Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • zubky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pěkný den prajem. Mám este taku otázku dcerka má 14 mesiacov a idu nám posledně stoličky už sa strašně trapime dva mesiace. Neviete mi poraditneaku metodu ako jej nahliadnut na dasno, či už aspoň roztek zubku citit,bo akonahle jej chcem dat prst do pusy pohryzie má. A este, ona vobec při ziadnom zubku neslintala mám pocit, že tie slinky hlta potom stikuta a aj sa jej grga. Môze byt toto příčina jej odmietania stravy pocas zubkovania? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zvýšené slinenie a prehĺtanie slín myslím, že nie je príčinou odmietania stravy.
    Neviem žiadnu metódu, ako sa pozrieť do pusinky, Ale myslím že to ani nie je potrebné, zúbky proste v určite chvíli a prerežú.

Podobné otázky

  • Horúčka

    , Autor: Pavlína21

    Dobrý večer, moja dcérka má 16 mesiacov. Pred 16timi dňami sme boli na očkovaní MMR. Včera poobede jej vyskočila teplota. Po 6tich hodinách máva skoro 39°C. Už 3x som dala čípok, striedam paralen s nurofenom. Idú jej však aj zúbky. Horné 3ky sa už prerezali, spodné ešte nie. Chcela by som sa spýtať či to ešte môže byť reakcia na očkovanie alebo skôr zubky. Okrem teploty jej nič iné nieje. Už som rozmýšľala aj nad 6 chorobou. Chystám sa v pondelok ku lekárovi s ňou alebo mám isť radšej hňed ráno na pohotovosť? Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak má teplotu, ktorá dobre reaguje na podanie lieku proti teplote, tak nemusíte utekať napohotovosť, stačí navštíviť lekára v ordinačných hodinách. Nie je to však reakcia na očkovanie MMR, pretože tá prichádza na piaty až jedenásty deň.

  • Nežiaduci účinok po prvom ockovani

    , Autor: Krissss

    Dobrý deň,

    Chcela by som Vás poprosiť o Vás názor. 17.2 sme boli na očkovaní v 3 mesiacoch. Dcérka bola placliva a večer vystúpila teplota na 38,2.podali sme paralen čapik. No od tej doby vkuse plakala, a bola mrzuta až do 7.3. Prvé 3 dni po očkovaní plakala cele dni až kričala a vypína la sa do luku. A bola akoby agresívna. Potom tie pnutia ustali. Prestala blabotat, len sem tam nejaké aaa. Ale plač neprestával. Volala som potom neskor doktorke a pátrali sme, či nie je hladná, lebo kojím, nie lebo pekne pribrala.. Potom zúbky... Potom bolesti bruška.. No nič z toho to nebolo. 8.3 mi dcérka prestala uz tak plakať a dokonca aj včera večer bol pokoj a uz je kludna... Ale zúbok nikde...

    Prosím Vás myslíte si, že to bola taka dlhá reakcia na vakcínu? Pani doktorka nás poslala na neurologické vyšetrenie pre istotu, ale až 30.3...mame termín.

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že to bola zvýšená reakcia na očkovanie. Je dobre, že ju pred ďalším očkovaním zhodnotí neurológ. Ďalšie očkovanie je potrebné spraviť so zvýšenou opatrnosťou, treba sa poradiť s neurológom prípadne to vyrieši váš lekár. Podáva sa roztok glukózy 24 hodín pred očkovaní a po očkovaní.

  • Hodnota prorilatok po ockovani

    , Autor: Kikuš2912

    Dobry den
    Rada by som sa len chcela informovať kedze nasa pediatricka tvrdi ze hodnoty su v poriadku po ockovani MMR. Anti partosis IgG 2000, anti morbilli IgG 8500 a anti rubeola IgG 441,7. Syn ma 3 roky 3 mesiace a poruchu vyvinu reci a pozornosti. Zaroven mu vysli alergie na mlieko laktozu soju vajecny bielok lepok a z kazdych abtibiotik ktore bral mal alergickú reakciu. Po ockovani v 15mesiacoch od 8 dna mal teploty a bol tri mesiace vkuse chory az na nase naliehanie ideme na alergologicko imunologicke vysetrenie a gastro kedze aj dost slabo papa. Moze to mat vsetko suvis s ockovanim MMR? Podotykam malemu isli vtedy zuby nemal spravene crp vysetrenie ani krvny obraz ci vysetrenie mocu. Po ockovani prestal uplne rozpravat blabotat a bol v noci dva mesiace namesacny. Zatial poruchu autistického spektra neurolog a psychologicka nepotvrdila len poruchu pozornosti a poruchu vyvinu reci. Orl vysetrenie mal v poriadku pocuje dobre.Analyza prvok z vlasov odhalila pritomnost tazkych kovov. Za kazdu odpoveď dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem na túto otázku odpovedať.
    Neviem prečo sa vyšetrovala hladina protilátok, bežne sa to nerobí je však v poriadku.
    Dieťa nepoznám, nevyšetrila som ho, nepoznám rodinnú anamnézu, takže sa nemôžem vyjadriť.
    Isté však je, že pred žiadnym očkovaním nieje potrebné robiť ani krvný obraz, ani crp ani vyšetrenie moču. Lekár sa opýta na prípadné ťažkosti, ktoré by rodičia na dieťatku videli, dieťatko vyšetrí a rozhodne či je alebo nie je možné očkovať. To, že sa dieťatku prerezávajú zúbky nie je dôvodom na odkladanie očkovania.

  • Očkovanie + podotázky

    , Autor: lcka

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať : Dcérka mala o mesiac posunuté očkovanie .Mala zápal pľúc a brala antibiotika. Takze bola očkovaná v 4.mesiacoch Infanrixhexou a synflorixom. Mala síce pár dni predtým hlieny a aj ich dosť vykašliavala, ale keď sme už išli na očkovanie bolo to lepšie tak nás zaočkovali. Na ďalšie očkovanie máme ísť o 6týždňov. Chcem sa spýtať či to nie je skoro? Pretože v jednej Vašej odpovedi som nedávno čítala že by sa malo ísť až o dva mesiace, tak ako uvádza očkovací kalendár, aj keď očkovanie bolo začaté neskôr, teda v tomto prípade v štyroch mesiacoch.
    Keď už Vám píšem chcela by som sa spýtať aj na jednu vec čo má vnútorne trápi a ťaží a potrebovala by som názor odborníka. V pondelok bola malá očkovaná, v piatok sme išli po meste .Mala som ju v kočíku, šla som objehať bezdomovca, ktorý si presne pri nás -pri kočari z celej sily tak nepríjemne kýchol až mi prišlo zle...Samozrejme si pri kýchnutí ruky pred ústa nedal. Hrozí malej niečo? Niečo čo by mohlo byť vážne a nebezpečne ? (Čítala som, že kvapôčky majú veľký dosah a že sa nimi prenášajú aj chlamýdie , ružienka, tetanus a neviem čo všetko strašidelne tam bolo popísané...) A ešte k tomu to bol bezdomovec... celý vecer som potom nad ničím iným nerozmýšlala a hľadala na internete ... lenže na internete človek najde teórie a články, ktoré ho skôr vydesia ...preto sa chcem spýtať Vás ako odborníka...ja totiž nie som odborník, neviem čo hrozí kvapočkami, neviem či sa to dostalo do kočíka, neviem kedy by sa to prejavilo , ako by to mohlo ublížiť 4.mesačnemu bábätku ... bolo už teplejšie, bola pod dečkou, už nie vo fusaku, samozrejme strechu sme mali zdvihnutú ale do kočíka bolo vidno. Chodíme v klasickom kočíku,ešte nepoužívame športový keďže ešte je malička.
    Ja som ten typ mamičky ktorá si dosť potrpí na hygiene a niekedy som aj dosť uzkostlivá a príliš si veci pripúšťam. Ale príde mi normálne aby človek dodržiaval určite pravidlá, umyval si ruky a podobne . No niektorí ľudia to za normálne nepovažujú. Mám svokrovcov ktorí skoro absolútne nerešpektujú hygienu. Boli sme tam tento vikend. Priateľova mama mala maličkú na rukách , kašlala pri nej... ruky si neumyla... potom prišiel jej muž z veľkého nákupného centra , ani ruky si neumyl ,zobral klasický, slaný korbačik(bol mierne zažltnutý a trocha zoschnutý), ešte mu aj spadol na zem a dal ho malej do úst , že čo bude robiť ... pri tom malá ešte nič neje ... a obaja boli z toho nesmierne pobavení... nič som im nepovedala lebo už na to nemám ani slov... len dúfam že sa jej z toho nemôže nič stať a že na syre nemôže byť niečo čo by jej mohlo niečo spôsobiť keď jej to dal len do úst ešte so špinavými rukami...Budem rada za Váš názor aj na toto... Pretože minuly pondelok sme mali to očkovanie, v piatok ten bezdomovec a v nedeľu návšteva u nich a od pondelka malá kašle....
    Včera mala aj mierne zvýšenú teplotu 37,2.Dnes je už bez teploty. Z nosa jej idú soplíky a je velmi zahlienená niekedy sa mi zdá že troška aj zachripnutá ale inak je veselá.Dnes je to už lepšie, u lekárky sme neboli.Inhalujeme, dávame sinupret , kvapky do nosteka a aj fenistil kvôli ekzemom ktoré ju svrbeli.Neviem však či sa nám už neprerezavajú aj zúbky pretože všetko by kúsala, idú jej slinky a keď som jej chytila ďasienko zaplakala. Včera bola aj dosť nervózna ale dnes je už veselšia ako som písala vyššie. Včera cely deň ani nespala, možno hodinu z celého dňa. A dnes je zasa spavá, asi dospáva včerajšok a noc -pretože aj tu mame tieto dni nekludnú.Vopred sa ospravedlňujem za zdĺhavú správu , budem veľmi vďačná za Vašu odpoveď. Prajem Vám všetko dobré a pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teda naozaj vám nezávidím. Kvôli tomu bezdomovcovi by som si starosti nerobila, neverím, že ak len okolo zakašľal alebo kýchol, mohlo sa niečo závažné dieťatku stať. Oveľa horšia je skúsenosť z návštevy u svokrovcov. Nerada robím rozbroj v rodine ale: umývať si ruky po príchode domov je najpodstatnejšia vec nie len ak je v dome dieťa ale aj pre zdravie samotného jedinca.
    ydávať malému dieťaťu do úst / ešte k tomu neumytými rukami!/ korbáčiky, ktoré je odporúčam nedávať deťom do troch rokov je hazardovanie so zdravím dieťaťa. Mala som dvojročné dieťa so salmonelózou z korbáčikov!!!
    Druhé očovanie po prvom má byť najskôr o dva mesiace!§§ V žiadnom prípade nedovoľte podať očkovaciu látku skôr! Očkovanie môže byť neúčinné. To by som fakt rada vedela, ktorá pani dokorka to tak priofesionálne robí!! Nech si prečíta príbaový leták očkovacej látky!!! Ja sama som oa tom prednášala niekoľkokrát po celom Slovensku!
    Mrzí ma, že práve v poradni mamičkám musím toto npísať, le opýtali ste sa, tak vám pravdivo odpovedám

  • očkovanie pri prerezávaní zubov

    , Autor: milik

    Dobrý deň. Pani doktorka prosím Vás dcére sa nejaké 3 týždne prerezávajú zúbky. Chcela by som ju dať zaočkovať proti žltačke (Havrix junior). Minulý týždeň mi ju naša pani doktorka nezaočkovala, lebo mala v ambulancii teplotu 36.9. Povedala, že až keď bude úplne fit. Ja jej odvtedy priebežne teplotu meriam doma a v podstate ju má stále takú istú 36,8 - 37,2. Nad 37 bola asi 2 krát. Samozrejme, že nechcem nič podceniť, len počítam, že zúbky pôjdu von ešte dlho tak neviem či radšej počkať s očkovaním, alebo takáto teplota v podstate viac menej pod 37 je v poriadku. Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teplota ako udávate, nie je kontrainidkáciou očkovania. Neviem, či mala aj iné príznaky, ktoré by mohli svedčiť pre možný rozvoj ochorenia.
    O očkovaní vždy rozhoduje lekár, lebo on je za očkovanie zodpovedný. Počkajte niekoľko týždňov, sledujte dieťatko a keď nebude javiť známky ochorenia, teplota do 37 st. C nie je dôvodom neočkovať!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: