Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Soplíky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, moju rocnu dcerku uz 3t.trapia sopliky, nema ich stale, no nevieme sa ich zbavit... Prosim o radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zvýšená tvorba hlienu je v tomto období častá a je daná zmenou vonkajšej teploty, vlhkom a potrebou organizmu brániť dýchcie cesty pred poveternostnými zmenami, chladom, choroboplodnými zárodkami. Hlien tvorí ochranu dýchacích ciest. Preto nie je nutné soplíky liečiť, pokial okrem nich dieťa nemá iné ťažkosti, neteplotuje, nebolí ho uško, nekašle veľa, dokáže spinkať a papať. Dokonca ani nie sú dôvodom, aby ste nechodili vonku. Podstatné je vedieť správne čistiť noštek, zvlhčovať sliznicu / libenar, morská voda/ , zvlhčovať prostredie dieťaťa/, byť v čistom prostredí / pozor na fajčenie v okolí dieťaťa!/ a podporiť imunitný systém / hlavne vitaminom C/. Je dobré čo najskôr naučiť dieťatko fúkať.

Podobné otázky

  • Zadné sopliky a kašel po očkovaní druhej dávny bexero

    , Autor: Meg

    Dobrý deň. Malá 2,5 ročná dcérka mala od januára a do polky februára trošku problem so soplikmi, bez teploty len kašel. Po troch týždňoch od skončenia soplikov sme boli teraz vo štvrtok na očkovaní druhej dávky bexero proti meningokokom. Po očkovaní mala trochu zvýšenú teplotu, začervenanie miesta vpichu a bolela ju nožička. Dnes v noci sa jej znova začali zatekat sople. Je to krátko po očkovaní. Je tam možná dáka komplikácia? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite to nie je komplikácia po očkovaní Bexsero, to boli tie teploty a začervenanie v mieste vpichu. Chorobnosť všeobecne je veľmi vysoká, takže znova pravdepodobne virosa.

  • Kiahne

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň p.doktorka dala som zaočkovať proti kiahnam dveru pred 1,5 rokom jednou dávkou, nestihla som ešte druhou lebo mala v kuse sopliky chcem sa opýtať chráni ju aj jedna dávka alebo môžem ju dat preoxkovat ešte tou druhou takmer po2 rokoch? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokojne ju nechajte preočkovať, pokiaľ neprekonala kiahne. Časový limit medzi dvoma dávkami môže byť akokoľvek dlhý, len nesmie byť kratší ako 6 týždňov.

  • Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde

    , Autor: Luciluc

    Dobrý deň, syn (o mesiac bude mať 3 roky) bol 2.3. očkovaný proti kliešťovej encefalitíde prvou dávkou, druhú mal dostať o mesiac. Hneď na začiatku apríla mal manžel covid, pričom aj syn mal 2 dni teplotu, hoci Ag test mal opakovane negatívny. Následne som mj vždy ráno odsávačkou vytiahla z nosa hustý hlien, niekedy žltý, inokedy biely, cez deň soplíky nemal. Pred veľkou nocou nastúpil do škôlky, po 3 dňoch sa mu však spustil soplík (mal ho od 14.4.), bol hustý, žltý až pomaly do zelena. Teplotu mal len prvé dni mierne zvýšenú max. do 37,5. Dostal na to pamycon na pohotovosti. Občas zakašľal ale iba kvôli zatekajúcim hlienom. Koncom minulého týždňa mu soplík prešiel, cez víkend už bol úplne bez. Dnes išiel do škôlky, ale vzhľadom k tomu, že už nejaký čas to očkovanie odkladáme, a druhá dávka má byť podaná do 3 mesiacov, bolo mi sestričkou odporučené nechať ho od zajtra doma, aby ho mohli bud.týždeň zaočkovať (pani doktorka momentálne neordinuje). Je potrebné aj po prekonaní ľahšej infekcie, aby bolo dieťa pred očkovaním zdravé 2 týždne? Hrozia vážne riziká ak by bolo zaočkované v čase keby ešte nejaká slabá infekcia prebiehala? Po zaočkovaní môže na ďalší deň nastúpiť do škôlky alebo by mal radšej zostať doma, aby tiež krátko po očkovaní neochorel? Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Toto očkovanie je možné spraviť kedykoľvek, pokiaľ dieťa neprekonáva závažnú infekciu s vysokými horúčkami alebo takúto infekciu nemal v poslednom týždni. Soplík ani kašeľ nie je kontraindikáciou.

  • Odložené očkovanie

    , Autor: Lenushka1191

    Dobrý deň,
    synček sa narodil 14.2.2021. Prvé očkovanie+ očkovanie rotarixom mal absolvovať 18.5.2021. V deň očkovania naša pediatrička jednoducho neordinovala a až po urgenciach vyvesili informáciu že je chorá a 2 týždne neordinuje. Zastupujúca lekárka odmietla synčeka zaočkovať s argumentom že máme počkať na našu obvodnú lekárku. Synček medzi časom zostal chory- sopliky ktoré mu zatekali a vykasliaval ich. Liečený bol najprv Ventolinom, fenistilom a stoptusinom a následne antibiotikami-zinnat+ ďalej fenistil, stoptusin. Pediatričká nám povedala že musí uplynúť minimálne mesiac od posledných liekov, tak nás objednala na 20.7. následne nás preobjednala na 22.7. s argumentom že sa cíti chorá a ordinuje len pre chorých pacientov. Následne nás opäť preobjednala na 27.7.
    Syna zaočkovať chcem a nemôžem sa dožiadať očkovania nakoľko lekárku nikto nezastupuje keďže ordinuje,ale teda len pre choré deti.
    Dočítala som sa že očkovanie rotarixom by mal syn absolvovať do 6 mesiaca 2 krát, keďže 27.7 už bude mať takmer 5,5 mesiaca, a medzi očkovania musí byť rozostup, nestihneme to. Poprosím o radu ako teda postupovat- bude stačiť jedno očkovanie rotarixom, alebo môže druhú dávku dostať aj po 6mesiaci?
    Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie rotarixom už nestihnete a dieťa malo byť dávno zaočkované. Nie je možné, aby lekár nezabezpečil adekvátne zatupovanie aj včítane prevencií.
    HZanbím sa za svoju kolegyňu a jej nezodpovedné správanie. Naopak, ak je chorá, mala by hlavne vyriešiť prevencie u najmenších detí, chorých môže ošetriť aj zastupujúci lekár.
    Neviem k tomu viac napísať.

  • Ockovanie 2 prevenar hexa a rotarix

    , Autor:

    Dobry den,mam dceru narodena 7.6.2019. 1.10 bola dcera ockovana 1. Krat . 2. Ocko sme odlozili lebo mala sopliky a chytene hrdlo od stsrsieho 4 rocneho syna. Zajtra smw mali druhy termin no syn je doma s kaslom a dcera pokasliava tiez a teplotu v konecniku ma 37.8.
    Volala som doktorke, ze to budeme musiet zasa odlo@it no ta ma odbila z eked nepridem do konca tyzdna tak budeme musiet ockovanie zacat odznova lebo uplinie nejaka doba. Je to naozaj tak? Mam dat dceru radsej zaockkvat ked ma kasel alebo zacat ockovanie znovu? Som z toho uplne mimo. Neviem vobec ako mam pokracovat. Ake su nasledky, ked sa da zaockovat chore dieta? Znama mi povedala ze jej dcera ochrnula na dolne koncatiny a museli cvicit vojtovku lebo ju dala choru zaockovat....

    Dakujem aj za precitanie a dufam ze mi to objasnite .

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    No meškám s odpoveďou ale vysvetlím.
    Žiadne opakovanie očkovania preto, že by ste odložili očkovanie o hocijako dlho nehrozí!!!! pani doktorka asi nechodí na kongresy a semináre, kde to hovoríme najmenej 25rokov!!!!! Nie je dôvod vás strašiť.
    Snažíme sa očkovať len zdravé deti, ale faktom je, že dôvodom neočkovať je naozaj len závažné ochorenie dieťaťa s vysokou teplotou alebo inými závažnými príznakmi. O očkovaní vždy rozhodne lekár po riadnom vyšetrení dieťaťa. Faktom je, že do poradne na očkovanie prichádza naraz viac detí a preto moje mamičky vedia, že keď je dieťatko choré, aj keď nemá teplotu, tak si zavolajú a dostanú iný termín, hlavne preto, aby neprišli zdravé deti do kontaktu s chorým dieťaťom. V žiadnom prípade, aj keby ste očkovanie nestihli v riadnom termíne nedovoľte začínať očkovanie znova!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Každá dávka sa počíta, treba normálne pokračovať druhou dávkou!!!!!!!!!!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: