Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • jadierka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    s trojmesacnym syncekom sme boli na kontrolu u ortopeda. V sprave nepisal, ze jadierka este nie su pritomne, ale ze nasiroko balit uz netreba. Kontrola o tri mesiace. Znamenaju tie chybajuce jadierka nejake obmedzenie (teda ci ho mozem davat sediet, alebo ci na to treba nejako osobitne davat pozor)? A naozaj sa to dovyvija aj bez sirokeho balenia? Dakujem za Vas cas a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa nepotrebuje žiadne obmedzenia, jadierka sa dovyvíjajú. Široké balenie totiž ani nie je tak kvôli jadierkam ako kvôli postaveniu kostí v bedrovom zhybe. Ak je to správne, nie je potrebné široké balenie.

Podobné otázky

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.Dr.,prosim vas,maly 3,5 rocny nam zjedol jablko s polkou jadrovnika.Jedol ho nie dookola ale od spodu hore.Boli sme u svoktoucov na navsteve a svokra mu dala jablko. Najskor ho pekne papal a ked sme sa otocili a zarozpravali,uz ho mal dopolky zjedene aj s jadrovnikom.Sestricka nasej dr.nam povedala,ze to vykaka,ale aj tak sa chcem opytat lekara,ci mu nic nehrozi.Nejake porusenie criev alebo nebodaj pecene.Nic sa mu prosim nemoze stat?Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokiaľ sa mu nič nestalo, keď to papal/ mohol by vdýchnuť jadierká, keby behal alebo skákal s jablkom/ tak sa mu naozaj nemôže nič stať.

  • osifikačne jadra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka, chcem sa opytat, mam 6 mesacneho syna a v januari sme boli na poslednom usg vysetreni bedrovych klbov. Ortoped povedal, ze klby su v poriadku, ale nevidi jadierka, doporucil nam vit.D a kontrolu o 6 mesiacov. Chcem sa opytat, ked zacne lozit a stavat sa na nozicky, nemozu mu to ublizit, ked este nema vyvinute jadierka? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vitamin D by malo dieťa v tomto veku užívať denne dve kvapky, teda 800 j. Užíva sa to od prvého dňa tretieho týždňa do 18mesiacov, v zimných mesiacoch až do puberty by mali deti užívať vitamin D. To už samozrejme nesúvisí s osifikáciou jadierok ale s metabolizmom vitamínu D a následne zdravými kosťami a inými dejmi v organizme.
    Jadierka sa dajú hodnotiť u detí okolo piateho mesiaca veku ale ani vtedy nebývajú vždy prítomné. Väčšina ortopédov ich preto kontroluje až okolo deviateho mesiaca veku. Takže v tomto veku nie je nič neobvyklé a už vôbec nie chorobné , ak jadierka nie sú.
    V žiadnom prípade dieťaťu neublíži ako spontánne, bez toho, aby sme ho to učili , začne loziť. V žiadnom prípade ho nedávajte do chodítka, / to neodporčam ani keď sú už jadierka osofikované/ ani ho neučte chodiť - teda ani vodiť za ručičky, aby chodilo po dvoch.

  • Pouzivanie vytazku z grapefruitovych jadierok

    , Autor: gabel

    Dobry den pani doktorka, pred par dnami som Vam pisala ohladom stafylokoka, ktoreho ma dcera v nose. Nosne mandle ma cca 1 rok vyoperovane endoskopicky. Kedze nic nezberalo, berie antibiotika. Chcela som sa ale spytat, pocula som, ze vytazok z grapefruitovych jadier je velmi prospesny na imunitu. Kupila som pripravok Citrovital, ale pisu, ze nie je vhodny pre deti. Rada by som sa spytala, ci existuju nejake podobne pripravky, ktore su vhodne pre deti a preco by deti takto prirodny produkt nemohli uzivat? Sklada sa len z rastlinneho glycerinu, vody a extraktu z grepovych jadierok. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tie grepové jadierka majú určité vlastnosti a pravdepdobne na deťoch neboli robené klinické skúšania, tak sa im nemôžu podávať alebo dokonca bolo zistené, že ich účinky sú pre deti škodlivé. Je to pravdepodobná príčina s týmto produktom nepracujem.
    Ja si otázku presne nepamätám, ale ak dieťa nemá ťažkosti, nemá príznaky bakteriálneho ochorenia nemá žiadne chornické ochorenie, nie je dôvod liečiť nález stafylokoka v krku alebo nose antibiotikami. Po dobratí antibiotík tam o niekoľko dní pravdepdobne znova bude.

  • nezavapnene jadierka po 1. roku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam 13,5 mesacneho syna a stale nema zavapnene jadierka bedrovych klbov na oboch stranach (chodime na USG vysetrenia kazde 2 mesiace). klby su umiestnene spravne, viazanie nasiroko mi preto odporucane nebolo. Co sa tyka pohybu syn sa az od 12 mesiacov stavia na nozicky, chodi zatial len popri nabytku, kolenackuje vsak velmi rychlo. Berieme preto Vigantol kvapky 3x denne. Prosim o radu, o aky problem moze ist. Su potrebne nejake specialne vysetrenia? Alebo to suvisi s tym, ze syn tak neskoro zacina chodit a preto je zavapnovanie pomale? Zatial sme boli objednani len na odber krvi. Ziadne ine problemy syn nema, vazi 10kg, papa pekne, vyprazdnovanie je tiez v poriadku, je vesely, hravy, nevidim na nom ziadny problem. V rodine sa vyskytol jediny problem u manzelovej sestry, ktora mala klby nespravne umiestnene preto bola viazana nasiroko a nosila remence, ale zavapnenie bolo v poriadku.
    Za radu Vam vopred velmi pekne dakujem.
    S pozdravom,
    KM

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Problémy môžu byť na rôznej úrovni, alebo sa jedná len o lokálne oneskorenie vytvoenia jadierok a ak sa to bude odborníkom sledovať, nemalo by dôjsť ku komlikciám. Ak nemá iné príznaky nedostatku vitaminu D / mäkké záhlavie, nepriberanie a podobne/ tak je potrebné naozaj len pravidlené sledovanie ortopédom. Nakoniec ak by bolo podozrenie na nejaký závažný problém ortop=d sám by navrhol pomocné vyšetrenia.

  • nepritomne jadierka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, boli sme prvý krát na sone kĺbikov až v 10 týždni. Pani doktorka nás zabudla poslať a povedali nám, že dcérka nemá prítomne jadierka a že ju mám baliť na široko. Presnejšie na papieri zo sona je napísané: Klinický termin.viazne bilat.abdukcia, Ortolani negat. UZ kostné okraje zaoblené, chrupavčité širšie, uhly hraničné,centrácia správna, jadrá neprítomné. Záver:UZ Graf llA bilat. kontrola o 2 mesiace, baliť na široko.
    Chcela by som sa opýtať co to znamená, keď nemá prítomné tie jadierka a či je to závažný problém a aké následky to môže mat. Vylieči sa to balením na široko?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Balenie naširoko je odporučené, aby boli dolné končatiny v správom postavení pre dobrý vývoj kým sa objavia jedierka / čo je základ kostnatenia časti stehennnej kosti v klbe/. Práve preto idete znova na kontrolu, aby sa zistilo, či sa klbiky správne vyvíjajú a či to balenie naširoko postačuje.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: