MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 8928

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

prvé očkovanie

sestrickaevicka, 01.10.2014 (15:14)
Dobrý deň pani doktorka. Chcela by som sa vás spýtať jednu otázku. Mám 3 a pol mesačného syna, presťahovali sme sa na Sk z Prahy kde sa narodil. Boli sme prvý krát v poradni, myslela som si, že nás zaočkujú. Ale povedali mi, že musí mať pred prvým očkovaním odobraný krvný obraz. Chcem sa spýtať či je to bežné, pretože mám už druhé dieťa a v ČR nám nikdy nič neodoberali. Syn je zdravý, kojím ho. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pred očkovaním nie je potrebné žiadne vyšetrenie z krvi, teda ani krvný obraz. Dieťa sa vyšetrí pred očkovaním, spraví sa riadna anamnéza, či nemôže byť v inkubačnej dobe nejakého ochorenia, či nie je niekto v jeho bezprostrednom okolí chorý, ale žiadne laboratórne vyšetrenie nie je potrebné, preto sa ani nerobí!!!! Samozrejme platí to pre zdravé dieťa, v zmysle takom, že žiadne po pôrode sa prejavujúce ochorenie nie je potrebné sledovať.
Odkaz na otázku

Ovcie kiahne

Lea, 28.09.2014 (13:12)
Dobry den, pani doktorka.
Po dlhom uvazovani sme dali takmer 4-rocneho syna zaockovat proti ovcim kiahnam. Tohto roku v aprili mali v skolke kiahne, ale on ich nedostal. Ockovany bol pred tyzdnom prvou davkou. Sestricka povedala, ze o pol roka mame zavolat a bude ockovany druhou davkou. Nie je to neskoro? Myslela som si, ze druha davka sa picha skor po prvej.
Ak by sa teraz stretol s kiahnami, tato prva davka ho vobec neochrani? Nebude mat ochorenie aspon miernejsi priebeh?
Mame este 14-mesacnu dcerku, ktora ma byt ockovana v oktobri, ju chceme dat tiez aj proti kiahnam, uz mame kupenu vakcinu. Ak by syncek dostal kiahne skor ako bude ona zaockovana, moze sa a ma vyznam zaockovat narychlo aj ju i ked s nim najskor pride do styku? Velmi pekne dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Druhá dávka očkovania proti kiahňam sa podáva o šesť týždňov až šesť / aj viac/ mesiacov po prvej dávke. Asi mesiac po očkovaní už dieťa má protilátky proti tomuto ochoreniu, ktoré ho chránia asi na 85 percent,. Zvyčaj aj ak ochorie po jednej dávke, býva priebeh mierny, samozrejme podanie druhej dávky nie je potrebné.
Očkovanie po kontakte s nákazou má význam do 72 hodín po kontakte. Treba vedieť, že jedinec je infekčný už 48 hdoín pred výsypom prvej vyrážky, takže po výsype vyrážky, ak boli deti stále v kontakte je už čas len 24 hodín na tzv. postexpozičné očkovanie. Môže zabrániť ochoreniu alebo zmierniť jeho priebeh.
Odkaz na otázku

TBC

mipu, 24.09.2014 (08:47)
Dobry den pani doktorka, chcela by som sa opytat ako to je s ockovanim proti TBC. Viem ze je to teraz nepovinne. Neviem sa vsak rozhodnut ci dat alebo nedat zaockovat. mozete mi poradit PRE a PROTI?a do kedy sa da zaockovat? mozu sa aj starsie deti ockovat ? je to oharnicene do akého veku? dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Očkovať sa môže kedkoľvek. Ak je dieťa stašie ako 6 týždňov, očkovaniu musí predchádzať vyšetrenie, MantouxII, ktoré odhalí, či sa dieťa už s tuberkulózou stretlo. Podľa výsledku sa očkuje / ak sa nestretlo/ alebo neočkuje/ ak sa stretlo a má protilátky/. Všetko robia tomu určené pľúcne oddelenia.
Rozhodnutiu o očkovaní by malo predchádzať zvášenie a zhodnotenie možných rizík, či dieťa môže alebo nemôže prísť do styku s otvorenou, akútnou tuberkulózou. Býva to tam, kde sa tbc vyskytuje vo zvýšenej mier, tam, kde spolu žijú viacgeneračné rodiny a niektorý zo starších členov rodiny na toto ochorenie trpí a v každom prípade vtedy, ak trpí ktorýkoľvek z členov rodiny alebo domácnosti na toto ochorenie. Najlepšie vám poradí pľúcny lekár, ktorý sa to takéhoto pacienta stará.
Odkaz na otázku

Očkovanie o 2 týždne skôr

Nika2508, 22.09.2014 (13:51)
Dobrý deň pani MUDr. Špániková,
chcela by som Vás poprosiť o objasnenie situácie. Syn sa narodil 26. 06. 2014 dňa 16. 08. 2014 sme mali prvé očkovanie, syn mal pôvodný termín na očkovanie až 30. 09. 2014, ale z dôvodu otvorenia vakcíny a následnej nemožnosti očkovať dané dieťa zo zdravotných dôvodov, ktoré matka uviedla až po otvorení vakcíny, nám bol termín očkovania presunutý z 30.09.2014 na 16.09.2014, syn mal v deň očkovania 2 mesiace a 20 dní. Keď sa pediatrička opýtala na zdravotný stav môjho dieťaťa, spomenula som jej, že sa mu často kýcha, ale iné problémy som nepostrehla. Pediatrička vyšetrila syna stetoskopom a zhodnotila, že syn je zdravý. Dieťa bolo zaočkované. O tri dni som mala podozrenie na prechladnutie môjho dieťaťa, keď dýchal občas bolo počuť zachrčanie. Mohlo by byť prechladnutie problémom pri očkovaní, aj keď sa prejavilo 3 dni po očkovaní? Bolo v poriadku, že očkovanie bolo posunuté o dva týždne skôr a vakcína bola otvorená?
Za odpoveď vopred ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
K vakcíne sa nevyjadrujem, neviem ako dlho bola otvorená, v zásade je to možné až 24 hodín.
Chrčanie nie je ochorenie, je to len zvuk, ktorý sa produkuje keď prúdi vzduch v dýchacích cestách a je v nich zaschnutý hlien, takže iste nešlo o ochorenie. Takéto ochorenie nie je následkom očkovania. Ani nemôže byť, lebo vakcínami sa v tomto veku nevpravujú do tela žiadne choroboplodné zárodky.
Očkovanie hexa vakcínou a proti pneumokokom začína v treťom mesiaci, teda po dovŕšení druhého mesiaca, čo sa vo vašom prípade stalo. Takže uvedená zmena dátumu prvého očkovania je úplne v súlade s platným očkovacím kalendárom aj SPC danej vakcíny.
Odkaz na otázku

MMR

misa, 11.09.2014 (21:15)
dobry den pani doktorka, chcela by som sa opytat maly je narodeny 19.7 a 22.9 mame ist ockovat MMR. moze sa ockovat ked to bude 14 mesiac?
dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Áno. Je možné očkovať po dvanástom mesiaci, u nás je v očkovacom kalendári 15 ty až 18ty mesiac. ak dovŕšil 14 mesiacov, je teda v pätnástom mesiaci života.
Odkaz na otázku

MMR vakcina

Emilia , 31.08.2014 (23:15)
Dobry den prajem,
chcela by som sa poradit ohladom ockovania MMR vakcinou. Dcerka ma 18 mesiacov, ma za sebou 3. davky povinneho ockovania Hexa a Prevenar. Kedze mame doma starsiu dcerku, ktora ma za sebou prvy rok skolky, ten rok bol pre mladsiu velmi chorlavy. V maji nam skolabovala - febrilny kolaps, v juni prekonala zapal priedusiek ( predtym od 6.mesiaca kazdy mesiac soplik, kasel, zacinajuci zapal priedusiek). Po zapale pluc v juni, nas nasa pediatricka poslala okrem neurologie - kvoli febrilnemu kolapsu aj na imunologiu, kde dcerke nasadili IMUNOR na 3.mesacnu liecbu( od jula). Po zapale pluc, dcerke bol robeny odber krvi hlavne na chlamydie a celkovo na krvny obraz a aj odber pre imunologiu. Vsetko bolo v poriadku az na jeden pecenovy enzym, preto mame ist na kontrolny odber. Moja otazka a prosba o radu znie, dat zaockovat dcerku MMR vakcinou, po odbere krvi ak bude vsetko v poriadku, ked berie Imunor ( na konci oktobra konci liecba - vtedy bude mat dcerka 20 mesiacov)?? Alebo pockat s ockovanim minimalne do ukoncenia liecby Imunorom? Na nete citam vela negativnych nazorov na ockovanie touto vakcinou, preto hladam rady odbornika a nie rady mamiciek. Pri prvych davkach ockovania dcerka nemala ziadne neziaduce ucinky az po 3. davke mala na druhy den velmi opuchnute nozicky po vpichoch, trvalo to 2 dni. Uz je 2.mesiace zdrava ( ako starsia dcerka nechodi do skolky). Vopred velmi pekne dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Liečba imunorom určite nie je kontrainidkáciou / nemožnosťou/ očkovania. Dokonca ani mierne zvýšené pečeňové testy nie sú prekážkou očkovania. Vzhľ+adom na to, že dieťatko je náchylné na infekcie, keďže ich stále dostávalo od staršej sestry, odporúčam využiť čas, že je zdravá a zaočkovať MMR. Pri dnešnom stave odmietania očkovania touto vakcínou zo streany rodičov, výskytom osýpok aj v Európe, nie je vylúčené, že sa táto infekcie dostane aj k nám. Ochorejú určite v prvom rade tie deti, ktoré sú celkovo náchylné k infekciám,. Môžeme ich chrániť jedine očkovaním.
Odkaz na otázku

mmr očkovani,výsip

Katarína Štefušová, 29.08.2014 (18:09)
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať čí je normalne aby výsyp po MMr očkovaní trval už 2 týždne.Asi pred mesiacom som bola s mojou 18 mesačnou dcerou na očkovani.Cca na 10 deň po očkovaní sa dcerke objavil na teličku vysyp,na nožičke a trocha aj na brušku.Lekarka mi predpísala fenistil kvapky aby som jej podávala,keď sa vysype.Tento výsyp trva už cca12-14 dní.Presťahovali sme sa do iného mesta a tu nemame ešte pediatričku a ta naša je vzdialena 400 km.A tak neviem či mám urýchlene sadať do auta a zajsť za lekarkou alebo urychlene najsť tu novú alebo je to ešte ok?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Takto dlho trvajúci nález na koži určite nesúvisí už s očkovaním Pravdepodobne ani jeho začiatok na dvanásty deň nebol už v súvislosti s očkovaním. Máme veľa kožných prejavov u detí v poslednom čase. Odporúčam vyšetrenie u detského lekára.
Odkaz na otázku

Poranene dasno

Bibiana, 27.08.2014 (17:34)
Dobry den,moja dcerka si v pon.vecer poranila dasienko nechtikom(mali sme pred strihanim,kazdu chvilu dava nieco do ust,uz som aj ja bola poskriabana,.viete ake su deti..),zili sme v zahranici pred nedavnom sme sa vratili-problem je,ze este nemame ockovanie na zltacku typu B,dcerka ma rok,troska jej to krvacalo,teraz to uz nie je ani takmer vidno,(mala tam taku malinku ciarocku ako sa skriabla)-boli sme odcestovani,dnes sme lekara uz nestihli,zajtra je st.sviatok,najskor piatok-kazdy ma odhovara,ale mne to neda(chcem sa opytat,ci sa mohla nejako nakazit,ci dat urobit nejake krvne testy-vsetko je vzdy ciste,nemalaa by ako,ale clovek nikdy nevie.Velmi pekne dakujem za odpoved,kt.netrpezlivo ocakavam.Vdaka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak by sa mala nakaziť žltačkou typu B musel bynechtík byť v kontakte s krvou niekoho, kto je nosičom tohto vírusu. Myslím, že taká situácia je nepredtaviteľná ani teoreticky, nie to, že by sa to mohlo reálne prhodiť. Takže sa nemáte čoho obávať. Ak by sa aj akýmkoľvek iným spôsobom niekto nakazil týmto vírusom, tak vyšetrenie má zmysle až o dva mesiace.
Odkaz na otázku

Očkovanie pri epilepsii

Jana, 19.08.2014 (22:06)
Dobrý deň, rada by som poznala Váš názor na očkovanie detí pri diagnóze epilepsia: Mojej 5-ročnej dcérke zistili pred rokom a pol parciálne epi záchvaty (nikdy nemala klasický epileptický záchvat, iba prevrátila niekoľkokrát za deň očka dohora, bez toho, aby to ovládala - vždy to išlo mimo ňu) a odvtedy užívame convulex 3x denne, odvtedy nič, čisté eeg, pomaly neurologička uvažuje nad postupným vysadením ... Teraz po 5.roku by sme mali ísť na povinné očkovanie... mám strach, aby nespôsobilo, resp. nevyvolalo nejaký nežiadúci účinok pri našej diagnóze...
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Očkovanie v piatich rokoch nie je pri epilepsii kontraindikované, teda zakázané ba ani neodporučené. Samozrejme, že dieťa má byť v stabilizovanom stave, v danej chvíli, keď budeme očkovať by som určite nevysadzovala lieky. Buď vysadiť lieky a s očkovaním počkať cca pol roka, alebo očkovať pri liekoch a asi po troch mesiacoch je možné vysadiť lieky. Nie preto, že by očkovanie zhoršilo ochorenie, len a len preto, že ak vysadíte lieky a zároveň zaočkujete a dieťa dostane nový záchvat, vždy to bude vyzerať, že záchvat má po očkovaní, aj keď to určite nebude pravda. Záchvat však môže dostať po vysadení liekov.
Odkaz na otázku

Pretrvavajúce teploty

Vierka, 13.08.2014 (22:03)
Dobrý večer,
mám synčeka , ktorý má 13,5 mes. a do dnešného dňa sme neboli očkovaný. Keď mal 2,5 mesiaca tak mu zistili v mieste komunikácie III.mozg.komory a postranných mozgových komôr cystickú léziu. Boli sme sledovaný pol roka neurológom, lenže keď už mal hlavičku zacelenú tak to už nebolo vidieť a tým sa kontroly skončili. Lenže začali nám zubky a s ým aj teploty do 39°C. Preto bolo očkovanie posunuté, lenže zubky vyšli a nám stále pretrvavajú teploty. Každý deň máme teploty od 37,2-37,5°C. Boli robené vyšetrenia močových ciest, obličiek-vysledky v poriadku. Boli sme odoslaný aj ku imunologičke, najprv sme brali imunor, ale teploty stále pretrvavajú. Bol urobený odber krvi a lab. výsledok je takýto: KO:WBC=9.17, RBC=4,74,HG=132,0,HCT=0,40,PLT=259,NEabs=1,40-,LYabs=6,50,MOabs=1,05+,EOZabs=0,20,NE%=15,2-,LY%=70,9+,MO%=11,5+,EOZ%2,2,PDW=12,30-,MPV=10,10+,CD3=77,0+,CD3ABS=5,01+,CD4=55,0+,CD4ABS=3,58+,CD8=19,0,CD8ABS=1,24,CD4/CD8=2,89,CD19=17,0,CD19ABS=1,11,CD3-cd16+56=5,00,cd3-cd16+56abs=0,33, ANA=neg, C3,C4=neg,RF=12,5/neg./.Chcem sa spýtať, čo to znamená keď ma takto zvýšené lymfocyty a monocyty a CD3 a CD4.Naša pediatrička nás chce v septembri očkovať, je to možné pri týchto výsledkoch a pri stálych teplotách?
Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Čo sa týka CD3 A CD4 to musí zhodnotiť imunológ, treba to prepočítať ale podľa mňa je všetko v poriadku.
Teploty, ktoré popisujete sú mierne zvýšené, býva to opakovane pozorované u úplne zdravých detí, ktoré prekonali horúčkové ochorenie/ tak ako ste mali aj horúčky vy pri zúbkoch a pravdepodobne aj nejakej vírusovej infekcii súbežne prebiehajúcej. AK je dieťa klinicky zdravé, imunologický profil zhodnotí ako imunulóg za normálny, nie je dôvod odkladať očkovanie pri uvedených teplotách. Samozrejme, že o očkovaní rozhoduje lekár, ktorý dieťa pred očkovaním vyšetrí, zhodnotí zdravotný stav a bude alebo nebude očkovať.
Odkaz na otázku

ockovanie

adavt, 13.08.2014 (13:49)
Dobri den . Dnes pri ockovani sa nam stala taka neprijemna vec . Syn 5 rocni sa pri ockovani mykol a sestricka sa pichla do prsta ihlou a nasledne ho tou istou ihlou zaockovala. Prosim vas nemoze sa synovi nieco stat? Nemoze dostat neaku chorobu ? Dakujem .
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Zdravotnícky personál je inštruovaný ako má postupovať pri poranení respektíve pichnutí sa ihlou. Neverím, že by sestrička po pichnutí sa ihlou, tou istou znova očkovala. Pravdepodobne sa to zdalo len vám, ak by sa sestrička skutočne pichla, ihlu by vymenila. Veď len ona cítila, či k penetrácii ihlou do jej kože došlo.
Zdravotnícky personál musí byť proti ochoreniam prenosným krvou, nástrojmi a krvnými derivátmi očkovaný, teda konkrétne proti žltačke typu. B. Ale naozaj si nemyslím, že došlo ku kontaminácii ihly vpichom do ruky sestričky. Ak ste si istá, že k pichnutiu došlo, informujte o tom sestričku a lekára a pri dôvodnom podozrení lekár zariadi všetko potrebné.
Odkaz na otázku

ockovanie a dovolenka

erika, 06.08.2014 (14:58)
dobry den dcerka ma 15.mesiacov a ma byt preockovana poslednou davkou hexa vakciny a synflorixu(oddelele osdtup mesiac synflorix cize v septembri), moja otazka je ci je to vhodne na cca 8-9 den pred dovolenkou(predlzeny vikend na Slovensku-hory,plus kupanie v bazene)alebo po dovolenke hned v tom tyzdni ako sa vratime.ja osobne si myslim,ze by sa malo 14dni pred a 14 dni po,len to nie je mozne,koli dovolenke nasej pediatricky a 14 dni po taktiez koli uz veku dcerky,zevraj nestihneme hornu hranicu na mmr ockovanie.dakujem pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Samozrejme, že je možné vám vyjsť v ústrety aj s intervalmi očkovania. Je úplne zbytočné očkovať hexu a synflorix v odstupe mesiac, úplne stačí 14 dní! Reakcia na očkovanie prichádza zväčša do 24 hodín a odozneje do 72 hodín. Pre istotu by som očkovanie realizovala týždeň pred odchodom na dovolenku a taktiež týždeň po návrate je možné očkovanie. Reakcia po Synflorixe nebýva takmer žiadne. MMR sa očkuje do osemnásteho mesiaca, je možné očkovanie v odstupe 14 dní od poslednej neživej vakcíny / čo je aj hexa aj synflorix/. Len po MMR, čo je živá vakcína musí byť odstup najmenej mesiac, ideálne nechávam 6 týždňov. Takže netreba z odstupov medzi očkovaniami robiť problém a ani podliehať mýtom o nutnosti dodžiavania ničím nepodložených odstupov.
Odkaz na otázku

žltačka typu A

Lenka, 05.08.2014 (07:00)
Dobrý deň p. Dr.,
prosím vás, tento druh očkovania nie je povinný a tak zvažujeme,či malého očkovať alebo nie.
Zisťovala som si ja u mojej lekárky, ja som nie očkovaná a prešla som škôlkou a školou a nedostala som žltačku a mali sme Rómov u nás na dvore, v škôlke aj v škole.
-Chcem sa prosím opýtať,keby sa žltačka niekde v škôlke alebo škole vyskytla alebo by s ňou prišiel do kontaktu,či sa môže hneď nakaziť,alebo to trvá dlhšiu dobu a keď sa príde na to,že je tam nakazený,tak ostatní sa náhlym vyšetrením, zaočkovaním hneď ochránia.
-druhá otázka,ak by ju aj dostal,či to spôsobí poškodenie pečene,alebo sa môže vyliečiť bez nejakých následkov
-či v neskôršom veku nemôže mať potom problémy s pečeňou ak ju v detstve prekoná
-uvažujem ale,že o 50 rokov bude už medicína úplne inde a bude sa dať veľa vecí inak riešiť a transplantácia pečene je aj dnes možná-takže snáď by sme mu tým život neohrozili,ak by sme ho nedali zaočkovať. Lebo ak s ňou nepríde do kontaktu,tak nemusí byť zaočkovaný tak ako ja a ak áno,tak sa zaočkuje pri kontakte.
Ďakujem pekne za odpovede.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Máte pravdu v poslednej vete, ak príde do kontaktu so žltačkou typu A, je možné ho v určitom časovom intervale zaočkovať. V takom prípade by ochorenie nemalo prepuknúť alebo by malo mať ľahší priebeh. Záludnosťou ovšem je, že vy ani nemusíte vedieť, že ste prišli do kontaktu s týmto ochorením: neviete, aký kuchár vám v reštaurácii či bufete varil jedlo, nemusel mať ešte príznaky ochorenia ale už ho prenášal. Neviete, kto držal kľučku pred vami.
Žltačka typu A nezanecháva trvalé následky na pečeni, ak tak len vo výnimočných prípadoch. Je to ochorenie, ktoré sa pri správnej liečbe, režime a diéte celkom vylieči, takže žiadna transplantácia pečene nehrozí / o transplantácii by som nikdy nehovorila s takou ľahkosťou ako to naznačujete, bude to vždy závažný zákrok s nejasným výsledkom!!!!!!! pre veľmi chorých pacientov/
Odkaz na otázku

Reakcia po priorixe tetra

Katarína, 02.08.2014 (20:50)
Dobrý večer. Dcérka bol 23.7.očkovaná priorixom tetra. Od 29.7.jej začala postupne stúpať TT max. do 39,5 1.8. Vtedy začali sa objavovať na koži červené fliačky a pľuzgiere. 2.8.boli horúčky nižšie, pľuzgiere ešte má. 31.7. som bola u pediatričky: CRP negat vyšetrenie bolo ok až na ľahké začervenanie hrdielka. Uzatvorili sme to ako pravdepodobnú reakciu na vakcínu. Je to možné?
Tie horúčky šli ťažko znížiť, bojím sa ju preočkovať v buducnosti aj proti ovčím kiahňam aj proti MMR.
ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Bola to reakcia na očkovanie, ktorá môže byť takáto výrazná. Proti MMR bude preočkovaná až v jedenástom roku života.
Tá reakcia bola pravdepdobne na zložku ovčích kiahní, aj keď bola trocha posunutá, zväčša sa uvádza na štvrtý deň. Je ťažké určiť, ako by zareagovala na druhú dávku vakcíny proti kiahňam. Taktiež je ťažké určiť, ako zareaguje, keď sa s ovčími kiahňami stretne, či ich dostane a aký bude priebeh. Zo skúseností vyplýva, že keď bola reakcia po očkovaní takáto výrazná, mala by sa vytvoriť dostatočná ochrana proti ochoreniu a nie je potrebná druhá dávka. Na druhej strane je aj pravdepodobné, že ochorenie na ovčie kiahne bez očkovania by malo ťažký príbeh v prípade tohto dieťatka. Ak by ste sa rozhodli pre druhú dávku očkovania prit ovčím kiahňam, odporúčam konzultáciu v ambulancii pre komplikácie očkovania, sú v Martine, Bratislave, Košiciach a Ban. Bystrici. Tam vám určite najlepšie poradia.
Odkaz na otázku

Soor a očkovanie

Tatiana, 29.07.2014 (10:25)
Dobrý deň, zajtra budeme očkované a maličká má po dobratí antibiotík soor v puse. Soor je infekcia, ona ma typu candida po antibiotikách, môžem dať očkovať aj keď mame soor, maličká bude mať o dva týždne 5 mesiacov, je to naše druhé očkovanie. Vopred ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Mala som v utorok neplánovane službu, tak sa ospravedlňujem, že odpoveď mešká. Soor ani podávanie antibiotík a ani mierna infekcia nie je kontraindikáciou očkovania, teda prekážkou v očkovaní. Ja osobne však očkujem len zdravé deti a najprv by som vyriešila liečbu soooru a až potom očkovala. Ale ani očkovanie so soorom , hlavne keď vieme, čo je jeho príčinou - liečba antibiotikami - nie je problém.
Odkaz na otázku

slzave oko

zuzana, 28.07.2014 (15:46)
dobrý den mam otázku dieťatko bude mat teraz 3mesiace ma byť očkovane 7.8. ale ma stale slzave očko chcem sa spytat či može byt zaočkovane aj napriek tomu že ma to oko slzave aj občas zahnisane
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Očkovanie zahnisané očko nebráni.
Ak je zahnisané, zatečené stále to isté očko, je potrebné vyšetrenie a liečba na očnom oddelení. Pravdepodobne sa jedná o upchatý slzný kanálik.
Odkaz na otázku

Očkovanie po antibiotikách

Tatiana, 25.07.2014 (07:08)
Dobrý deň. Včera, 24.7. sme dobrali antibiotiká,zapálené hrdlo, hnis na priedušnici, dostala to od staršej sestry, ešte mi sem - tam kíchne, nekašle, teploty nemá, o týždeň, 30.7. máme byť očkované, maličká ma 4 mesiace. Všade sa píše, že je potrebný 2 týždňový odstup, naša pediatrička povedala, že stačí týždeň. Nechcem názory od mamičiek, preto píšem sem. Môžem ju dať zaočkovať? Vopred ďakujem za odpoveď. Tatiana
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Odstup od antibiotík nemusí byť ani žiadny. Na to nie sú žiadne pravidlá, sú deti, ktoré sa očkujú aj počas liečby antibiotikami.
Dieťa pred očkovaním vyšetrí lekár, zhodnotí jeho zdravotný stav, ako sa vyrovnal s infekciou a rozhodne o očkovaní. Nie je potrebné sa obávať.
Odkaz na otázku

imenrix

Hena , 15.07.2014 (12:11)
Zdravím. Ja som Vám pisala ohľadom očkovania na meningitídu.ale som si pomýlila vaocinu.bola to imenrix.So synom som bola na kontrole kvôli horúčke 38.5, ospalostou, nechutenstvom, na druhy deň chodil ako opity.chytal sa za hlavičku..11.7. Bol touto vakcinou očkovany, a dalsi deň večer mal chvíľkovu teplotu do 38. Tu ďalšiu teplotu cez 38 a aj tuto noc teplotu..jeho stav sa nelepsi.Včera doktorka.to zhodotola ako neziaduce účinky tej vakciny..a sme vypísaný do nemocnice keby sa nelepsilo..môže mať nejaké následky z toho ? A kolko čakať.ci to prejde? Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vakcína sa volá Nimenrix a môže mať vedľajšie účinky, zvyknú však trvať maximálne tri dni. Pri každom očkovaní môže dôjsť ku koincidencii očkovania s ochorením, ktoré ešte nebolo v čase očkovanie detekovateľné. Určite je potrebné dieťa sledovať a ak lekár zváži potrebu hospitalizácie, je potrebné dieťa pozorovať v nemocnici.
Odkaz na otázku

synflorix

Hena, 13.07.2014 (21:34)
Dobrý večer, chcem sa spýtať na toto ockovanie. Dale som ním zaočkovať moje deti dcéru 5,5 rovnú a syna 1,5 ročného. Dcéra sa pp očkovaní sťažuje na bolesť hlavy..a zacalo dost pokasliavat...este k tomu bere aj monteleukast. A syn na druhy deň po očkovaní zacal mať teplotuale tak do 38... S tym že zrazu je studený a zachvilu horúci...a tak dokola.tiez si chytá hlavičku.zmoli oči..čo je ospalejsi, nechuťou jesť..no dnes je treti deň a on ma 38,5... A behom chvíle ked my to zrazím mokrou handrickou 36.9, povedzte čo mam robiť.mam strach aby nakoniec z toho nemali meningitídu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Menigitídu nedostanú ani žiadne iné ochorenie z tohto očkovania. Mohli by sme mu prisúdiť tie bolesti hlavičky, Ostatná reakcia , vzhľadom na to, že to majú obe deti, mi pripadá ako práve prebiehajúce vírusové ochorenie, ktoré vo chvíli očkovania ešte nemalo žiadne prejavy, deti však už boli pravdepodobne v inkubačnej dobe.
Odkaz na otázku

antibiotika

mipu, 13.07.2014 (16:59)
Dobry den, dnes 13,7 sme dostali antibiotika sumamed. 28,7 by sme mali ist ockovat. moze sa uz vtedy ked antibitika budu dobrate v priebehu tyzdna? dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Očkovať sa, čo sa týka antibiotík určite môže. Pred očkovaním lekár vyšetrí dieťa, opýta sa ako sa javí vám jeho zdravotný stav a vyšetrí ho. Až potom rozhodne, či je v danej chvíli možné očkovať.
Odkaz na otázku

priorix,

marcela gašperová, 30.06.2014 (21:58)
Dobrý den,prosím Vás o názor na očkování vakcína priorix, priorix-tetra, předesílám, že žiji v české republice.
Chci vědět, zda vakcína, kterou se očkuje na slovesku je stejného složení jako ta, kterou se očkují děti v české republice.
U vás na slovensku máte jiný očkovací kalendář, pro mě mnohem sympatičtější a šetrnější a jedná se mi konkrétně o vakcínu priorix.
v 18 měsících jsem nechala naočkovat dceru priorix tetra, nyní po roce jsem se rozhodla jen pro vakcínu priorix ale i tak bych chtěla druhou očkovací dávku odsunout na maximum.Je možné očkovat druhou vakcínu s odstupem např. dvou let? U nás bohužel v očkovacím schématu má být druhá dávka aplikována 6-10 měsíců po první a já vím , že u vás se píchá druhá mnohem později.Mám obavvy z reakce , děkuji za odpověď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vakcína je rovnaká na celom svete. Obavy z reakcie nemusíte mať.
Každá krajina má svoj očkovací kalendár, dôvodov je veľmi veľa od epidemiologických až po ekonomické. Odporúčam dodržiavať očkovací kalendár v zemi, kde žijete.
Očkovanie druhou dávkou je možné kedykoľvek, za určitých okolností sa očkujú aj dospelí ľudia.
Odkaz na otázku

ockovanie

kamca43, 19.06.2014 (21:29)
Dobrý deň, chcela by som sa s vami poradiť. Dcérka ma ísť na očkovanie. ako 5 rocna ale stale ma nejake sopliky a neviem ci ju mozem dať zaočkovať. Nie je chorá tie sopliky neviem preco ju stále držia vyzerá to ako keby bola alergická potvrdené to máme iba od homeopata ale uz skoncilo peľové obdobie tak neviem...dosť ma znepokojuje aj jej nadmerné potenie možno aj z toho má stále sopliky ze ju ofúkne. Uz som poziadala doktorku o sprievodny list na endokrinologiu kvoli stytnej zlazy lebo ja uzivam na to lieky a bola som aj na operacii. Tak mi prosim poradte ci ju mam zaockovat alebo radsej nie?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Máte čas na rohodnutie medzi piatym a šiestym rokom života. Ak lekárka indikuje vyšetrenie na endokrinológii, tak ho absolvujte a potom už aj pominie peľová sezóna a ak bude dievčatko zdravé, môžete očkovať. Len veľmi neodkladajte, vlani som takto mala stále odkladané toto očkovanie a nakoniec dievčatko dostalo čierny kašeľ. V každom prípade dieťa lekár pred očkovaním vyšetrí a on rozhodne, či za danej situácie je alebo nie je možné očkovať.
Odkaz na otázku

porucha humoralnej imunity a 3 očkovanie

soňa, 19.06.2014 (18:00)
Dobrý deň,chcela by som sa spytať či možem dať 3 davku očkovania hexa+prevenar13 mojmu synčekovi,nakolko nam zistili poruchu humoralnej imunity,znižene hodnoty IgG(HODNOTY IGG ma 1,65g/l a iga 0,09 , IGM0,52 , IGE:48,86kIU/l,potom mame ešte rozpisane to IGG takto:S-IgG 1:1,00 , S-IgG 2:0,25 , S-IgG 3:0,09 , S-IgG 4 :0,07 , S-KREAT enz :27,90 umol/l + alegriu na vaj.bielok.Očkovanie nas čaka 9.jula 2014,kedy bude mať 11 mesiacov , boli sme aj na pretestovaní ale vysledky budemem mať až v polovici jula,mam počkaťalebo možem dať syna zaočkovať? Zároveň,mam aj druhu otázku,rozpravali sme sa s imunologičkou o očkovani MMR a povedala mi že my budeme musieť isť na očkovanie do nemocnice,mám z toho velke obavy,...možem dať syna zaočkovať ked ma poruchu imunity a alergiu na bielok touto vakcinou?Kedže je to živá bakcina a je testovana na slepačích zárodkoch? (čo mi potvrdila aj imunologička,neni alergia na bielok ako KONTRAINDIKACIA ???vo vakcine MMR, alebo mám radšej vakcinu odložiť ? Ak sa mu stav zlepší napr.v 2 rokoch možem ho dať na MMR zaočkovať aj vtedy ?
Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
O očkovaní rozhodne imunológ, ktorý dieťa pozná a má v starostlivosti. Podľa mojich vedomostí uvedené hodnoty nie sú v žiadnom prípade kontraindikáciu, teda dôvodom na noečkovanie neživou vakcínou, ktorú predstavuje hexavakcína a prevenar. Práve naopak, dieťa potrebuje byť chránené voči týmto bakteriálnym nákazám.
Čo sa týka očkovania MMR, alergia na vaječný žĺtok, pokial sa neprejavila ako anafylaktická reakcia nie je dôvodom pre neočkovanie, nie je kontraindikáciou očkovania. Neviem aké vyšetrenia budete mať. Pri určitých poruchách imunitného systému je očkovanie MMR naozaj kontraindikované, zväčša býva kontraindikácia dočasná a po úprave stavu sa bude môcť očkovať. O tom však naozaj rozhoduje imunológ. Tieto deti by mali byť očkované so zvýšenou opatrnosťou a môže sa tak diať v špecializovanej ambulancii pre komplikácie očkovania. Takéto ambulancie sú v Bratislave, Martien, Ban. Bystrici a Košiciach. Zatiaľ môžete očkovanie odložiť, epidemiologická situácia s osýpkami je u nás dobrá. Vzhľadom na stále častejšie odmietanie tohto očkovanie zo strany rodičov, podotýkam , že nie zo zdravotných dôvodov, sa môže aj u nás, hlavne v niektorých krajoch, očakávať výskyt tohto ochorenia. Potom sú najviac ohrozené detičky ako vaše, ktoré majú poruchu imunitného systému a nemohli byť očkované. Nie sú chránené tzv. kolektívnou imunitou.
Odkaz na otázku

Oneskorene ockovania

Mirka, 11.06.2014 (09:37)
Dobry den pani doktorka,
chcela by som sa poradit ohladne ockovania vakcinou MMR.
Nasa pani doktorka mala dlhodobu PN a nasledne dovolenku, terminy ockovania a poradne nasej dcerky sa tak predlzili. V novembri, ked mala 19 mes. bola zaockovana poslednou hexa a pneumo vakcinou, teraz ma dcerka 26 mesiacov a este stale nebola zaockovana MMR vakcinou. Kedze sa touto vakcinou ockuje okolo 18. mesiaca zivota, je nejake riziko, ak by sme boli ockovani az teraz, v 26. mesiaci?
Velmi pekne dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Riziko by bolo to, že keby ste sa stretli s dieťaťom chorým na osýpky alebo tesne pred vypuknutím osýpok / čo nie je na dieťati vidieť/ tak by vaše dieťa na osýpky ochorelo. Začať očkovanie nikdy nie je neskoro. Mali by ste čo najskôr vyriešiť u vašej lekárky objednanie na toto očkovanie! V zásade mala byť očkovaná 14 dní po poslednej dávke hexa vakcíny a pneumokoka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odkaz na otázku

MMR

Linda, 02.06.2014 (23:21)
Pani doktorka, prosim vas, je normalne ze dieta dostane osypky napriek tomu ze bolo 2x zaockovane MMR vakcinou? Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
V medicíne je možné všetko! Ale nemalo by ochorieť, ak by sa tak stalo priebeh by mal byť mierny. Okrem toho môže byť príčinou to, že dieťa ochorelo závažnou poruchou , ktorá má vplyv na imunitný systém a preoti sa už ochrana očkovaním neuplatňuje. Najpravdepodbnejšie však je, že dieťa nemá osýpky ale iné vírusové alebo aj bakteriálne ochorenie prejavujúce sa podobnou vyrážkou.
Ďalšou možnosťou je, že dieťa je tzv. nonresponder, teda jeho imunitný systém na podanie očkovacej látky nereagoval a nevytvoril protilátky.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa