MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 9057

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

Štítna žlaza

Lenka, 25.09.2013 (08:16)
Pani doktorka bola som ráno s dcérou u lekára, kvoli tomu krku, a lekárka mi povedala, že ho vobec nemá opuchnutý. Len ma zaráža to,že tá zdravotná sestra mi povedala,že tam nejaký opuch je a lekárka si to nevšimla ani teraz ani pred cca 2 týždnami. Vraj to má taký krk.
Tak teraz neviem či sa s tým mám uspokojiť, alebo mám vyhladať ešte nejakého lekára?
Prípadne, ak by to bolo niečo vážnejšie, výrazný opuch alebo by niečo na tom krku bolo všimla by si to? Od objavenia tých uzliniek ju dosť sledujem, tak možno preháňam aj ja, ale chcem mať istotu,že je všetko v poriadku a či veriť lekárke po toľkých návštevách. Krk jej len jemne prehmatala, pozrela hrdlo a povedala,že je všetko ok. ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Štatisticky vzaté, deti opuch na krku ani pri ochorení štítnej žľazy nemávajú, myslím tým taký hrvoľ, ktorý je viditeľmý a naozaj sprevádza ochorenia štítnej žľazy.
Ak lekárka dieťa prehliadla a nič na ňom nenašla, myslím, že nie je potrebné ´dalej dieťa vyšetrvoať. nehovoriac o tom, že naše deti sú podrobné každé dva roky preventívnej prehliadke a znova sa skontroluje aj ľtítna žľaza.
Odkaz na otázku

kašeľ

silvia, 24.09.2013 (17:15)
dobrý deň prajem,
bola som so 4.ročným synom u lekára kôli zahlieneniu,.pani dotorka nám predpísala Trifed.Lenže syn začal strašne kašlať ,zvuk keď kašle pripomína ako keby z plechovky a už sú tam aj známky piskotu.Mám doma Vewntolin sirup a rozmýšlam či mu ho môžem podávať zároveň aj s Trifedom,či sa navzájom nevylučujú...Syn mal celý min.rok problémy s takýmto kašlom aj s prieduškamivlastne odkedy začal navštevovať MŠ.
dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Trifed je dobrý na zalienenie a nechala by som ho aj na kašeľ sprevádzajúci laryngitidu, ktorý je pravdepdobne taký ako udávate. v takom prípade by som ešte pridala kalciový sirup, stoptussin, naparovanie nad slanou vodou a olejový obklad na hrdlo. Ak by však kašeľ súvisel so zápalom priedušiek, pískaním a sťaženým výdychom, odpoúrčam znova navštíviť lekára. trifed s ventolinom by som nepodáívala, oba lieky majú účinky na srdiečko a krvný obeh.
Odkaz na otázku

moraxella

Mirka, 24.09.2013 (14:23)
Dobry den,
prosim vas o radu, je nutne aby moj 21 mesacny chlapcek po zisteni z vyteru z hrdla bratl celkove ATB, ked nemal ani teploty,akurat mal silnu nadchu, a kasel. Tieto priznaky vsak uz ustupili, a je treba len rano poodsavat, cez den ziadne sople nejdu. Akurat v noci chrape a ma otvorene ustocka. Na ORL nam odporucila celkove ATB, ze aby sme ho celkovo preliecili. On uz ale raz bol prelieceny na moraxellu v zime. Je naozaj nutne mu nasadit tie antibiotika celkove,alebo si myslite ze ked uz sa stav zlepsuje nie je potreba.
Doktorka ho chce preliecit a potom pozriet ci nema velku nosnu mandlu, a hovorila ze teraz ked tam ma tu moraxellu tak tie mandle budu asi vacsie. Boli by to uz jeho siedme antibiotika, comu sa chcem vyhnut. Velmi pekne dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Už som odpovedala
Odkaz na otázku

moraxella

Mirka, 24.09.2013 (14:23)
Dobry den,
prosim vas o radu, je nutne aby moj 21 mesacny chlapcek po zisteni z vyteru z hrdla bratl celkove ATB, ked nemal ani teploty,akurat mal silnu nadchu, a kasel. Tieto priznaky vsak uz ustupili, a je treba len rano poodsavat, cez den ziadne sople nejdu. Akurat v noci chrape a ma otvorene ustocka. Na ORL nam odporucila celkove ATB, ze aby sme ho celkovo preliecili. On uz ale raz bol prelieceny na moraxellu v zime. Je naozaj nutne mu nasadit tie antibiotika celkove,alebo si myslite ze ked uz sa stav zlepsuje nie je potreba.
Doktorka ho chce preliecit a potom pozriet ci nema velku nosnu mandlu, a hovorila ze teraz ked tam ma tu moraxellu tak tie mandle budu asi vacsie. Boli by to uz jeho siedme antibiotika, comu sa chcem vyhnut. Velmi pekne dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Práve som odpovedala
Odkaz na otázku

moraxella

Mirka, 24.09.2013 (14:23)
Dobry den,
prosim vas o radu, je nutne aby moj 21 mesacny chlapcek po zisteni z vyteru z hrdla bratl celkove ATB, ked nemal ani teploty,akurat mal silnu nadchu, a kasel. Tieto priznaky vsak uz ustupili, a je treba len rano poodsavat, cez den ziadne sople nejdu. Akurat v noci chrape a ma otvorene ustocka. Na ORL nam odporucila celkove ATB, ze aby sme ho celkovo preliecili. On uz ale raz bol prelieceny na moraxellu v zime. Je naozaj nutne mu nasadit tie antibiotika celkove,alebo si myslite ze ked uz sa stav zlepsuje nie je potreba.
Doktorka ho chce preliecit a potom pozriet ci nema velku nosnu mandlu, a hovorila ze teraz ked tam ma tu moraxellu tak tie mandle budu asi vacsie. Boli by to uz jeho siedme antibiotika, comu sa chcem vyhnut. Velmi pekne dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Moraxella bez práznakov celkových / horúčka, vysoké CRP/ bakteriálnej infekcie nie je dôvod na preliečenie antibiotikami. chápem pani doktorku, že keď má dieťa infekciu / aj vírusové/ alebo je krátko po infekcii, nie je možné objektívne zhodnotiť nosnú mandľu a rozhodnúť o tom, či je alebo nie je potebné ju odstrániť.
V zásade platí, že neliečime výtery / ani iné laboratórne vyšetrenia/ ale pacient, keď je chorý.
Ak však už dlho dieťa má tieto ťažkosti / chrápanie, otvorené ústa v spánku, nekonečne plný nos a pdobne/tak chápem, že nie je možné sa dopracovať k diagnóze. Týmto ochoreniam prispieva aj pobyt v kolektíve, ak tam chodí, alebo ak tam chodí starší súrodenenc. Situáciu je potrebné riešiť komplexne, dlhdobo ale v žiadnom prípade nie paušálnym podávaním antibiotík a nekonečným vyšetrovaním výterov.
Odkaz na otázku

Štítna žlaza

Lenka, 24.09.2013 (08:55)
Dobrý deň,
dcéra (5,5 roka) má na jednej strane opuchnutý krk, tak som sa pýtala bývalej zdravotnej sestry a tá mi povedala, že to pravdepodobne bude štítna žlaza, ale povedala mi,že zatial s tým nemusím bežať hneď k lekárke, že to mám sledovať. Nakoľko sa poznáme dlhšie povedala, že nespozorovala u dcéry nejaký veľký nárast hmotnosti ani chudnutie. Vraj to môže byť spôsobené teraz aj nejakými vírusmi, prechladnutiami a pod.. a že by to malo odpuchnúť.
Všimla som si, že dcéra je asi tak za posledný mesiac - dva, viac unavená, resp. večer skôr, už okolo ôsmej mi hovorí,že je unavená,že chce spať, čo predtým bol problém ju dostať do postele, ale pripisovala som to celodenným aktivitám cez prázdniny.. Cez deň nespáva. Čo sa jedla týka, začalo jej v škôlke viac chutiť, čo ma potešilo, ale teraz neviem či to mám pripisovať tej štítnej žlaze alebo nie..
Preto by som aj vás poprosila o názor, či je to takto v poriadku, či mám čakať, či to odpuchne, či jej to môže spôsobiť nejaké problémy... Prípadne či môžem použiť na opuch octanovú masť, prípadne niečo iné.
U lekárky som s nou bola cca pred 2 týždnami, ale kvoli uzlinke, takže krk jej prezerala, a toto si vobec nevšimla. Tá zdravotná sestra (bývalá) mi povedala,že to mala opuchnuté už aj vtedy (nakoľko som prosila o názor ohladom uzliny aj ju).
Preto sa pýtam aj vás, lebo si myslím, že naša lekárka zatial neurobí žiadne odbery a nepošle ani na žiadne vyšetrenie, tak či si to mám pýtať a neviem či môžem byť kludná...
A ešte by som dodala,že opuch nie je nejaký obrovský, ale všimla som si to aj ja a na pohmat to tiež cítim, oproti druhej strane, že tá jedna je opuchnutá.. Dcéra sa zatiaľ nesťažuje na žiadnu bolesť, prípadne na problém s jedením a pod...
Ďakujem za názor.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dieťa nemá mať na krku žiaden opuch. Preto si myslím, že opuch ako ho popisujete je dôvodom na návštevu lekára.
Odkaz na otázku

otlaceny zubok

mariana, 24.09.2013 (01:00)
Dobrý deň
Chcem sa spýtať mojej 6 mesačnej dcérke vyšla ľavá spodná jednotka a už 2 dni má na vrcholnom ďasne bieli povlak myslím že sa jej ten zúbok otlača nakoľko vrchný jej nerastie.
Môžem jej nejako ulavit aby ju to nebolelo??
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Biely povlak môže byť soor, žabka, je potrebné navštíviť lekára.
Odkaz na otázku

Arytmia z liekov

MIVOCE, 23.09.2013 (20:20)
Dobrý deň. Môjmu synčekovi -2 ročnému som dávala 7 dní sprej Ventolin 3krát po jednom vstreku a k tomu som dávala sirup Sinupret a až dnes po tých siedmych dňoch som si prečítala ,že mi alergologička napísala že tieto dva lieky nesmiem dávať spolu. A zrovna dnes zistila kardiologička malému arytmiu a nedáva jej zmysel,že z čoho ,lebo všetky výsledky na kardiologii sa mu upravili a aj foramen sa mu už uzavrel,tak sa chce spýtať,či som mu tú arytmiu mohla spôsobiť ja tých dvojnásobným množstvom dávok.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určite áno, je potrebné upovedomiť o tom kardiológa, dohodnúť sa s ním, či je potrebné opakované vyšetrenie, prípadne liečba.
Odkaz na otázku

podanie lieku

silvia, 22.09.2013 (10:33)
dobrý deň,
rada by som sa opýtala,či možno užívať biseptol tablety a Solmucol sáčky zároveň.
veľmi pekne dakujem,,,,
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak je to potrebné kvôli príznakom ochorania, tak samozrejme áno.
Odkaz na otázku

zahlienenie

andyka37, 20.09.2013 (14:36)
Dobrý deň p. Špániková!chcela by som vás poprosiť o radu,mám 21 mesačného synčeka a trapia ho hlieny.Lekárka nám predpísala solvolan ale po dvoch dňoch sa mu zhoršil stav,išla som s ním k lekárke a povedala mi,že ma chytené hlasivky tak nám predpísala amoksiklav,ditiaden, a dávame mu aj kalciový sirup a probiotika.chcem sa vás opýtať čo by mohol také papať,kedže Hami mlieko celé vyzvracia.Ďakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dieťatko je choré, takž pravdepdobne preto nechce papť. odporúčam podávať zemiakovú kašu, rozmixovaný mäsosozeleninový príkrm, ovocnú kašu a podávať veľa tekutín. Pravdepdobne trocha schudne, ale keď sa uzdraví, tak všetko znova dobehne aj čo sa týka hmotnosti. Mlieko mu teraz nepodávajte, cumeľ alebo aj mlieko ho podráždi na koreni jazyka a preto ho vyzvracia.
Odkaz na otázku

Kakaci blok

zuzana, 19.09.2013 (14:31)
Dobry den, pani doktorka.
Prosim vas o radu. Mam 21 mes. synceka a od letnej dovolenky (cca 5 tyzdov dozadu) mame problemy s kakanim. Predtym kakal krasne, nemal ziadne problemy, zrejme mu uskodila zmena prostredia. No nevieme sa vratit do povodnych kolaji. Syncek zjavne potrebuje kakat, ale nasilu zadrziava, vydrzi aj 5 dni a potom je to boj. Dupka, krici, vymysla. Nakoniec uz nevydrzi, vykaka sa (napriek tomu stolica nikdy nie je tvrda, ani nikdy nemal problemy s konecnikom) a spokojnne funguje dalej, az do najlblizsieho nutkania. Co sa tyka stravy davam pozor aby jedol zdravo. Papa ovocie, zeleninu, polievky, ovsene kase, lanove semiacka a pod. Trosku mame problem s pitim, ale kedze ho stale kojim na poziadanie a pije casto, myslim ze to by nemal byt problem. Nasa padiatricka odporucila upravu stravy, ja vsak uz neviem co viac by som mohla spravit. Preto vas prosim, zo strachu, ze to bude stale horsie ( som presvedcena, ze to je o hlavicke), ako mu mozme pomôcť? Citala som aj vo vasich odpovediach, ze to netreba odkladat. Mali by sme nasadit laktulozu, myslim ze Duphalac sa odporuca. Ako prosim treba davkovat? Kedy treba znizovat davky a ako to postupne vysadzat? Dakujem za kazdu radu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Máte sto percentnú pravdu v tom, že je to v hlavičke, Ak ste čítali moje odpovede, nebudem už podrobne písať o tom, že o probléme netreba pred ním hovoriť. Diétne opatrenia sú na prvom mieste a taktiež podávanie probiotíik: odporúčam bifoval. Duphalac nezvyknem dávkovať na diaľku, je potrebné dieťa vyšetriť, či nie je niečo v brušku, či ritný otvor nie je poškodený a pdobne. Ono to niekedy môže byť aj dôsledok nejakej choroby v tejto oblasti. takž liečiť to na diaľku nie je dobrý nápad. Ak však chcete začať cez víkend odporúčam podávať duphalac 3x denne 1 až 2 čajové lyžičky a to do objavenia sa riedkej stolice. potom dávku znížiť na 1/3 tej pôvodnej, teda podávať jedenkrát denne, takto to podávať asi dva týždne, potom postupne, najprv ob deň potom v širších intervaloch vysadzovať.
Odkaz na otázku

Zvýšená teplota

Ľubica Kostanova, 19.09.2013 (12:54)
Dobrý den pani doktorka chcem sa opýtať,moj syncek ma 5mesiacov od leta mame stale zvýšenú teplotu,teraz uz tyzden mame sopliky berieme do nosteka antibiotika a aj sirubcek na vykaslavanie,ale vôbec nám to nezaoberal,stale mame sopliky teplota nám kolise.dnes uz mame 37,9.mozem uz začať podávať paralelne cipky aj urobiť vládny kúpeľ ked sa mi zdá ze drobcek ma studensie ručička?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Kúpele neodporúčam vôpbec. Pri teplote nad 39 st. C. / po odpočítaní 0,5 st. C. ak je merané v ritke/ dávame zábaly alebo potierame kožu dieťatka vlhkou, chladnou handričkou. pri teplote do 38 stupňov nempodávame žiadne lieky od teploty, pri teplote nad 38 stupňov paralen alebo ibuprofen v príslušnej dávke. Ak dieťa má stále tieto zvýášené teploty,kašle, nie je vo svojej koži, eventálne aj nepapá, je potrebné vyhľadať lekára
Odkaz na otázku

vybratie nosnej mandle

Katarina, 18.09.2013 (16:01)
Dobrý deň,
moja dcéra má 2 roky a 4 mesiace. V noci chrápe asi už 3 mesiace, aj cez deň dýcha pusou, až chrapčí. Teraz posledný mesiac má často aj soplíky. Boli sme u doktora a ten nás hneď poslal na vybratie nosnej mandle. Nie je nejaká iná možnosť ako predísť vybratiu nosnej mandle?
Ževraj sa odporúča vybratie v celkovej anestézii, aby bolo vybratie kvalitné. Zdá sa mi to skoro vzhľadom na jej vek.
Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Už som odpovedala
Odkaz na otázku

vybratie nosnej mandle

Katarína, 18.09.2013 (15:59)
Dobrý deň,
moja dcéra má 2 roky a 4 mesiace. V noci chrápe asi už 3 mesiace, aj cez deň dýcha pusou, až chrapčí. Teraz posledný mesiac má často aj soplíky. Boli sme u doktora a ten nás hneď poslal na vybratie nosnej mandle. Nie je nejaká iná možnosť ako predísť vybratiu nosnej mandle?
Ževraj sa odporúča vybratie v celkovej anestézii, aby bolo vybratie kvalitné. Zdá sa mi to skoro vzhľadom na jej vek.
Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Takéto problémy ako udávate sa inak než odstránením nosnej mandle nedajú riešiť, je to dôležité aj preto, že ak je nosná mandľa naozaj veľká, bráni dýchaniu a dieťa môže mať v noci nedostatok kyslíka pre mozog.
Odstránenie v celkovej anestéze je v úsčasnosti najlepšia metóda riešenia, preotže sa to nerbínaslepo ale pod kontrolou zraku , lekár sa pozerá na miesto, kde odstraňuje mandľu. Anewstéza je krátkodobá a nijako dieťaťu neubližuje.
Odkaz na otázku

sarlach

zuzana, 13.09.2013 (21:48)
Dobry den pani doktorka,
chcela by som sa poradit, moja 15mesacna dcerka sa od starsej 4rocnej dcery nakazila sarlachom, lekarka nam predpisala sumamed forte, davkovanie 3,2ml raz za den pocas 3 dni, dieta vazi 11kg. Chcela by som sa opytat ci antibiotik bol vybrany spravne, dcera nema alergiu na ziadny antibiotik, a ci davnkovanie je tiez spravne, ked v letaku je davkovanie pre deti s vahou ako ma dcera 2,5ml raz za den. a ci je 3 dnova liecba dostatocna. Co mam robit v pripade, ze antibiotik bol vybrany nespravne. Obavam sa o zdravie dcery v pripade, ze sarlach nie je spravne lieceny, dcerka prekonala v marci tazky zapal obliciek . Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Práve som odpovedala
Odkaz na otázku

sarlach

zuzana, 13.09.2013 (21:48)
Dobry den pani doktorka,
chcela by som sa poradit, moja 15mesacna dcerka sa od starsej 4rocnej dcery nakazila sarlachom, lekarka nam predpisala sumamed forte, davkovanie 3,2ml raz za den pocas 3 dni, dieta vazi 11kg. Chcela by som sa opytat ci antibiotik bol vybrany spravne, dcera nema alergiu na ziadny antibiotik, a ci davnkovanie je tiez spravne, ked v letaku je davkovanie pre deti s vahou ako ma dcera 2,5ml raz za den. a ci je 3 dnova liecba dostatocna. Co mam robit v pripade, ze antibiotik bol vybrany nespravne. Obavam sa o zdravie dcery v pripade, ze sarlach nie je spravne lieceny, dcerka prekonala v marci tazky zapal obliciek . Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Práve som odpovedala
Odkaz na otázku

sarlach

zuzana, 13.09.2013 (21:48)
Dobry den pani doktorka,
chcela by som sa poradit, moja 15mesacna dcerka sa od starsej 4rocnej dcery nakazila sarlachom, lekarka nam predpisala sumamed forte, davkovanie 3,2ml raz za den pocas 3 dni, dieta vazi 11kg. Chcela by som sa opytat ci antibiotik bol vybrany spravne, dcera nema alergiu na ziadny antibiotik, a ci davnkovanie je tiez spravne, ked v letaku je davkovanie pre deti s vahou ako ma dcera 2,5ml raz za den. a ci je 3 dnova liecba dostatocna. Co mam robit v pripade, ze antibiotik bol vybrany nespravne. Obavam sa o zdravie dcery v pripade, ze sarlach nie je spravne lieceny, dcerka prekonala v marci tazky zapal obliciek . Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem, ktorý preparát sumamedu máte, takže k dávke sa neviem vyjadriť.
Správnou liečbou šarlachu je zásadne peniclín, podaný v príslušnej dávke a podávaný 10 dní. Asi na 14ty deˇn po začiatku ochorenia je potrebná kontrola výteru z krku a vyšetrenie moču.
Odkaz na otázku

ako spravne otuzovat

Miriama13, 13.09.2013 (19:40)
Dobry den pani doktorka,som mamickou 4,5 rocneho synceka,je to citlivejsi chlapcek a menej priebojny a od nastupu do skolky sme tam par dni a sme chorucky,aj ked mu davam dostatocny cas na zotavenie kedze som doma,poradte prosim ako sparvne zacat otuzovat synceka?nechcem zacat nejako radikalne,preto sa radsej opytam,podavam mu cebion kvapky,ovocie mi papa,lubi kyslu kapustu,vzdy troska zobne,akurat ze teda na skolku si velmi nezvykol,von chodievame vzdy ked to pocasie dovoli,teraz sa prihlasil na futbal,takze chceme skusit sport,velmi pekne dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Otužovanie znamená aj správne obliekanie, po lete ešte veľmi neobliekať do teplého, aby sa neprehrieval, naopak po zime nezačínať skoro s ľahkými odevami, pretože slniečko ešte neznamená teplo. odporúčam cibuľovité obliekanie, teda viac vrstiev a podľa aktuálnej teploty zobliekať alebo obliekať.
Vitamíny, dostatok, pohybu, tekutín, šport to všetko prispieva k otužovaniu. Taktiež dostatok spánku. Sú však deti, ktorých psychika nie je ešte pripravená na separáciu od matky a potom bývajú v kolektíve často choré. Stav kedy viete dieťa pri ochorení hneď vybrať z kolektívu a zabezpečiť dostatočnú rekonvalescenciu je ideálny. Do kolektívu ho vždy po rekonvalescencii zaraďte, postupne sa snáď situácia zlepší. Sú práce, ktoré veľmi pozitívne hodnotia pre obranyschopnosť saunovanie, Ak máte možnosť, je dobré to skúsiť. Pre saunovanie detí plati aurčité pravidlá, v kvalitnom zariadení by ich mali poznať. Nezabudnite v zimných mesiacoch, november až február podávať vitamin D alebo nejaký preparát rybieho tuku.
Odkaz na otázku

Uzlinka

Lenka, 12.09.2013 (22:15)
Tak to som ja zle popísala, naozaj to teda nie je vzadu na krku, ale asi v takej oblasti ako je ucho... Ak by teda šlo o mumps už by sa to prejavilo? Uzlinku tam má asi 2 týždne a ešte asi 2 menšie ako hrášok, možno menšie. Do akej doby od objavenia tej uzlinky krk opuchol a objavili by sa teploty? Krk by bol výrazne opuchnutý, neprehliadla by som to? Bolel by ju pri akomkolvek pohybe alebo len na dotyk?
Pri leukémii by boli uzliny väčšie alebo takejto veľkosti? ako rýchlo by sa prejavili?
Je trošku prechladnutá, má trošku soplík a kýcha, ale to sa prejavilo začiatkom tohto týždna a uzlinu mala už predtým.
Ak by to niečo bolo, naozaj výrazná uzlina, ktorá by mohla znamenať niektoré z ochorení, nahmatala by ju lekárka bez problémov?
Dnes mi totiž povedala, že tam nič ona necíti, potom keď trošku dcéra naklonila hlavu, povedala,že trošku, ale že to je nič... tak neviem či môžem byť kludná.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Mumps to určite nie je. Takýchto uzliniek vidíme u detí veľa, súvisa s produkciou protilátok proti rôznyk antigénom, ktoré dieťa stretáva.
Pri leukémii by sa prejavili aj ´daqlšie príznaky, rôzne, ktoré sa nedajú prehliadnuť.
Teraz môže dôjsť k zväčšeniu uzlinky kvôli prechladnutiu.
Kľudná matka často nebýva, leba sa vždy o dieťa bojí. Ale chvalabohu naše deti sú v podstate zdravé, závažné ochorenia, ktoré ohrozovali ich život nepoznáme, lebo sú očkované. Takže tešte sa zo zdravého dieťatka a nemyslite len na to, čo by malo vašu radosť kaziť. Popisovaná uzlinka určte nie je na to dôvod.
Odkaz na otázku

moraxella

Zuzana, 12.09.2013 (20:04)
Dobrý deň p.doktorka,
moja dcérka má 2roky a 4 mesiace. Mala zvýšenú teplotu a dráždivý kašeľ v noci, na druhý deň už aj soplíky, dávali sme Fenistil a Nurofen soplíky zhustli. Teraz po dvoch dňoch už teplotu nemá, len soplíky sú husté, svetlozelené. Vo výtere z nosa jej bola zistená moraxella a pediater jej predpísal ATB Zinnat. Hovorila som mu, že subjektívne sa má lepšie, nemá teplotu ani nekašle, ale trval na ATB, nakoľko Moraxella može spôsobiť zápal stredného ucha alebo meningitídu. Sú podľa Vás ATB nutné?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem sa v konkrétnom prípade vyjadriť. Moraxella naozaj spôsobuje dlhodobé zápaly horných dýchacích ciest a niekedy aj ucha, u starších detí aj zápaly prínosných dutín. Meningitidu len veľmi vzácne, vlastne u zdravého dieťaťa vôbec. Výtery zásadne neliečim, baktérie s nami žijú, žili aj budú žiť a ak nespôsobujú ochorenie, neliečim ich. Ale naozaj sa ku konkrétnemu prípadu neviem vyjadriť, lekár dieťa videl, vyšetril, pozná ho, on v danej chvíli rozhoduje.
Odkaz na otázku

Uzlinka

Lenka, 12.09.2013 (06:00)
Ďakujem za upokojujúce odpovede pani doktorka, no predsa vás poprosím ešte o jeden názor.
Už som pred nedávnom spomínala, že u 5 ročnej dcéry som nahmatala cca 1 cm uzlinku vzadu na krku, napísali ste mi, že rakovinu lymfatických uzlín v tomto veku nepredpokladáte, tak som sa rozhodla,že ešte počkám či uzlinka zmizne. Včera sme mali návštevu a bolo mi povedané, že môže ísť o zdurenú slinnú žlazu, ale vraj sa tiež takto zvykne prejavovať mumps alebo aj leukémia. Je to pravda? Samozrejme, že dnes bežím hneď k lekárke, ale poprosím aj váš názor. ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vzadu na krku to určite nie je zdurená slinná žľaza, teda neviem, či sme sa dobre rozumeli, myslím vzadu teda v oblsti po záhlavím. Taktiež mumps sa prejavuje v oblasti pred uchom a pod uchom. Deti sú u nás proti tomuto ochoreniu očkované, ochorenie je vzácne. Jedná sa o akútne ochorenie s horúčkou, bolesťami bruška a bolestivým opuchom. Je to akútne ochorenie, opuch sa zväčšuje, potom trvá niekoľko dní a znova ustúpi. Leukémia sa prejavuje aj zväčšenou uzlinou, viacerými uzlinami ale pridajú sa aj iné príznaky.
Odkaz na otázku

Lebečné švy

Lenka, 10.09.2013 (12:20)
Nehnevajte sa pani doktorka, že mám toľko otázok, ale do poradne ideme až o týžden a ja mám strach...samozrejme,že sa na tú priehlbinku spýtam aj v poradni, ale podľa vás môže ísť o rozostupovanie tých kostí alebo sa tvar lebky ešte mení? ten priestor teda dá priehlbinka je asi max. 0,5 cm možno menej na šírku - od kosti ku kosti, tá priehlbinka sa mi nezdá taká mäkká ako je fontanela, zdá sa mi to tam odosť tvrdšie. Myslela som, že nezrastená býva iba fontanela.
A tiež je hlavke vidieť cievy, alebo žilky, má máličko vláskov a svetlých. Je to v poriadku? Teraz som jej premerala hlavičku a namerala som tak 39.5 - 40 cm - bude mať 11 týždnov - je to ok? v 8 týždnoch mala 38 cm.
Pri staršej dcére som sa s tým nestretla, pretože mala veľmi veľa dlhých a hustých vlasov, ledva som našla fontanelu.
ďakujem a ešte raz prepáčte za nespočetné množstvo otázok...
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Tie švy bývajú naozaj ešte mierne rozostúple, veď v´daka tomu hlavička rastie, ale nie je tam len väzivo ako u fontanely ale chrupavka.
Žilky na hlavičke sú bežné, ve´d často krát keď nevieme napichnúť žilku inde, berieme krvičku alebo dávame infúziu do hlavičky.
Obvod hlavičky je vzhľadom k veku v poriadku.
Odkaz na otázku

Padanie vlasov

Lenka, 10.09.2013 (10:57)
Ďakujem za odpoveď pani doktorka, ale ešte by som rada vedela, či by mohlo isť aj o rakovinové ochorenie čo sa týka toho padania vlasov a tých nebolestivých pohyblivých uzliniek v 5 ročnej dcéry v oblasti krku.
Netreba urobiť krvný obraz? Naša lekárka sa tomu veľmi bráni, neviem z akého dôvodu. Možno sa vám zdám veľmi ustráchaná , ale odkedy zomrela kamarátka na rakovinu lymfatických uzlín v 17 rokov, mám obrovský strach a rada by som počula názor viacerých odborníkov, nie iba našej lekárky. ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nepredopkaldám v prípade ako popisujete a v tomto veku rakovinu lymfatických uzlín. Na druhej strane chápem vaše obavy a nevidím dôvod neskontrolovať krvný obraz. V každom prípade by som odporučila to očné vyšetrenie.
Odkaz na otázku

dilatacia oblicky

Petra Kucerova, 09.09.2013 (16:52)
Dobry den pani doktorka,

pri narodeni zistili mojmu synovi rozsirenie oblickovej panvicky 1. stupna bilateralne. V siedmich mesiacoch sme boli na kontrole zaver znel: v pravo v hornej a strednej tretine bez zn. stazy, v dolnej tretine mierne rozsirenie kalichov na 5-6 mm, krcky a panvicka nie su rozsirene. Vlavo bez znamky stazy, kalisky a krcky nerozsirene.
Znamena to teda zlepsenie alebo zhorsenie stavu? Mam to chapat tak, ze rozsirenie panvicky sa upravilo a ostali rozsirene kalisky? V sprave z porodnice sa kalichy nespominaju, uvadza sa len uz spominane rozsirenie panvicky.

Dakujem velmi pekne za odpoved

Petra
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to podrobnejší opis situácie na obličkách, nepovažujem to za zhoršenie ale za pretrvávanie určitej odchýlky. Znamená to, že je potrebné ďalej chodiť na pravidelné kontroly k nefrológovi podľa jeho objednania, sledovať pravidlene / ja zvyknem pri každej poradni/ moč a pri akomkoľek infekte, hlavne pri horúčke vyšetriť vždy moč, aby sa vylúčila infkecia obličike, ktorá sa môže pri akejkoľvke aj malej anomálii, teda porušení obličiek vyskytnúť.
Odkaz na otázku

Padanie vlasov

Lenka, 07.09.2013 (21:04)
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či môžu aj 5,5 ročnému dievčatku pri umývaní a česaní padať vlasy. Nie sú to chumáče ale predsa ich niekoľko vypadne, má ich dlhé, skoro po pás.
Vlasy jej padajú už dlhšie, zatial som to neriešila, ale dnes som jej na krku objavila jednu väčšiu uzlinku cca 1 cm a ďalšie 2-3 menšie, tak sa bojím či to s tým nemôže súvisieť. Uzlinka je na dotyk pohyblivá, ale povedala mi, že ju to nebolí, tak mám obavu či nie sú nebezpečné a či to nemôže súvisieť s padaním vlasov.
Známky choroby nejaví, má trošku červené hrdlo, ale inak nič.

Ešte by som sa chcela spýtať či treba prevárať dojčenskú vodu Drobček a neperlivú lucku pre 2-mesačné dieťa.
ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vlásky v totmto veku, hlavne keď sa zapínajú do gumičky a chvosta alebo copu sa stávajú menej odolnými voči vypadávaniu, pretože sú tým namáhané korienky vlasov. jediným riešením na spevnenie vláskov je dieťatko ostihať. Uzlinky pravdepodobne súvisia aj s vypadávaním ale aj s afekciami, napríklad šupinkami vo vlasatej časti hlavy. je potrebné ich sledovať a eventuálne konzultovať s lekárom. Možno vás to prekvapí, ale vypadávanie vlasov môže súvisieť aj s poruchou zraku, preto v týchto prípadoch, hlavne u detí vo veku vašej dcérky odosielam dieťa na očné vyšetrenie

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa