Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Jedálnicek

    , Autor: basa

    Dobrý den, dcéra má o týzden 6 mesiacov. Do 4,5 mesiaca bola plne dojcená, potom sme zacali na odporúcanie pediatricky s príkrmami. Narodila sa s váhou 3130g (po redukcii 2800) a 50 cm. Aktuálne má cca 7,500 g a 70 cm. Nie som si istá, ci v tomto veku pije dostatok mlieka. Jej aktuálny jedálnicek vyzerá takto:
    cca 4,30 materské mlieko (obidva prsníky, tak predpokladám okolo 200 ml)
    po zobudení, cca 7.30 - 8.00 materské mlieko (vypije tak od 60 do max. 120 ml.)
    okolo 9.00 ovocný príkrm (obcas zahustený ovsenými vločkami, cca pol cajovej lyzicky kvoli zavedeniu lepku) - dcéra potom zaspí okolo 9.30 a spí aj 3 az 3,5 hodiny, takze nasleduje obed; zo zaciatku som jej dával prevazne zeleninu, teraz uz pridávame aj maso, resp. zeleninu v masovom vývare (ak sa obcas zobudí okolo 11.00, dojcim cca 100 ml). Potom jedáva medzi 15.30 - 16.00 materské mlieko, okolo 100 ml. Materské mlieko má aj o cca 18.30, ale to si cucne naozaj len málinko no a na veceru, okolo 20.30 má 90 ml sunaru a následne je dokojená materským mliekom. K zmienenému vecernému postupu som bola "donútené". Malá je vecer unavená a nechce sa prisat (vecer mám pocit, ze mlieka je menej a ona musí viac tahat; ked vsak vypije sunar, potom sa pousiluje a v pohode sa dokojí; kasu, vzhladom na jej hmotnost, mi pediatricka neodporucila dávat). Dalsie kojenie je az nadránom.
    Celkovo sa javí ako spokojná, spáva cez den cca 4,5 - 5 hodín. Nemá pravidelný pocet spánkov, spomínaný cas si rozdelí do 2 - 4 spánkov, hoci obvykle ide o dopoludnajsí dlhsí a popoludnajsí kratsí spánok. V noci spí cca 10 hodín, s prestávkou na kojenie cca po 7,5 hodine.
    Tiez by ma zaujímalo, kedze je zimné obdobie, ci je vhodnejsie podávat sezónne ovocie vo forme kupovaných výziv (broskyne, marhule) alebo kupované kvázi cerstvé. A rovnako, je mozné pre dieta zavarit zeleninové, masové vyvary, maso, zeleninu a pod.)? Mám este dve dalsie relatívne malé deti, takze mi to príde praktické, mat vzdy k dispozícii "pohárik" (samozrejme, za dodrzania hygienických a skladovacích podmienok). Financne si nie vzdy mozme dovolit zapezpecit kupovanú detskú výzivu.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem ako viete koľko materského mieka vypije, nie je dôležité to vedieť presne, dôležité je ako sa cíti a sráva dieťa
    Ovsené vločky lepok neosahujú, takže nie sú vhodné na zavádzanie lepku.
    Vývar nie je mäso, takže nie je dostatočný, dieťa má dostať denne cca 30 až 40 gramov mäsa.
    Broskyňovú, marhuľovú a neskôr aj slivkovú výživu môžete podať.
    Doma pripravovanú detskú bezmliečnu výživu neviem odporučiť, pretože na takúto výživu sú kladené veľmi prísne podmienky a neviem, či to viete doma zabezpečiť. ja odporúčam variť detskú bezmliečnu mäsosozelneinovú kašu na dva dni, porciu na ďalší deň hne*ď po uvarení ochladíte a dáte do chladničky.
    Len na okraj ja dávam u kojených detí bezmliečne príkrmy až po šiestom mesiaci.
    Večr pred kúpaním by som pokojne zaviedla mliečnu kojeneckú kašu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: