Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • porucha pečene

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mám 3 mesačnú dcérku a naše starosti začali v den ked sme šli z pôrodnice na prehliadku k našej pediatričke. (presnejšie v druhý týžden života našej Barborky) začalo to tým, že naša malá má od narodenia dobrý apetít, čomu sme všetci radi, pekne prospieva, ale... Začalo nás pobolievať bruško, pravidelne každý večer, a tak sme skonštatovali že aj my patríme medzi rodičov, ktorých dieťatko má "večernú koliku" . Riešili sme to masírovaním bruška a naša detská sestra-suseda, nám odporúčala aj rektálnu rurku aby sme maličkej pomáhali pri stolici. Ešte som zabudla podotknúť, že dovtedy som sa snažila plne dojčiť. Kedže naše starosti s bruškom sa nezlepšovali,volili sme návštevu u našej lekárky, ktorá skonštatovala, že dcérku bolí bruško preto lebo je hladná. Zostala som ako obarená. Moja dcérka a hladná? Veď jej chutí, a dojčím ju každú 1,5 hod max.2 hodiny. Podľa lekárky to bolo veľmi často, a nadalej trvala, na tom, že mám málo mlieka a malej toto nestačí, čo mi dokázala aj skúškou dojčenia priamo v ambulancii. Samozrejme malá ma hneď "sklamala", nakoľko si naozaj práve vtedy nevytiahla veľa mliečka, lebo bol jej čas spinkania, ved mala niečo2,5 týždňa, tak nám lekárka odporúčala Nutrilon Premium. Kým sme došli s mužom domov, vyronila som doslova potoky slz, čo som bola taká sklamaná, že musím svoje dieťa prirkmovať nejakým umelým mliekom, bránila som sa tomu zubami-nechtami, samozrejme, že som dávala teda aj umelé mlieko malej, lebo rešpektujem svoju pediatričku, ale spomenula som si, že pred deviatimi rokmi, som predsta tiež dojčila svoju prvú dcérku a to celých 13 mesiacov a bola by som aj mohla dlhšie, keby som sa necítila príliš vyčerpaná, tak som si povedala, že sa nevzdám a nadalej budem svoje dieta prikladať navzdory všetkým radám iných ľúdí, ( nechcem aby to vyzeralo, že nerešpektujem názor a starostlivosť svojej detskej lekárky, bože chrán, môžem povedať že mám najlepšiu pediatričku pre svoje dcérky akú o som si mohla niekedy želať,) ale ja som si zaumienila dojčiť, a vydržať. Darí sa mi to zatiaľ doteraz. Ibaže nechcem predbiehať: Zabudla som spomenúť že s krabicou Nutrilonu Premium sme obdržali aj kvapky Espumisan, a tie som mala podávať malej 3x denne, čo som dodržiava, len aby sme zmiernili bolesti bruška. No veľmi to nepomáhalo, a v den, ked naša Borka, mala dovršiť 1. mesiac svojho života, a ked sme sa mali z toho tešiť, stalo sa niečo zlé!
    Po večernom kúpaní som maličkú nadojčila, dala vygrgnúť, a uložila spinkať. Vždy som však bola pri nej aj nejakú tú polhodinku, aby som bola na blízku ked sa zobudí na bolesť bruška, a tak to bolo aj vtedy, lenže malá sa vôbec nezobudila na bolesť bruška, ale začala sa "miestiť" zboka nabok, čo som skonštatovala, že niečo nie je v poriadku a asi si ešte potrebuje odgrgnúť, no neskoro,kým som sa k nej zohla že ju zoberiem, malá začala zvrackať ale plným prúdom, a veľmi veľa a ako som ju brala na ruky, naša Borka vdýchla zvratky do seba a začala sa dusiť, lapala po dychu, ja som sa ju pokúšala otočiť dole hlávkou, lenže to malé chúda sa mi začalo v rukách hádzať a ja som dostala strach, že mi z rúk vypadne, tak som ju podala mužovi a mnňa čo prvé napadlo, zobrala som odsávačku hlienikov a z nošteka tie zvratky odsávala, no nestačilo, muž jej podal umelé dýchanie a ja som volala susedu sestričku, ktorá zavolala pohotovosť. Hospitalizovali nás. Na detskom oddelení malú pozorovali, všetko bolo v poriadku, apetít ju neopustil, ba práve naopak, začala papkať ešte akosi viac. Tešila som sa, že sme ju zachránili a tak som jej dopriala, len nech pekne papká a rastie no a samozrejme som si blahoželala, že som zvíťazila nad Nutrilonom!! Iba ked nás naša izbová pani doktorka prepúšťala, upozornila ma že sa jej nepáčia malinkej pečenové testy, nech na to upozorním našu pediatričku, a predpíše jej nejaké vitamíny. Urobila som tak, a my sme užívali Cebion multi 3x denne. Na dvojmesačnej poradni sme sa s lekárkou dohodli na odbere krvných testov ohľadne kontroly či sa jej pečienôčka ustálila a pracuje tak ako má, ( ešte som neuviedla, že počas tehotenstva som bola pozitívna na toxo, čo sa prenieslo aj na dcérku, prvá bola a je od narodenia negatívna) takže ešte okrem pečenových testov sme robili odber aj na toxo, pradoxne, toxo bolo zlepšené, ale pečenové testy stále NIE!
    Mám strach. A tu pramení aj moja otázka, z čoho to môže mať, ked je plne dojčená, boli aj také dohady, že malá sa prejedá a pečienka nestíha skrze tohoto pracovať, môže to byť naozaj tak? Teraz mám naozaj strach svoje dieťa prikladať k prsníku kedy si to ono želá, lebo čo ak náhodou jej tým škodím aj ked si myslím, že je to hlúposť lebo materské mlieko nemôže škodiť aj tak už toho "chrobáka" v hlave mám, a doslova panikárim. Ako to môže ovplyniť život malej do budúcna? Môže mať tú oslabenú funkciu pečene trebárs z Espumisam-u? Je pravdou, že počas vianočných sviatkov sme mali návštevy a boli aj prípitky, no myslela som si že 1dcl bieleho vína symbolicky neuškodí. Ani tomu neverím, že toto mohlo ovplyvniť jej zdravotný stav.
    Naozaj neviem, čo mám robiť, ak mi viete poradiť alebo aspoň vysvetli princíp funkcie takej malej pečienky v organizme dieťaťka, budem veľmi rada. Veľmi pekne Vám ďakujem.
    Vaša čitateľka

    Andrea

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Espumisan poruchu pečene určite nespôsobil. Porucha pečene môže mať rôzne príčiny aj v tomto útlom veku. Príznaky, ktoré udávate zatiaľ podľa mňa neznamenajú nič vážne, nenapísali ste, či náhodu ešte nie je aj žltá/ teda novorodenecká žltačka/, vtedy bývajú zvýšené.
    O príčinách zvýšených pečeňových testov sú napísané tisíce strán vedeckých štúdií, nedá sa to vtesnať do takejto odpovede. Dieťatko bude ďalej sledované, podľa výsledkov aj liečené, ak to bude potrebné, ak budú test stále pozitívne, bude sa pátrať po možných príčinách.
    Dieťatko naďalej kojte, dávajte mu piť kedy si zapýta a koľko si zapýta. Vôbec nepodávajte umelé mlieko.
    Existujú samozrejme aj raritné ochorenia, kedy dieťa kvôli určitej poruche látkovej premeny nemôže byť dojčené / ale ani živené iným mliekom/, ale to u vášho dieťatka podľa vašich informácií nepredpokladám.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: