Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • sójové mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    moje dievcata, ktore budu mat teraz vo februari 3 roky piju Nutrilon soya, koli alergii na kr. mlieko. Chcem sa opytat ci im mozem po ukoncenom 3. roku uz davat sojove z obchodu alebo mam radsej stale davat nutrilon. Aky je vlastne rozdiel medzi obycajnym sojovym z obchodu a nutrilonom.

    Dakujem velmi pekne.
    Vierka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nutrilon je určený speciálne pre detskú výživu, pravdepodobne sa pripravuje s kvalitnejších surovín. Sojové mlieko je určené pre bežnú spotrebu.

Podobné otázky

  • sójové mlieko

    , Autor: jusepa

    Dobrý deň pani doktorka chcem sa opýtať či je sójové mlieko vhodné pre 14 mesačné dieťa odmieta aké kolvek mlieko pije iba čistú vodu skúšali sme všetky druhy A jedine nám vypije sójový nápoj čo sa dáva do teplej vody A to iba V noci jednu fľašu 250ml vďaka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokiaľ nemá alergiu na sojové mlieko, nenafukuje ju, tak je možné ho v uvedenej dávke podávať.

  • Ako ma vyzerať pitný režim 2,6 ročného dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka dcérka ma 2 roky a 6 mesiacov, mlieko nepije - pije občas sojove mlieko, džúsy a iné nápoje ale najradšej ma čaje. Sú dni keď vypije aj 1,5 litra čaju do ktorého dávam polievkovú lyžicu cukru a citronovu šťavu. Myslím, že to asi nieje celkom správne keď je aj celý týždeň o čaji. je to správne? A ak čaj tak dávať cukor?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čaj je úžasný nápoj, ale má svoje účinky a nie je vhodný ako nápoj od smädu pre tak malé dieťa. Čaj môže dostať cca 100 ml buď pri chorobe alebo ako nápoj po jedle a pdobne. Inak má mať od smädu vodu. Existuje aj stav, ktorý sa vola otrava vodou a môže vzniknúť aj s predávkovania čajom. Deti ho často pijú na riešenie určitej frustrácie alebo kvôli sladkej chuti. určite jeho pitie je potrebné obmedziť.

  • verit homeopatovi?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,
    rada by som poznala Vas nazor na nasu situaciu...boli sme u homeopata s nasim 8 mesacnym synom, ma na nohach a obcas na tvari kozne flaky, sucha cervena koza.hoomeopat diagnostikooval atopicky ekzem,manzel na to tiez trpi uz niekolko rokov, cize zrejme to syn zdedil.homeopat nam odporucil striktne vynechat akekolvek mlieko okrem kozieho alebo sojoveho. maly uz bohuzial nie je dojceny, davala som mu Bebu.Momentalne mu davame sojove mlieko, zvlada ho dobre, chuti mu.mam len obavy ci ho neoberam o nejake latky a vitaminy ktore obsahuju umele mlieka. Aky mate na to nazor? vopred vdaka za odpoved. S pozdravom, Nora

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sojové a kozie mlieko je taký istý silný alergén ako kraavské mlieko. Nemám k tomu viac čo povedať.

  • alergia na bielkoviny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím Vás o radu. Krátko pred Viamocami zistili mojej 26 mesačnej dcére alergiu na bielkoviny kravského mlieka. Pani doktorka nám odporučila podávať Nutrilon Allergy care, no malá to stále odmieta, nemôhla by som jej podávať sojové mlieko,tam je bielkovina rastlinného pôvodu, či aj tie nemôže prijímať?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vo veju vašej dcéry, ak sa naozaj jedná o alergiu na bielkovinu kravského mlieka by som nepodávala žiadne mlieko, spočiatku ani mliečne výrobky. Ak má v strave dostatok mäsa, zeleniny, strukovín a vôbec zdravú plnohodnotnú výživu, tak mlieko v strave takto starého dieťaťa nie je nevyhnutné. Sojové mlieko môžete skúsiť ale býva to tiež alergén a okrem toho nie je veľmi chutné, tak ho možno bude tiež odmietať.

  • krv v stolici

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka,
    mam 5mesacneho syna, ktory je plne dojceny. Doteraz nebol ani raz chory, pekne prospieva (ma 7,5kg a 71cm). CCa pred 10 dnami sa mu prvy krat v stolici vyskytol ruzovkasty hlien. Spominala som to nasej pediatricke, prehmatala mu brusko a kedze nejavil ziadne znamky infekcie, dalej sme to neriesili. Dnes rano som opat v plienke po stolici nasla male mnozstvo hlienu s jemnym vlasenkovitym krvacanim. (prepacte za prirovnanie, ako ked sa niekto silnejsie vysiaka) Stolicu inak mava pekne pravidelne, jeden az dvakrat hned rano, zltkastej farby, tekutej konzistencie, bez zapachu. Citala som Vasu odpoved na podobnu otazku jednej mamicky, len by som chcela uviest, ze mlieko nepijem, z mliecnych vyrobkov jedavam syr a zakysane mliecne napoje. V rodine sa zapalove ochorenia creva ani intolerancia nejakej potraviny nevyskytli. Mam sa teda znepokojovat? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je trebavyšetriť okolie konečníka, či tam nie je trhlinka. Aj ke´d sa v rodine nevyskytuje žiadne ochorenie ako to popisujete, pri konzumácii mlieka a akýchkoľvek mliečnych výrobkov matkou, môže byť poto v stolici dieťatka takýto nález krvi. Takže vyradila by som z jedálnička všetko, čo obsahuje mlieko / niekedy dokonca aj soju, lebo sojové mlieko/, pozor aj na potraviny, keksíky a podobne s mliekom. Uvidíte, či výskyt krvi ustane, ak áno, múžete po dvoch mesiacoch pomaly skúšať mliečne výrobky ú ak sa situácia zopakuje, znovu vyradiť ml. výrobky/. Akaj po zrušení mliečnych výrobkov bude krv v stolici, je potrebné bližšie vyšetrenie. Samozrejme zároveň sledujeme celkový vývoj dieťaťa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: