Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zadržiavanie stolice u ročného dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,prosím Vás znova o radu.Pred časom som Vám písala ohľadom zápchy u jedného z dvojčiat-malej Sofie.Teda zopakujem to predošlé,aby ste vedela o čo vlastne ide.Od začiatku-od narodenia sme papali Bebu 1-2 HA,asi pred 2 mesiacmi sme prešli na Sunar.Samko -12 mes. to toleroval dobre,stolice hustejšia,ale kaká aj 2-3 x denne.
    Sofi spočiatku tolerovala Sunar dobre,ale asi po 2 týždňoch bola stolica tvrdšia-konzistencie asi ako plastelína.Všimla som si,že ju to pri kakaní bolelo,plakala a vykakala len 2-3 bobky.
    Vy ste nám doporučili vrátiť sa späť k Bebe-vraj obsahuje probiotické kultúry ?,kt.vplývajú na flóru v čreve,dostatok tekutín,vyradiť zo stravy varenú mrkvu,ryžu,banán.
    To sme aj dodržali, vrátili sme sa k Bebe, pani doktorka nám predpísala Duphalac 2,5 ml ráno.Do stravy sme zaradili aj slivkovú šťavu 50 ml do 100ml prevarenej vody.
    Stav sa upravil,stolica sa zmäkčila a týždeň bolo dobre.Berieme aj infants dophilus.
    Duphalac mi pri kontrole kázala p.doktorka vyradiť a pokračovať ako doteraz,chvíľu bolo dobre,stolica bola každé ráno kašovitá a bolo jej hojnejšie.
    Ale čo som si všimla, a tu je PROBLÉM,ktorý potrebujem pani doktorka vyriešť
    spozorovala som,že Sofi niekedy začala zadržiavať stolicu.Niekedy sa zobudí už pokakaná,vtedy to asi nestihne zaregistrovať a stolicu-pustí,ale niekedy sa asi zľakne bolesti-čo si predtým zapamätala ,a stlačí riťku,nožičky spojí tuho k sebe a viditeľne zadržiava.Trvá to pár sekúnd,vtedy plače,sústredí sa na zadržiavanie-až je spotená.To robí počas dňa aj 4-5 x,v ten deň už stolicu nemá,až na nasledujúci-ale aj to až po opakovanom zadržiavaní,vtedy už má bolesti,plače,až je spotená- a vytlačí tvrdú objemnejšiu stolicu,čo ju asi fakt musí bolieť,pretože je to veľké a hrube asi ako polovica menšieho banána.
    Pani doktorka,neviem čo mám robiť,snažím sa ju zamestnať aby keď "to príde" nezadržiavala,ale nedarí sa.Vtedy sa len na TO sústredí ,a keď to prejde zas je na pár hodín dobre.Najhoršie je to,že už máme rok a naša pedietrička nám už Bebu HA nechce predpisovať,okrem toho jej cena zas neskutočne stúpla,takže budeme musieť prejsť na iné mliečko.Doporučili nám francúzske mliečko,neviem.
    Neviem ako ďalej pani doktorka,poradíte nám?
    ešte by som chcela podotknúť,že maličkej zakaždým kontrolujem riťku-trhlinku nemá,nekrváca,po každej stolici umývame riťku ,natieramesudocrémom,rybilkou.
    ďakujeme za každú radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Probiotickú floru obsahuje aj iné mlieko ako HA, teda aj normálna beba. Okrem toho, ak podávate infant dophillus, je to tiež probiotikum a nie je potrebné dávať aj iné.
    V každom prípade odporúčam ďalej sofinku sledovať a ak sa stav nezlepší, odporúčam konzílium u detského chirurga.

Podobné otázky

  • odpovede na otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň pani doktorka,píšem aj za kamarátku-chceli by sme sa opýtať-asi pred dvoma týždňami sme Vám (ja už opakovane) zaslali otázky s názvom: "zadržiavanie stolice u ročného dieťaťa" a "zachrípnutie" .Dodnes sme na ne však nedostali odpoveď.Je jasné,že máte veľa otázok,chápeme,že ste zaneprázdnená,a preto sa pýtame,dočkáme sa ? Už veľakrát ste nám poradili,pomohli,preto aj teraz netrpezlivo čakáme na Vašu cennú radu.
    ďakujeme

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Otázky doodpovedávam, preto je poradňa ja uzatvorená a postupne sa ku každej dostanem.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: