MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 9601

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

MMR

Lia, 01.02.2016 (11:00)
Dobry den pani doktorka, mam 15 mesacnu dcerku a tento tyzden nas caka MMR ockovanie. Tesne pred Vianocami zacalo malej chrcat v nosteku, sopliky jej netiekli a neskor zacala pokaslievat. Pani doktorka nas vysetrila a kedze hrdlo aj dychanie bolo ciste, pripisala to rastu vacsieho poctu zubkov naraz. Ako prevenciu uzivame Imunoglukan a precistujeme nostek Sterimarom a odsavame. Asi pred 3 tyzdnami kasel ustal ale mam pocit, ako by mala dcerka este obcas plny nostek a sem tam hlavne ked ide spat jej trosku chrapka v nose (citala som, ze to mozu byt zaschnute sopliky). Pri odsavani vsak vela toho nevyjde. Vyzera to tak, ze sa jej zacnu coskoro prerezavat aj ocne zubky (to sa zdalo uz aj pani doktorke), cize je dost mozne, ze problemy s nostekom nam budu pretrvavat trosku dlhsie. Popri tom ma obcas take tie "zubkove" teploty do max 37,4 (hlavne pred spanim, rano je to zvycajne uz ok). Moja otazka je, ze ci rast zubkov a s tym vyssie popisane tazkosti a k tomu MMR ockovanie (predsa len ide o zive virusy 3 chorob) nemoze byt pre detsky orfanizmus prilis zatazujuce? Neviem, ci by odklad ockovanie v tomto pripade mal zmysel, kedze zubky budu rast dlho. Pripadne nebolo by v hodne spravit pred ockovanom CRP test, aby sa vylucila nejaka ina infekcia? Nerada by som nieco zanedbala. Pre info-predchadzajuce ockovania mala zvladla bez nejakych komplikacii (pri poslednom teplota max 37,6). Dakujem vopred za vas nazor. S pozdravom
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Akoby plný noštek a to chrapkanie môžu signalizovať zväčšenú nosnú mandľu, čo v tomto veku nebýva časté ale môže byť.
Dieťa a očkuje vždy zdravé, takže nemajte obavy, lekár dieťa vyšetrí a podľa jeho aktuálneho zdravotného stavu rozhodne, či je alebo nie je možné očkovať.
Rast zúbkov a teploty či ochorenie nie sú žiadnym pravidlom, aj keď zo skúseností vieme, že často dieťatko pri prerezávaní zúbkov aj ochorie.
To, že sa prerezávajú zúbky ale dieťa je inak zdravé, nie je žiadne dôvod na odkladanie očkovania, žiadneho, ani živými vakcínami.
Odkaz na otázku

strach z vakciny

Jana, 28.01.2016 (19:10)
Dobry den pani doktorka. chcela som sa spytat jednu otazku ohladne ockovania. Nakolko cakam svoje prve dieta ktore sa ma narodit v marci uz teraz rozmyslam nad ockovanim , ci je bezbecne dat take male babo zaockovat ale viem ze je aj nebezbecne ho nedat zaockovat. Nemozu tieto povinne ockovania nejako ublizit ? Na internete som citala vela negativnych ohlasov ohladne autizmu stratu reci a inych veci. Nakolko su bezbecne vakciny mam sa obavat niecoho alebo su to len spekulacie . Dakujem za odpoved s pozdravom Jana
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Práve som odpovedala
Odkaz na otázku

strach z vakciny

Jana, 28.01.2016 (19:07)
Dobry den pani doktorka. chcela som sa spytat jednu otazku ohladne ockovania. Nakolko cakam svoje prve dieta ktore sa ma narodit v marci uz teraz rozmyslam nad ockovanim , ci je bezbecne dat take male babo zaockovat ale viem ze je aj nebezbecne ho nedat zaockovat. Nemozu tieto povinne ockovania nejako ublizit ? Na internete som citala vela negativnych ohlasov ohladne autizmu stratu reci a inych veci. Nakolko su bezbecne vakciny mam sa obavat niecoho alebo su to len spekulacie . Dakujem za odpoved s pozdravom Jana
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vakcinlógia a vývoj vakcín od začiatku vakcinácie, cca pred dvesto rokmi prešli obrovským vývojom a stále prechádzajú. Ich cieľom je chrániť deti pred závažnými, často smrteľnými ochoreniami. Samozrejme nie len deti ale aj dospelých. Vedci a výrobcovia vakcín sa snažia o to, aby pri zachovaní dobrej obranyxchopnosti proti jednotlivým chorobám navodenej vakcínou boli čo najmenšie vedľajšie, nežiadúce účinky. V súčasnosti sa kladie veľký dôraz ne bzpečnosť vakcín, kým sa niektorá uvedie do praxe predchádzajú tomu veľmi dlhé a podrobné skúšania.
Tak ako každý liek, môže mať aj vakcína nežiadúce účinky. Tie môžeme rozdeliť na očakávané/horúčka, začervenanie v mieste vpichu, vyrážka po určitých vakcínach, ale aj bolesti hlavy, malátnosť/ tieto nežiaduce účinky odoznejú zväčša do 72 hodín bez následkov. Výnimočne sa pozorujú závažnejšie reakcie, ktoré však tiež nezanechávajú trvalé následky, ale pretrvávajú dlhšie. Štatisticky celkom výnimočne môže nastať alergická reakcia, preto očkujeme v zdravotníckych zariadeniach, aby sme takúto prípadnú reakciu vedeli zvládnuť.
Z vlastnej praxe môžem uviesť, že som očkovala viac ako 11000krát a mala som päť závažných reakcií, ktoré odozneli behom 24 hodín a nezanechali žiadne trvalé následky.
Na Slovensku sa používajú v očkovacom programe kvalitné očkovacie látky, očkuje lekár, prípadne sestra, dieťa má vždy pred očkovaním vyšetriť lekár, rodičia sú poučení o to, proti čomu sa očkuje a aká môže byť reakcia. Rodičia majú dostať príbalový leták ale stránku, kde si ho môžu naštudovať ešte pred očkovaním. Nájdite si takého detského lekára, ktorý má s očkovaním skúsenosti, vysvetlí vám problematiku očkovania , dohodne sa s vami ako , kedy a čím budete očkovať. Samozrejme aj rodičia aj lekár musia dodržať očkovací kalendár, ktorý je zákonom daný..
Odkaz na otázku

zpalene miesto vpichu po ockovani

disso, 26.01.2016 (12:53)
Dobry den,dkaujem za odpoved,navrhol nam to neurolog,kedze syncek mal po narodeni neake zdravotne problemi,tak to kazali odlozit.
Chcela by som sa este opytat,sme teraz 7 dni po ockovani a na jednej nozicke ma stale zacervenani a opuchu,taku mensiu hrcku.treba to niecim potierat ? Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Môžete na to dať obklad z octanovej masti.
Odkaz na otázku

Mmr a sopliky

viktoria, 26.01.2016 (09:08)
Dobry den,prosim vas chcem sa vas spytat ci je nebezpecne chytit nejaku virozu po mmr ockovani?Malu ockovali stvrtok a hned s piatka na sobotu v noci mala sopliky,v sobotu mala aj teplotku zvysenu 37,5 a potom do dnesneho dna bez teplotky ale sopliky stale pretrvavaju,bude mat dostatocne silnu munitu ,ked sa spusti reakcia na mmr ockovanie?Bojim sa neziaducich ucinkoch,nemozem nejako pomoct ,zmiernit vedlajsie ucinky? Dakujem pekne za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vúbec ničoho sa neobávajte. Aplikácia MMR vakcíny je ako každé iné stretnutie s novým antigém, podnetom. Imunitný systém na tento podnet reaguje tak, ako je "naučený" tvorbou protilátok. Nádcha a pravdepdobne stretnutie s iným podnetom, ktorým bol živý vírus stimuluje imunitný systém tiež k tvorbe obrany. Imunitný systém dieťaťa je na takéto antigénne stimuly pripravený a zvláda ich.
Odkaz na otázku

posunute 1 ockovanie

disso, 25.01.2016 (09:56)
Dobry den prajem,chcela by som Vas poprosit o nazor ohladom ockovanie.
Mame chlapceka narodil sa 5.6.2015 ale prve ockovanie mal az teraz 19.1.2016,skor to nebolo mozne lebo bol narodeny predcasne .
Prve ockovanie teda mal teraz v 7 mesiacoch ,ockovali nas do oboch noziciek nazov vakciny neviem ,daslie mame mat o 6 tyzdnou,nemal byy rozostup medzi 1 a 2 ockovanim 2 mesiace? a kedy teda dat potom to 3 ockovanie? ak ma nase dieta posunute vlastne prve ockovanie..Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem prečo sa očkovanie posunulo, predčasné narodenie ako také nie je v žiadnom prípade dôvodm na posúvanie očkovania!!! Práve naopak, dieťa má byť čo najskôr chránené proti závažným ochoreniam. Ale to už nezmeníme.
Očkovanie hexa vakcínou môže byť prevedené už o šesť týždňov po prvom očkovaní ale očkovanie proti pneumokokom má byť v odstupe najmenej dva mesiace, opakovane to prednášame ale nie všetci si to asi pamätajú. Takže ak má mať obe dávky znova naraz / čo je medicínsky úplône v poriadku/ musia byť aplikované dva mesiace po prvej dávke. Tretia dávka bude aplikovaná najmenej 6 mesiacov po druhej dávke. .
Odkaz na otázku

Vedľajšie účinky

ANDREA, 24.01.2016 (19:37)
Dobrý deň, chcela by som sa poinformovať ohľadom vedľajších účinkov po očkovaní. Môj 11 mesačný syn bol bol preočkovaný 3 dávkou Hexa + pneumokoky. Prvé očkovanie v 3 mesiacoch, druhé o 6 týždňov (ako to tu čítam, tak nebol dodržaný odstup 2 mesiacov) tretia dávka teraz. Aké riziko je pri nedodržaní odstupu 2 mesiacov? A prečo je možné, že lekári nedodržia stanovený interval? Prvé očkovanie zvýšená teplota, ktorú sme zvládli bez liekov. Druhé zatvrdnutá hrča v mieste vpichu 2 mesiace, tretie - syn po 4 hodinách od očkovania nevedel hýbať nožičkami, nevedel si sadnúť, dať sa na štyri... Nožičky mal úplne bez pohybu... Podali sme mu Nurofen (po konzultácií s lekárkou). Tento stav sa po podaní liekov malilinko zlepšil, ale stále nevedel stvornozkovat a ani sa prevaliť, sadol si len s pomocou... Ráno bol našťastie v poriadku. Chcem sa spýtať, či takýto vedľajší účinok nie je kontraindikaciou pre následne ďalšie očkovania. Mám z nich po tomto panický strach.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Takýto účinok nie je kontraindikáciou pre ďalšie očkovanie, určite je potrebné na to lekárku upozorniť, mohlo by sa očkovať so zvýšenou opatrnosťou. Uvedené dve očkovania sa u vášho dieťaťa nikdy nebudú opakovať, pneumokoky má zaočkovaná aj preočkované, ďalšie dávky sa nepodávajú. Infenrix hexa sa tiež podal naposledy, v piatich rokoch sa podáva len dávka s tetanom, záškrtom, čiernym kašľom a detskou obrnou.
Účinok po očkovaní ako ho popisujete je očakávaná reakcia. Dieťa nôžka bolí, hlavne tá, kam sa aplikovali pneu,mokoky, preto ju šetrí a menej sa hýbe. Upozorňujem na to mamičky vždy pri očkovaní, že dieťa sa môže menej hýbať, menej džavotať a byť buď nepokojné alebo až veľmi tiché.
Kedysi sa očkovali iné očkovacie látky a interval bol 6 týždňov medzi prvou a druhou dávkou vakcíny, niektoré lekárky to tak stále dodržiavajú.................
Odkaz na otázku

maximalny rozdiel medzi 2. a 3. hexavakcinou

zuzana, 18.01.2016 (22:51)
dobry den, moja dcera bola ockovana 2. hexavakcinou 26.7.2015. viem, ze 3. by sa mala ockovat 6 mesiacov po 2. nachadzame sa vsak v zahranici do konca marca.je mozne mat rozdiel 8 mesiacov alebo mam skusit zaockovat tu? dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Rozdiel 8 mesiacov je v poriadku, bez problémov sa toleruje rozdiel do 12 mesiacov od druhej dávky vakcíny. Samozrejme, čím skôr preočkujete, tým lepšie. Predpokladám, že to isté platí aj pre vakcínu proti pneumokokom.
Odkaz na otázku

MMR+ ovcie kiahne

Lubika16, 07.01.2016 (11:59)
Dobry den, j vakcina MMR + OVCIE KIAHNE bezpecna, nie je to privelka zataz na detsky organizmus? Ak dam dieta zaockovat touto vakcinou, je potrebne kiahne preockovat? Na stranke ovcie kiahne som citala, ze je to potrebne pichnut 2x, nasa lekarka tvrdi, ze raz staci. Tak, ako to je? Chcem, aby to bolo ucinne. Nebude treba kiahne preockovat v dospelosti? Kolkokrat sa proti kiahnam ockuje? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
MMR +V , teda tetra vakcína proti kiahňam, mumpsu, osýpkam a ružienke je vlastne prvá dávka očkovania proti ovčím kiahňam plus samoyrejme ešte ďalšie tri zmienené ochorenia/. Druhú dávku proti ovčímkiahňam je potrebné podať o 6 týždňov až 6 mesiacov po prvej dávke. Predtým bývalo v SPC vakcíny udávané, že u detí do 13tich rokov stačí jedna dávka vakcíny proti ovčím kiahňam, Dnes vieme a dodržiavame to, že sú potrebné aj u detí dávky dve. Druhá dávka proti ovčím kiahňam sa podáva v jednozložkovej vakcíne proti ovčím kiahňam.
Pravdepodobne v dospelosti kiahne preočkovať nebude potrebné / s výnimkou toho, že neboli riadne zaočkované dve dávky vakcíny alebo v prípade, že dieťa prekoná liečbu, kedy bude potrebné preočkovať všetko / transplantácia kostnej drene napríklad/..
Odkaz na otázku

Rotarix

aktiz, 28.12.2015 (12:38)
Dobrý deň, dnes mala dcérka prvé očkovanie + rotarix. Ona ho však dosť vypľúvala, síce sa jej to snažili dať naspäť do pusinky, tak sa mi zdá, že možno štvrť alebo aj pol vakcíny vypustila von. Bude mať teraz tá vakcína účinok ? Na druhé očkovanie ideme vo februári. Ďakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Bude mať účinok, pretože tam sa využíva slizničná imunita a preto stačí, že sa vakcína stretla so sliznicou aj v dutine ústnej a imunologická eakcia sa spustí. Práve preto sa očkuje 2x, aby sa reakcia zosilnila.
Odkaz na otázku

očkovanie a horúčka

monika, 18.12.2015 (00:17)
Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa spýtať na znižovanie prípadnej horúčky (myslím nad 38,5 st) po očkovaní. Chystáme sa na prvé očkovanie. V príbalovom letáku nurofenu - čipky je napísané, že sa môže až od 3 mesiacov a 6 kíl. Dcérka má presne 3 mesiace, ale nedosiahla hmotnosť 6 kíl. Čo by ste poradili, ak by teplota stúpla nad 38,5 st.? Ďakujem za Vašu odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
V prvom rade treba vedieť, že nie je vhodné podávať lieky proti teplote preventívne, ako to niekedy bohužiaľ aj lekári radia!
Pri prvom očkovaní radím skôr podávanie paralenu, panadolu, teda paracetamolu v dávke 15 mg na kg hmotnosti a dávku, dávku je možné zopakovať po šiestich hodinách. Pri vysokej teplote nad 39 st. C je potrebné aplikovať fyzikálne ochladzovanie tela: zábaly alebo potieranie kože vlažnou žínkou.
Ak je teplota vysoká , po paralene a zábaloch klesne ale skôr ako o šesť hodín znova stúpne nad 38.5 st C môžete podať druhý liek od teploty:ibuprofen / nurofen, brufen/ v dávke 7 mg na kilogram hmotnosti a dávku.
Odkaz na otázku

Prevenar 13

Shawn7, 16.12.2015 (22:08)
Dobrý deň pani doktorka. V pondelok o 13:20 bola moja dcéra ockovana treťou dávkou Prevenar 13. Očkovanie mame rozdelene,takze dostala iba Prevenar 13. Ma 1 rok a 7 týždňov.
Teplota pred očkovaním bola 36,7.
Po očkovania som jej merala teplotu, pohybovala sa okolo 37,1 až 37,3. V utorok večer sa mi že ma akoby zhoršené dýchanie, chrapcanie. Prespricovala som jej nos morskou soľou a išla spať. Občas v noci zakaslala. V stredu ráno kaslala, sopel nemala. V stredu o 16:00 mala teplotu 37,4, o 18 mala 37,8 o 21:00 mala 38,6. Plus kašeľ. Je možné že je to reakcia na vakcínu? Alebo je to skôr vírus? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určite to nie je reakcia na vakcináciu. Samozrejem, teplota by tou reakciou mohla byť ale príznaky infekcie dýchacích ciest určite nie. Je potrebné dieťa vyšetriť, jedná sa o infekciu dýchacích ciest.
Odkaz na otázku

interval medzi 1. a 2.davkou vakciny

katka, 10.12.2015 (20:23)
Dobry vecer pani doktorka, chcem sa opytat, 3 mes. dcerka bola 25.11 ockovana hexa a 7.12. prevenarom13. Dalsie ockovanie mame naplanovane na 22.1. Je to v poriadku? pocula som ze interval medzi dvoma dávkami prevenaru13 musi byt minimalne 2 mesiace a takto to bude cca 1mesiac a 2 tyzdne. Vopred velmi pekne dakujem za Vasu odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Interval medzi dvoma dávkami prevenaru / aj synflorixu/ musí!!! byť namenej 2 mesiace. Takže prevar môže dostať najskôr 7.2.2016
Odkaz na otázku

Drobné pluzgieriky na stehienkach

Schanel85, 20.11.2015 (18:16)
Dobrý večer pani doktorka.
Mám pol ročného synčeka.v stredu 16.11 sme absolvovali
druhú davku povinneho očkovania do oboch stehienok.
Po prvej dávke malý nemal žiadne negatívne ucinky.
Avšak po druhej davke na druhý den zvýšená teplota v konečníku 38,5.v noci ustúpila a viac nebola.
Miesta po vpichoch som v okoli par krat preventívne natrela
Octanovou mastou.dnes treti den sa mu na stehienkach objavili drobne pluzgierigy.na pohlad nevyrazne,miestami cervenkave.informovala som pediatricku avšak nic som sa nedozvedela.len mi kazala potierat fenistilom a ze stat sa moze vselico,no ze opuchy a scervenania byť môžu ale vyrážky nebyvaju.chcem vas poprosiť o váš názor.môže to byť reakcia na ockovanie?pripadne na tu octanovu masť?opuchy ani cerveme okolo to nema.prvy krát som tiež použila tu masť a nič sa nevyhodilo.tiež vas prosím o radu ako postupovat pri dalsom ockovani.odložiť ho na neskôr?ockovat vobec?rozdeliť ockovanie.prve dve davky davala doktorka naraz prvu do oboch stehienok aj teraz druhu.este
len pre info den pred tym vysypom papal prvy krat uvarene jablcko,co si ale ja osobne nemyslím lebo to by sa vysypal asi aj inde nie len v okolí vpichov.prosím o skorú odpoveď prípadne radu. ĎAKUJEM
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Predpokladám, že je to reakcia na octanovú mast, ktorá vůbec nebola potrebná, pretože súčasné očkovacie látky nevykazujú takéto reakcie, kde je potrebná protiopuchová liečba. Vyrážky by ste mali íst pani doktorke ukázat.
Oddelenie očkovania v budúcnosti nič nevyrieši, uvedená rekacia / ale musí to potvrdit lekár, ktorý dieta videl, preto by mal vidiet aj tie vyrářky/, nie je důvod na odkladanie ale dokonca nepokračovanie v očkovaní!
Odkaz na otázku

Skore očkovanie

Katarína , 13.11.2015 (00:17)
Dobrý večer,
mame 8mesacneho syna a práve u nas prebieha prvé "trojockovanie" Prvé dve zvládol malý dobre, o chvíľu nás čaká posledná vakcína z trojice, ale mám trošku obavu.
Ide o to ze este pri prvom mi povedali termíny, s tým že posledné sa bude robiť 10ty mesiac. Zdôraznila sestrička že nie ako desiaty mesiac- október, ale že keď dieťa dosiahne 10mesiacov, nie skôr.
Ibaže v termíne ktorý nám dali bude mať malý ledva 9mesiacov.
Preto sa chcem poradiť či mám požiadať o odklad očkovania alebo by to nemal byť problém a nebude vadit ak bude zaočkovany o mesiac skôr?

Ďakujem za odpoveď,
Katarína
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nie je také podstatné, kolko bude mat práve mesiacov, podstatné je, aby boli správne dodržané intervaly: hexavakcína prvé očkovanie, druhé o 6 týždňov až dva mesiace, tretie o 6 mesiacov po druhom očkovaní. Pneumokoková vakcína/ prevenar alebo synflorix/ prvé očkovanie o dva meesiace druhé očkovanie o pol roka /6 mesiacov/ po druhom očkovaní tretie očkovanie. Pozrite si dátumy a takto to musí sediet!!!!Samozrejem ak žijete na Slovensku a očkujeme v schéme 2+1
Odkaz na otázku

Očkovanie

Janka K, 22.10.2015 (19:06)
Dobrý večer pani doktorka. Naša dcéra má rok a päť mesiacov a momentálne má absolvovať očkovanie mmr vakcínou. Máme z toho obavy, nakoľko má len jednu obličku. Nemôže jej to skôr uškodiť?Konkrétne mám na mysli polysorbát 80 a neomycín.

Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určite je to neuškodí, je tam také malé množstvo týchto látok, že oblička to zvládne ich zmetabolizovať. oveľa väčšou záťažou pre celý organizmus a teda aj pre obličku by bolo ochorenie, hlavne na osýpky.
Odkaz na otázku

Nedostupná vakcína priorix tetra

Katka1983, 21.10.2015 (22:28)
Dobrý večer pani doktorka.Môj syn mal byť pred dvoma mesiacmi očkovaný a vakcínu od vtedy nikde nemajú.V novembri bude mať 18 mesiacov a doktorka nám povedala že dovtedy by mal byť zaočkovaný.Chcem sa Vás spýtať či je nejaká náhrada tejto vakcíny?Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Existujú dve vakcíny, od rôznych firiem ale momentálne nie je dostupná ani jedna. Momentálne nie je dostupná ani základná vakcína Priorix.
Pracujeme na tom, aby vakcína, aspoň základná, bola čo najskôr dostupná.
Toto očkovanie nie je z medicínskeho hľadiska ohraničené vekom, takže môže sa očkovať aj po 18tom mesiaci veku. Včasné zaočkovanie je potrebné z epidemiologického hľadiska, pretože dieťaťu hrozí, že ochorie na niektoré očkovaním preventabilné ochorenie najviac sa obávame osýpok.
Odkaz na otázku

ockovanie

nene, 18.10.2015 (16:48)
Dobry den. Pani doktorka chcem sa spytat, mame ist na prve ockovanie a dcera dostala nadchu. Sopliky nema zelene ale nadcha je dost velka, moze sa ockovat aj v takomto pripade, ci treba pockat. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určite by som s dieťatkom s nádchou nešla do poradne medzi zdravé deti. Dohodnite si s lekárkou iný termín. Neviem ako veľmiočkovanie súri a neviem, aké závažné je ochorenie. V zásade platí, že kontrainidkáciou, zamedzením očkovania je len akútne, závažné ochorenie sprevádzané výsokou tepltou. Mierna nádcha očkovaniu nebráni. O tom, či sa dieťa bude alebo nebude očkovať rozhodne lekár, ktorý dieťa pred očkovaním riadne vyšetrí a potom rozhodne.
Odkaz na otázku

Ako sa zachovala lekarka?

Adka, 15.10.2015 (17:29)
Dobry den pani doktorka,
este v lete som Vám písala ohladne očkovania tretej dávky pred tretím rokom, nižšie uvádzam kópiu odpovede. Takže ja som bola u lekárky , ale nezaockovala mi dcérku, ze koli horúčavám aby som prišla o tyzden. Tak som teda prišla o tyzden ked uz neboli horúčavy a ona mi zas nezaockovala dieta. Vraj posieľala daco na poistovnu aby som nemusela dávku platiť. Do dnešného dňa nemam dcérku zaockovanu a uz ju ani nedám. Na letáku vakciny som sa dočítala , ze očkovanie sa neodporúča po 3 roku. Aký je prosim Vas názor na vec, je toto správnu postup? Lebo ja si to nemyslím a skôr si myslim , ze ma nahlásila na poistovnu ze dieta Nie je očkovanie aby sa kryla. Môj nazor. Za odpoveď ďakujem.



Predmet Tyzden pred tretim rokom veku.
Otázka
Dobry den pani doktorka, chcem sa informovat ohladne ockovania. Moja dcerka bola ockovana Hexou,2 davky podla ockovovacieho kalendara a tretiu som dala odklad. Teraz chcem dat dopichnut tretiu davku,lenze dcerka mi kychala a tak som cakala ,kym to prejde. Dnes som uz chcela ju dat zaockovat,lenze pani doktorka ma dovolenku a tak sa nam to posunie presne tyzden pred 3. narodeninami. Je este ucinne a bezpecne taketo ockovanie,tesne pred tretim rokom? Moja druha otazka je..chcela by som dat ockovat monovakcinou proti osypkam,je tato vakcina dostupna,bezpecna a odskusana a kolko stoji? dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Odmietanie očkovania sa nehlási na poisťovnu ale na úrad verejného zdravotníctva v regione. To, že to pani doktorka oznámila je plne v súlade so zákonom.
Podľa súhrnnej informácie o lieku nie je očkovanie po treťom roku veku kontrainidkované, zakázané, očkovacia látka sa používa na základné očkovanie, ktoré sa vykonáva v prvom roku života, podľa niektorých očkovacích schém sa preočkuje v druhom roku života ale neduávajú sa inofrmácie o očkovaní po treťom roku života. Vzhľadom na to, že sa opakovane stáva, že rodičia spočiatku očkovanie dieťaťa odmietajú, ale pod vplyvom rôznych okolností nakoniec očkovanie býva prevedené, postupuje sa ako pri základnom očkovaní v prvom roku života, teda použije sa Infanrix Hexa, preto, že to je očkovacia látka určená na základné očkovanie. NIe je žiaden medicínsky dôvod nepoužiť túto očkovaciu látku u vášho dieťaťa a teda ho nedoočkovať. Vakcína môže byť podaná aj dieťaťu, ktoré dovŕšilo tri roky. Vzhľadom na to, že očkovacíkalendár je zákon a je presneurčené ako sa má očkovať, čím sa má očkovať a kedy sa má očkovať, ak dôjde nie zo zdravotnej indikácie ale z dôvodov odmietania očkovania k prekročenie veku, hradí si očkovaciu látku rodič. Aj to je plne v súlade so zákonmi.
Odkaz na otázku

ockovanie

Miroslava, 06.10.2015 (13:23)
Dobry den prajem,
Prosim Vas o radu ako dalej mam postupovat... moja dcerka nar.v januari bola ockovana na SR prvy krat 20.4,druhy krat 1.6 a potom sme odisli do CR,kde bola hned pri vstupnej prehliadke ockovana t.j.29.9 a p.doktorka mi oznamila,ze dalsie ockovanie ma naplanovane na 11.11. V CR je system ockovania 3+1. Chcem sa opytat ci to mam dovolit alebo trvat na dodrzanii 6mesacnej pauzy pri poslednej davke? Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Keď budete žiť v ČR tak by ste mali pokračovať v ich schéme očkovania. Tri dávky očkovacej látky už má / aj keď nie presen v tých intervaloch ako je to v Čechách v kalendári očkovania. Štvrtá dávka sa má aplikovať v 18tom mesiaci života, tak nie veľmi dobre chápem prečo máte prísť 11.11. Neviem však, či ste dávali obe očkovacie látky naraz, ešte na Slovensku/pneumokoky a hexa/ alebo ste očkovania oddelovali, tak možno to naozaj vychádza na 11.11.
Odkaz na otázku

Prva davka hexavakciny

Zuzana, 05.10.2015 (11:31)
Dobry den prajem, syncek mal 27. septembra 4 mesiace. Kedze som sa o ockovani chcela co najviac docitat a dlho som sa rozhodovala ci ho vobec zaockovat, v poradni nam pediater povedal, ze prvu davku ockovania staci ak dostane v 3. az 5. mesiaci zivota, tak mame termin az zajtra, t.j. 6. oktobra. Vsade na internete som sa vsak docitala, ze prva davka ma byt podana v 3. az 4. mesiaci zivota, v 5. sa podava uz druha davka. Je to problem alebo predtsavuje to nejake riziko pre syna, ze prvu davku dostane v 5. mesiaci? Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Samozrejme, že to predstavuje riziko, ale zdá sa, že nateraz ste mimo ohrozenia. Ak by totiž dostal čierny kašeě, tak u detí, ktoré nie sú očkované a sú veěmi malé prebieha toto ochorenie veěmi závažne, opakovane sme mali potvrdené aj úmrtie na čierny kašeě u malých detí.
Nie je důvod u zdravých detí odďalovař očkovanie. Keď sa však u vás už tak stalo, teraz pokračujte v očkovaní, teda prvá dávka v štvrtom mesiaci, druhá dávka o 6 týždňov až dva mesiace / taktiež je potrebné zaočkovař pneumokoky, tam je prvá dávka a o dva mesiace druhá dávka.
Odkaz na otázku

ockovanie v CR

miroslava, 30.09.2015 (09:25)
Dobrý deň pani doktorka,
prosím Vás o radu...moja dcérka narod.v januári bola očkovaná v SR 1.dávka 20.4.2015, 2.dávka 1.6.2015 a potom sme odišli do ČR a tu hneď nabehli na schému 3+1 a očkovali ju 29.9.2015 ako 3.dávka a ďalšie očkovanie ma naplánované na 11.11.2015. Chcem sa opýtať či to nie je príliš skoro...či by aj tu nemalo platiť medzi dávkami 6mesačná pauza? mám ju dať očkovať v novembri alebo naliehať na odklad?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Už som odpovedala, túto otázku som predtým prehliadla, ospravedňujem sa.
Odkaz na otázku

Alergia na vajicka

Simi, 27.09.2015 (20:33)
Dobry vecer chcela by som sa opytat mam 17 mesačnú dcéru ktora je alergická na kravské mlieko lepok a nedávno sme zistili ze aj na vajcia trikrat po nich zvracala hnackovala. Doktorka jumtrucovat zaockovat aj po tom co som jej povedala ze je alergická na vajcia ale ja som sa Dočítala ze ak jejmdieta alergické na vajcia nesmie byt ockovanie pretoze to moze mat nežiadúce účinky a vie to aj doktorka ale nejak to neries tak by som chcela vediet ci sa moze alebo nemoze ockovat a co mame vlastne dalej robit dakujem velmi pekne.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Alergia na vajíčko nie je kontrainidkáciou očkovania, teda dieťa môže byť zaočkované, predpokladám, že v tomto veku máte na mysli očkovanie proti osýpkam, mumpsu a ružienke. Lekárka má pravdu, dieťa môže byť touto vakcínou zaočkované.
Odkaz na otázku

očkovanie a sople

Aja, 24.09.2015 (21:35)
Dobrý deň pani doktorka,
dnes bola naša dcéra (5ročná) preočkovaná Infanrix vakcínou. Avšak ráno, aj počas dňa občas kýchla a večer sa už sťažovala na plný nos. Mám teraz obavy, či nemôžu nastať nejaké komplikácie. Dá sa ešte teraz niečo urobiť, aby nevznikli negatívne reakcie? Ďakujem za Vašu odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Môžete jej podať vitamín C, taktiež dôsledne čistite noštek. Ak sa má nádcha rozbehnúť, tak sa už rozbehne. Nebojte sa, účinok očkovania to nijako nezníži a ani priebeh ochorenia nebude zásadným spôsobom ovplyvnený očkovaním.
Odkaz na otázku

2. davka infanrix hexa + prevenar 13 + rotarix

Dominika, 19.09.2015 (15:37)
Pani doktorka ešte by som rada doplnila k mojej otázke, že synček bábätko sa narodil 1.5.2015 (vzhľadom k tým termínom očkovaní) a ešte že starší synček máva cca +- 9 infektov ročne - medzi tým napríklad aj zápal stredného ucha, aj je náchylný na laryngitídy a podobne. lieči sa u imunológa Imunorom v 2.týždnových interavaloch, predtým Ribomunyl (nepomáha veľmi ani to ani to). Pkiaľ je v liečbe tak mi ho lekárka ani Nimenrixom nechce očkovať. že treba až v pauze aby imunita nezblbla.

a ešte môže sa očkovať bábätko keď sme napríklad my okolo soplíkoví, alebo nachladnutí, prípadne kašleme? alebo radšej odložiť. a dajú sa v našom prípade ešte odložiť očkovania? alebo by to bolo už po termíne?... ďakujem krásne za všetky odpovede. a za rýchlu odpoveď.
Dominika
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Imunor, ribomunyl nie je kontraindikáciou, dôvod neočkovať Imunita určite nezblbne. Ale ako som uviedla, v tomto veku nie je toto očkovanie až ná výnimočné situácie / pobyt v endemickej oblasti/ potrebné
Ak je niekto naozaj veľmi chorý/ horúčnatý stav, zápal pľúc, angína, vírusové ochorenie s horúčkami, iste by som očkovanie o jeden týždeň - 10 dní odložila. Inak však netreba.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa