MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 9361

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

stolica

Patrícia, 09.12.2013 (20:06)
Dobrý večer chcela by som sa opýtať mám dvojičky a obidvom dávam železo (maltofer - kvapky, pyridoxin, kys. listová ) jedná z nich má stolicu tuhej a zelenej farby, pije bebu. A druhá má žltú riedku stolicu a pije nutrilon. Deti majú tri mesiace . Za odpoveď vopred ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak deti dobre prospievajú, priberajú, nemám na čo odpovedať lebo stolice oboch sú v poriadku. Každé dieťa je iné, ešte ku všetkému papá aj iné mlieko, stolica je toho odrazom. Mlieko beba obsahuje probiotika, mlieko nutrilon prebiotika takže vidíte, že sú trocha rôzne, preto je aj rôzna stolica.
Odkaz na otázku

unavene dieta

Rado , 06.12.2013 (09:21)
Dobrý den ,chcel by som sa spýtat na pár otázok?Mame 15mesačnu dcerku ,a asi pred mesiacom sme si všimly,že býva dost unavená.Spinka na obed 1,5hodiny a poobede tiež tak.Ale už po hodine a pol ked je hore,tak začne zívat a pretiera si očká.Boli sme v nemocnicy na odbery(zistily zvýšene leukocyty,nevieme presne kolko ,len že sú zvýšene ,ale nie až tak vela,zápal nenašli žiadny)...Je možné aby sa jej tá hladina leukocytou tak zvýšila pred odberom zo strachu,,,(plakala ako o život).vysledky na štítnu žlazu tiež OK.Ale na železo ju zrovna nevyšetrily,tak nám lekárka predpísala železo 2x1mml denne 8 týždnou,berieme to 3.den(...nepokazia sa jej z toho zúbky?)Teplotu má zvýšenú na 37,8skoro stále.Dcera už od roka behá,ale akosi pričasto padá,žeby sa jej motala hlava z téj únavy?Tiéž si manželka všimla že má suchu pokožku v poslednéj dobe, a krupičku okolo úst.Nemôže tá únava znamenat leukémiu???dakujem Vám za odpoved,Rado
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Deti v tomto veku bývajú naozaj veľmi čulé, aktívne, spinkajú okolo 14 hodín denne. Viac naozaj neviem po poskytnutých informáciách napísať. Vzhľadom na zvýšené teploty, únavu by som dieťatko pravidelne a intenzívne sledovala. Nezvyknem naordinovať železo bez toho, aby som vedela jeho hladinu respektíve nenašla v krvnom obraze dôkaz jeho chýbania.
Odkaz na otázku

zahlienenie 3 mesacneho babatka

Lenka, 05.12.2013 (16:26)
Dobry den pani doktorka,
nasa trojmesacna dcerka uz dva mesiace je zahlienena, pri odsavani z nosteka jej nic neodsajeme a picut jej to chrapcat. pri istej polohe nie, inokedy zasa ano. uzivali sme dlhodobo fenistil kvapky, pediatricka na pislednej poradni nic nepovedala, aj ked som jej to jiekolkokrat vravela. teraz ju opat na moje naliehanie pozrela a vraj jej to steka, tak jej dala augmentin. nema teplotu ani nic ine. taktiez jej od pirodnice hňisa ocko, preliecovali sme to pamyconom aj tobrexom a stale to ma zlepene, tak dnes sa vyjadrila, ze to ma suvis aj s tym zahlienenim. neviem ci po dvoch mesiacoch ma zmysel atb liecba. aky mate na to nazor?
Dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Myslím si , že dieťa má upchatý slzný kanálik na hnisajúcom očku a je potrebné vyšetrenie a liečba u očného lekára.
Chrapčanie nie je žiadne ochorenie, je to odraztoho, že hlien, ktorý sa tvorí všetkým deťom ako ochrana sliznice dýchacích ciest pred škodlivinami z prostredia, vírusmi, prachom a podobne vo vykúrenom byte v nose vyschne, pri dýchaní sa pohybuje / prúd vzduchu/ a vyludzuje zvuk, ktorý sa šíri a znie ako hrozivé chrčanie. Nie je to choroba, je to zvuk! Stačí dieťatku zvlhčiť sliznicu nošteka / libenar, sterimar kvapnúť alebo vstrieknuť/ a nad postieľku dať vlhkú plachtu, aby nebolo prostredie v okolí suché. Žiadne výtery a už vôbec nie antibiotiká nie sú potrebné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odkaz na otázku

Otázka

Lenka, 05.12.2013 (05:58)
Ďakujem pani doktorka,
už aj pred tým ste mi písali,že deti vo veku mojej dcéry (5 mes.) nepotrebujú tekutiny. Ja som si myslela,že ak pije umelé mlieko a papá príkrmy, tak tekutiny potrebuje.. Takže nemusím vôbec podávať žiadny čaj ani vodu? Skutočne ma znepokojovalo, že nechce piť a bála som sa,aby nebola dehydrovaná.
Čo sa týka zarábania redšieho mlieka, prečo to nie je podľa vás správne? Mám s tým prestať? Ak by sa jej tvorilo znovu veľa soli v moči, nemôže dôjsť znovu k zápalu obličky?
A čo sa týka tej zvýšenej teploty - nefrologička kázala, aby sa urobil moč ak teplota vystupi na 38 a viac.. No tiež by som bola spokojnejšia ak by sa dal urobiť. No včera už ani večer nemala zvýšenú teplotu a vyšiel nám prvý zúbok.. Aj napriek tomu by som mala zobrať moč podľa vás?
Stolica včera už bola bledšia zelená, tak môžem počkať do budúceho týždna či to bolo iba zo špenátu, ktorý zjedla v nedelu, alebo ak by bola zelená aj zajtra, mám zájsť pre istotu na pohotovosť? Nerada by som niečo zanedbala. Hlieny som už tiež nevidela.
Ten zápach z úst nie je ako aceton, neviem ho popísať, staršej tak napr.zapácha pri zápale hrdla. Ale asi raz alebo dva sa mi zazdalo, akoby rybacina - neviem či aj to môže byť. Zápach nie je nejak veľmi silný, musím sa k nej riadne nakloniť ked napr.plače a poriadne vydýchne.
Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Naozaj nemusíte podávať žiadnu vodu ani čaj v tomto veku.
Mlieko sa má zarábať presne tak, ako to odporúča výrobca, tak v danej porcii dieťa dostane správny pomer živín a tekutiny. Tvorba veľa soli v moči je veľmi nejasná formulácia. Ak je dieťa menej zavodnené / čo pri horúčke môže byť/ v moči môže byť viac solí, preparát je neprehľadný a ťažko hodnotiteľný, to však nie je dôkaz zápalu. K zápalu obličky môže dôjsť ale nesúvisí to vôbec!!!!a nijak s hustotou mlieka!!!!!!!!!!!!!!!!!
Moč je dobré vyšetriť hocikedy, ale naozaj vždy pri teplote nad 38 st. C. alebo pri opakovaných teplotách aj nad 37 st. C.
Farba stolice malého dieťatka nie je samostante príznakom žiadneho ochorenia, ako som písala vo vašom prípade je to určite zo špenátu. Farba stolice, bez iných príznakov ochorenia určite nie je dôvod na návštevu pohotovosti / pokiaľ by to nebolo masívne krvácanie, teda veľa krvi v stolici.
Zápach z ústočiek môže byť rôzny, ak dieťatko dlho spinká,je to podobné ako u nás, potrebujeme si umyť zuby a vypláchnuť ústa.
Odkaz na otázku

herpes

Katka, 04.12.2013 (09:31)
Dobry den chcem sa spytat spravil sa mi herpes v kutiku na pere myslela som si ze je to vyrazka az dnes ked som pozrela do zrkadla tak ma to rozhodilo mam dvojtyzdnovu dcerku a dala som jej vcera pusinku na licko a celo moze jej to niejako uskodit.teraz sa velmi bojim.Dakujem za odpoved Katarina
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Deti na pusu nie je správne bozkávať!!!!!!!!Ani maminky by to nemali robiť*! Ak dieťatko kojíte, malo by vo vašom mliečku dostávať aj protlátky proti vášmu herpesu, takže prepuknutie infekcie je málo pravdepodobné. Ale naozaj nebozkávať na ústa!!!!!!!!!!!!!!!
Odkaz na otázku

škvrkanie v bruchu

Lenka, 03.12.2013 (22:37)
Pani doktorka ešte by som sa chcela spýtať, či môže bábätkám škvrkať v bruchu.. Dcéra má 5 mesiacov a po jedle, a myslím,že aj pri začatí pitia mlieka jej škvrka v bruchu. Tak isto aj ked jej dávam čaj, počujem akoby mala uplne prázdny žalúdok a to jedla napr. pred 2 hodinami plnu dávku umelého mlieka.... Škvrka jej v bruchu takmer od narodenia, no nepripisovala som tomu doteraz žiadny význam.. S bolestami bruška ani kolikami sme nemali nejaké veľké problémy.
Tiež jej nestačí raz odgrgnúť, odgrne si aj 2-3 hodiny po jedení a medzitým tiež dosť často. Mlieko vygrcne len občas malé množstvo.
Pred mesiacom jej robili kontrolné sono bruška, keďže mala zápal obličky a tiež niečo so žlčníkom, myslím,že spôsobené tým zápalom.
Povedali že je to v poriadku.

Tiež by som sa chcela spýtať či je v poriadku, ked jej napr. večer premeriam teplotu a po odrátaní má napr. 37,2 st.C, je v pohybe celý čas a ked napr. o pol hod. zaspí a je v klude tak jej teplota klesne napr. na 36,8 st.C... Môže ist o chorobu alebo zápal močových ciest ked teplota takto kolíše?
Pred 2 mesiacmi sme prekonali zápal obličky, tak neviem čo si mám myslieť o takejto teplote. Odvtedy teplotu meriam každý den ráno a večer.
Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
deti v tomto veku môžu mať teplotu mierne zvýšenú, do 37,2 až 37,5, nemusí to znamenať žiadne ochorenie. Vo vašom prípade by som však skontrolovala aj pri dobrom stave moč, teda treba sa dohodnúť s lekárkou a kontrolovať moč. Neviem prečo sa stále deťom podávajú tekutiny, ako aj vy čaj. Nie je to správne, potrebné ani vhodné!!!!!!!!Potom samozrejme grcajú a aj im škŕka v bruchu. Veď majú dosť tekutiny z mlieka a aj príkrmy sú kašovité, riedšie. Naozaj nie je potrebné v tomto veku žiadne tekutiny okrem mlieka podávať!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odkaz na otázku

Stolica

Lenka, 03.12.2013 (17:19)
Dobrý den,
chcem sa spýtať či je v poriadku, že dcéra (5 mesiacov) má už 3 den tmavozelenú stolicu, dnes som si všimla aj hlieny v stolici.
Od 8 týždna papá sunar, od ukončeného 4. mesiaca príkrmy. Doteraz zelenú stolicu nemala. V nedeľu zjedla špenátovú výživu, no neviem či ešte aj po 3 dnoch môže mať takú zelenú stolicu. Asi týžden jej zatekajú soplíky, lekárka zatiaľ nedala žiadne lieky.
Teplotu zatiaľ nemala, nezda sa mi ani,žeby ju bolelo bruško, nespokojná je len, ked sa jej nevenujeme... nepapá nejak extra veľa, ani jedlo celkom neodmieta, ked nechce jesť cca po 3 hod. tak sa naje napr. po 4-5 hodinách...
Stolicu má väčšinou 1x za deň , občas sa stane, že má 2x za deň (ale málokedy), nie je riedka, ani tvrdá.
Čaj alebo vodu nechce takmer vôbec piť, ale robím jej o jednu pätinu redšie mlieko (odporučila mi to nefrologička, nakoľko mala veľa soli v moči).
Niekedy cítim trošku zápach z úst, hlavne ráno, neviem ho popísať, ako pri chorobe. Trvá asi tak týžden.
Môže ísť o nejaký vážny zdravotný problém? Nerada by som pred vianocami alebo na vianoce skončila v nemocnici s nejakým ochorením.
Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Zelená stolica môže byť až 4 dní zo špenátu. Hlieny neviem prečo má ale môžu byť zo soplíkov, ktoré prehltne.
V tomto veku dieťa vodu ani čaj nepotrebuje!!!!!!!!!!!!!!!!Riediť mlieko, respektíve pripravovať ho v inom pomere ako je odporučené výrobcom je podľa mňa hrubá chyba a s nálezom v moči to nemá nič spoločné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zápach z úst treba identifikovať, ak je ako odlakovač / acetón/ treba sa poradiť s lekárkou.
Odkaz na otázku

atypicky ekzem

Viktoria, 02.12.2013 (13:36)
Dobrý den Pani doktorka ja sa chcem spytam ohladom mojho syna.Mam 2 rocneho syna a zistili mu v lete ze ma atypicky ekzem.Doktrorka z kozneho mu dala aj masticky aby som mu mastila tak mu mastim ale v poslednom case to ani nezabera. Ma to uz aj na tvari to sU take male cervene bodky a ma ich aj na ocnom viecku a skoro na celej tvari aj na krku aj na predilekcnych miestach a doktorka z kozneho nas poslala aj na alergologiu tak mu tam zistili ze je alergicky na med ale ja mu med nedavam nikde a davam pozor aj na vyrobky aby neobsahovali med tak uz neviem ako mu pomôct uz som z toho taka vystresovana stale sa škriabe a ja mu neviem ako pomôcť.Pomôžte mi prosim .Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je ťažké pomôcť, keď mu nepomohli lekáry, ktorí ho videli. Dieťa s atopickým ekzémom má mať hlavne režim: obliekať sa primerane, aby sa nespotilo, na tela má mať len bavlnené veci bez chĺpov, aj keď vy máte svetšer, nesmiete si ho pritúliť, pretože akékoľvek drsné, chlpaté veci môžu spustiť škriabanie podobne ako spotenie. Niekedy podávame v tomto veku aj celkovélieky, antihistaminiká/ napríklad zyrtec, aerius, xyzal/ a hlavne lokálna liečba na koži. nesmie sa umývať bežným ydlom!!!!!!!, môže používať napríklad seba med syndet, detský. Kúpeľ môže mať linola fett oil bad alebo oilatum, balneum hermal plus, v žiadnom prípade nesmie byť vo vode viac ako 10 minút žiadne peny do kúpeľa. Po vybratí z kúpeľa je potrebné kožu premastiť buď robenou mastičkou s kyselinou mliečnou alebo excipial kids. To je základná starostlivosť o atopika. Konkrétne riešenia musia prísť po vyšetrení v konkrétnom prípade, pretože stav dieťatka sa mení za rôznych situácií. Na príklad pri chorobe sa zhoší / ale niekedy aj zlepší/ pri stressovej situácii sa zhorší, vplyvom nevhodnej stravy sa tiež zhorší.
Odkaz na otázku

podrazdena koza okolo ust dietata

jana koharova, 01.12.2013 (21:11)
Dobry den p.Mudr.,
chcela by som sa poradit.Mam 2,3 rocnu dcerku a asi tak dvs tyzdne jej pretrvavava podrazdena zacervrnana pokozka okolo ust hlavne nad hornou perou.
Snazim sa jej to natierat pupalkovym olejom,alebo bioderma peri oral a nejako jej to nemizne.
Niekedy sa uz zda ,ze je to prec a potom sa jej to opat objavi.
Neviem cim to je,cumlik uz nema ,ale neustale si to oblizuje.
Cim jej to mam uz natriet???!dakujem pekne za pomoc
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Jedná sa pravdepodobne o periorálnu dermatitidu. Niekedy je to problém vyriešiť, trvá to dosť dlho. Odporúčam používať bioderma perioral, ale dlhodobo, najmenej mesiac. Okrem toho by si dieťatko nemalo umývať zúbky zubnou pastou obsahujúcou fluor. Pozor na oblizovanie pusinky hlavne v zime to situáciuzhoršuje, pretože mokrá koža primrzne.
Odkaz na otázku

Málo železa

Lenka, 27.11.2013 (16:11)
Dobrý den,

mojej takmer 6 ročnej dcére som dala urobiť krvný obraz, pretože je stále unavená..Lekárka mi povedala, že je KO uplne v poriadku, len má trošku málo železo. Nepovedala mi žiadnu hodnotu.. No tento školský rok je už 3x chorá, čo nebývala tak často. Najprv dlhotrvajúci kašel, ale lekárka najprv nechcela dať antibiotiká, dala až po cca 2 týždnoch. Potom bola znovu po asi týždni alebo dvoch chorá, resp. mala teplotu asi 5 dní, vtedy jej brali aj krv, a povedala že crp má 19, že netreba zatiaľ antibiotiká. Potom bola týžden v školke a znovu sa pustil sopel + kašel súviasiaci podla mna so soplom, dnes zvýšená teplota..
Môže to súvisieť s nedostatkom železa? Nemôže byť za tým aj nejaké rakovinové ochorenie? ukázal by to krvný obraz? (mnou obávaná leukémia)... Na nedostatok železa jej lekárka nedala žiadne lieky, nie sú potrebné? Ovocie a zeleninu mi nechce jesť. Podávam jej Imunoglukan + panthenol s vitamínom C,E a so selenom - 1tabletku denne - písané je že je nevhodný len pre deti do 3 rokov. Unava sa mi trošku ustupila, aj ked to nie je celkom ako predtým, len je často chorá.
Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
V tomto období je chorobnosť u detí zvýšená. Nemusí to vždy znamenať závažné ochorenie. Ak má dieťa nízku hldinu železa, považuje sa to za skrytú chudokrvnosť a dávajú sa určité dávky železa, teda niektorého preparátu.
Nezabudnite, že v zimnom období až do konca februára či marca by mala užívať preparát s D vitamnom, napríklad .
Odkaz na otázku

enterobacteria cloacae

julieta83, 26.11.2013 (17:43)
Dobry den, mojej 3 r. Dcerke bola zistena tato bakteria, ktora jej nesposobuje ziadne akutne problemy, akurat som si vsimla ze sa jej na mandli objavuju biele hrudky, ktore po uzivani preventanu quatro zmiznu. Nebola jej nasadena ziadna liecba, pretoze vsetky citlive atb nie su vhodne pre deti v jej veku. Chcela by som sa opytat, ci sa tato bakteria neda odstranit napr. Potieranim joxom alebo inym sposobom, a ci si s nou dokaze telo samo poradit bez nasledkov? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Predpokladám, že hovoríte o výtere z hrdla. Táto baktéria môže žiť v zažívacom trakte. Vuhľadom na to, že deti sa škrabkajú okolo konečníka, potom si pchajú prsty do úst, ale spia a váľajú sa po svojej ale aj rodičovskej posteli, je možné, že sa baktéria nájde aj v krku. Liečba nieje potrebná, odporúčam dlhdobo užíva kvalitné probiotika, aby sa upravila mikrobiálna fl=ora v organizme.
Odkaz na otázku

ATB

Adka, 25.11.2013 (15:15)
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sa môže dať ATB Suprax do 1-2 polievkových lyžíc detskej výživy a tak podať dieťaťu. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nie, treba to podať samostatne.
Odkaz na otázku

zvacsene uzliny

Lucia, 23.11.2013 (15:28)
Dobry den pani doktorka,
mam 11 mesacneho synceka. Asi v auguste som mu nahmatala uzlinky ako sosovica v zatylku,na hlavicke (nemal na hlavicke ziadny exem ani nic), teraz moze mat tak cca 0,6_0,7 mm ta jedna, ta druha je trosku mensia. K tomu sa pridruzili dalsie casom pod sankou a zboku po krku. Ked mu prejdem po krku tak citit, ze su ako mensie hrasky jedna za druhou, doslova ako ruzenec a na jednej strane ked sa otoci nabok, tak tam ma hrcku - ma to asi do 1 cm a v okoli drobne. Asi pred mesiacom mu bola odobrata krv u pediatricky, vraj je to ok, robila testy este na nejake 3 druhy virusov. Boli sme na sone, vraj su do 1cm, ze je to v poriadku. Ale napriek tomu mne to v poriadku nepripada, kedze mu tieto na krku pribudli casom a nemiznu mu, stale su relativne rovnake, akurat ta na hlavicke sa mi zda mozno o milimetrik vacsia. Mam strasny strach, nebol este chory, nie je ockovany, takze z toho to nebude, nemal ani soplik nic, akurat pred 3 dnami jeden den 37,5 teplotu to je vsetko za jeho zivot co prekonal. Proste keby mu to zostalo po nejakej chorobe, ale z nicoho nic ... v lete sa mu na tvaricke vyhodili take tri drobne pluzgieriky vodove a hojilo sa mu to asi mesiac, mohlo by sa to takto oneskorene z toho napriklad prejavit,nejaka infekcia?? Ja mam tiez zvacsene uzliny v slabinach, tiez mi nic nenasli, maly je stale kojeny. Mohlo by to byt geneticke? Na buduci tyzden mame poradnu, rozmyslam ze si budem ziadat este ster z hrdla a pripadne ORL. Fakt som v strasnom strese, stale mu to sledujem, ci mu to nahodou nerastie, nedokazem normalne fungovat co sa bojim, ze ci nieco vazne nema, co by sa mu zacalo takto rozvijat. Najviac ma znepokojuje to, ze mu to pribudlo a nie odbudlo odkedy sa zjavili tie prve... Co si o tom myslite Vy? Dakujem za nazor.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to reakcia na podnety z organizmu dieťaťa alebo zvonka. nemusí to znamenať žiadne závažné ochorenie, len že reaguje na antigény,s ktorými sa denne stretáva.
Takéto drobné mnohopočetné uzlinyk by mohli najviac byť reakciou napríklad na život na farme, kde prchádza do kontaktu so zvieratkami, reakcia na psa, mačku chované v domácnosti alebo aj na domáce vtáčiky. Niekedy sa naozaj nenájde žiadna príčina ale zároveň to neznamená žiadne ochorenie.
Odkaz na otázku

jacmen??

zuzana, 20.11.2013 (13:26)
Dobry den,

Adam ma 1,5roka, uz druhy tyzden ma velmi mierne zacervevane prave viecko a to iba v oblasti kutika, nic som s tym nerobila, lebo som si mylslela, ze ako prislo, aj odide, niekedy mu to aj troska napuchne.
dne som mu viecko kontrolovala, lebo som sa bala ci to nie je jacmen, a az dnes somu pod hornym vieckom, pod tym zacervenanim nahmatala malu stvrdnutu gulku, moze to byt jacmen?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pravdepodobne áno, konzultujte lekára.
Odkaz na otázku

semenniky

Susanne16, 19.11.2013 (18:46)
Dobry den prajem. Mam 4rocneho syna u ktoreho som si vsimla, ze niekedy ma semenniky v podbrusku a niekedy von. Neviem ci to je bezne alebo mam kontaktovat svojho lekara. Zijem v zahranici.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Existuje niečo, čomu hovoríme migrujúce semeníky. Či sa jedná o poruchu, ochorenie alebo je to bežný reflex, ktorý súvisí napríklad s činnosťou dieťaťa alebo chladom, kedy sa semeníky zdvihnú do vyššej polohy je na diaľku ťažké určiť, to sa dá len vyšetrením. Faktom je, že semeníky majú byť v miešku!
Odkaz na otázku

Bolesť chrbta

sixtine, 19.11.2013 (15:31)
Dobrý deň, pani doktorka,
rada by som sa poradila ohľadne 3 a pol ročnej dcérky. V júli prekonala bakteriálny zápal močových ciest a bola preliečená antibiotikami. Jediným príznakom zápalu bola redšia stolica a bolesť chrbátika, ktorú dovtedy nemávala. Odvtedy jej bol cca 4 alebo 5 krát kontrolovaný moč (vždy pri viróze alebo keď sa nám niečo "nezdalo"), vždy s negatívnym výsledkom.
Od septembra sa dcérka sporadicky, cca raz za týždeň, posťažuje, že ju "tlačí chrbátik". Vždy to len raz, dvakrát spomenie a potom to odoznie. Dvakrát to bol sprievodný znak črevnej chrípky (vracanie sa vždy ohlásili tlačením chrbta), inokedy je to bez akýchkoľvek iných príznakov. Moč je vždy negatívny.
Snažila som sa odsledovať, za akých okolností sa toto sťažovanie objaví. Nie je to spojené ani so stravou, ani so zvýšenou telesnou námahou. Objavuje sa to najčastejšie, keď je dcérka unavená alebo vyčerpaná - niečo ako u dospelého "bolí ma hlava". Nerada by som ale niečo zanedbala. Vedeli by ste mi, prosím, odporučiť a poradiť, či a aké diagnostické vyšetrenia by som mala s dcérkou absolvovať, aby sme vylúčili konkrétne problémy?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Problém môže mať rôzne príčiny. Obličky nebolia / pokial tam nie je kameň alebo piesok/ takže pôvod v tejto oblasti je málo pravdepodobný.
Deti už v tomto veku môžu napodobňovať dospelých, takže ak si v rodine niekto sťažuje na bolesti chrbta, môže to mať "okukané".
Ja by som v tejto situácii, keď si dieťatko naozaj často na bolesti chrbátika sťažuje, spravila konzultáciu u detského ortopéda.
Odkaz na otázku

kolostrum

Katka, 18.11.2013 (09:32)
Dobrý deň pani doktorka
poprosila by som vás o radu ohľadom kolostra.moja 5roč.dcera(chodí do skolky) je casto chora.od zaciatku skol.roka uz bola 3krat.pred 2tyz bola chora(kaslala mesiac v kuse),vybrala ant.a dnes uz cosi na nu lezie,zacina uz soplikovat a kichat.citala som o kolostre,mozte mi opisat tento liek.je to vhodne pre deti,v akej forme ho mozem kupit,pomoze jej to al.mam nieco ine vyskusat.potrebovala by nieco na posilnenie imunity.
Nasa detska lek.to riesi hned antibiotikami,(aj ked nema teplotu)ja s tym velmi nesuhlasim
dakujem za odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Kolostrum vôbec vo svojej praxi nevyužívam. Nie sú na neho žiadne dostupné štúdie, ktoré by potvrdili jeho účinky na imunitný systém. Okrem toho, kolostrum dostáva dieťa bezprostredne po narodení, tak sa volá počiatočné mlieko aj u ľudí. Kolostrum kravské je určené pre teliatka.
Podporiť imunitný systém môžeme správnou výživou, dostatkom pohybu vitamínmi. Nezabúdjate, že u nás je len obmedzený počet slnečných dníl, takže naše deti nemajú dostatok D vitaminu. Odporúčam podávať zdroje D vitamínui, hlavne rybí tuk v niektorej forme. Poraďte sa v lekárni.
Odkaz na otázku

Biseptol a očkovanie

Lenka, 17.11.2013 (20:05)
Dobrý den pani doktorka,
moja teraz už 4,5 mesačná dcéra prekonala pred 1,5 mesiacom (teda presne, ked mala 3 mesiace nás hospitalizovali) zápal obličky. 5 dní v nemocnici užívala antibiotiká do žily, potom 10 dní zinnat, 14 dní 3/4 tabletky bisteptol 120 ráno a večer, 14 dní biseptol 120 1xvečer a teraz užíva biseptol 120 1 tabletku večer každý druhý deň.
V stredu máme isť na prvé očkovanie - je možné očkovať ked stále užíva biseptol? moč bol minulý týžden negatívny.
Ďalej mi lekárka povedala, že sa nesmie užívať tento liek s kyslým - tropickým ovocím . To neužívame, ale davala som dcére detský čaj sunar s vitamínom C, tiež výživy... Bojím sa, či som jej tým neublížila, aby som jej nepoškodila obličky. Dočítala som sa,že vitamín C sa nesmie pri tomto lieku užívať v akejkolvek forme. ale v podstate ho obsahuje aj brokolica, jablko a pod...
Mám jej podávať iba mlieko? Hrozí nejaké riziko pri očkovaní pri užívaní tohto lieku? dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Žiadne riziko pri užívaní tohot lieku nehrozí.
Ovocie aj zeleninu je možné podávať, kyslé ovocie nie bezprostredne s liekom
Očkovaná môže byť aj pri užívaní biseptolu
Čaj ani vodu nepotrebuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Nepodávajte to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odkaz na otázku

kašel

Zuzana, 15.11.2013 (22:38)
Dobrý večer ,
mám na Vás otázku moja 3 ročná dcérka má už skoro 2 mesiace kašel, taký vlhký,vykašlieva.boli sme u dr brala jej výter z hrdla,výsledky budú vo štvrtok...dala jej na preliečenie ATB Klacid.myslíte že ich musí brať?teplotu nemá,papá dobre,neni unavená len ten kašel som čítala že trvá dlho kým sa telo odhlieni a najlepšie je ked sa s tým telo samo vysporiada.je to dobrý liek na kašel?chorá mI predtým nebývala vobec.čO BY STE PREDPíSALI VY.DIEťATU Na kašel ?Prosím poradte mi,lebo naša dr predpisuje na všetko ATB a potom neviem či ich mám dávať...keby bola chorá a mala teploty tak nepoviem...
Dakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja sa nemôžem, nechcem ani neviem vyjadriť k práci mojich kolegov. Klacid nie je liek na kašeľ. Je potrebné liečiť príčinu kašľa. Ak si lekár myslí, že príčinou je pbakteriálna infekcia, tak mu neostáva iné ako predpísať antibiotiká.
Odkaz na otázku

operácia hydrokély

Monika, 15.11.2013 (13:24)
Dobrý deň,
mám 2,5 ročného synčeka a narodil sa s obojstrannou hydrokélou. Na ľavej strane sa mu to upravilo do 1 roka a pravá strana ostala nezmenená. Chodíme pravidelne na kontrolu do chirurgickej ambulancii. Dali nám aj termín operácie na 20. 11. len povedali že nemá byť 3 týždne pred operáciou chorý. Chcem sa spýtať prečo by nemal byť chorý? Teraz posledný týždeň mal zvýšenú teplotu do 38 stup.
Ďakujem za odpoveď pani doktorka.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Operácia a celková anestéza je závažný výkon ovplyvňujúci celý organizmus a na jeho nekomplikovaný priebeh má vplyv celkový zdravotný stav dieťaťa. Ak sa jedná o plánovaný výkon, nie taký, ktorý je potrebný pre záchranu zdravia alebo života, je žiadúce, aby bolo dieťa v dobrom zdravotnom stave a nie v rekonvalescencii. Je to zaručené tým, že posledné obdobie nebolo choré.
Odkaz na otázku

vybiehajuce vajicko

Sasa, 10.11.2013 (19:01)
Dobry vecer, moj 2rocny syn ma od narodenia zdurene mocove cesty a asi pred tyzdnom sme boli na urologii na rocnej kontrole a pani doktorka mu zistila ze mu vybiehaju obe vajicka tak trosku do tych mocovych ciest ale viac nam k tomu nepovedala. Len ze mame priat o pol roka na kontrolu. A tak sa chcem opytat co to znamena a aku je postup ked sa mu to same neda do normalu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vajíčka určite nevybiehajú do močových ciest! Vajíčka majú určitý závesný apraát a majú byť na svojom mieste v miešku. Niekedy je ten závesný aparát akoby krátky, sú vyšišie a preto je potrebné to sledovať, ak sú vajíčka nie na svojom mieste je potrebné ich tam fixovať a to sa rieši operačne. Preto je potrebné to sledovať.
Odkaz na otázku

zápalové parametre a choroby 2.

simi, 10.11.2013 (18:51)
Ďakujem p.doktorka za odpoveď. Na doplnenie:
dcérka kašlala asi 3 dni, potom výstup teploty na 37,8, druhý deň 37,2, potom už nie a tie biele fliačky na hrdle som si laicky myslela, že môže byť hnisavá angína. Pani dr. skonštatovala "hrdlo ako fakľa" a "bez ATB to nepôjde", priedušky čisté, s dg. J04 zápal hrtana sme dostali Augmentin a pokiaľ sa bude mať dobre o týždeň môže ísť do školy. Uvedené výsledky čo som písala, boli bez brania ATB ani sme ich nezačali brať. CRP 11,2 a FW 10/30, a výter z hrdla - tieto odbery sme si dali robiť mimo našej dr., lebo ona síce prístroj na CRP má, lebo asi musí podľa zákona, ale vôbec ho nepoužíva, ani na moju žiadosť - že to by zase maturovali a nedá sa na to spoliehať. Veľakrát nám už predpísala ATB, lebo to vraj bez nich to nepôjde a veľakrát išlo. Keby sme nepotrebovali potvrdenie do školy, tak by sme veľakrát ku nej ani nešli. O nejakom rýchlo teste na streptokoky asi ani nepočula. A pri mojich otázkach má pocit, že ju "s 30ročnou praxou" chcem poúčať.
Dcérka stále kašle (dokopy je to 11 dni) , tak chrchľavo, vykašliava, nám sa zdá až tak bolestivo - ako dlho môže trvať takýto kašeľ? Zápal hrtana je vlastne laryngitída? Keby je to zliezlo na priedušky a bol by z toho zápal, prišla by znova teplota, alebo by len kašlala? Inak sa cíti dobre, nič ju nebolí, ani pri kašli, ani ju nevysiľuje, len na počutie je taký chrchotavý, v noci nekašle vôbec!! a trošku ešte aj to zachrípnutie, tak neviem, či je vhodné ísť takto už do školy.
Môže sa stať, že aj keď zápalové parametre boli nižšie, môže kašľať pre bakteriál. infekciu? Dá sa to zistiť ešte nejakými odbermi?
Ďakujem veľmi pekne a závidíme Vašim pacientom, že majú takú super doktorku, ktorá nestrieľa naslepo. Bodaj by takých bola väčšina.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem odpovedať na všetky otázky.Teraz máme viac detíso zachrípnutím aj chrchľavým kašľom, ale nikdy to nie je taká ťažká laryngitida. len to dlhšie trvá. Sú to však určite virózy a nepotrebujú zväčša antibiotickú liečbu.
Medicína nie je celkom exaktná veda. lebo je veľa premnných, povedané z matematického hľadiska: teda jednak vírusy, následne nasadajúce baktérie, celkový imunitný systém jedinca, jeho vek, prostredie v ktrom žije , to všetko sa na priebehu ochorenia podpisuje. Takže aj keď sú zápalové parametre celkom v norme, môže ísť o tzv. atypickú bakteriálnu infekciu, spôsobenú iným typom baktérií. Tam však hrá rolu vek, spôsob života, kontakty, charakter ochorenia. Takže naozaj bez vyšetrenie, komplexného sa nedá radiť.
Odkaz na otázku

Moraxella

Kukoemka, 08.11.2013 (14:02)
Dobrý deň, rada by som sa opýtala na tento bacil. Dnes nám ho zistili z vyteru z nosa a hrdla. Pani doktorka hned naordinovala atb. Ospamox a k tomu Pamykon do nosa. Pričom len pred mesiacom brala tiez atb. Dcerka ma 13 mesiacov. Je potrebné podávať atb. opatovne? Teplotu nemá, len je stále zahlienená, posledné dni je to už lepšie. Neviem, či začať podavat tie atb. alebo nie. Dakujem Vam pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Na to neviem odpovedať. Lokálne antibiotiká by mohli byť tiež úspešné. Na druhej strane je pravda, že tento bacil, baktéria je bežnou súčasťou detí, hlavne tých , ktoré chodia do kolektívu alebo ich mladších súrodencov. Môžu byť príčinou ochorenia horných dýchacích ciest, hlavne prínosových dutín, ale tie ešte dieťatko v tomto veku nemá všetky ani vyvinuté.
Ako konkrétne máte teraz postupovať nie je možné odpovedať, pretože som dieťatko nevyšetrila.
Odkaz na otázku

Cukor v ústach

Adriana, 07.11.2013 (21:33)
Dobrý večer,
mám 9 ročného syna,ktorý sa mi sťažuje na silné pichanie v oblasti pečene.Bola mu diagnostikovaná steatóza pečene,5 dní ležal v nemocnici s podozrením na zápal slepého čreva.V nemocnici to nepotvrdili.Dnes večer sa mi veľmi sťažoval že v celých ústach cíti cukor,veľmi ho bolí hlava a je stále veľmi smädný a keď pije tak sa mu zdá že voda je veľmi presladená.Chcela by som sa preto opýtať môže mať cukrovku,alebo len zvýšený cukor? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ako som napísala, naozaj hneď vyhľadajte lekráa, najlepšie, keby ste k vyšetreniu doniesli aj moč.
Odkaz na otázku

Cukor v ústach

Adriana, 07.11.2013 (21:33)
Dobrý večer,
mám 9 ročného syna,ktorý sa mi sťažuje na silné pichanie v oblasti pečene.Bola mu diagnostikovaná steatóza pečene,5 dní ležal v nemocnici s podozrením na zápal slepého čreva.V nemocnici to nepotvrdili.Dnes večer sa mi veľmi sťažoval že v celých ústach cíti cukor,veľmi ho bolí hlava a je stále veľmi smädný a keď pije tak sa mu zdá že voda je veľmi presladená.Chcela by som sa preto opýtať môže mať cukrovku,alebo len zvýšený cukor? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Okamžite vyhľadajte lekára!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa