Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • kase

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer prajem, syncek bude mat o tyzden 8 mesiacov, na veceru papa kase (do vody) a potom ho kojim - moze papat kazdy den inu kasu (ryzovu, obilnu, cerealnu) alebo je potrebne nejaky tyzden davat jeden druh a potom ho zmenit? Ak je kasa urcena od 4.mesiaca alebo 6.mesiaca staci mu to alebo je potrebne kupovat kasu presne na jeho vek? (v nasom malom meste je slaby vyber, vacsinou maju kase len do mlieka a s prichutami). Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kašu môže aj stále rovnakú, aj tú pre menšie deti ak mu chutí. Môže aj zemiakovú kašu, bez masla zatiaľ, zarobenú s malým mn. vody alebo vášho mlieka. Príchute neodporúčam.

Podobné otázky

  • Spanok, vyziva

    , Autor: Monika N.

    Dobry den, pani doktorka, potrebujem sa s vami poradit ohladne spanku mojho 8mes.synceka. Cez noc sa mi budi na mlieko, nakojim a zaspinka, je to 3x za noc. No a cez den mi spinkava 1,25 hod za cely den????????‍♀️ Davam mu hippku na noc, tak ako je uvedene na obale, po 3 hod.sa zobudi a nakojim ho,zaspinka. Ale cez den, vstane dam mu probio jogurt s trochou kase na zahustenie, alebo ma len kasu pre 8 mes.babatka s rozpuc.bananom, hruskou, atd...potom ma keksik do rucky asi 2ks, potom ma obed(moc nestiham varit(kedze tak spi/nespi) ak sa mi da, varim vecer. Na obed ma prikrm hippku 230g ale vzdy mi spapa len polovicu, tak druhu polovicu mu dam bud vecer alebo na druhy den. Potom ma olovrant ovocie/zeleninu a vecer ma hippku 180ml, 6 odmeriek. Co robim zle, aby mi lepsie resp.o cosi viac spinkal. Spaval mi 4x za den po pol hodinke(nikdy nie viac, akoby mal v sebe casovac????) 7mes.mi spaval 3 hodinky bol hore a pol hodinu mi spal a tz od 8mes.mi spi cez den,zacina mat 2 spanky(si myslim) iba 1,5h dokopy.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku sú už dva spánky denne v norme. Problematický spánok v noci nesúvisí s jedlom. Dieťa prechádza fázou prvej separačnej úzkosti, tak stále kontroluje či je matka nablízku. je to prechodné, po určitom čase sa spánok upraví. Nie je to ochorenie.

  • Pamykon

    , Autor: Rebeka123

    Dobrý deň,
    rada by som sa spýtala na jednu vec. Syn 12m mal sopliky a aj kašeľ. P.doktor nám predpísal pamykon. V lekárni ani u lekára ma nikto neinformoval ako liek podávať a vždy som si čítala pribalový letak len teraz proste neviem akým nedopatrením som si ho neprečítala a podávala kvapky peroralne 3 dní po 4 kvp. Môže mať z toho syn nejaké následky? Nezaznamenala som u neho žiadne zmeny a ani v stolici. Bojím sa, že by to u neho mohlo zanechať následky. Ďakujem krásne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Našťastie sa toto antibiotikum zo zažívacieho traktu nevstrebáva ale určite zničilo bakteriálnu floru v čreve. Podávajte najmenej mesiac probiotika.
    neverím, že vám lekár alebo v lekárni nepovedali spôsob užívania, niekedy nedávate pozor, bohužiaľ je to moja skúsenosť.

  • Fenistil kvapky

    , Autor: Aduszia

    Dobrý deň pani doktorka chcela by som ss spýtať malý spýtať. Synček mal celý mesiac sople a kašeľ dávala som mu sirup Stoptussin a fenistil kvapky na noc alebo niekedy 2x denne nedávala som mu plnú dávku. Lenže pani doktorka mi zabudla povedať že by sa nemal využívať viac ako mesiac. Bojím sa strašne že si nato zvykol. Na koľko som prvorodička, a dozvedela som dá to až od kamarátky že po mesiaci by sa mal vysadiť. 26.11 som mu zavala dávať kvapky, dozvedela som ss to nejak začiatkom decembra. Skúsila som mu ich nedať, sople stále ale čo mi bolo divne že vôbec nevedel zaspať, zaspal minimálne na 10minut a to uspávania mi trvalo 20minut…. (Malinky ma 3mesiace)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Fenistil sa má dávať obmedzene pri ochorení, ne ktoré je ordinovaný. On má tzv. sedatívny účinok, dieťa / aj dospelý/ je po ňom spavý. pravdepodobne si na neho zvykol a ke´d ste ho vysadili, nevie zaspať. Musíte to vydržať, uspávať ho , on sa naučí zaspinkať. Fenistil by som mu už vôbec nedávala.

  • Plesen a deti

    , Autor: Nikuxxx

    Dobry den,pred casom som sa vas pytala ci mohlo odstranovanie plesne pri detoch im sposobit nejake zdravotne tazkosti.Mladsia dcerka (5r) asi 2-3 dni na to zacala kaslat vlhkym kaslom,pridal sa aj zeleny soplik. Dnes zacala vykasliavat hlieny,u dr sme zatial neboli,nakolko to nie je intenzivne a pomaly to ustupuje. Mohlo to byt sposobene tym odstranovanim plesni a mam navstivit napriek tomu doktora? Nakolko mali v skolke vysoku chorobnost,ratam,ze mohla chytit nieco tam..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak príznaky infekcie dýchacích ciest v primeranom časi 10-14 dní odoznejú, tak nešlo o pliesňovú infekciu. neviem ako dlho plieseň v priestore bol. Ak by pretrvávala zvýšená únava, kašeľ, nechutenstvo, objavila by sa aj teplota, treba lekára navštíviť

  • Vyberavé dieťa

    , Autor: Marmarina

    Dobrý deň pani Doktorka, prosím, poraďte mi, aké vitamíny, minerály, alebo omega-3, a ďalšie by som mala dávať môjmu synčekovi, ktorý je veľmi vyberavý a pestrú stravu zďaleka nemá zabezpečenú. Presne 1 deň pred 3. narodeninami začiatkom októbra odložil mliečko z NUTRILONu 4, ktoré sme mu dávali každé ráno a večer. Odvtedy ma trápi, že sa čoskoro ocitneme v situácii, že nebude mať dostatok potrebných vitamínov. Ovocie a zeleniny vôbec neje. Odmieta aj pečivo (napr. chlieb, rožok, atď.). Je ochotný piť iba vodu - ani mlieko nechce. Ani kaše nemôžu prísť do úvahy, ale ani jogurty. Zatiaľ má normálnu váhu (cca. 16 kg, a je 100 cm vysoký). Každý deň je skoro to isté: na raňajky Yogollino detský vanilkový puding a ovocné pyré HAMI, na obed mäsový vývar bez mäsa so cestovinami alebo karfiolovú polievku (ale stáva sa, že niekoľko dní odmieta aj polievku) a ako hlavné jedlo buď cuketové cestoviny (príkrm HIPP) alebo vyprážaný syr (raz za čas prijíma aj kuracie syrové fašírky), na olovrant vanilkový tvarohový dezert Maťko a čokoládový ryžový chlebík, na večeru 4 plátky morčacej šunky a 2 plátky ementálskeho syra, alebo občas aj langoš so syrom, poprípade lunchmeat s chlebom (iba v takejto forme je ochotný jesť chlieb, keď na to dávame lunchmeat, ale to nechcem často). Nátierky, omáčky, a iné nemôžu prísť do úvahy. Je senzitívny na formu, farby, tvar jedla, taniera a príborov (boli sme na psychologickom vyšetrení, kde mu stanovili autistické črty). Boli sme aj na gastroenterologickom vyšetrení, všetko bolo v poriadku podľa ultrazvuku brucha (vrátane refluxu). V školke tiež odmieta jesť, preto mu každý deň balím jedlo podľa vyššie uvedeného. Ovocie a zeleniny pozná, s radosťou sa s nimi aj zahrá, ale nechce ich ani ochutnať. Výživové doplnky by mali byť v tekutej forme, pretože ani cukríky neviem doňho dostať. Vopred ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jeho vybersvosť súvisí s jeho psychickým nastavení a autistickými črtami. Veľa zmeny s tým, kým nebudete s psychológom a inými odborníkmi na poruchy kognitívnych funkcií nespravíte. Treba riešiť základný problém,potom sa bude riešiť aj príjem potravy. Ak by ďalej akceptoval Nutrilon, tak bysom sa k nemu vrátila, ale len jeden maximálne 2x denne.
    Vitamíny v tekutej forme dostať vitamin C aj B komplex, vitamin D . V zime by bol vhodný rybí olej,dostať aj s príchuťou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: