MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 8830

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

popraskana predkožka

anička, 05.09.2014 (21:28)
dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu, môjmu 9 mesačnemu synovi som sťahovala predkožku a mal to v poriadku, avšak teraz som musela pri kupani zabudnuť mu penis najprv namočiť a stiahla som nasilu, myslela som že ked to už mal predtým stahovana tak to bude ok no ale su na nom male trhlinky, prosim vas ako ich mam ošetriť? nezostanu mu jazvy, natrela som mu to s obyčajnou masťičkou na zadoček a neplakal teda asi ho to neboli. dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Keď ste to už tak spravili, tak by bol vhodný repíkovýkúpeľ, sedací aspon tri dni za sebou. Tie trhlinyk môžu byť bránou infekcie, genitál začervenie a môže byť aj jemný hnisavý výtok. V takom prípade je potrebné určite vyhľadať lekára. V zásade platí, že v tomto veku predkožku vôbec nepreťahujem, s genitálom chlapčeka vôbec nič nerobíme, to začíname až okolo 15 až 18teho mesiaca!!!!
Odkaz na otázku

Krmenie 9 mesacneho dietata

Valinka, 01.09.2014 (09:02)
Dobry den prajem,
najprv sa chcem podakovat za Vasu odpoved a zaroven mame dost velky problem. Pisala som Vam predtym, ako sa stravujeme a ze kojim dceru len vecer. Odpisala ste mi, no mlieko sa mi uz uplne stratilo a moja dcera odmieta akekolvek mlieko a dokonca uz aj kasu. Neviem ako sa ideme stravovat a aku stravu jej davat v tomto pripade po cely den. Skusali sme cez cumel a flasu, aj do pohara, menili sme cumle, absolutne odmieta mlieko a ako sme jej ho zacali nukat, tak ako pisem, uz aj kasu. Dakujem Vam pekne za odpoved, som zufala.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ospravedlňujem sa, že meškám,. ale presúvala som sa po dovolenke a čakalo ma tu toľko práce, že som skôr nezvládla ani počítač otvoriť.
Nebuďte vôbec zúfalá! Ak papá bezmliečne príkrmy, podávate jej aj prevarenú ochladenú vodu, dostatočne ciká, tak nie je dôvod na obavy. Má mať denne mäso, aby mala prísun bielkovín a železa, ako aj vápnika. Všetko chce trpezlivosť, Skúste jej namiesto obininovej kaše ponúknuž zemiakovú alebo ryžovú. Niekoľko dní ju do mlieka ani kaše vôbec nenúťte, potom skúste najprv mliečnu kašu a následovne znova aj mlieko. Odporúčam Sunar, je veľmi chuťovo podobné bežnému mlieku. Len nezúvať, papť sa naučí pekne. Sú deti, ktoré mlieko ani mliečne výrobky vôbec nekonzumujú a sú zdravé. V tomto veku by ste mohli skúsiť aj jogurt, biely, s probiotickou flórou ale rôzne jogurtové dezerty od firiem vyrábajúcich detskú výživu / hami, hipp nestlé/.
Odkaz na otázku

infekcia novorodenca

sonik, 31.08.2014 (09:31)
dobrý deň, moja švagriná porodila v termíne, dieťatko má 3100g, bez VVCH, avšak problém je v tom že ako prvorodičke jej po 12-tich hodinách odtiekla plodová voda-hnedozelenej zapáchajúcej konzistencie tak sa indikovala sekcia a dieťatko má teraz dva dni a dostáva ATB a je v inkubátore...chcem sa spýtať či máte s tým skúsenosti, ako sa zvyknú tie detičky zotavovať, bojím sa aby sa infekcia niekde neusadila príp. može dostať sepsu?rsp.už toto je sepsa? doktori rodičov upokojujú aj keď im nevedia samozrejme zaručiť čo bude ďalší deň....ja som však 15 rokov robila v intenzívnej medicíne dospelých a poznačilo ma to natoľko, že vždy vo všetkom vidím veľa komplikácií...bojím sa o dieťatko a preto vás chcem poprosiť o váš názor...čo sposobilo infekciu neviem.....a ešte jedna otázočka-je to normálne aby v dnešnej dobe sa nezistila takáto infekcia včas? mne pred porodom robili USG, výter z pošvy atď....mám pocit že tam niekto niečo zanedbal....chcem len váš názor, nebudem to nijak riešiť...vďaka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Sepsa je otrava krvi, teda stav, kedy sa v krvi rozmnožia baktérie a ohrozujú všetky životné orgány. Práve preto, že lekári chceli zamädziť tejto komplikácii, nasadili dieťatku antibiotiká. Predpokladám, že ešte k žiadnej infekcii nedošlo, ale z anamnézy odtoku plodovej vody v takej kvalite ako popisujete lekári určite zvažovali od začiatku nasadenie antibiotík, sledovali matku aj dieťa a v určitej chvíli považovali za najlepšie pre dieťa antibiotiká nasadiť. Pri každom liečebnom úkone sú argumenty pre aj proti a je na lekároch, aby okamžitú situáciu zhodnotili a nasadili správnu stratégiu, teda aj liečbu. Komplikácie môžu nastať vždy a pri všetkom.
Odkaz na otázku

teplota

denisa, 29.08.2014 (10:57)
dibry den..zaujimalo by ma od akej vysokej teploty by sa az malo davat rocnemu dietatu nejaky liek od teploty napr.nurofen sirup alebo paralen cipky...dnes doobeda som namarala 13 mesacnemu synovi 37,9 teplotu zo zadocku uz po odcitani 0,5 stupna a dala som mu nurofen sirup...treba to aj striadat ze raz dat cipok a druhykrat sirup?dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pri teplote nad 38 st. C po odpočítaní, je vhodné podávať lieky od teploty. Tých 37,9 bolo v poriadku na podanie, pravdepodobne by bola teplota o nejaký čas stúpla.
Vôbec nie je potrebné riešiť podávanie liekov nejakým striedaním. Formu lieky podávame takú, akú dieťa toleruje: preferujem podávanie do pusy, teda vo forme sirupu, ak však dieťa sirup odmieta, je možné podávať liek aj do konečníka vo forme čípku.
Ak začneme podávaním lieku na báze paracetamolu, podávame tento liek. Druhý liek, teda na báze ibuprofenu / nurofen, brufen, ibalgin/ pouižijeme v prípade, že teplotu príslušná dávka paracetamlu neudrží šesť hodín, kedy je možné podať znova paracetamol. Dôležité je podávať správnu dávku lieku!!!Určuje sa v miligramoch na kilo a dávku: Paracetamol 15 mg na kg hmotnosti a dávku, ibuprofen 7 mg na kilogram hmotnosti a dávku.
Odkaz na otázku

nechce sa hrat s detmi

Silvijka, 27.08.2014 (17:05)
Dobry den, chcem sa opytat,m oj syncek bude mat v novembri 4 roky a planujem ho dat bud.rok do skolky,lebo mu aj zle roky vyhcadzaju a ma mladsiu sestricku, takze by sli spolu a tiez sa mi nezdal ked mal tri rocky na to este zrely..problem je vsak aj v tom, ze on je dost hanblivy, bojacny a nerad sa hra s detmi, nerad komunikuje s detmi aj dospelymi, je taky bojazlivejsi typ..aj preto som ho nechcela davat do skolky skor, lebo na to podla mna nebol pripraveny, lenze co mam robit ked sa mi tam nebude chciet hrat??ked sme na ihrisku s detmi, tak sa tesi ale vystaci si sam, lebo deti mu zoberu hracku, alebo ho uz aj nejake dieta poskrabalo a tak sa boji..casto hovori fuj deti, fuj ujo a pod..tiez aj dcerka, ktora tiez pojde do skolky o rok , teraz ma 2,3 roka a tiez hovori fuj deti, oni po sebe opakuju a len sa v tom podporuju..aj ona, ked sa jej nieco nepaci, alebo by mala ostat niekde sama s detmi, tak pusinka do podkovy a uz place..myslela som, ze ked nie su jedinacikovia, bude to pre nich jednoduchsie, ale oni si vystacia samy..doma s nami a rodinou su veseli, zive striebra, skacu, viskaju od radost, ale akonahle pride niekto cudzi, tak stichnu..syncek je od narodenia prilis vnimavy a aj citlivy.ked aj jedno dievcatko pomahalo dcerke na ihrisku, syncek zacal na nu ganit, ze nech ju necha, ze to je jeho sestricka, ze on jej pomoze...no obaja su vlastne rovnaki, hanblivi a hoci su odvazni, v spolocnosti su radsej ticho.bojim, ze ked pridu do tej skolky budu len v kute samucki poplakakvat cele dopoludnie aj popoludnie...myslite ze sa to casom este zmeni aj ked od malicka boli takito hanblivy , alebo co mam robit??poradte prosim..
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Hlavne je úžasné a správne, že ste chlapčeka nedali do tej škôlky skôr, mnohé mamičky to tak robia a ak dieťa nie je do kolektívu zrelé, nie je to správne!!!!!!!!!!Do jaslí dávať dieťatko, keď je mama na materskej s druhým už vôbec nepovažujem za dobré riešenie!
Každé dieťa má svoju povahu, tú prejavuje aj tým, že je najradšej v kruhu známych osôb a tých ostatných prijíma ťažšie. Vývoj však pokračuje, budete ho sledovať, chodievajte s nimi medzi ľudí a deti a uvidíte ako bude synček ale aj dievčatko reagovať. To, čo popisujete mi nepripadá vôbec ako nejaká chorobná stránka správania. Možno budete prekvapená, ako sa deti, ktorú majú doma takú oporu, zázemie a istotu ako vytvárate, dobre zaradia do kolektívu. Tieto deti majú v rodičoch istotu a správne načasovanú separáciu od matky dobre zvládnu.
Odkaz na otázku

Krmenie 9 mesacneho dietata

Valika, 24.08.2014 (15:24)
Pekny den prajem,
ja by som Vas prosila o radu. Mam 9 mesacne dieta, stale plne kojene, no cez den uz nekojim vobec, pretoze ma na cely den uz pevnu stravu. Kojime sa len vecer ked ide spat, nakolko uz cez den prenu nemam uz aj tak mlieko. Je to dobre, alebo by mala mat este mlieko napriklad na olovrant? V noci si ju dam na prsnik, ale to uz ma len skor ako ukludnenie, lebo taktiez uz nemam mlieko. Ked sa nakojime vecer, uz cez noc ani den prenu mlieko nemam. Nebude jej to chybat, alebo nemala by som jej v noci dat UM? Zda sa mi to uz skor zbytocne jej zacat davat UM a ked jej staci taky privinutie a neplace, tak hadam nejaka hladna nie je, alebo? A este by som prosila o radu, co jej davat na olovrant, nakolko som jej zacala davat biely jogurt a je jej po nom tazko. Nas jedalny listok je takyto: Rano pecivo s maslom, alebo maslom a kuskom lekvariku, na desiatu vyziva, alebo ovocie, na obed prikrm alebo polievocka, na olovrant sme mali ten jogurt, co by som chcela teda nahradit, neskor detska krupica a potom kojenie. Prosila by som teda o Vase rady. Dakujem velmi pekne a prijemny den :)
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Sú deti, ktoré umelé mlieko a mlieko všeobecne odmietajú. Ak sa nahradí kvalitnou výživou, nie je problém výživa dieťaťa aj bez mlieka.
Na druhej strane je mlieko veľmi dobrá súčasť výživy dieťaťa. Vo veku vášho dieťatka ešte odporúčam podávať mlieko viac ako jeden krát denne, respektíve plus trocha v noci. Pred spaním je to taký ukľudňovač. Mlieko je aj zdroj tekutín. Deťom v tomto veku ešte nepodávam chlebík s maslom ani iné pomazánky, včítane lekvára.
Ráno by mala vyiť mlieko, určite umelé, formulu, čo odporúčam až do troch rokov. Až potom prejsť na bežné konzumné mlieko.
Po mlieku je vhodné ponúknuž chlebík, nátierku nepotrebuje, hlavne pozor, aby sa s ním nedusila.
Dopoludnia odporúčam ovocie. Na obed mäsosozelninový príkrm. Odpoludnia môže po prebudení vypiť znova mlieko, večer kašu a pred spaním kojenie ako to aj robíte. Strava sa vám možno zdá fádna, ale ak denne dávame mäso, dvakrát týždenne žĺtok / mäso nevynechávame/ ako závarku striedame krupicu, ryžu alebo aj špeciálnu detskú cestoviu a rôzne druhy zeleniny, je strava presne taká aká má byť.


Odkaz na otázku

jedalnicek a vaha

Daska, 23.08.2014 (15:11)
Dobry den pani doktorka, chcela by som sa opytat na jedalnicek mojich deti, dcerka ma 2, 2 roka a syncek 3,8 roka, papaju v podstate to iste a porcie tiez majuv podstate tie iste..rano okolo 9tej vypiju 200-300 ml mlieka,syncek kakao, potom malo chlebika s maslom a medom, asi stvrt krajicka, desiata okolo 11 tejspapaju po jednom jablcku alebo broskyna, nejake ovocie, na obed okolo 13 tej maju tanier polievky a druhe, ryza s masko,alebo zemiaky ci kolienka, ak to nespapaju tak im to dam ked sa zobudia okolo 16.30 na olovrant , alebo jogurt ci chlebik s paradajkou, syrom a vecer kasa z 200ml mlieka..medzitym pocas dna im davam pit cistu vodu, vypiju tak-syncek okolo 300ml a dcerka okolo 200ml..v ramci toho sa chcem opytat, nemaju malo tekutin?alebo aj mliecka na den??tiez mam taku otazku, oni ked rano vypiju mlieko, tak syncek sa uz stazoval, ze ho brusko boli, co prikladam tomu, ze je to tym mlieckom nalacno..mozem im dat namiesto rana to mliecko na olovrant??problem je v tom, ze po mlieku 300ml uz nechcu nic papat, nemali by to malo ako olovrant??dcerka vazi 12 kg, a syncek vazi 15 kg, presne tolko kolko mal aj na poradni ked mal tri rocky..nie je to malo??rastie pekne, v priebehu polroka podrastol 5 cm..robim nieco nespravne, alebo je vsetko v poriadku???
este posledna otazka, syncek ma pupocny pruh uz od malicka, lebo velmi plakaval, koliky mal, boli sme aj parkrat v nemocnici..musime to riesit operacne alebo sa to este v tomto veku da vstrebat??co je lepsie?poradte prosim, dakujem velmi pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Čo sa týka pruhu, nezvykne sa to vyriešiť samo, je potrebná operácia, zväčša sa to rieši pred nástupom do školy.
Jedálníček ako majú vaše deti je snom každého pediatra!!!!Robíte to veľmi dobre. Hmotnosť chlapčeka je v poriadku, niekedy deti priberajú málo a potom nastane akýsi špurt hmotnostný, takže sú deti také okrúhlejšie a potom zase špurt rastový, deti sa vytiahnu.
Vodičku im ponúkajte, lebo deti v tomto veku ešte nepociťujú smäd a nepýtajú si samé. Ale napijú sa koľko potrebujú, netreba ich zase prelievať. Ak pravidlene cikajú, je iste všetko v poriadku. Deti si často po mliečku sťažujú na bolesti bruška. Ráno im môžete dať jogurt s chlebíkom aleboovocím a mlieko dopoludnia, keď sa zobudia. Ja sama som to tak robila, kým boli deti také malé, že odpoludnia spávali.
Odkaz na otázku

Viacnásobné množstvo kliešťov vo vlasovej časti

Daniela, 23.08.2014 (13:57)
Dobrý deň, pani doktorka, dnes ráno som svojej dvojročnej dcérke našla na krku dvoch a vo vláskoch až 8 kliešťov. Boli tam už zahryznuté, zrejme ešte z predchádzajúceho dňa... Vždy večer dcérku sprchujem a kontrolujem, ale včera bola veľmi unavená a mrzutá, tak som ju po sprche zbežne pozrela, vlásky som nekontrolovala, vôbec ma nenapadlo, že by tam mohli byť kliešte... Všetky som vybrala (naniesla som hrubú vrstvu octanovej masti a po pol hodinke pekne len s vreckovkou "vykrutila", šli ľahko... Mám však obavy, je ešte veľmi malá na také obrovské množstvo kliešťov, či nemám ísť na kontrolný odber krvi alebo prekrytie ATB... Naša obvodná pediatrička má dovolenku a zastupujúcej nedôverujem, na pohotovosti mi po telefóne povedali, že ju mám len sledovať (nestihla som ani vek povedať). Aj tak mám ale paniku, kvôli tomu, že je taká malá.
Sme z okolia Trenčína, a netuším ako sme ich chytili, neboli sme ani v lese ani na lúke, len u susedov na dvore... Len kočík, v ktorom som viezla dcérku domov, sme mali v pivnici u susedov, kde vraj majú aj potkany, tak sa bojím, že ak kliešte vliezli do kočíka, v ktorom mám ovčie rúno také hnusoby, čo s potkanmi v pivnici bývajú, že tie môžu byť aj infikované...
ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Najprv treba vedieť, že kliešte netreba ničím potierať, dávať na nich octanovú masť, lieh, olej maslo a podobne. Treba ich len vybrať, kývavým jemným pohybom, najlepšie špeciálnou pinzetou.
Fakt, že okolie Trenčína je typické pre prenos boreliózy kliešťami. Myslím, že kliešte by sa neuchytili v kočíku, získali ste ich zrejme v záhrade z trávy.
Odporúčam všetky miesta, kde ste kliešte našli sledovať najmenej dva týždne a ak by sa vyskytli drobné červené vyrážky usporiadané do kruhu s centrálnym výbledom v okolí miesta, kde boli klište, je potrebné navštíviť lekára a riadne 3 týždne užívať amoxycilín. Zväčša pri správnej liečbe nie sú potrebné žiadne vyšetrenia.
Odkaz na otázku

Problémy s konečníkom

Katka, 17.08.2014 (11:45)
Dobrý deň pani doktorka
Môjmu 2 ročnému synčekovi väčšinou po každej stolici trčia von črievka niekedy len kúsok niekedy trošku viac. po určitom čase sa zas vrátia späť. Má to už pár mesiacov, neviem čo s tým či treba ísť k lekárovi, aké vyšetrenia nás čakajú a ako sa to dá liečiť, ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Zväčša je to prechodný problém a časom sa sám upraví. Veľmi dôležité je, aby dieťa malo pravidlenú stolicu a nie tvrdú / hlavne zabezpečiť stravu, ktorá neobsahuje látky, ktoré podporujú zápchu/. Ak problém dieťa aj obťažuje, hlavne bolesťami po kakaní alebo ak sa stav nebude zlepšovať po pár týždňoch, je potrebné vyhľadať chirurga.
Odkaz na otázku

zadychavanie, potenie, zle travenie...

petra, 11.08.2014 (18:17)
dobry den pani doktorka,
este ste mi neodpisali na moju otazku, tak to vyuzijem a doplnim ju.
zistila som (viem, ze to znie zvlastne, ale je to tak), ze 5r. dcerke takym dospelackym potom zapacha len pod lavou pazuskou. stretli ste sa uz s tym? pisala som vam, ze sa zadychava uz pri mensej namahe, niekedy aj pri rozpravani.bo rychlejsie dychala od narodenia oproti ostatnym detom v jej veku, aj v spanku, ale teraz sa jej uz aj pri rozpravani niekedy zlomi hlas. je to pri nadychu, nie vydychu. vazne chora nebola, pokial neratam 2x zapal pluc a opakujuce sa infekty hornych dýchacích a zvacsene oboje nosne aj krcne mandle. ako 2rocna trpela obsipaciou asi 1,5r. nepomahal ani duphalac, jedine yal, ktory som jej uz davala potom aj sama a nejake lieky na stimulaciu mozgu, aby uvolnili svaly konecnika. teraz je to uz ok. len to travenie, ckane, grganie, kyselina ako pri refluxe... kaslat nekasle, ale v priebehu dna, hlavne po jedle je zachripnuta, tak sa to snazi akoby odkaslat, ale nie je to kasel. od narodenia nema zrastene srdiecko, chodíme na kontrolu kazde 2 roky na slovensku, kedze sme v zahranici. lekar hovori, ze krv tam nevidi pretekat, tak to nie vazne. napriek tomu sa bojim, aby to nebolo srdiecko. berieme uz 2 sirup zantac - ranitidin, ale moc jej to nepomaha, aj ked ziadnu dietu nedrzime a citala som na nete, ze ak by to bol reflux, musi byt aj patricna zahustovacia dieta. moze sa zadychavat aj z refluxu? ak by to bol teda reflux. teraz to potenie, uz som z toho zufala, nechce chodit ani moc von, lebo nevladze chodit a pediater tu mi povedal, ze zatial ju mam pozorovat, ze ked je v klude, tak na nej nic nevidi...
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Naozaj neviem odpovedať viac na diaľku. Dieťa by sa v tomto veku pri námahe, tak ako to popisujete nemalo unaviť. AK by bola moja pacientka, pravdepodobne by som ju nechala podrobne vyšetriť v rámci hospitalizácie. Môže mať ale nie len obyčajný reflux ale refluxovú chorobu, to sa nedá dokázať inak. len 24 hodinovou pHmetriou. Ale podľa popisu mi to skôr imponuje ako ochorenie srdiečka. Negatívnu rolu iste zohrávajú aj zväčšené mandle, hlavne nosné.
Odkaz na otázku

zapachajuci pot

petra, 07.08.2014 (14:42)
dobry den pani doktorka,
dcerka ma 5r, posledne 2m trpi nechutenstvom, schudla cca 2kg za 2m. ma dlhodobo zvacsene krcne mandle a stale akokeby bola zachripnuta. je unavenejsia a viac sa pri namahe zadycha. dnes som si vsimla, ze pod pazuchou zapacha silnym potom ako dospely. zijeme v zahranici, bola u orl lekara povedal, ze aj ked su mandle velke nie je potrebne vyberat, aj ked sem-tam zakasle, alebo zachripne. pokial nie su horucky alebo silne anginy. na sk je robili krvny obraz a ten mala okrem mierne zvysenych trombocitov v poriadku. neviem, ci to spolu suvisi, mava traviace tazkosti v podobe palenia zahy, alebo casteho ckania. narodila sa v case, ked sa uz robil screaning na cysticku fibrozu, napriek tomu sa bojim, aby to nebolo nieco vazne. doteraz prospievala celkom dobre. bojim sa, aby to nebolo nieco vazne. moze sa cyst fibroza pri screaningu u novorodenca prehliadnut? teda mam namysli, ci sa moze stat, ze ukaze negativne a opak je pravdou. dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
V medicíne je všetko môžné a môže sa stať, že sa cystická fibróza v skríningu neodhalí. Neviem prečo pomýšľate práve na toto ochorenie, máte ho v rodine? Je naozaj nezvyčajné, aby dieťa v tomto veku schudlo tak ako to popisujete. V každom prípade by som dieťa podrobne vyšetreila, nie len krvný obraz ale aj iné parametre. Závisí aj na tom, aké má iné príznaky: kašeľ, zvracanie, hnačka, zápcha a podoabne. Iste by som vyšetrila aj možnú celiakiu.
Odkaz na otázku

mlieko

jusepa, 07.08.2014 (09:28)
Dobrý deň pani doktorka je problém ak dieťa nechce piť teplé mlieko?náš chlapec nechce teplé ale takú teplotu ako vychldena dojcenska voda vďaka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Teplé mlieko nemusí piť, hlavne , aby nebolo veľmi studené a aby to bolo to správne mlieko pre daný vek, teda do troch rokov umelé mlieko formula, po treťom roku čerstvé, prevarené mlieko, nikdy nie nízkotučné ani trvanlivé!
Odkaz na otázku

keď zuby pri jedení chýbajú

Darinka, 07.08.2014 (09:06)
dobrý deň prosím o radu. Synček má 11 mes (v septembri bude mať 1rok), a dodnes nemá žiadneho zubu. Problém je viete čo? že zuby chýbajú pri jedení. Nemôže požuť to čo požujú a zjedia už ročné deti ktoré už majú plnú pusu zubov. Zuby pri konzumovaní jedla chýbajú bez ochľadu na to či sa jedná o dieťa alebo dospelého. Jeho stravovacie náviky nie sú potom na takej úrovni ako stravovacie náviky u detí ktoré už požujú aj väčšie kúsky jedla, mäsa, atď. ,ktoré sú v jeho veku. Všetko mu musím doposiaľ drviť, mixovať. Minule som mu schválne nechala v jedle väčšie kusy potravi väčšie kusy zemiakov a mäsa tak ako už mávajú ročné a zubaté deti, že ako si s tým poradí. No neporadil si, ostal by hladný. Väčší kus zemiaku ho v hrdle napínal nedokázal ho prehltnúť až sa s toho skoro povracal. Tak som opäť mixovala. úroveň jeho stravovacích návikov je potom o niečo nižšia ako úroveň návikov dieťaťa už so zubami. Stravu má pestrú, priberá primerane, o to nejde. trápi ma to kôli tomu že aj úroveň stravovacích návikov má dieťa zvládať adekvátne k veku a k rovesníkom, a jemu to žuvanie nejde, a zuby veľmi chýbajú pri jedení aj dospelému. neviem čo stým.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Zaoberáte sa úplne zbytočným problémom. Všetko u dieťaťa je individuálne a prichádza v rôznom veku. Nikde nie je napísané, kedy má dieťa konzumovať ešte mixovanú stravu a kedy už kúsky. Vôbec sa neriaďte inými deťmi ani vekom, len e len tým, ako to vyhovuje vášmu dieťaťu!!!!!!!!!Pozor: dávať mu neprimerané kúsky keď ešte nevie papať môže viesť jedine k tomu, že kúsok vdýchne a to môže byť naozaj nebezpečné až život ohrozujúce!!!!!!!!!!Takže papáme tak, ako nám to vyhovuje, u vás teraz len mixovanú stravu. Žiadne experimenty s kúskami. Zúbky mu iste čoskoro vyrastú a potom sa naučí jesť kúsky. Každému dieťaťu rastú zuby inokedy. Ak by mu prvý zúbok nenarástol do 15 mesiaca, navštívte svojho detského lekára.
Odkaz na otázku

odstranenie materskéo znamienka u dieťaťa

mamina, 05.08.2014 (09:10)
Dobrý deň, môj 7 ročný syn má na chrbátiku vypuklé materské znamienko. Keď sa narodil alebo mal 1 rok, nemal ho tam. Potom sa mu časom tam urobilo, to vypuklé. Pravdaže má na tele materské znamienka, ktoré sú malé hnedé, nie sú vypuklé a nezväčšujú sa tie ma netrápia. Ale trápi ma toto jendno vypuklé pretože sa mu zväčšuje.Ako posúdiť u dieťata či sa vypuklé znamienko zväčšuje len tým ako rastie dieťa, alebo sa znamienko zväčšuje pretože rastie samotné znamienko? Chcela by som mu ho dať odstrániť - ak by vyšli z hystologie výsledky o.k. bol by pokoj nastálo, a nemuseli by sme riešiť žiadne sledovanie znamienka dobudúcna, vyriešiť to takto nadobro. Ja som mala osobne na tele na ramene, také jedno väčšie vypuklé znamienko (vypuklé som mala na tele ten to jedno), dala som si ho pred pár rokmi odstrániť, výsledky z hystoly boli o.k. a mám pokoj nadobro, že to vypuklé znamienko nemusím do 100 rokov sledovať. Je vhodné dať 7 ročnému dieťatu odstrániť vypuklé znamienko aby bol nadobro pokoj s tým? ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
pokoj bude len s týmto jedným znamienkom . Odporúčam vyšetrenie u kožného lekára, ktorý odporučí odstránenie znamienka, ktoré môže spraviť detský chirurg. Odošle samozrejme materiál na histológiu. Je potrebné to spraviť do desiateho roka života, potom sa to zväčša robí až po puberte.
Odkaz na otázku

váha

jusepa, 04.08.2014 (10:55)
Pani doktorka môj syn sa narodil s váhou 3220a 50 cm teraz má14 mesiacov A ma8600g A 76cm je veľmi živé dieťa A všetko papá nemá problém
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to zdravé dieťa. Je trošku drobnejší ale ak je všetko v poriadku, nie je potrebné nič riešiť Iste ho treba ďalej sledovať, hlavne hmotnosť a výšku, ako aj psychomotorický vývoj ale nevidím dôvod na obavy.
Odkaz na otázku

sójové mlieko

jusepa, 04.08.2014 (10:35)
Dobrý deň pani doktorka chcem sa opýtať či je sójové mlieko vhodné pre 14 mesačné dieťa odmieta aké kolvek mlieko pije iba čistú vodu skúšali sme všetky druhy A jedine nám vypije sójový nápoj čo sa dáva do teplej vody A to iba V noci jednu fľašu 250ml vďaka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pokiaľ nemá alergiu na sojové mlieko, nenafukuje ju, tak je možné ho v uvedenej dávke podávať.
Odkaz na otázku

nezdravý strach

Eva, 03.08.2014 (13:48)
Dobrý deň, prosím Vás o radu. Môj syn má 6 rokov. Keď mal 4 roky zažili sme u nás doma strašnú búrku v lete. Blesky a hromy priamo v okolí náško domu, šlahali veľmi silno, boli sme vtedy doma v nútri a dom sa raz až poriadne zatriasol od jedného blesku čo udrel, vyrazilo elektrinu dom sa troška otriasol, inak sa nikomu nič iné nestalo, akurát to bolo veľmi nepríjemné. Syn sa vtedy strašne bál, strašne sa rozplakal, až jačal, triasol sa úplne celým telom, zuby mu klepotali, ruky sa mu chveli, že nedokázal udržať pohár s vodou, kolená rostrasené že nedokázal stáť. Tak som sa snažila sa mu to vysvetliť že sa nemusí báť že v dome sme bred bleskami a búrkou v bezpečí. No lenže viete strach je silnejší než akékoľvek racionálne vysvetlovania. Len som ho vzala do náručia aby sa upokojil. Viem že si tento zážitok dodnes veľmi dobre pamätá dodnes a veľmi často to aj spomína. Toto leto ozaj máme bohaté na podobné scenáre, búrky a blesky máme veľmi často a on sa každý večer bojí, trasie, a hovorí mi že mami ja sa veľmi bojím že zas bude búrka a blesky, tak sa bojím pozri že sa celý moc trasiem. Celý sa chveje, zuby klepocú, v ruke pohár s vodou neudrží, dnes má 6 rokov. Bolo obdobie kedy už rok pekne sám vo svojej detskej izbe spával, nebál sa, teraz tam nechce ísť si ani ľahnúť, ani tam spať, stále sa medzi nás na manželskú postel talčí, že on sa strašne bojí, že zas príde búrka a blesky, že sa zas celý trasie. Raz som ho večer keď mi zas hovoril že sa strašne bojí chytila som mu hrudník, v oblasti kde má srdiečko a bilo mu strašne moc rýchlo, vtedy keď sa bojí sa trasie, má nadmerne vysoký tep, rýchle búšenie srdca a možnože aj zvýšený tlak. Tieto strachy, a úskosť s búrky, trasenie, strašne búšenie srdca máva toto leto takmer každý večer. Neohrozuje to jeho zdravie, srdce? Syn má na srdiečku od naroenia nález, defekt srdcovej prepášky, dierka v prepážke, je sledovaný v dec, kard centre v BA. Logické vysvetlovania a pritúlenie moc nepomáhajú pretože viete strach a úskosti sú vždy mimo logického a racionálneho vysvetlenia, strach je vždy silnejší než racionálne vysvetlenie. čo s tým máme robiť? Večerné búšenie srdca, veľmi vysoký tep, neohrozujú jeho zdravie?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pokiaľ je nález na srdiečku stabilizovaný, nevyžaduje medikamentóznu ani operačnú liečbu, je pravidlen sledovaný, vysoký tepl jeho zdravie neohrozuje. Faktom je, že nepríjemný zážitok veľmi ovpylvňuje jeho psychiku a následne sa objavujú príznaky, ktoré udávate. Určite odporúčam vyhľadať dobrého detského spychológa, aby vám pomohol tento stav s dieťatkom prekonať. Pri najbližšej kontrole na kardiológii tieto ťažkosti dieťatka určite oznámte lekárovi.
Odkaz na otázku

bite po hlávke a búchanie o zem

Radka, 28.07.2014 (22:22)
Dobrý deň pani doktorka,
mám 15 mes dcérku a už vyše mesiaca sa udiera o zem (plávajúca podlaha, dlažba, betón ..) a bije sa po hlávke. Nie je to len keď sa nahnevá alebo ak jej niečo zakazujeme. Robí to kedykoľvek. (napr. dnes ráno sme sa zobudili a keďže už začala debatovať, tak sme "rozprávali" a usmievali na seba a ona sa začala biť po hlávke) Nestretli sme sa ani s takými detičkami, ktoré sa bijú alebo aby bili ju, ani u nás doma sa nekričí a nebije, máme harmonickú rodinku a nemala to ani kde vidieť. Nerozumieme tomu. Už sme sa o tom rozprávali s našou pani doktorkou, tá nás odporučila na neurológiu (už sme tam raz boli - strašne málo spinká, ale už sa jej to polepšilo) a ak tam nič nezistí, tak nás chce poslať ku psychológovi.
Myslíte si, že je to dobrý nápad, dať tak malé dieťa ku psychológovi? Pomohla by mi aj rada ako sa v takej situácií mám zachovať, čo robiť, ignorovať, zakazovať - to už nepomáha, objať ju, alebo .... ?
Ďakujem Vám krásne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vziať ju do náručia, objať a upriamiť na niečo iné je správny postup. Deti to niekedy robia, akoby skúšali, čo všetko sa s vlastným telom dá robiť. Samozrejme keď zistia, že to bolí, prestanú s tým. AK by však toto správanie neustupovala a malo až charakter sebapoškodzovania, je na mieste vyšetrenie u psychológa alebo detského psychiatra.
Odkaz na otázku

topanocky

deniA a, 25.07.2014 (18:15)
dovry den..mam rocneho ktory este zatial nechodi ale chcem sa spytat na vas nazor ci je vhodne pouzivat na chodenie capacky tzv.topanky s tvojvrstvovou podrazkou ktora sa podoba chodzi na boso...je taketo pouzivanie detskej obuvi vhodne alebo treba zvolit pevnejsiu obuv s pevnejsou podrazkou?pytam sa preto lebo casto citam ze chodza na boso je najzdravsia a taketo typy topanok sa k nej najviac podobaju..a este otazka odkedy staci skusat davat dieta na nocnik?dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dieťa dávame na nočník, keď vidíme , že rozumie tomu, čo od neho chceme. Býva to vo veku okolo troch rokov. Je však možné, ak dieťa súhlsí, ho v pravidlených intervaloch hlavne ráno po vyspatí odpoludnia, po obede vysadiť a sledovať, či nejako spolupracuje, vyciká sa alebo vykaká veľmi ho za to chváliť. Niektoré deti sa takto naučia pravidlenému vyprázdňovaniu.
Topánočky by mali mať pevnú podrážku, siahať ku členkom a mali by mať v oblasti päty pevnú podporu. Dieťa má po rovnom teréne chodiť v obuvi a po tráve, kamienkoch piesku bosé.
Odkaz na otázku

prikrmy

Lenka, 25.07.2014 (16:07)
Dobry den pani doktorka,
mam 7, 5 mesacneho synceka a odmieta papat prikrmy. Zacala som zeleninkou (ked mal 5,5 mes.), spapal tri az styri lyzicky, potom som pridala aj masko. Nic mu nechuti, nezacal viac papat, ale aspon tych par lyziciek spapal, no ked som zacala nedavno s ovocim, ktore zo zaciatku tiez len par lyziciek zjedol, tak zacala mu chutit napr. broskyna a jej kombinacie a tu zjedol aj plny tanierik. No zeleninove prikrmy, ci s masom alebo bez, uplne prestal jest, uz ani lyzicku neda do ust, odvracia sa. Snazim sa byt trpezliva, aj ked ma to mrzi, ze uz dva mesiace sa ho snazim prikrmovat a stale nic:( Mam mu davat ovocie nadalej, alebo na chvilu prestat a len tie zeleninovo-masove prikrmy podavat? Syncek je kojeny. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Buďte pokojná, podávajte trpezlivo dopoludnia ovocie, na obed mäsosozelninový príkrm, večer už môžete mliečnu obininovú kašu. Postuúpne iste začne papať všetko. V každom prípade mäso potrebuje.
Odkaz na otázku

Sestra mala uraz vo vani

Ivana, 22.07.2014 (12:58)
Dobry den pani doktorka.Zvacsa Vam pisem kvoli malemu synovi ale tnetokrat je to sestra,kto ma nastrasil.Kupala sa VCERA VECER vo vani a zrazu bol opocut ranu.nEJAK SA NESTATSNE SMYKLA, A AKO SEDELA TAK JU HODILO DO ZADU PRICOM PRESNE ZAHLAVIM TRAFILA OBLU CAST VANE.Vraj ju to bolelo len chvilku a potom uz nie. Ako postupovat? mA 22 ROKOV. Dnes rano spominala ze v noci jej strpla noha,mohlo to byt len zlou polohou ci i takto sa moze prejavit problem sposobeny spomenutim buchnutim. Dakujem vopred
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Úraz na záhlavie môže byť nebezpečný. Ak ste ešte nenavštívili lekára, mali by ste tak spraviť čo najskôr, hlavne ak má sestra nejaké ťažkosti: tŕpnutie, bolesť hlavy, porucha videnia, nestabilita a podobne
Odkaz na otázku

Obhryzanie nechtov

Janka, 21.07.2014 (02:50)
Dobry den p.Mudr.,
viete mi poradit ako odnaucit moju trojrocnu dcerku obhryzat si nevhty????
Dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Univerzálny liek neviem. Ohrýzanie nehtov je považované zaurčitý prejav detskej neurózy. Takže najprv pátrajte po tom, prečo to asi robí. Určite je správne ostrihať jej nehtíky na celom krátke, motivovať ju tým, že nehty sú prejavom krásy, možno by ste ich mohli aj nalakovať kvalitným lakom. V klaždom prípade keď vidtíe ohrýzanie nehtov, nekomentujte to, nekričte, nenapomínajte ale zabavte dieťa inou činnosťou. V lekárni sa môžete opýtať na nejaký gel, ktorý odpudzuje ohrýzanie. Ak nič nepomáha a ohrýzanie je výrazné, je namieste poradiť sa s psychológom.
Odkaz na otázku

novorodenec sanie - nesanie

mamina, 20.07.2014 (22:29)
Je možné že sa narodí podľa hodnotenia pediatrov zdravý novorodenec, nemá ráštep podnebia, AS 10, adaptácia dobrá, bez potreby inkubátora, že by nesalo s prsníka? nesalo alebo nevedelo sať s prsníka a že by na 3 - 4 -5 den po pôrode neusalo, neuvládalo usať ani kvapku s prsníka,napriek častému prikladaniu môže sa toto stať? čo je toho potom príčina? Mne sa toto totiž stalo pri prvom synovy, že nesal s prsníka inak zdravý novorodenec, v 36 tt narodený, AS 10, adaptácia dobrá, bez inkubátora a neusal vôbec ani kvapku s môjho prsníka. Potom nasledovalo sondovani, infúzie, potom pokus o krmenie s fľašky, to s fľašky trocha papal mliečko, potom znova pokus o časté prikladanie prsníka a znova neusal ani kvapku. Je toto možné? Mlieka som mala dostatok, až veľmi veľa, a často som ho prikladala, a napriek tomu chudol, chudol a chudol, neusal nič. S fľašky sa trocha rozpapal, a pri mojich prsníkoch chudol, chudol, chudol. Je toto môžné? čím to je pri zdravom novorodencovi, AS 10, čím to je možné? Mala som potom pravdaže s prsníkmi problémy, preplnené prsia, hrče v prsiach, veľké bolesti prs, mlieko všade po mne tieklo, teploty som s toho horúčky dostala. čakám teraz druhé dieťa a ja sa bojím že nebude sať. Vždy som si myslela že ak je dieťa podľa hodnotenia pediatrov zdravé AS 10, a nemá ráštep podnebia že sa musí dieťa narodiť vrešťajúce, hladné a hlavne sajúce, zákon prežitia cicavcov, no neviem či som sa nemýlila, môže aj zdravý novorodenec nesať, a na 5 deň po pôrode neusať ani kvapku s prsníka? bojím sa druhého pôrodu, čo bude nasledovať. čím to môže byť že som mala takú životnú skusenosť? ďakujem za odpovede
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ako hovoril pán profesor Getlík v Amerike a medicíne je všetko možné. Detičky sú každé individuálne, sanie je síce reflex všetkých cicavcov, je to pre nich najpríjemnejší pocit ale aj napriek tomu vo výnimočných prípadoch môže chýbať aj u zdravého dieťaťa. Niekedy sa však urobia aj chyby pri začiatku dojčenia: dieťa sa nepriloží zavčasu, nesprávne sa drží, matka je vystresovaná z prvého neúspechu a tým viazne tvorba hormónu, ktorý riadi nie len tvorbu mlieka ale aj jeho uvolňovanie. Veľmi pomôžu dobré rady skúsenej poradkyne pri kojení ale hlavne vášho lekára, či blízkej osoby, ktorá má s kojením sama skúsenosti. Aj na diaľku cítim váš stres a strach - a príve ten môže byť príčinou neúspechu aj u druhého dieťatka. Snažte sa vytesniť vašu zlú skúsenosť z mysle, nebojte sa, povedzte si, že predsa nie je možné, aby ste rovnaký problém mala u oboch detí, keď je vo všeobecnosti veľmi vzácny! Skúste svoj problém zdieľať s inými mamičkami, vyhľadajte stránku laktačnej poradkyne pani Michoňkovej, myslím, že je to kojenie, môžete sa s ňou aj spojiť. Neviem kedy rodíte, ale pokojne môžete napísať alebo aj zavolať aj mne, budem síce na dovolenke, ale budem pracovať na tejto stránke, zväčša denne. Vy potrebujete povzbudenie a rady!!!!!!!!!!Tak sa ozvite, upokojte sa a všetko bude dobré!!!!Je to najviac o psychike!!!!Držím palce!
Odkaz na otázku

streptococ

jusepa, 19.07.2014 (12:22)
Dobrý deň pani doktorka ak má dieťa V nosteku streptococ pneumanie masívne dostali sme na 10 dní pamikon vrátili sme sa s dovolenky A j zahlieneny už je to lepšie tahame mu nostek aj pet krát denne striekame aj morský roztok je pre dieťa tento stept.nebezpečný? Už sme ho mali ako 3mesacny A tak nám zmizol. Vďaka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Tento streptokok môže byť nebezpečný. Za určitých okolností. Jednak ho poznáme niekoľko druhov a niektoré môžu spôsobiť vážne, až smrteľné ochorenie. Proti týmto typom sú však naše deti očkované.
Všeobecne tento streptokok býva súčasťou bakteriálneho osídlenia organizmu , aj u detí. Ak je dieťa zdravé, nie je potrebné liečiť , aby sa streptococ zlikvidoval, pretože sa tam pravdepodobne znova vráti. Streptokok sa ako vyvolávateľ ochorenia môže uplatniť vtedy, keď sa imunita zníži najčastejšie vyčerpaním a vírusovou infekciou. V takom prípade je však takmer jedno, či je streptokok prítomný v osídlení organizmu / práve vtedy však vyvolávateľom zväčša nemusí byť( alebo ho dieťa získa z prostredia kvapôčkovou nákazou.
Odkaz na otázku

zelené smoothie

mary, 17.07.2014 (13:27)
Dobrý deň,v pposlednej dobe je veľmi populárne piť zelené smoothie nápoje.neviem či ste o tom už pocula,je to vlastne rozmixovana zelenina (rôzne šaláty s ovocím)...píše sa o ňom že má blahodarne účinky na organizmus...je vhodné podávať takéto môjmu 22 mesačnemu synovi???je často chorý,všade sa píše že tieto nápoje vedia ,,liečiť,, čo si vy o tom myslíte???je vhodná pre takto malé deti napr.rukola,stopkovy zeler???všetko sa to mixuje v surovom stave.za odpoveď ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Aj sama tieto nápoje pijem, sú veľmi zdravé a nevidím dôvod nepodávať ich aj dieťaťu vo veku toho vášho. Pozor na niektoré súčasti, ktoré môžu byť alergénom. Je to hlavne zelerová vňať. Ak máte u priameho príbuzn=ho alergické ochorenie, tak sa práve zeleru vyhnite.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa