Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • atopicky ekzem

    , Autor: gabi16

    Dobry den, p. doktorka
    chcem sa opytat, ci je nejaky prirodny pripravok, resp. postup na natieranie atopickej koze u 11 tyzdnoveho babatka (hrudnik, tvaricky, ruky a kolienka)..Kupel z odvaru z ovsenych otrub? Olivovy olejcek tiez nerobil dobre..Používam 7 dni krem od Biodermy, (predtym som natierala Lipobase, ale zdal sa mi menej ucinny)ale nakolko je pokozka dietatka velmi tenka, prenikaju do telicka aj latky neprirodneho charakteru..Je nutne podavat Fenistil proti svrbeniu pokozky. Ak ano, v akych davkach a ako dlho?
    Dakujem vam velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Atopický ekzém je závažná diagnóza ale u takto starého dieťatka nie veľmi častá a a ni sa nedá ešte presne diagnostikovať. Nie je možné bez vyšetrenia dieťatka ordinovať liečbu ba ani radiť. Len zhodnotenie toho, čo už užívate: kúpele z odvaru ovsených otrúb určite nepomôžu, naopak môžu dráždiť.
    Olivový olej v tomto prípade určite nie je vhodný.
    Prípravky od Bioderma na atopickú dermatitidu sú veľmi kvalitné a zväčša majú dobrý efekt.
    Lipobase je na suchú pokožku, v tejto indikácii to zväčša dávam na tvár, hlavne keď idete vonku.
    Fenistil v začiatku je vhodný, v dávke 2 kvapky na kilogram hmotnosti rozdelený do dvoch dávok.
    Ja predpisujem krém s 1% kyseliny mliečnej na premasťovanie a do kúeľa linolla fett oil bad, samozrejme aj iné prípravky, podľa stavu pokožky.
    Liečba patrí do rúk detského lekára a vyžaduje pravidelné kontroly.

Podobné otázky

  • atopicky ekzem a ockovanie

    , Autor: zuzkav-2

    Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu...Syn má 1 rok. Asi pred dvoma mesiacmi sme mu našli na pleci ružový drsný fliačik. Teraz sa mu to objavilo aj na hrudníku. Detská lekárka mi povedala, že je to atopický ekzém. Čakala som, že nás pošle ku kožnej, ale povedala, že kožná by nám hneď dala kortikoidy, že radšej najprv vyskúšame jednu masť, ktorú má už odskúšanú. Syn mal byť pri tejto kontrole aj očkovaný, ale mal teploty, tak sa očkovanie odložilo. Pediatrička mi povedala, že s ním mám prísť na očkovanie keď teploty ustúpia.
    Ja som však teraz čítala, že deti je možné očkovať iba v období, keď je atopický ekzém v úplnom pokoji. To ale naša pediatrička nespomínala. Takže keby syn nemal teplotu, tak by ho zrejme aj napriek ekzému zaočkovala.
    Chcem sa opýtať, či je to naozaj tak, že keď nie je ekzém v pokoji, dieťa sa nesmie očkovať.
    Teraz sme mali mať tretie preočkovanie (nepamätám si už proti čomu). Je treba dodržať aj nejaké obdobie, do ktorého sa musí to preočkovanie urobiť?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Z dvoch ružových fliačikov ako ich popisujete nie je možné spraviť diagnózu atopický ekzém!
    Deti mávajú na koži rôzne vyrážky, niekedy je toreakcia na jedlo, niekedy na niečo z okolia, často sa príčina nezistí. Uvidíte ako zaberie mastička.
    samozrejme, ak dieťa noazaj má atopický ekzém, tak v období tzv. Exacerbácie, keď je koža červené, doškriabaná, svrbí dieťa neočkujeme, až keď sa koža upokojí. Toto určite nie je váš problém. Ku konkrétnemu očkovaniu u vás sa neviem vyjadriť, pretože som nález nevidela, iste to zhodnotí vaša pani doktorka.
    Očkovanie v roku je proti tetanus, záktu, čiernemu kašľu, žltačke B, hemofilovej infekcii, detskej obrne a pneumokokom. Očkovanie je možné od šiesteho mesiaca po druhej dávke, treba to spraviť čo najskôr ako je možné po tomto intervale. Malo by to byť najneskôr rok po druhom očkovaní ale naozaj je lepšie čím skôr!!!

  • Atopický ekzém

    , Autor: basa

    Dobrý den, chcela by som sa spýtat, ci je potrebné robit nejaké opatrenia pred prvým ockovaním dietata (v 3. mesiacoch), ak som ja mala atopický ekzém (ktorý sa upokojil cca v mojich 18. rokoch) a manzel má s týmto problémom dcéru z prvého manzelstva. Rovnako moj brat a jeho deti sú silný alergici. U mojej dcéry sa zatial nic neprejavilo, no problém s pokozkou uz má - je výrazne suchá, napriek tomu ze starostlivost o kozu nezanedbávame. Ockovat ju rozhodne chcem dat, len ma zaujíma, ci nie je dobré, aby pred tým absolvovala nejaké (imunologické?) vysetrenia, aby sa ockovalo vo vhodnom case, t.j. aby sa nespustilo nejaké závaznejsie ochorenie. vychádzam z toho, no mozem sa mýlit, ze atopický ekzém je do istej miery sposobený aj oslabenou imunitou, resp. má s imunitou co-to do cinenia.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je dieťatko aktuálne zdravé, nemá prejavy atopickej dermatitidy, dieťa pred očkovaním vyšetrí lekár, ktorý vie aj o problémoch v rodine, tak ak lekár rozhodne, že je očkovanie možné, je vhodné očkovať. V tomto prípade by som bezprostredne pred a po očkovaní /72 hodín/ nepodávala nové druhy potravín, nemenila prostredie dieťaťa, nezačínala plávanie a podobne. Taktiež je možné v takomto prípade oddeliť očkovanie, pneumokoky a o dva týždne hexu.

  • očkovanie - ekzem

    , Autor: chrobacka

    Dobrý den, pani doktorka

    prosím o info ohladne očkovania. mam 8 mesačného syna, ktorý ešte nie je zaočkovaný nakoľko má atopický ekzem. momentálne máme prejavy ekzemu trochu v klude tak nam kožný doporučil očkovať, ak sa teda vobec očkovať rozhodneme.. prosím, ako vyzerá časový očkovací kalendár, ked by prvé očkovanie bolo až teraz? počula som totiž, že v takomto pripade sa už nadávajú všetky dávky a že, prevenar už nemá význam vobec.. dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku sa očkuje bežne tak, ako keby ste začali očkovať v troch mesiacoch. Teda prvú dávku šesťkombinácie a prevenaru, po šiestich týždňoch druhú dávku a po šiestich mesiacoch po druhej dávke tretiu dávku oboch vakcín. Samozrejme, že očkujeme takto aj pneumokokové infekcie, pretože hrozia v celom detskom veku a jedna dávka je postačujúca až po druhom roku veku dieťaťa. Dovtedy, ak nie je očkované, je tomuto ochoreniu vystavené.

  • Atopický ekzém

    , Autor: mihi

    Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať koľko sa môže odkladať prvé očkovanie dieťaťa. Mám 4 mesačného syna, ktorý má atopický ekzém a v čase prvého očkovania sme boli kvôli ekzému hospitalizovaný v nemocnici. Tam mu našli kvasinky, bral Mycomax sirup tak ho neočkovali. Pediatrička povedala, že po dobratí budeme očkovať. Ekzém mu však naďalej pretrváva. Môže byť očkovaný alebo máme počkať kým sa ekzém upokojí? Nemôže sa ešte zhoršiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O očkovaní rozhoduje vždy lekár, ktorý dieťa vyšetrí. Atopický ekzém nie je dôvodom očkovanie oddalovať ani odkladať. Ak dieťa nemá mokvajúce ložiská, infikované stopy škriabania, veľa zakrvácancýh rán po škriabaní, nie je dôvod neočkovať. Samozrejme zásadné slovo má lekár, ktorý dieťa vyšetrí a rozhodne o očkovaní,.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: