Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • semennik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.Moj 6.mesačný syn nemá od narodenia zostúpený semenník.Na urologii nám povedali,že ak to do roka nezostúpi tak to bude treba uptravit operačne. Trocha sa toho bojím,lebo naša lekárka povedala,že je to zložitá operácia.Mohli by ste mi priblížit o čo vlastne ide a či je to naozaj také zložité.Nebol na USG takže neviem kde sa vlastne nachádza a či je vobec funkčný. velmi pekne dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je isté, že do roka by mal byť problém vyriešený. Každá operácia je závažný zásah do organizmu, preto sa k nej pristupuje po zvážení všetkých pre a proti. Isté je, že ak vajíčko do roka nezostúpi, je liečba v zásade len operačná a môže chlapčekovi aj zachrániť život / v zadržanom vajíčku sa častejšie objaví nádor/.

Podobné otázky

  • Semenniky

    , Autor: zuzurac

    Dobrý den, môj 6 mesačný syn má červený fliačik v strede na semenníkoch. Z čoho to môže mať? Dakujem za odpoveđ.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokiaľ nie je niektorý semeník zväčšený, nie je bolestivý, tak sa pravdepodobne jedná len o zmenu na koži v oblasti semeníkov. Liečba je ako kdekoľvek na kioži, musí to však určiť lekár, čo je potrebné aplikovať.

  • Tahanie semennikov.

    , Autor: janula77

    Dobry den pani doktorka,

    chcem Vas poprosti o radu. Moj 10 mesacny syn si vzdy ked je bez plienky (prebalovanie, kupanie...) natahuje semenniky. Niekedy ich drzi a taha tak, ze mne je to "neprijemne" pozerat sa na to..
    Odkedy to robi, tak kupanie je pre nas velmi neprijemne (ale len vecerne kupanie). Ked chodime plavat, ma plavaciu plienku, vtedy je s vodou OK. Ked ho vecer dame do vanicky, sedi, natahuje si ich, a po chvile zacne byt "zly", a chce vyliezt z vanicky.
    Pri prebalovani ho musime vzdy zamestnat nejakou hrackou, iba tak si da pokoj.
    Inak pri dotyku nejavi ziadny naznak bolesti alebo tak...
    Je to normalne? Vsade som citala vzdy o tahani "pipika", ale o tahani "vajok" nie... Moze ist o nejaku chorobu?
    Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to nie je choroba. Dieťa objavuje svet! a sním aj svoje telo to predovšetkým lebo je v dosahu! Takže našiel vajká a skúša, čo sa s nimi dá robiť, zatiaľ len naťahovať. Keď má v dosahu inú hračku a nie je rozbalený, hrá sa s ňou.

  • Nezostúpené semenníky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka,
    môj syn bude mať osem mesiacov a ešte nemá zostúpené semenníky. Chcela by som sa opýtať, či je to v poriadku a od akého veku to už treba lekársky riešiť, a či existuje nejaký hmat/cvik, ako tomu pomôcť.
    Zároveň by som Vás chcela poprosiť o radu ohľadom inej veci - syn ešte neštvornožkuje, len sa plazí, no zároveň sa už začal stavať popri nábytku. Trápi ma však, že sa nestavia na chodidielko, ale na vonkajšiu stranu prstov, ktoré ma ohnuté dovnútra. Keďže moja neterka robila to isté a potom mala problémy s nechtíkmi, bojím sa, že synovi sa môže stať to isté. Pomohlo by napríklad, keby som mu už začala obúvať topánky?
    Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak semeníky neboli zostúpené do šiesteho mesiaca veku dieťaťa,je potrebné ho odoslať k detskému urológovi alebo chirurgovi. Stav je potrebné čo najskôr riešiť, aby nedošlo k poškodeniu tkaniva semeníkov.
    Deti vo svojom vývoji často nejdú celkom podľa knižky. Našou úlohou je nechať im spontánny vývoj, ale hlavne nespraviť chybu a nenútiť ich do niečoho, čo ešte nie je potrebné, aby robili. Samozrejme v prípade, že je jasné, že vývoj dieťaťa je chorobný, zasahujem.
    Vo vašom prípade by som dieťa v žiadnom prípade nepostavovala na nohy, nedávla do chodítka ale keď sa sám postaví, je to jeho danosť, nedá sa mu v tom zabrániť. prefrovla by som lezenie: položením na bruško na drsnú podložku / po hladkom povrchu, podlahe sa loziť nenaučí!!!/ a ukazovala by som mu predmety, ktoré má rád. Bude sa snažiť k nim dostať. Ak je to naozaj problematické, je na mieste rehabilitačné cvičenie, vždy s odborníkom,. matka nevie aké cviky použiť pre stimuláciu lezenia.
    Čo sa týka stáčania prstíkov, je to podľa vášho popisu ešte výraz toho, že nie je pripravený na chôdzu a nožička s apri stimulácii chodidla stáča dovnútra, teda prstíky.

  • odplienkovanie

    , Autor: ivula68

    Dobry den.
    Prosim Vas, co by sme mohli este spravit, aby nas 2,7 rocny chlapec zacal vykonavat potreby do serblika alebo wc. Okolo jedneho roku s tym nemal uz velky problem, aj malu aj velku potrebu vedel spravit do serblika. Lenze tento rok ho operovali (nezostupene semenniky) a odvetdy to uplne odmieta. V lete sme aj skusali chodit bez plienky, obcas sa vycikal aj do travicky, ale len ked sme sa ho neusatale vypytovali, alebo do vane pred sprchovanim. Lenze on si aj uvedomuje, ze potrebuje, lebo nam to kolkokrat aj oznami, rychlo vytiehnem serbel a nechce si tam sadnut ani za svet. Skusali sme aj rozne motivacie, oblepili sme ho jeho oblubenou rozpravkovou postavickou, slubili rozne odmeny, nic nezabera. Proste sa rozplace a nechce. Uz si nevieme dat rady.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tak to ani neriešte, všetko má svoj čas. Dajte mu plienky ale možnost cikat a kakat do nočníka mu propomínajte s motiváciou, že tak robia velkí chlapci a podobne. Dieta na to nie je zrele a nepríjemná situácia s nemocnicou jeho odmietanie ešte podporuje. Budte si istá, že jedného dňa sa začne pekne pýtat sám.

  • dlhodobá zápcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pani doktorka,
    prosím vás o radu, moj dvojrocny syn ma problemy s vyprazdnovanim, oducili sme ho od plienok- ciká do nocnika, ale kakanie je velky problem, od malicka kakal normalne jeden krat za den v polohe : lezi na zemi, kolena pod bruskom, inak sa nevykaka, aj basnicky aj pesnicky aj hrozby aj prosby sme skusali, nebude tam kakat. ani do zachodu ani do nocnika. Nas problem spociva aj v tom ze malo tekutin pije, cize 500ml denne, polievku, ovocie, activiu, probiotika bio gaia kazde rano, a lekarka nam predpisala aj duphalac sirup aj sme ho vyuzivali a stale sa to nezlepsilo,skusali sme aj vseliake triky od kapustnice, olivovy olej na lyzicu, teplu vodu, acidko, neprehnalo ho z nicoho. trva to uz styri mesiace..ked nekaka dva dni tak ma v stolici krv, potieram mu konecnik infadolanom a naozaj si uz neviem rady, s obrovskymi bolestami a placom sa mi podari z neho dostat stolicu s rektalnou trubickou alebo teplomerom lebo to nevladze vykakat. Nemoze mat nejaky problem v crevach nejakeho bacila? Na ake vysetrenie sa pytat, rozbor stolice...netusim co s nim maly ma potom aj strach ist kakat lebo vie ze to bude boliet! Teraz v januari nas caka operacia semennikov a mam obavu ci sa to v nemocnici este nezhorsi za odpoved velmi pekne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Urobili ste asi nikeolko chýb, ale nevyčítajte si to , tento problém je v tomto veku bežný. Je to hlavne o psychike dieťaťa. Nemali ste začínať s odúčaním od plienok, bolo ešte zavčasu. Teraz sa k tomu pridalo aj to, že pri tvrdej stolici sa mu natrhne ritka, to ho veľmi bolí a preto znova sa bojí kakať. odporúčam začať znova dufalacom, ale dôsledne a dlhdobo, postupne vysazdovať. Dávkovanie a spôsob užívania by vám mal vysvetliť lekár. 500 ml tekutin denne je dostatočné množstvo. je veľmi dôležité upraviť stravovanie / vyradiť jedlá, čo zapekajú/podávať probiotika, nechať plienky, netresťať ale ani nechváliť, prsote sa tváriť, že to nie je pre vás zaujímavé a hlaavne o tom s nikým pred dieťaťom nehovoriť, ono vie, že je to pre vás dôlažité a je to potom aj určitý druh trestania rodičov dieťaťom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: