Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Fľaky

    , Autor: lenka23

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať mojej 10 mesačnej dcérke sa na ručičke vyhodili červené fľaky sú tri a každý fľak je veľký asi 0,5cm. Vyzerá to ako malé podliatinky. Lekárka nám nevedela povedať o čo ide máme to sledovať a ak to nezmizne máme prísť znova. Dcérka berie maltofer 1x10 kvp. denne. Môže isť o reakciu na kvapky? Berie ich asi mesiac.. Bojím sa aby to nebolo niečo vážne..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Reakcia na kvapky maltofer to s najväčšou pravdepodobnosťou nie je. Momentálne takéto fľaky, až modrinky a vyrážky pozorujeme často, najčastejšie a s najväčšou pravdepodobnosťou aj u vás sú to štípance od hmyzu: komár alebo také malé mušky. Sledujte to, ak je to hlavne na odkrytých častiach tela je pravdepodobné, že sú to tie štípance.

Podobné otázky

  • rozdelenie očkovania

    , Autor: agnesa10

    Dobrý večer.
    Môj 4 mesačný syn bol očkovaný prvý krát vakcínou Infarix Hexa do jednej nožičky a proti pneumokokom do druhej nožičky. Na tvári má aopický ekzém, ktorý sa po očkovaní veľmi zhoršil a suché fľaky sa objavili aj na nohách a rukách. Po 5 hodinách po očkovaní plakal 2 hodiny a nedalo sa ho vôbec utíšiť. Na ďalšie očkovanie máme isť za mesiac. Je možné toto očkovanie rozdeliť vzhľadom na reakciu a neabsolvovať v jeden deň Infarix Hexa aj pneumokoky.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to samozrejme možné, dohodnite sa s vašou lekárkou. Zhoršenie ekzému bolo dané pravdepodobne vekom, kedy sa začína očkovať, v tom čase sa aj ekzém zhoršuje a samozrejme aj ročným obdobím. Plač bol reakciou na očkovanie. Mli by ste sa poradiť s lekárkou, je možná určitá príprava na očkovanie pri intenzívnom plači.

  • Povinné očkovanie - otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,
    mám dve deti, ktoré už majú niektoré časti povinného očkovania za sebou a niektoré ich ešte len čakajú. Pri staršej dcére narodenej v roku 2007 som nad očkovaním ako takým vôbec nerozmýšlala a očkovali sme ale momentálne pod vplyvom informácií z rôznych médií som zostala trošku na pochybách. Preto sa momentálne venujem zháňaniu čo najviac informácií ohľadne pozitivnych ale i negatívnych účinkov očkovania. Prednosť samozrejme dávam informáciám od odborníkov ale predsa vo mne ako v laikovi informácie od odporcov očkovania vo mne zanechávajú zmiešané pocity.
    Obraciam sa preto na Vás s nasledujúcimi otázkami:
    1.) a táto otázka ma trápi najviac - môže očkovanie resp. niektoré vakcíny spôsobiť niektoré typy rakoviny (leukémia, neuroblastóm a pod.?)
    2.) je možné na Slovensku pred očkovaním urobiť krvný test na: -Krvný obraz a diferenciál leukocytov (leukogram)
    -Sedimentácia erytrocytov (FW), C-reatívny proteín (CRP), elektroforéza bielkovín
    -Siderémia, feritín, glukóza, lipémia, kreatinín
    -Alkalická fosfatáza, hladina CPK, GMD (glutamátdehydrogenáza) , GGT (gama-gluamyltransfezáza), ALT (alanínaminotransferáza, SGPT, GPT) , vitamín D3
    -Plazmatické elektrolyty (sodík, draslík, horčík, vápnik a anorganický fosfor)
    -Hladina imunoglobínov (IgG, IgA, IgM, IgE)
    -TSH, T3, T4
    -Kompletný rozbor moču
    -Typizácia lymfocytov
    -Typizácia tkaniva HLA 1. a 2. triedy
    -Test potravinovej intolerancie (rádioalergosorbentný test = RAST)
    -Mineralogram vlasu

    3.) nižšie v otázkach som našla, že Vám poslali odkaz na jednu prednášku na youtube a nevyjadrili ste sa k nej; preto Vás chcem poprosiť o Váš názor na tento článok: http://babetko.rodinka.sk/starame-sa/starostlivost-o-babetko/ockovanie-nasa-slobodna-volba/ . Písala to Vaša kolegyňa, takže odborník v oblasti medicíny.

    4.) a teraz trošku konkrétnejšie; mladšia dcéra bola zaočkovaná Hexou a Synflorixom v treťom a piatom mesiaci; teraz by mala byť preočkovaná v 11. - 12. mesiaci; dokedy je toto očkovanie možné odložiť (podotýkam, že nie odmietnuť ale odložiť); dcéra má po telíčku suché fľaky niečo ako ekzém; mne sa to nepáči ale pani doktorka nás chce i napriek tomu očkovať. Viem, že to asi nie je kontraindikácia ale predsa .....

    5.) preočkovanie v 6. roku života; čítala som informácie, že je niekedy úplne zbytočné, nakoľko protilátky získané prvými očkovaniami v prvom roku života už nie sú a toto preočkovanie ich hladinu nezvýši. Dá sa urobiť nejaký test na protilátky?

    Otázok je trošku viacej ale za ich zodpovedanie alebo za zodpovedanie aspoň časti vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovacie látky nespůsobujú žiadne druhy rakoviny
    Až na mineralogram vlasu, ktorý neviem presne ako sa robí, ale iste sa to spravit dá, len neviem, či to nie je kriminalistická metóda sa všetky vyšetrenia dajú urobit po odbere krvi, ale ke´dže pred očkovaním nie sú indikované / prikázané/ a ani nemajú žiadne klinický význam, je potrebné ich všekty zaplatit, nie je dovod aby ich hradila zdravotná poistovna. Podla zoznamu je ich cena rádovo 500 až 1000€
    Na uvedené stránky nechodím a na takét články neodpovedám, nie sú to odborné články a pri svojej práci na riešenie problémov, ktoré si niekto vymaslel lebo nemá čo robit nemám čas. ja musím riešit naozaj ochorenia detí a prípadné skutočné problémy s očkovaním / teda aj reakcie na očkovanie ale hlavne kedy očkovat, kedy neočovat a ako to všetko riešit aby som zabránila závažnému ochoreniu/.
    Očkovanie je možné odložit maximálne o 6 mesiacov, ale nie je na to dovod pri suchej koži. Iné by bolo, keby to bol ekzém v akútnom zhoršení.
    Očkovanie u 5ročných detí má práve velký význam, preotže hladiny protilátok klesajú a je potrebné booster / posilňovacou / dávkou ich znova obnovit. Test na protilátky je možné urobit odberom krvi ale znova keďže to nie je zdravotnícky výkon, nie je potrebný z důvodu liečby ani prevencie dietata, je plne hradený rodičom, na tri ochorenia by to bolo okolo 60€

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: