Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pneumokoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,mam 5 mesačného syna (nar.2008),chcela by som sa opýtať,koľko stojí vakcína proti pneumokokom a či treba dva alebo tri krát zaočkovať? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovacia látka stojí cca 65eur. Ak začnete očkovať v tomto veku, potrebuje tri dávky vakcíny v odstupe šesť týždňov druhá po prvej a šesť mesiacov tretia po druhej.

Podobné otázky

  • Ockovanie

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, pani Doktorka, sledujem Vas uz dlhsie, a velmi ma zaujima Vas nazor, resp. postoje.

    Koncom Marca sa nam ma narodit babatko. Zijeme v Bratislave, ale koncom roku, resp. zaciatkom buduceho roku sa stahujeme do Anglicka. A mame obrovsku dilemu. Ja navrhujem, ze kym maly nema 15 mesiacov a nema za sebou povinne ockovania tu na Slovensku, tak by sme nesli za manzelom, ale pockali by sme.
    Alebo druha verzia, mal by za sebou povinne 2-3 ockovania, a v 15. mesiaci by sme prisli domov na ockovanie.
    ALE ja sa ho bojim vystavit novej krajine bez ockovani. A hlavne teraz, ked je aj Kovid.....

    Aky mate nato nazor, pani Doktorka? Pockat na vsetky 4 povinne ockovania do 15. mesiaca? Alebo prist domov na ockovania.


    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keď bude mať prvé dve očkovania už je proti ochoreniam chránený / teda čierny kašeľ, tetanus, záškrt, žltačka typu B, hemofilová infekcia, detská obrna a pneumokoky/ odporúčam aj očkovanie proti rotavírusom / myslím, že v Anglicku je povinné/ a tam sa očkuje aj proti meningokokom, čo sa samozrejme dá aj u nás alebo ho doočkujú v Anglicku, len sa tam samozrejme musíte prihlásiť k lekárovi. V 15tom mesiaci je očkovanie proti mumpsu, osýpkam a ružienke, čo je podobne v Anglicku, preočkovanie u nás v 4,5 roku v Anglicku teraz presne neviem ale v zásade je to jedno. Má mať dve dávky.
    Na jednej strane je rozumné dieťa chrániť a mať zaočkované keď sa sťahujete. Na druhej strane zjednotenie rodiny je dôležité. Keď ho nemienite hneď dať do jaslí, myslím že môžete po druhom očkovaní vycestovať a ešte doriešiť u nás alebo v Anglicku očkovanie proti meningitide. Oni začínajú už v druhom mesiaci , o mesiac podajú druhú dávku a v roku tretiu. My, ak si to rodičia prajú / u nás nie je povinné ale je veľmi vhodné a dôležité/ očkujeme od druhého alebo tretieho mesiaca podľa toho sa určí dávkovanie a počet očkovaní.

  • očkovací kalendár

    , Autor: stu

    Dobrý deň pani doktorka,
    Chcem Vás pekne poprosiť o názor v nasledovnej situácií.Kvôli zdravotným problémom synčeka ( 6 mesiacov ) nám naša pani doktorka odložila očkovanie a prvú dávku hexavakcínou dostal keď mal 5 mesiacov. Teraz v 6 mesiacoch dostal očkovanie Synflorixom a keďže sme prvé dávky očkovania premeškali, čakala som ďalšiu teoreticky tretiu dávku s odstupom pár mesiacov. ( ma byt v 3, 5 a 11 tak ak v 5 mal tak 11 ).Naša pani doktorka však berie toto očkovanie v 5 mesiacoch ako prvé a zavolala si nás na druhú dávku o mesiac. Je možnosť preskočiť to prvé očkovanie? Keď už ho kvôli zdravotným problémom nemohol mať ako bábätko, nedáva mi zmysel dávať použiť na neho schému od bábätka. Ako laik som chápala že očkovací kalendár má nastavené očkovacie dávky podľa veku, ak by napr. dostal pneumokoky až po roku života, údajne by bol očkovaný iba dvoma dávkami...napriek tomu že už vekovo preskočil jedno očkovanie zo schémy má si ho doplniť?
    Tvorí sa imunita už pri dvoch dávkach vakcínami ako sa píše v príbalovom letáku?
    Vestníku ako laik nerozumiem.
    Vopred pekne ďakujem a prajem krásny deň,
    Diana S.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neveim aký dôvod bol na odkladanie očkovania.
    Očkovacia schéma nie je daná vekom, kdy začíname očkovať ale typom očkovacej látky a očkovacím kalendárom tej-ktorej krajiny.
    Ak žijete na Slovensku a začali ste očkovať v piatich mesiacoch, tak druhú dávku hexavakcíny dostane v siedmych mesiacoch a tretiu dávku o šesť mesiacov, teda v trinástich mesiacoch. Nie je prípustné tento interval skracovať, za nevyhnutných okolností sa môže predĺžiť a každá dávka sa počíta.
    Čo sa týka Synflorixu, tam je druhá dávka tiež o dva mesiace, teda v ôsmich mesiacoch vo vašom prípade a tretia dávka v štrnástich mesiacoch. S pneumokovým očkovaním je to naozaj tak, že keď sa začne neskôr, počet dávok sa zníži.a Neplatí to však pre vás, pretože ste začali očkovať / našťastie!/ v prvom roku života a tam je schéma 2+1 takže dve základné dávky v odstupe dva mesiace a tretia o šesť mesiacov:

  • Očkovanie

    , Autor: sju222

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať na váš názor.
    V roku 2014 sa nám narodil syn s metabolickou poruchou(porucha mitochondrii v srdcovom svale,narodil sa s dilatačnou kardiomyopatiou,po 7mesiacoch strávených v nemocnici nám zomrel),teraz máme 10týždňové dvojičky,dievčatá(narodené 39+5tt)chvalabohu zdravé,ktoré o mesiac čaká prvé očkovanie na pneumokoky a hexa.
    Máme veľký strach či bude všetko v poriadku..
    Mali by sme absolvovať s nimi nejaké špeciálne vyšetrenie na metaboliku pred očkovaním? Alebo by bolo lepšie očkovanie rozdeliť,prípadne oddialiť?
    Vopred vám ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mám milú rodinku s rovnakým problémom. Dvojčatá, dievčatká sú dnes už škoiláčky, krásne, zdravé, múdre. Pravdaže sme ich očkovali tak ako všetky ostatné deti, veď zmyslom očkovania je ochrana detí pred závažnými ochoreniami, ktoré by mohli, rovnako ako závažné mitochondriálne ochorenie , ohroziť ich život.
    Takže jednoznačná odpoveď je: žiadne vyšetrenia pred očkovaním nepotrebujete, ak bolo okolo pôrodu a tehotenstva všetko v poriadku, deti sú zdravé a posúvanie očkovanie nie je potrebné, ani správne a mohlo by zdravie detí ohroziť!.

  • skore ockovanie

    , Autor: aduska

    Dobry den pani doktorka.chcela by som sa opytat .prve ockovanie smeali 11.4.adruhe 20.5. Ved to neni ani 6 tyzdnov od prveho ockovania.moze to zanechat na dietati volake nadledky?za odpoved dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Následky to nezanechá, ale takéto očkovanie nezodpovedá nášmu sytému očkovania, teda 2+1, dve dávky očkovania v rozpätí dva mesiace / hexa môže byť 6 týždňov/ hlavne pre pneumokoky a tretia posilňovacia dávka o šesť mesiacov. Dieťa by v tomto systéme očkovania malo mať tretiu dávku o mesiac a o pol až jeden rok štvrtú posilňovaciu dávku, teda systém 3+1.

  • Mmr ockovanie

    , Autor: ivka123

    Dobry deň, chcela by som sa spytat na vás názor. 1.4. Sme mali ockovanie MMR vakcínou.Doktorka ju dcérke pichla do pravej nožičky. Neskôr som sa dozvedela od iných mamičiek ,že ich detičkám davali MMR vakcínu do ručičky.Dokonca jednej mamicke pediatricka povedala,že po roku a pol by sa už žiadna vakcínu nemala dieťatku pichat do nožičiek.Čo si o tom myslíte vy?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to taký konsensus medzi lekármi, že po roku / teda po ukončenom základnom očkovaní hexa pneumokoky/ podávame vakcíny do ramienka. Jednak dieťa zmohutnelo, a ak aj treba podať vakcínu do svalu, už tam dostatočné svalstvo je, jednak napríklad MMR sa podáva zväčša podkožne, takže to tiež nie je problém. Sú aj iné dôvody: dieťa je v tomto veku aktévne, dolnú končatinu ťažko budeme šetriť od námahy a pohybu, horná končatina taká namáhaná nie je. Očkovanie do dolnej končatiny aj po roku však nie je zakázané, nie je žiadnou chybou, lekár k tomu zväčša má nejaký dôvod.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: