Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Časté nutkanie na močenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat na problem tykajuci sa casteho nutkania na mocenie, ktory mame s 3 rocnou dcerou uz asi mesiac.
    Najskor som jej caste chodenie na nocnik a pocvrkavanie povazovala za dosledok prechladnutia /alebo tiez vymyslania si - castejsie chodievala cikat vecer uz po tom ako sme ju ulozili do postele, co sme pripisovali tomu, ze sa jej nechce spat a len vymysla/, zacala som ju teplejsie obliekat, viac pila a problem sa na dva tyzden skoro vytratil.
    Potom sa situacia zopakovala, ale s vacsou intenzitou, dokonca dospela do takych rozmerov, ze pred spanim dcera prisla zo zachoda, lahla si a vzapeti sa postavila, ze musi ist cikat. Takto sme "cikali" asi aj 20 krat za hodinu, naco som uz zavolala detskej lekarke a okrem "samoliecenia" sme absolvovali aj kontrolu mocu. Nakolko bol nejaky nalez v sedimente, moc sa posielal aj na kultivaciu, ale tam uz bol nalez negativny.
    Celu zalezitost sme teda so sestrickou uzavreli tak, ze bola asi len prechladnuta a ci si nevymysla.
    Odvtedy ubehol tyzden, dcera stale chodi podla mna dost casto na zachod, teraz tak 2-4 krat za hodinu, vycika malo. Niekedy dupe nohami a hovori "mami rychlo pocikam sa" a potom si len tak cvrkne.
    Neviem, ci to mam nechat len tak, citala som, ze niekedy to moze byt dosledok nejakeho psychickeho stresu, ale nemam pocit, ze by sme v rodine alebo aj vo vztahu k nej mali nejake krizy, konflikty alebo stresy.
    Mam ziadat este nejake ine vysetrenie?
    Chcela by som este uviest, ze doposial sme nemali ziadne problemy s cikanim ani pomocovanim, od dvoch rokov je dcera bez plienok cez den aj v noci, nepocikava sa ani v noci /1-2x za mesiac sa stane, ze kvoli zapalu hry nestihne dobehnut, ale to je vsetko/.
    Ked mala 2,5 roka, prekonala mensi gynekologicky zapal, vysledok z kultivacie posvy bol stredna hodnota E.coli, ale liecili sme to len mastami /neviem, ci to by s tym mohlo suvisiet/.
    Dakujem
    Ivi

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to mať rôzne príčiny, od pschických, cez infekciu dolných močových ciest ale aj poruchu vývodných ciest močovývých. Znova by som vyšetrila moč a ak budú ťažkosti pokračovať, poslala by som dieťa na konzílium k urológovi.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: