Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kŕmenie

    , Autor: shyrley

    Dobrý deň
    Mám 13 dňového synčeka. Snažím sa kojiť, no mliečka mám málo a synček sa nechce prisať. Mali sme ťažký pôrod a išiel von tvárovou polohou. Tým pádom má trošku posunutú sánku. Dokrmujem ho umelým mliekom. Doteraz vypil 60 ml na jedno kŕmenie, no dnes už len 30 ml a po určitom času opäť 30 ml. Mám sa báť, že mi na jedno kŕmenie nevypije celú dávku? Mám kontaktovať detského doktora?
    Vopred Vám ďakujem za odpoveď. Katarína

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Každá mamička má po príchode z pôrodnice málo mlieka, obzvlášť keď príchod dieťatka na svet bol komplikovaný a prežila ste viac stresových situácií v starosti o dieťatko. teraz ste už doma, vo svojom prostredí, v okruhu svojich blízkych a to je prvý predpoklad k tomu, aby sa posltupne tvorba mlieka zvyšovala a mali ste ho dosť pre svoje dieťatko. Najlepším radcom vo veci kojenia by mal byť detský lekár. Neviem, či prišiel na novorodenckú návštevu, na tej by mal skontrolovať ako sa dieťa prisáva a kde robíte chybu.
    Ja odporúčam kojiť dieťatko na požiadanie, nevenujte sa žiadnym časovým intervalom okrem jedného: prvé dva až tri týždne nesmie byť dieťatko bez kŕmenia viac ako 4 hdoiny, keby spinkalo, je potrebné ho zobudiť. Usaďte sa do pohodlnej, relaxovanej polohy a dieťatko si prložte k sebe tak, aby vám ležalo na predlaktí a brúškom a nožičkami bolo otočené smerom k vám a do pusinky zobralo takmer celý dvorec, nie len bradavku. Kojiť 8 až 20 x denne je v rpvých týždňoch normálne. Nepodávajte žiadnu vodu ani čaj. Počas jedného kojenia priložte dieťatko k obom prsníkom, niekedy ich aj viac krát vystriedajte počas jedného kojenia. Keď odmieta prsník, pil dostatočne dlho ale napriek tomu hľadá a je hladný, dokrmte umelým mlieko, zapisujte si koľko vypil. Ak to nie je viac ako 30 ml pravdepodobne dokrmovanie nepotrebuje. Aj teraz vypil menej preto, že sa dostatočne napil materského mlieka. opostupne by ste mohli umelé mlieko a teda dokrmovanie úplne vylúčiť. Nikdy nepodívajte umelé mlieko ako samostanú porciu, bez predchádzajúceho kojeni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pri každom hlásení sa o jedlo / aj 20 minút po predchádzajúcom kojení, vždy najprv kojíme, až potom dokrmujeme. Sledujte počet mokrých plienok, malo by ich byť 5 až 8 za 24 hodín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: