Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Molusky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka. Mojej 20 mesacnej dcere sa objavili molusky. na koznom nam povedali ze z plavania. Uz sme 2 krat podstupili odstranovanie skrabanim na koznom - mala ma z toho dost velku traumu. No a po tyzdni od zakroku na koznom ( Kramare) objavili sa nam dalsie asi 3 molusky. Prosim poradte nejaku inu moznost liecby - homeopatika resp. ine medikamenty, ktore by nam mohli pomoct, nakolko vyberanie sa zatial neosvedcilo a nerada by som malu znova trapila. Okrem molusiek ma mala velmi citlivu pokozku - dost casto sa vyhadze, je alergicka na banany. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Iná správna liečba neexistuje. Pri úpnom začiatku moluska pomôže potieranie jodovou tinktúrou ale to na Kramároch odporučia. Ochoenie je infekčné, vírusové a preto sa opakuje a rozširuje. Nič iné sa nedá ani nie je vhodné robiť.

Podobné otázky

  • seborea a molusky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Moje 21 mesacne dieta ma na hlavicke take zlte supinky. Jedna sa stale o mliecnu chrastu alebo seboroicku dermatitidu. Aky sampon by ste pripadne odporucil? A da sa seborey natrvalo zbavit? Ako tak citam ze vraj nie,ale ved seboreu vyvolava kvasinka malassezia to nie su nejake protikvasinkove lieky alebo sampony co to znicia? A druhy problem je molusek,prosim vas kde sa moze dieta nakazit a moze sa nakazit ked hracky predtym chytal niekto s touto chorobou? Nejak je to rozsirene a tazko sa to lieci tak by som bola nerada aby to dcera niekde chytila. A bola tato choroba aj pred cca 25-28 rokmi? Viete moja mamina mi vravi ze teraz je tolko chorob ze to predtym nebyvalo,sa bojim aj s dietatom niekde medzi deti ist. Dakujem za rady

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Seborhoea mliečna chrasta u malých detí je niečo iné ako seborhoea u starších detí a hlavne dospelých. Tam je liečba aj príčina iná a naozaj súvisí aj s infekciou.
    U malých detí na mliečnu chrastu mám dobrú skúsenosť so šamponom babe na mliečnu chrastu, s mastičkou baby squam od biodermy a je možné použiť krátkodobo a na malý rozsah aj masť kerasal.
    Moluská sú vírusév ochorenie a určite boli vždy. Možno si to ľudia predtým tak nevšímali, lebo zase boli iné ochorenia, ktoré deti trápili. Moluská sa zvyknú opakovať, presný zdroj nákazy málokedy zistíme. Liečba je jedine odstránením prejavovo na kožnej ambulancii alebo oddelení. Úplne malé moluská je možné odstrániť potieraním jodovou tinktúrou, ale aj to by mal posúdiť a naordinovať lekár. V žiadnom prípade neodporúčam smaoliečiteľstvo.

  • bradavicky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, moj syn ma uz niekolko mesiacov bradavicky - molusky, ktorych sa nevieme zbavit. Mozete mi povedat, ako ich vobec mohol dostat?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú virusového pôvodu, často sa u toho istého dieťaťa opakujú. Jediný správny spôsob liečby je ich odstránenie ostrou lyžičkou / robí to samozrejme odborník, kožný lekár/.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: