale poisťovňa všetko nad 10 euro po vyučtovaní rodičom vráti.

  • zápal hrdla

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Trápi ma bolesť hrdla a hlavy a mám zvýšenú teplotu. Lekár mi povedal že mám znova zapálené hrdlo a chcel mi dať antibiotiká lenže tie som brala ani nie pred mesiacom a tak som ich odmietla. Vypísal ma na 3 dni a keď ma to do vtedy neprejde mám ísť na kontrolu a vtedy mi dá tie antibiotiká. Chcem sa opýtať či je liečba antibiotikami ozaj nutná lebo lekár mi ich predpisuje veľmi často a na internete som sa dočítala že liečba antibiotikami nie je vždy nutná. Ešte sa chcem opýtať predtým som mala vždy zapálené mandle myslela som že operáciou sa to upraví a nebudem chorá lenže teraz mám znovu stále zapálené hrdlo ako by som tomu mala predísť a zlepšiť si imunitu? Mám 16 rokov.
    Za radu a odpoveď ďakujem
    S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja dávam antibiotká len po zistení, či sa naozaj jedná o bakteriálny zápal hrdla, vtedy sú antibiotiká nie len na mieste ale hlavne veľmi potrebné! Bakteriálny zápal má svoje príznaky, okrem bolesti hrdla je to hlavne horúčka. Nemusí byť u každého.
    Bolesti hrdla bývajú veľmi intenzívne aj pri vírusovom zápale hrdla, kde antibiotika podávať nie je správne alebo pri alergii.
    Najčastejším vyvolávateľom angíny je streptokok, tam vždy zaberie peniclín aj keď sa táto angína opakuje, čo býva veľmi časté.

  • streptococco

    , Autor: jusepa

    Dobry den pani doktorka Moj syn ma16mesiacov a bol Len tri krat nachladeny teraz je treti krat ma sople ale teploty nema dala mam prvy krat antiniotika leb mame opakvane streptococco pneumonia masivny.nalez v nose a vhrdle aj napriek ockovaniu ideme s manzelom na vytdry ci ho nema od nas,moze mu nejako ublizit a co to zn

    amena ak je tam opakovane ako sa preNASA?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nález streptokoka pneumoniae nie je dôvodom na liečbu antibiotikami ani dôvod prečo by ste mali ísť s manželom na výtery. je to baktéria, ktorá žije všade okolo nás a mnohí ľudia sú jej nosičmi. AK sa aj preliči antibiotikami, je možné že o pár týždňov ju tam má znova. Očkovanie je zamerané na desať resp. 13 sérotpyov tejto baktérie, ale existuje ich viac ako 90, tekže tie neočkované môže mať aj očkované dieťa v nose. Liečime antibiotikami len to dieťa, ktorému baktéria spôsobuje ochoreie, najčastejšie sprevádzané aj horúčkou a býva to zápal ušiek, zápal priedušiek ale aj zápal pľúc. Prenáša sa kvapôčkovou nákazou.

  • streptococ

    , Autor: jusepa

    Dobrý deň pani doktorka ak má dieťa V nosteku streptococ pneumanie masívne dostali sme na 10 dní pamikon vrátili sme sa s dovolenky A j zahlieneny už je to lepšie tahame mu nostek aj pet krát denne striekame aj morský roztok je pre dieťa tento stept.nebezpečný? Už sme ho mali ako 3mesacny A tak nám zmizol. Vďaka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tento streptokok môže byť nebezpečný. Za určitých okolností. Jednak ho poznáme niekoľko druhov a niektoré môžu spôsobiť vážne, až smrteľné ochorenie. Proti týmto typom sú však naše deti očkované.
    Všeobecne tento streptokok býva súčasťou bakteriálneho osídlenia organizmu , aj u detí. Ak je dieťa zdravé, nie je potrebné liečiť , aby sa streptococ zlikvidoval, pretože sa tam pravdepodobne znova vráti. Streptokok sa ako vyvolávateľ ochorenia môže uplatniť vtedy, keď sa imunita zníži najčastejšie vyčerpaním a vírusovou infekciou. V takom prípade je však takmer jedno, či je streptokok prítomný v osídlení organizmu / práve vtedy však vyvolávateľom zväčša nemusí byť( alebo ho dieťa získa z prostredia kvapôčkovou nákazou.

  • Chlamydie a dojčenie ake antibiotik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam na vas velku prosbu. Mam doma 10 tyzdnoveho chlapceka plne kojim. Uz cca mesiac, mozno mesiac a pol sa stale roznymi homeopatika liecim na bolest hrdla. Dokonca som uz brala aj Zinnat. No teraz sa mi bolest hrdla vratila, s tym, ze mam aj opuchnutu madlu. Z vyterov mi našli v nose zlateho streptokoka na ktoreho mi dali kvapky, ktore mozem aj pri kojeni. Ale v krvi mi našli chlamydie
    hodn:oty Chl. pneumoiae IgA (ELISA) 23,60 EUI pozit. (cut off: vacsi ako 12) a
    Chl. pneumoiae IgG (Elisa) 36,20 EIU hran. hodnota (cut off vacsi ako 45)
    M. pneumoniae IgM a IgG (elisa) negat.
    moja lekarka hned nakazala prestat kojit a potom mi vraj moze dat nejake antibiotika, vymenovala cca 3 druhy (sunnamed,klacid,...)
    Chcela som sa spytat ci je pri tejto chorobe naozaj nutne prestat kojit (čo by som velmi nerada)
    Neexistuju antibiotika, ktore by som mohla pri kojení?
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či aj kašlete a ste neprimerane unavená. Ak nie, myslím, že sa jedná o prekonané ochorenie a nie je vôbec teraz potrebné ho liečiť Chlamydiová infekcia nemá ako hlavný príznak bolesti hrdla. Ak by predsa len bolo potrebné liečiť, liečba klacidom nie je dôvod k prerušeniu kojenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: