MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 9314

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

Tyzden pred tretim rokom veku.

Adka, 28.07.2015 (16:57)
Dobry den pani doktorka, chcem sa informovat ohladne ockovania. Moja dcerka bola ockovana Hexou,2 davky podla ockovovacieho kalendara a tretiu som dala odklad. Teraz chcem dat dopichnut tretiu davku,lenze dcerka mi kychala a tak som cakala ,kym to prejde. Dnes som uz chcela ju dat zaockovat,lenze pani doktorka ma dovolenku a tak sa nam to posunie presne tyzden pred 3. narodeninami. Je este ucinne a bezpecne taketo ockovanie,tesne pred tretim rokom? Moja druha otazka je..chcela by som dat ockovat monovakcinou proti osypkam,je tato vakcina dostupna,bezpecna a odskusana a kolko stoji? dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Monovakcína proti osýpkam existuje ale k nám sa nedováža a neviem, či jje niekde v Európe dostupná. Trvanie na monovakcíne nemá žiadne medicínske opodstatnenei. Kombinovaná vakcína je dostatočne účinná na všetky ochorenia, je bezpečná a vedľajšie účinky po kombinovanej vakcíne nie sú závažnejšie, než po monovakcíne.
Očkovanie treťou hexou malo byť prevedené podľa nášho očkovacieho kalendára o šesť mesiacov po druhej dávke. Platí, že je potrebné tretiu dávku podať najskôr ako sa dá, ak sa nedal dodržať základný interval. Takže kedykoľvek to už bude možné, je potrebné dieťa doočkovať. predpokladá sa, že po prvgých dvoch základných dávkach má dieťa protilátky a tretia , boostrovacia dávka ich znova zvýši. Odporučený interval však nebol dodržaný.
Odkaz na otázku

ochrana batoľaťa pred čiernym kašlom

Linda, 27.07.2015 (21:53)
Dobrý deň,
mám 13 mesačnú dcérku, ktorá bola očkovaná 3x Infanrix Hexa + Synflorix. Moja otázka sa týka nasledovného problému: moja mama mala zhruba pred rokom a pol čierny kašeľ, malo to dosť dramatický priebeh s dlhodobým pokašliavaním aj po liečbe. Vybrala za ten čas niekoľko druhov antibiotík, ale kontrolné testy z krvi na pľúcnom odd jej opakovane vychádzajú zle, teda poukazujú na neustálu prítomnosť baktérie Bordetelly Pertussis v organizme. S mojou dcérkou sa kvôli tomu doteraz veľmi nestretávala, ale po absolvovaní povinného očkovania si trvá na tom, že "už môže". Moja otázka preto znie: "Je moja matka infekčná a môže dcéru nakaziť čiernym kašlom, keďže túto baktériu má neustále v organizme?" Vieme, že očkovanie nechráni 100% a preto sa o malú bojím. Ďakujem Vám za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neverím, že matka má stále bordetellu pertussis v organizme. Má len následky ochorenia, ktoré sa prejavujú ako pozitívny nález protilátok proti bordetella pertussis. V tomto čase už s najväčšou pravdepodobnosťou nie je infekčná.
Vaše dieťa je riadne proti čiernemu kašľu očkované, samozrejme v medicíne platí, že nič nie je na sto percent, takže aj očkovaný jedinec môže na ochorenie, proti ktorému je očkovaný teoreticky ochoreiť. je to však málo pravdepodobné, hlavne v prípade, ktorý kontkrétne popisujete.
Myslím, že nič nebráni strtaniu s matkou, samozrejme treba dodržiavať základné hygienické predpisy: umývať ruky, nebozkávať deti na ústa a veľa vetrať a vmiestnosti nefajčiť.
Odkaz na otázku

Ockovanie a choroba matky

Dominika, 15.07.2015 (21:55)
Dobry vecer,pani doktorka,vcera bol ockovany moj 3,5 mesacny syn a problem je ten,ze v ten den ma skolila choroba,bolest hrdla,plny nos,bolest hlavy a bojim sa, aby som syna nenakazila a nesposobila mu nejaky problem,kedze jeho telo teraz bojuje s virusmi.Stale dufam,ze sice nekojim,ale odsavam mliecko a maly papa z flasky,ci ho to moze dostatocne ochranit pred mojou chorobou?ak nie a maly ochorie,ake to moze mat nasledky po ockovani?Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Chlapček nebol očkovaný len proti vírusovým ale aj bakteriálnym ochoreniam, neboli mu však vpravené do tela žiadne živé zložky vakcíny. Takže nebojuje s vírusmi, jeho organizmus reaguje na podané antigény apostupne zvyšuje imunitu proti chorobám, ktoré očkovacia látka obsahovala.
Jeho organizmus je plne prispôsobený vyrovnať sa aj s prípadným ochorením, ktoré by mohol od vás dostať. Neviem, či len teraz podávate materské mlieko z fľašky alebo je to stály spôsob výživy. Ak nekojíte preto, len teraz, že sa bojíte, aby ste nepreniesli na dieťatko ochorenie, vôbec to nie je potrebné. Práve naopak, materské mlieko obsahuje imunokompetentné látky / niektoré sa bohužiaľ práve vo fľaška stratia/ ktoré pomôžu vyrovnať sa prípadným ochorením, ktoré by mohol od vás dostať.
Prípadné ochorenie je potrebné riešiť, navštíviť lekára Očkovanie neovplyvní zásadným spôsobom priebeh ochorenia ani ochorenie nezhorší reakciu organizmu na podané vakcíny a tvorbu obranných látok.
Odkaz na otázku

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde

jana, 15.07.2015 (09:53)
Dobrý deň, chcem sa spýtať, od akého veku je možné dať dieťa zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde. Dcérka bude mať 6 mesiacov. ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Proti kliešťovej encefalitíde je možné dieťa zaočkovať po ukončení prvého roka života. Faktom však je, že deti do predškolského veku rodičia ešte chránia pred kontamináciou kliešťom, zväčša sa pohybujú oblečené. Na druhej strane však vidíme kliešťa aj na veľmi malých deťoch, do jedného roka. Ochorenie klišťovou encefalitídou prebieha u detí v útlom veku zväčša pod obrazom chrípky, priebeh nebýva závažný. V tomto veku sú dôležitejšie očkovania proti iným, veľmi závažným a častejším ochoreniam. Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde je dobré začať v predškolskom a ranom školskom veku.
Odkaz na otázku

Časový odstup 2...

Bee, 13.07.2015 (22:41)
Ďakujem za skorú odpoveď. V takomto prípade by som Vás ešte veľmi chcela poprosiť o doplnenie Vášho názoru, či je podľa Vás vhodnejšie počkať s hexavakcínou a podať ju o tie 2 týždne neskôr spolu s Prevenarom, alebo dať zvlášť najprv hexavakcínu toho 31.7. a Prevenar potom samostatne. Alebo je to jedno? Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to jedno, presne ako píšete. V každom prípade ak podáte obe vakcíny v jeden deň, budete to mať pri jednom strese a plači.
Odkaz na otázku

Časový odstup...

Bee, 13.07.2015 (10:00)
Dobrý deň. P. doktorka, chcela by som sa informovať, či 2. preočkovanie hexavakcínou a proti pneumokokom súčasne môže byť o niečo skôr ako po 2 mesiacoch. Náš syn bol očkovaný 11.6. a druhé očkovanie má plánované 31.7. Za odpoveď Vám vopred ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Očkovanie hexavakcínou v tomto odstupe je možné, očkovanie proti pneumokokom pri schéme 2+1, ktorá je v našej očkovacej schéme nie je možná, odstup musí byť dva mesiace medzi prvou a druhou dávkou pneumokokovej vakcíny.
Odkaz na otázku

Ockovanie

ivka123, 30.06.2015 (17:49)
Dobry den p. doktorka,

chcem sa spytat, vcera 29.06 sme boli na ockovani tretej davky prevenar13, druhe ockovanie prevenar13 sme mali 23.1, cize tam je rozdiel len 5 mesiacov a 6 dni a tu na stranke som si precitala,ze pisete ,ze odstup medzi druhym a tretim ockovanim ma byt 6 mesiacov, Je to velky problem ,ked odstup bol menej, nasa pediatricka nas neupozornila,ze treba dodrzat takuto lehotu a dcerku bez problemov zaockovala. Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Uvedený interval je daný v SPC uvedenje vakcíny a mal by ho očkujúci dodržať. Pri inej schéme, tzv 3+1, kedy sa valstne v základnej schéme očkuje prevenar 4x je interval samozrejme iný. Tým chcem povedať, že intervaly sa menia podľa schémy, veku dieťaťa a podobne. Nepredpokladám, že by skrátenie intervalu v podstate o niekoľko dní, event. týždňov malo zásadný význam na odolnosť organizmu proti tomuto ochoreniu, za šiesty mesiac môžeme považovať interval medzi piaty a šiestym mesicom.
Odkaz na otázku

Názor na očkovanie

Katrina, 26.06.2015 (08:16)
Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o Váš názor na očkovanie. Syn mal teraz 5 rokov, boli sme na preventívke a požiadala som o odloženie očkovania..Mám s očkovania obavy, či je vakcína bezpečná,možné nežiadúce účinky a na druhej strane sa bojím, že ked ho nedáme očkovat, pri dnešnej dobe keď je plný svet migrantov a hocičosi niečo sa zrovna naň "nalepí"...jasné, že mi to naša dr. vyhovárala, veď aj my sme boli ako deti očkovaní všetci a nič nám nebolo...Ale chcela by som vedieť názor na očkovanie aj niekoho iného..
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja som medicínsky presvedčená, že očkovanie je úkon, ktorý zachraňuje deťom život mnohokrát, ale pri najmenšom zabraňuje závažným ochoreniam. Nevidím dôvod na odkladanie uvedeného očkovania. Dieťa už proti ochoreniam, ktoré budú preočkované očkované bolo a iste nemalo žiadnu nežiadúcu reakciu na očkovanie, lebo by sa očkovanie buď neodporučilo alebo by sa previedlo v špcializovanej ambulancii. Môžem vám povedať, že sme mali dievčatko, kde sa očkovanie odkladalo zo zdravotných dôvodov a tesne pred očkovaním dostalo čierny kašeľ, ktorý je súčasťou tohto očkovania. Takže ak by sme očkovanie neodkladali, určite by ochorenie nedostalo. Znova: očkovanei deti chráni pred závažnými ochoreniami a nie je dôvod ho odkladať. Reakcie na očkovanie bývajú, sú rôzne, pri tomto konkrétnom očkovaní je to začervenanie v mieste vpichu najčastejšie.
Odkaz na otázku

MMR

agáta, 11.06.2015 (13:17)
Dobrý deň , opäť sa na Vás obraciam s prosbou o radu. Dcérka má 18 mesiacov a naša pani doktorka ju odmieta očkovať MMR, pretože v moči sa jej našli baktérie enterococcus feacalis a eschorichia coli. Dcérka nemá žiadne problémy. Zistilo sa to náhodou, keď som sa bola u nej poradiť s odplienkovaním. S tým mi nepohohli, ale zistili sa baktérie. Trvá to už asi dva mesiace. Laboratórium už štvrtý krát napísalo, že opakovať odber. Pani doktorka nás poslala na kramáre a vystrašila ma, že dcérku budú cievkovať. Strašne sa toho bojím. Preto prosím Vás o radu, či aj Vy by ste postupovali obdobne a na Váš názor. A tiež by som chcela vedieť, či je to dôvod na odkladanie očkovania. Ďakujem veľmi pekne.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak dieťa nemá horúčku, nemá ťažkosti pri močení, nemá vysoký zápalový test / CRP/ a žiadne ťažkosti, je dôležité, sj to, aký je nález v močovom sedimente. Ak tam nie sú znýmky infekcie, nález v moči je pravdepodobne kontaminácia moče z okolia. Neviem ako odoberáte moč, mala by byť vo vani, osprchovať ju, začne cikať a najprv odtečie do vane a potom stredný prúd zachytíte.
O očkovaní vždy rozhoduje lekár, ktorý dieťa vyšetrí a samozrejme berie zodpovednosť za očkovanie, takže v tejot veci ja rozhodnúť neviem. isté je, že uvedený nález nie je kontraindikáciou očkovania.
Odkaz na otázku

Kliešte

Gabika, 08.06.2015 (13:53)
Prajem pekný deň, chcela by som sa informovať ohľadom očkovania proti kliešť. encefalitíde. Môj syn má 20 mesiacov a už sme mu vyberali 2 kliešťov. Ďalších som mu v predstihu odstránila z oblečenia. Aký je Váš názor na toto očkovanie? Malého prezerávam každý deň, v letnom období ho aj každý deň kúpem, takže by som ich nemala prehliadnuť ale istota nie je ... Zvláštne je, že ani nechodíme po vysokej tráve, do lesa vôbec a predsa sa nejaký objaví.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Kliešte sú takmer všade, aj v mestskej zeleni.
Je potrebné deti kontrolovať, tak ako to správne robíte, naučiť sa správne vyberať kliešte, ničím prisatého kliešťa hlavne nepolievať!!!
Môžete používať repelenty vhodné pre daný vek.
Zistite si, či sa v miestach, kam často chodíte vyskytujú kliešte nakazené kliešťvou encefalitídou - informácie na regionálnom ústave verejného zdravotníctva.
Ak však nie je zásadne ohrozené vyššie zmienenou encefalitídou, odporúčam očkovanie proti klišťom najskôr v predškoslkom veku alebo po nástupe do školy.
Odkaz na otázku

Ockovanie proti rotavirusom v 7m

Silvia86, 01.06.2015 (15:57)
Dobry den,
Syncek prave dovrsil 7 mesiacov, absolvoval uz 2 davky povinneho ockovania. Chceli by sme ho dat dodatocne este ockovat proti rotavirusom. Viem, ze je odporucanie do 6m, ale je moznost ho dat ockovat aj teraz?Ake je s tym spojene riziko, okrem toho, ze si jeho telo nemusi proti tomu vyvinut imunitu? Rotavirusovu infekciu doposial neprekonal. Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neočkujeme po šiestom mesiaci veku, pretože sa musíme držať odporúčaní výrobcu, ktoré je zahrnuté aj v tzv. SPC a je tam jasne napísané, že očkovať možno do resp.26.až 27. týždňa veku. .
Odkaz na otázku

HEXA vakcina

Lienka12, 08.05.2015 (07:48)
DD,
chcela by som sa spytat ci sa moze dat dieta ockovat hexa vakcinou po roku. Zatial sme nedali ockovat. Ak ano tak s rovnakym odstupom ako to je do jedneho roku?
Dakujem za odpoved, prajem pekny den
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Očkovanie aj po roku prebieha na Slovensku rovnakým spôsobom, teda prvá dávka, o šesť týždňov druhá dávka a o šesť mesiacov tretia dávka. Posledná, tretia dávka , musí byť podaná do dovŕšenia 36 mesiacov, teda troch rokov.
Odkaz na otázku

febrilné kŕče

ivana, 20.03.2015 (22:08)
Dobrý deň,
zaujímal by ma Váš názor na očkovanie vakcínou Priorix. Dcéra má 16 mesiacov a zanedlho má byť očkovaná. Prednedávnom sa u nej pri teplote objavili febrilní kŕče. Obávam sa, že pri teplote po očkovaní sa tento stav bude opakovať. Nebolo by vhodnejšie ju zaočkovať keď bude staršia?
Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Zákon stanovuje toto očkovanie medzi 15.a18 mesiacom. je to tak správne, pretože hrozba osýpok je stále aktuálna, ako viete už bola aj epidémia v Nemecku.
Febrilné krče môže mať kedykoľvek aj pri akomkoľvek ochorení, spojenom s horúčkou. Je potrebné vedieť, ako pri febrilnom kŕči postupovať, teda uložiť dieťa na pravý bok, dať pozo, ay nemalo zapdnutý jazyk a mali by ste mať doma liek proti krčom - diazepam, na podanie do zadočku. Predpíše vám ho lekár.
Po tomto očkovaní bývajú teploty a vyrážka na piaty až jedenásty deň. Reakcie nebývajú časté. V každom prípade musíte postupovať ako pri inej teplote.
Odkaz na otázku

MMR, nemáme potrebnú hmotnosť

Petra001, 16.12.2014 (23:05)
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na Váš názor. Máme 18 mesačné dvojičky-dievčatká. Sú zdravé, krásne, všetko papajú bez problémov, priam ideálne deti, avšak nemáme ešte očkovanie MMR, nakoľko nemajú potrebnú hmotnosť 10 kg. Toto je môj problém, pretože prospievajú dobre, len tú hmotnosť sme ešte nedosiahli, sú dosť neposedné a ani pôrodná hmotnosť nebola ideálna, v ničom inom však nezaostávajú. chcela by som vedieť do kedy sa dá s týmto očkovaním čakať,
ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Hmotnosť nie je limitujúci faktor očkovania, tým je vek, neočkujeme po 12 mesiacov veku. Horná hranica nie je stanovená, ak je potrebné očkujeme aj dospelých ľudí. V žiadnom prípade by som kvôli hmotnosti očkovanie neodkladala, nie je to žiaden dôvod.
Odkaz na otázku

1. očkovanie v 6 mesiaci

kater, 11.12.2014 (15:46)
Dobry den. Moj synček ma 4 mesiace a 11 dni. Maly sme isť na očkovanie ale sme ochoreli. Pan dr predpisal antibiotika a povedal že po ukončeni liečby budeme ešte dva tyždne sledovať stav. Moja otazka je na tak daleke odloženie prveho očkovania. Vychadza nam to ak budeme ok až v 6 mesiaci. Chcela by som sa opytať či su vačšie rizika alebo či niečo važnejšie malemu hrozi ked prve očkovanie teda prebehne až v 6 mesiaci.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Očkovanie chráni proti ochoreniam, ktoré sa môžu vyskytnúť v akomkoľvek veku, teda aj pred šiestym mesiacom. Očkujúci lekár však vždy určí, kedy je to ktoré dieťatko vhodné očkovať. Neviem diagnózu ani nepoznám stav dieťatka, takže neviem sa bližšie vyjadriť. Liečba antibiotikami ani rekonvalescencia nie je pri dobrom stave dieťaťa, kedy pominulo horúčnaté obdobie dôvodom na odkladanie očkovania. ALe znova podotýkam, o očkovaní rozhoduje aj je za neho zodpvoedný lekár, ktorý očkuje. Kým dieťa nebude očkované, iste neodporúčam cestovanie / hlavne teraz okolo *Vianoc, kedy je všade veľa ľudí/ ani pobyt v priestore, kde je veľa cudzích ľudí.
Odkaz na otázku

velky casovy odstup

mamimama, 09.12.2014 (14:50)
Ako riešiť situáciu- dcérka narodená 11.6., 1. ockovanie 18.9., 2. ockovanie 9.12. Môže sa dcérke niečo stať, keď sme to 2. očkovanie takto oneskorene riešili ( nedopatrením sme mysleli, že 2.očk. je o polroka)? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nie, nič sa nestalo, je vhodné dodržať presný odstup 6 mesiacov na tretie očkovanie.
Odkaz na otázku

choroba a ockovanie

Blanka, 04.12.2014 (13:32)
dobry den,
4mesacna dcerka berie od 1.12. antibiotika, kvapky do nosteka, sirup na kasel a fenistil kvapky. ma hlenovity kaslik a mala zvysenu teplotu. 18.12. mame ist na druhe preockovanie. neviem ako sa vyjjadri doktorka, ale moj matersjky instinkt mi hovori, dat ju zaockovat az po novom roku, teda cca. mesiac od zaciatku choroby a uzivania liekov. myslim si, ze male telicko oslabene chorobou a antibiotikami uz nemusi bezproblemovo zcvladnut aj ockovanie. po prvom mala reakciu. aky je Vas nazor? citala som ze lieky podavane v takomto malom veku mozu narusit struktury a programy vyvoja a preto sa bojim dat jej do telicka hexu +pneumokoky. dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ale my tie očkovacie látky podávame práve preto, aby deti neochoreli na závažné ochorenia. Už dieťatko bolo choré, dokonca muselo brať antibiotiká! V každom prípade je ohrozené najviac ochorením spôsobeným pneumokokom. 18.12. bude už viac ako dva týždne od začiatku ochorenia a pravdepdobne 7 dní po skončení liečby. Samozrejme predpokladám, že lekár dieťa pred očkovaním vyšetrí, zhodnotí celkový stav a potom rozhodne, či je alebo nie je vhodné očkovať. Ani prebiehajúca liečba antibiotikami nie je prekážkou očkovania za určitých okolností. V tomto konkrétnom prípade je možné očkovanie hexou a proti pneumokokom oddeliť, začať práve očkovaním proti pneumokokom, pretože práve tie dieťa ohrozujú. Okrem toho horúčnatá reakcia na očkovanie týmito vakcínami nebýva.
Odkaz na otázku

Ockovanie a nadcha

Hana kravarikova, 28.11.2014 (22:57)
Dobry den,
V piatok sme boli s dcerkou na preockovani v 5-tich rokoch. Rano sice parkrat kychla no nepripisovala som tomu nic vazne. Pani doktorka nas zaockovala. No ale vecer uz zacala opet kychat a pridruzil sa i tecuci soplik a rano to iste, smrkanie kychanie obcas kasel...takze usudzujem ze uz v dobe ockovania mala v sebe urcity virus...moze to mat negativny vplyv na ockovanie a ma pri takomto stave vakcina aj nejaky ucinok? Ramienko ma i trosku napuchnute a cervene.
Moc dakujem za vasu odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Opuchnutie ale hlavne začervenanie ramienka po tomto očkovaní je očakávaná reakcia na očkovanie.
Aj keď možno bolo dieťa v ešte nepoznanom začiatku ochorenia, táto skutočnosť nemá žiadne vplyv na účinnosť očkovania. Na základe antigénnej stimulácie dôjde k zvýšenie ochrany proti očkovaným ochoreniam. Bežné prechladnutie a kašeľ nie je kontrainidkáciou / dôvom proti/ očkovania.
Odkaz na otázku

Odlozena MMR

Anna, 27.11.2014 (20:53)
Dobry den, moj teraz uz 2,5 rocny syn nebol este stale ockovany MMR vakcinou z dovodu castej chorobnosti-caste zapaly dolnych a hornych dych. ciest, pozitivne Branhamella a Streptokok v hrdle na ktore nezaberaju antibiotika.

Momentalne sme sledovany v ORL ambulancii kvoli moznemu lozisku v nosnej mandli. Dohodli sme sa, ze s vyberom nosnej mandle este pockame, ci sa stav neupravi sam, vzhaldom nato, ze syn je este maly.

Cakame este na imunologicke vysetrenie.

Nasa pani doktorka nas tlaci do ockovania, nakolko je uz dost "po termine"

Moja otazka znie: Existuje nieco ako premlcacia doba ockovania, ked sa toto ockovanie vykonava do 18-teho mesiaca zivota? Je mozne toto ockovanie este posunut kym sa nedoriesii aspon imunologicke vysetrenie?

Dakujem za odpoved.





Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
MMR očkovanie nie je časovo ohraničené, čo sa týka hornej hranice očkovania. Očkovať môžeme dovtedy, kým nedostane osýpky, potom je už očkovanie zbytočné. Osýpky môže prekonať dieťa s bežným priebehom, s komplikáciami alebo ich aj nemusí prežiť. To sú fakty.
Či boli dôvody na odkladanie očkovanie opodstatnené, neviem a ani to nie je predmetom vašej otázky.
Očkovanie je možno odkladať časovo akokoľvek dlho, je možné očkovať v každom veku. Ak už čakáte len na imunologické vyšetrenie, nebudete cestovať, vyhnete sa neznámemu prostrediu, tak nie je dôvod už počkať do imunologického vyšetrenia.
Odkaz na otázku

Ockovanie pocas prechladnutia.

Lenka, 18.11.2014 (19:59)
Dobry den p. Doktorka.
Chcem sa Vas spytat, mam maleho synceka, kt. ma tri mesiace aj dva tyzdne,dnes je utorok min. tyzden mal slabo zvysenu teplotu 37,3-37,5, a teraz dva dni je pravdepodobne prechladnuty kycha, trochu mu tecie soplik, a je stale mrzuty placlivy a nechce normalne papat (na poradni nam p. Dr. nepovedala nic moc len ze ma trochu zapalene hrdlo). Mame predpisany fenistil kvapky a pamycon kvapky. Napriek tomu ze nieje celkom zdravy v piatok tj. o 3 dni ideme na kontrolu kde ma byť maly aj zaockovany. Dost sa toho bojím, vsetkych v mojom okoli upozornuju ze treba aby bolo dieta aspon tyzden pred ockovanim uplne zdrave, a takisto nas nechcu zaockovat s prestavkou medzi hexa" a pneumokokmi, co si o tom prosim myslite, mam trvat na tom aby sme ockovali az bude uplne zdravy? takisto mi povedali ze by neockovali ak bude brat antibiotika, a pamycon je antibiotikum. Dakujem Vam vopred.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Deti sa bežne očkujú aj počas užívani antibiotík, pretože niekdy je potrebné ich užívať dlhdobo. Takže užívanie antibiotík ako také nie je kontrainidkácia, prekážka, očkovania. Ani mierne ochorenie, ako je nádcha nie je dôvodom neočkovať. Akútne ochorenie, hlavne s teplotu, už dôvodom odložiť očkovanie je. Samozrejme u nás, kedy je možné očkovanie odložiť/ ešte nie je situácia taká zlá, aby sme sa museli ponáhľať/ očkujem len zdrvé deti. V každom prípade lekár pred očkovaním dieťa prehliadne, opýta sa ako sa javí matke / i je zdravé, či nie sú nejaké problémy/ a na základe vyšetrenia a zhodnotenia anamnézy sa rozhodne, či bude alebo nebude očkovať. Na oddelovanie očkovania v podstate nie je žiaden medicínsky dôvod. Ide len o zvýšenie počtu antigénov podaných naraz / aj tak sa to ani zďaleka neblíži počtu antigénov podávaných ešte pred niekoľkými rokmi/. Ak si však rodičia prajú očkovanie oddeliť, ja osobne im vychádzam v ústrety.
Odkaz na otázku

ockovanie

denisa, 14.11.2014 (10:05)
divry den..mam 15 mesacneho syna minuly tyzden 6.11.sme boli na ockovani MMR..na piaty den po ockovani dostal teploty ktore boli najprv do 39,2 max.a postupne sa znizovali vcera mal este pred spanim 38,2..na druhy den od vzniku teplot sa po telicku vyhadtal drobnymi vyrazkami..podotykam ze mu monentalne rastu ocne zubky pri ktorych byva uplakany poslednu dobu hlavne v noci sa castejsie budi s placom..zaijimaju ma tie vyrazky a teplota a citala som si aj o siestej chorobe krora byva a ma tieto priznaky ale nie som si ista uplne ci je to prave siesta choroba kedze sa o nej pise ze dieta ma najprv 3 dni teploty a az potom sa vyhadze vyrazkami a moj syn sa vyhadzal uz na druhy den po zacati teplot a este stale ma mensie hlavne vecer tak neviem ci je to prave tato siesta choroba alebo to moze byt vedlajsi ucinok z toho mmr ockovania a dostavil sa az 5 dni ponom..moj lekar mi tvrdi ze z ockovania to urcite nebude a reakcia by sa objavila uz skor po ockovani..vsade citam ze maminky sa mmmr ockovania boja a niektore ho dokonca odmietaju len ja si myslim ze to snad nemoze byt take strasne ako vsetci vravia preto sa pytam aj na vas nazor...a este otazka tie vyrazticky co ma treba niecim potierat alebo vymiznu same?po akom case by sa mali uplne stratit?dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Celá reakcia ako ju popisujete je reakcia na očkovanie MMR, ktorá prichádza na piaty aj jedenásty deň po očkovaní, prejavuje sa horúčkou a aj výsypom červených vyrážok po celom tele, dieťatko niekedy vyzerá ako uplakané. Je to očakávaná reakcia. Dieťatko nie je infekčné, nijako nevylučuje vakcinačný vírus. V liečbe podávame lieky od teploty, lokálne nie je potrebné vyrážku ničím natierať. Celá reakcia sa zvykne stratiť do 48 až 72 hodín. Nie je to šiesta choroba, ako ste aj vy správne odhalili.
Odkaz na otázku

Ockovanie MMR ked dieta chrci

Lucia , 12.11.2014 (13:25)
Dobry den, mam 16,5 mesacneho syna, o dva tyzdne nas caka ockovanie s MMR. Syn pred cca 2 mesiacmi mal nadchu, preliecili sme sa doma ale stale chrci, resp. krochka, najviac to pocujem ked ho dojcim. Chrci napriek tomu, ze sme prekonali aj dalsiu nadchu, boli sme sa ukazat pediatrovi -pred tyzdnom mal zvysene CRP - 38, lekar predpisal ATB -Augmentin s tym, ze ma zahlienene hrdlo, priedusky, pluca su ciste. Nedokazal nic vykaslat a mam pocit ze medikamentozna liecba mi stale nepomohla. (na doporucenie sme brali aj Prospan, Sinupret, do nosa Pamycon). Dnes koncime uzivanie ATB, vyssie menovane lieky uz 4,den nedavam nakolko ich plne odmietal (a tym padom aj vodu, lebo sa bal ze to ma "namiesane" v nej) ale stale chrci/krochka. Pocut to hlavne pri zaspavani/kojeni. V maji 2014 mal laringitidu, tu sme preliecili bez ATB, teraz nas doktor strasi imunologickymi testami, nakolko sa mu zda maly casto chory (uplne s tym nesuhlasim, nakolko nadcha cca 5x rocne mi nepride ako choroba a prekonali sme len tu laringitidu). Prosim o radu, co dalej (okrem dalsej navstevy lekara, ktoru idem vykonat).Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ťažko radiť, keď som dieťatko nevidela. Súhlasím skôr s vami, že nádcha ako ju popisujete ešte nie je dôvod na imunologické vyšetrenie. Krochkanie a chrčanie tiež nemusí byť prejavom nejakého závažného ochorenia, ktoré treba liečiť. pravdepodobne má zvýšnú tvorbu hlienu / je to bežné v tomto ročnom období/ a ten hlein občas vyschne a pri prúdení zvuku v dýchacích cestách vyludzuje zvuk, ktorý sa v trubici dýchacích ciest šíri a zosilňuje, preto ho dosť hrmotavo počujete. Lekár dieťa pred očkovaním vyšetrí a ptom rozhodne, či je v danej chvíli možné alebo nie očkovať.
Odkaz na otázku

Ockovanie

LENKAB, 11.11.2014 (13:56)
Dobry den,chcela by som sa spytat,moj syn sa narodil 4.9 a bol zaockovany 11.11.dovrsil tak 2 mesiace a 7 dni.ale preratane na tyzdne ma vlastne 9tyzdnov a 5dni.Nie je to ockovanie velmi zavcasu,ked vsade pisu ze by sa mali deti ockovat v 3 mesiaci zivota?Uvedomila som si to vlastne az doma,kedze v minulej poradni mi to doktorka ani nespomenula ze bude zaockovany,teraz mam strach aby sa mu nieco nestalo,s pozdravom lenka.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určite sa mu nič nestane! očkovať sa môže od druhého mesiaca, v niektorých krajinách to tak aj je v základnom očkovacom kalendári. Neviem, o ktoré očkovanie sa jednalo, či infanrix hexa alebo pneumokoky alebo obe naraz. V každom prípade druhé očkovanie je možné až po dvoch mesiacoch / konkrétne hlavne to proti pneumokokom/.
Odkaz na otázku

detská rozeola

Katarína Joštiaková, 06.11.2014 (21:44)
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, moje dieťa - 12 mes. prekonalo v týchto dňoch detskú rozeolu a v čase keď malo prvý deň horúčku sme sa ako rodina zišli na návšteve, kde bol aj 16 mesačný synovec, vtedy sme netušili že sa niečo deje s našou malou. Po šiestich dňoch/dnes) mi volala švagriná, že sa boli s jej synom očkovať. Ja mám teraz strach aj výčitky, či toto očkovanie neublíži synovcovi. príznaky nemá zatial žiadne, ale može byť v inkubačnej dobe. Poradte mi porosím, čo teraz.ďakujem, s pozdravom Katka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Inkubačná doba ochorenia je 5 až 12 dní, takže mohlo ísť o prípad, ktorý vzbudzuje vaše obavy. Na druhej strane ľudia žijú v kolektívoch a vždy môže byť niekto práve vylučovateľom choroboplodných zárodkov a nikdy neviem, kto z nás je práve v inkubačnej dobe ochorenia. Nie každý, kto sa stretnem s človekom chorým na niektoré ochorenie, tiež ochorie. To, že by bol v inkubačnej dobe ochorenia a zároveň bol očkovaný mu nemôže ublížiť, len sa stretol s viacerými antigénmi naraz / teda ten zo šiestej choroby, o ktorú sa pravdepdobne jadnalo a tie , ktoré sú obsiahnuté vo vakcíne/. Denne sa stretávame s tisíckami antigénov a náš organizmus, teda imunitný systém je pripravený na ne reagovať. Akurát ak sa ochorenie objaví ešte v časovej súvislosti po očkovaní, každý si bude myslieť že je to nežiaduci účinok očkovania. potom by ste mali všetko priviesť na správnu mieru a povedať, že pravdepodobne sa jedná o ochorenie, ktoré ste aj vy prekonali.
Odkaz na otázku

Kombinácia povinného očkovania s Rotarixom

Vladimíra, 23.10.2014 (22:20)
Dobrý deň,
naša dcérka dovŕšila 5 mesiac veku a podrobila sa základnému povinnému očkovaniu.Súbežne bola zaočkovaná aj Rotarixom. Je tento postup správny ? Nemal tam byť časový odstup ? Ak bol postup nesprávny , treba sa niečoho obávať ? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Tento postup je úplne správny a odporúčaný. Žiadne problémy súvisiace so simultánnym podaním vakcín nehrozia.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa