MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 8830

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

sopliky aa kichannie

petra18, 17.07.2013 (17:07)
Dobryy den mam 5,5 mesacnu dcerku a 2 dni kicha tecie jej soplik a ma trosku zacervenane okolo oci neviem ci to je chripka alergia alebo len zmena pocasia.ale pojdu jej uz asi aj zubkyy ci to nebude stoho.dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to nádcha, pravdepodobne vírusového pôvodu. Sledujte dieťatko, noštek jej zvlhčite sterimarom baby alebo libenarom, zvlhčite aj prostredie / vlhký ročník pri postieľke/, podávajte c vitamin v príslušnej forme a dávke, merajte teplotu.
Odkaz na otázku

Kiahne

Petra, 15.07.2013 (09:17)
Dobry den,

chcem sa opytat na vas nazor na ovcie kiahne, dcerka ma 4 roky a od soboty je vyhadzana, najskor to boli len vyrazky, no teraz su to uz flaky, je to z toho ako sa skriabe a moze jej to aj ostat, alebo sa to strati pri spravnom osetreni? prave ideme ku doktorke, no citala som na forach, ze tekuty puder vobec neodporucaju, pretoze ranky sa dlhsie hoja a mokvaju, ale skor hypermangan, fenistil kvapky jej velmi nezaberaju, i napriek tomu sa velmi skriabe, zatial som ju potierala fenistil gelom a na noc davam ditiaden, ale aj tak sa cele hodiny skriabe, ma to po celom tele, vlasky, pusa, ucho, genitalie, chodidla, ani neprejde velky kus, cele telicko ma obsypane, skor uz tymi flakmi ako pupakmi, snad to nie je nejaky vaznejsi stav...dakujem za vase rady
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Kiahne vždy vytrápia dieťa aj rodinu. Musíte to trpezlivo znášať , lieky na to nepodávame, len tie na zmiernenie svrbenia / v jej veku môžete dať ráno a večer pol dithiadenu, ale už žiaden fenistil/, sprchovať denne teplou vodou bez mydla, usušiť len prikladaním plienky alebo plachty. Dieťa má byť v teple. Lokálne ničím nenatierame.
Jazvičky ostanú len po rozškriabaných vyrážkach. Inak sa koža upraví, niekedy to trvá aj niekolko mesiacov.
Odkaz na otázku

opuchnutie hanky na prste

maria, 12.07.2013 (21:25)
Dobry den,
mam 25 mesačneho syna, pred necelym mesiacom mu doktorka brala krv na vyšetrenie CRP pre vysoku horúčku, CRP bolo negativne, všimla som si že mu spuchla hanka na prste a zaroveň aj krčovite držanie prsta, ktore dovtedy nemal. doktorka neprikladala tomu vyznam, každy večer mu masirujem po kupely ruky a prsty. krčovite držanie prstiika stale pretrvava ba dokonca sa zhoršuje lebo dnes som zistila ze spodny klb na prste ma akokeby vyskočeny z jamky ale bolest nepocituje pri masaži, nemate prosiim vas skusenost s niečim takym. Myslim že by bol naj RTG a vyšetrenie to je jasne ale je pred nami veekend a chcem sa spytat či ste sa s tym stretli :(( prosim vas o radu dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Stretla som sa so všličím, aj s tým, že dieťatko, kojeenc malo opuchnuté hánky a ukázalo sa , že sú zlomené, lebo sa akosi nešťastne hrali so svojou staršou sestričkou. Všetko samozrejme po znehybnení dopadlo dobre.
Opuch prstíka , neviem, či je na tom prstíku odkial sa bralo CRP by som do tejto súvislosti nedávala, aj keď možné je všetko. Ale mohol si ho nejako nešťastne udrieť, poraniť hračkou, pri hre v piesku, na hojdačke. Taktiež ho mohol uštipnúť hmyz. Ale môže tak začínať aj nejaké celkové ochorenie. Takže v každom prípade odporúčam vyšetrenie u detského chrirurga, myslím, že čím skôr tým lepšie.
Odkaz na otázku

opuchnutie hanky na prste

maria, 12.07.2013 (21:25)
Dobry den,
mam 25 mesačneho syna, pred necelym mesiacom mu doktorka brala krv na vyšetrenie CRP pre vysoku horúčku, CRP bolo negativne, všimla som si že mu spuchla hanka na prste a zaroveň aj krčovite držanie prsta, ktore dovtedy nemal. doktorka neprikladala tomu vyznam, každy večer mu masirujem po kupely ruky a prsty. krčovite držanie prstiika stale pretrvava ba dokonca sa zhoršuje lebo dnes som zistila ze spodny klb na prste ma akokeby vyskočeny z jamky ale bolest nepocituje pri masaži, nemate prosiim vas skusenost s niečim takym. Myslim že by bol naj RTG a vyšetrenie to je jasne ale je pred nami veekend a chcem sa spytat či ste sa s tym stretli :(( prosim vas o radu dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Práve som odpovedala
Odkaz na otázku

Pásový opar a nakazenie

Majka, 12.07.2013 (14:12)
Dobrý deň,
možno sa vám bude zdať moja otázka smiešna ale mam trošku obavu nakoľko za tri týždne cestujeme na dovolenku. Ide o to, že moja babka má pásový opar pre ktorý bola hospitalizovaná na inf.oddelení, s ktorého ju previezli asi po piatich dňoch na oddelenie , ktoré sa týka vysokého krvného tlaku - neviem či aj tam pokračovala liečba tohto oparu asi áno ale s určitosťou to neviem, po 8dňoch teda dnes ju prepustili domov... Na chvíľu sa zastavili u nás a moja skoro dvoj ročná dcéra jej dala pusu a chytila za ruku. Navyše má moja dcéra oslabenú imunitu pretože má nádchu, moja otázka znie či je možné aby sa dcéra nejako nakazila a hrozí, že by dostala kiahne? Za ako dlho sa to asi prejaví ak by sa nakazila resp. či babka je ešte nosičom nákazy ak sa lieči? Viem možno trochu divné obavy mám ale predsa len.... Pre istotu ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Chápem to, kiahne na dovolenke nie sú dobrý spoločník a často prinútia rodinu na dovolenku buď neísť ale k predčasnému návratu. Kiahne sú ochorenie, ktoré dieťa / a celú rodinu/ riadne vytrápi.
Je faktom, že pásový opar a kiahne spôsobuje ten istý vírus, ale babka je pravdepodobne nosičkou vírusu trvale a prejaví sa u nej za určitých okolností. Keďže prejavy boli už niekoľko dní dozadu, nie je už pre svoje okolie infekčná. Prenos z pásového oparu tak, aby vznikli u dieťaťa kiahne nie je pravdepodobný, nikdy som ho nevidela, žiada sa mi napísať, že ani možný, ale v medicíne sa to napísať ani nedá.......Takže záverom jednoznačne: vášmu dieťaťu v tejto súvislosti, ktorú udávate kiahne nehrozia, či sa s nimi však nestretlo inde nevieme s určitosťou, pretože sa stále prípady ochorenia vyskytujú.
Odkaz na otázku

stále kašle

zuzka, 12.07.2013 (08:10)
dobrý deň.
chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o radu a aj o názor.
môj syn má 2,5 roka. od 2 rokov chodí do škôlky. a tým sa začal aj náš kolotoč soplov a kašlov.
odvtedy ako začal chodiť do škôlky sa točíme dokola. 3 týždne škôlka, 2 týždne sople a kašle. (z toho sme boli na antibiotikách 2x). tak sa to striedalo, ale asi už 2 mesiace sa nemôžeme zbaviť kašla. niekedy ho to chytí večer, až sa dusí. niekedy sú noci dobré, ale ráno sa riadne vykašle. najprv tak dráždivo a potom počujem že vykašle. momentálne soplík nemá, tak nechápem čo ho stále dráždi na kašel. physiomer baby používame skoro pred každým smrkaním. ale soplík nemá. dýcha nosom. v noci má síce otvorené ústa, ale odsledovala som, že dýcha nosom. ......
urobili mu aj výtery z nosa a hrdla. doktor povedal, že tam čosi mal, ale to nieje nič hrozné. boli sme aj na ORL, či nemá zvačšenú nosnú mandlu. doktorka povedala, že ju má normálnu, krásnu. ale že je možné že má nábeh na alergiu. (manžel je alergik - senná nádcha). tak nám predpísala Aerius. už ho berieme druhý týžden ale kašel sa nestratil. ja už neviem čo by som mu dávala. nechcem donho stále čosi tlačiť. síce teraz mu dávam Calciový sirup. .... inač syn vyzerá normálne, je živý, hravý, úplne normálny. ale ved to už nie je normálne aby stále kašlal, v podstate už 2 mesiace.

ďakujem veľmi pekne za hocijakú radu alebo pomoc.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Aj pneumológovia tvrdia, že ak dieťa zakašle 10 až 30 x denne, môže to byť normálne, odkašle si hlieny, ktoré sa tvoria ako ochrana sliznice dýchacích ciest alebo kašle pri suchom vzduchu a podobne. Na druhej strane aj menej častý kašeľ môže byť príznakom závažného ochorenia. Ak je však dieťa vyšetrené a o závažné ochorenia sa nejedná, treba byť kľudný. Ak pani doktorka odhalila možnú alergiu, je namieste uvedená liečba, ale tá nemôže zabrať hneď. Okrem liečby je dôležitý režim alergika: po príchode z vonka si vypláchnuť nos stermarom, oči oku flashom, osprchovať sa , aj vlasy, vyprášiť veci. Doma sa u dieťaťa, ktoré kašle alebo je alergik nesmie fajčiť! ani na balkone či v kuchyni, je to cíťiť.
Ak kašel nie je intenzívny, nie je dôvod podávať žiadne lieky od kašľa. Kašeľ je vlastne obranný reflex.
Ak by ste však pozorovali , že dieťa má námahový kašeľ/ pri hre, behaní, stúpaní do schodov/ je namieste vyšetrenie u špecialistu, detkého pneumologa.
Odkaz na otázku

Penbene sirup

Jana, 11.07.2013 (12:39)
Dobrý deň, mám na Vás otázočku. Synovi dnes predpísala DR Penbene sirup, lebo má infekt v ústach a zabudla som sa opýtať či môže ísť na slnko, keďže už zajtra máme ísť k moru na dovolenku. Daný sirup má pervý krát má 1 rok a neviem ešte ako bude naň reagovať, ak sa objavila neznášanlivosť, za akú dobu sa to prejaví. A ešte ma napadlo, keby mu vybehne teplota tak môžem podať Nurofen, panadol, Viburcol? Ďakujem Jana!
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pri teplote môžete podať panadol, nurofen aj viburcol. Penebene musí užívať 10 dní, aj keď už skôr dôjde k zlepšeniu. Kým má teplotu a najmenej 24 hodín po teplote by nemal ísť na slnku do vody a ani vonku, tepôota sa môže kedykolvek vrátiť a treba ju riešiť.
Ak bude viac ako 24 hodín bez tepôoty, zjavne v dobrej kondícii, aj pri užívaní peneben môže ísť na slniečko / samozrjeme podľa pravidiel pre deti!/
Odkaz na otázku

ovcie kiahne

nina mezeiova, 10.07.2013 (13:59)
dobry den, chcela, by som sa spytat, na ovcie kiahne u rocnej dcerky ktora sa narodila predcasne v 32 tyzdni s jednou oblickou niesu prenu nebezpecne? dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ovčia kiahne môžu byť nebezpečné a prebiehať s komplikáciami u akokoľvek starého dieťaťa. Dokoca aj vtedy, ak nemá žiadne základné ochorenie. je to, ako všetky vírusové ochorenia nevyspytateľné ochorenie. Na druhej strane aj dieťatko , ktoré sa nardilo predčasne a má len jednu obličku ho môže zvládnuť bez komplikácií. V každom prípade toto ochorenie znamená horúčnatý stav, niekedy znížený príjem tekutín, svrbenie, nutnosť podávania liekov proti horúčke a na zmiernenie svrbenia. Zamedziť ochoreniu je možné očkovaním, dvoma dávkami očkvacej látky. Prvú dávku je možné spojiť s očkovaním proti mumpsu, osýpkam a ružienke, kedy sav jednej dávke podá aj antigén ovčích kiahní
Odkaz na otázku

probiotika

katarina26, 10.07.2013 (11:10)
Dobry den.Prosim o radu probiotik alebo na posilnenie imunity pre 4 a pol rocnu dceru ,dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Na trhu sú rôzne probiotika. Ide a o to, či potrebujete podávať v kvapkách, potom je to bio gaia a ešte jedny, ale neviem si spomenúť názov, sú od troch mesiacov.
Okrem toho, ak viete podať aj prášok, tak odporúčam bifoval aleboswis lactobacilky. nevravím, že iné nie sú dobré, ale s týmito mám dobré skúsenosti.
Odkaz na otázku

Kiahne

Anna, 09.07.2013 (15:29)
Chcela by som sa opýtať. Po koľkých dňoch sa môže dcéra kúpať v bazéne? V nedeľu bol týždeň, čo sa nám objavili kiahne. reakcia na ne bola super. Žiadne teploty. Mala ich asi 30. Na tele už nemá ani chrastičky . Má ešte 3 na tvári. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Kiahne nie sú ochoreni kože ale celého organizmu. Je jedno, že už nemá toľko vyrážok. Liečba trvá 14 dní a najmenej tak dlho by sa nemal kúpať nikdy, tobôž nie v bezéne. Doma sa môže sprchovť.
Odkaz na otázku

baktéria ecoli

Katarína, 09.07.2013 (12:13)
dobrý deň pani doktorka, môj 13,5mes. synček má ecoli v moči viac ako1 000 000, na preliečenie nám dr. predpísala ant.amoksiklav+probiotika actilac baby+hylak kvapky. Po opetovnom odobratí moču(moč odoberám do sáčka, potom prelievam do skúmavky) bol výsledok rovnaký. Akú následnú liečbu by ste odporúčila? Musíme byť so synom hospitalizovaní? Treba mu podávať niejaké lieky?ďakujem za odpoveď Katka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Práve som odoovedala. celkom obsiahlo.
Odkaz na otázku

baktéria e-coli

katka, 08.07.2013 (13:46)
Dobrý deň pani doktorka
Môj 13,5 mes.synček má v moči baktériu e-coli viac ako10 na 5. Pani dr. mu predpísala ant,Amoksiklav na preliečenie, ale po preliečení a následnom odobratí moču mu znova vyskočilo viac ako 10 na5.(moč mu odoberám do sáčka a potom prelievam do skúmavky) môže sa sa stať, že pri tom prelievaní moču sa tam môže dostať nejaká tá baktéria a zato nám to tam stále vyskakuje?Chcem sa opýtať, aká by ešte mala nasledovať liečba, potreboval by aj niejaké vyšetrenie u nefrologa, al. môže mať aj problém s obličkami, al.močovými cestami? . Budeme musieť byť hospitalizovaní? Čo by som mu mala dávať piť(mám na mysli nejaké bylinkové čaje na to určené) , aby sa to vyplavilo preč. Mal by ešte užívať probiotiká al. hylak kvapky(to sme brali pri tych antibiotikách amoksiklav-probiotiká actilac baby+hylak kvapky)
ďakujem za radu Katka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Mohol by užívať brusnice, poradte sa v lekárni, existujú aj preparáty pre deti, niektoré dokonca obsahujú už aj probiotika.
Infekcia močových ciest vyžadujúca antibiotiká musí mať svoje príznaky, Ak myslíme na zápal obličiek, musí mať horúčku, okrem baktérií aj leukocyty v moči a samozrejme vysoké CRP, to je dôvoo na liečbu antibiotikami a u malých detí aj hospitalizácia. je to tiež dôvod, hlavne u clapcov na sledovanie nefrológom!
Ak nemal teplotu ani vysoké CRP ani leukocyty v moči, len baktérie, a ešte k tomu ste odoboreli moč nie celkom správne, baktérie pravdepodobne pochádzali z okolia geniálu a výsledok bol falošný! Takže nie je dôvod ani podávať antibiotiká! U chlapcov okrem toho môžu baktérie pochádzať aj z okolia predkožky. Takže je potrebné správne odobrať moč, umyť dieťa a nechať ho cikať do skúmavky, diagnózu upresniť vyšetrením niel len baktérií ale aj sedimentu / leukocyty/ a hlavne sledovať celkový stav dieťaťa , horúčku a CRP! Ak sa nespraví správna diagnóza nemôaže sa ani správne liečiť!
Odkaz na otázku

kašeľ a kýchanie

Lenka, 07.07.2013 (22:26)
Dobrý deń,
chcela by som sa spýtať na váš názor:
Moja dcérka má dnes 10 dní a kýcha v podstate asi od druhého dňa narodenia. Kýcha ked jej je chladno - najviac po kupaní, ale tiež ked má teplé ručičky a je zabalená v deke. Je to normálne?
No a dnes už zopár krát zakašlala, ráno asi 3x po sebe, potom ked dlho plakala tak tiež asi tak 3x a ešte raz večer. Soplíky nebadám žiadne, ked spinká dýcha pekne, tak neviem či mám zájst k lekárke, aby som niečo nezanedbala. Teplotu zatial nemala.
Ďalej sa mi zdá, že dosť akoby chrčala, najmä pri papaní a dosť rýchlo vtedy dýcha, niekedy si musí oddýchnuť, aby vládala dalej papať. Noštekom dýcha pekne. Je to hlavne vtedy ked jej veľmi tečie mliečko. Ked tečie pomenšie tak sa nezadúša...Je to v poriadku ? dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Predpokladám, že je kojená.
Kýchanie je obranný reflex, to netreba riešiť v tomto veku ako prolém.
Kašeľ môže byť tiež len také zakuckanie a ak dobre papá, je čulá, nemá teplotu, nepovažovala by som to za prejav ochorenia.
Chrčanie tiež nemusí byť problém, je to výraz toho, že hlieny, soplíky, ktoré sa tvoria v nose na ochranu slizníc vyschli a pri prúdení vzduchu v horných dýchacích cestách tam vlajú a vyludzujú zvuk,.
Jediné, čo by som riešila s lekárkou a preto by som jej zavolala a dohodla si , aby dieťatko pozrela je údaj o tom, že nevládze piť.
Odkaz na otázku

Meka stolica

Mehesova, 07.07.2013 (14:26)
Dobry den moja mala ma 2,5roka pred 4dnami mala hnačku dostala hilak 3x20kvapiek a 3x1 smectol a ešte stale mava meku stolicu ale aj tvrdšiu chut do jedla ma a aj pije dost. Horučku tiež nema. Je normalne že ešte mava meku stolicu?Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Než sa stolica upraví, trvá aj týždeň, či viac. Hlavne ak sa znova podá nevhodné jedlo / mliečne, viac ovocia, / stolica môže byť znova ridka, a dieťa preženie. Odporúčam podávať najmenej 3 týždne probiotika, napríklad bifoval a dávať pozor nastravu, pomaly s mliekom a ovocím.
Odkaz na otázku

Meka stolica

Mehesova, 07.07.2013 (14:26)
Dobry den moja mala ma 2,5roka pred 4dnami mala hnačku dostala hilak 3x20kvapiek a 3x1 smectol a ešte stale mava meku stolicu ale aj tvrdšiu chut do jedla ma a aj pije dost. Horučku tiež nema. Je normalne že ešte mava meku stolicu?Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to normálne, hlavne ak sa urobí diétnea chyba, teda spapá niečo nevhodné / mlieko, sladkosti, viac ovocia. / je vhodné podávať probiotika, najmenej 3 týždne.
Odkaz na otázku

"žabka"

erika, 07.07.2013 (13:13)
dobry den, dcerka /8 tyzdnov/ma v ustach hlavne na jazyku biely povlak, usta jej vytieram nizoralom uz 4 dni, dvakrat denne ale nepomaha jej to, poradite mi nieco co by zabralo.dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja to lliečim úplne inak a s nizoralom nemám skúsenosti. Podávam diflucan podľa váhy a podľa priebehu približne tri dni.
Odkaz na otázku

Stolica

zita, 04.07.2013 (00:42)
Pani doktorka este by som sa chcela opytat ohladom stolice syna mojej sestry. Ma 7,5 roka zdravy chalan,vsetko ok az na stolicu.On jednoducho akokeby nemal potrebu vyprazdnovat sa. Sestra mi hovorila ze kym ho ona sama nedonuti ist si sadnut na zachod a vykakat sa tak sam nepojde aj 6 dni....Po tolkych dnoch ma stolicu strasne tvrdu.... No je fakt ze sestra ho na Wc dava sediet kazde rano pred skolou. Uz sme s nim vyskusali asi vsetko... Teraz najnovsie trosku zaberaju susene slivky a slivkovy dzus,ale tiez kym ho sama neda na wc tak sam nejde. Na bolesti bruska sa nikdy nestazuje. Mne skor pride akokeby sa aj hanbil o tom co i len rozpravat a mysliet na to. ked bol mensi bolo vsetko fajn. ( kym fungovali na nocniku)
dakujeme za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Sestra by to mala riešiť, čím dlhšie bude odˇalovať riešenie, tým dlhšie sa bude učiť pravidlene kakať. Ai mal nejaký zlý zážitok a naozaj sa akoby hanbíkakť. Sesstra to však musí riešiť len s ním a jeho lekárom, nie s celou rodinou!!!!práve to dieťa traumatizuje, keď sa o jeho vyprázdňovaní pred ním hovorí, považuje to za intimnu vec / čo má pravdu, je to intímne/ a nechce to riešiť verejne/ v tom má tiež pravdu/. Tak prosím už žiadne diskusie ani rady s jeho kakním, ale naozaj individuálne riešenie medzi ním, mamou a lekárom!!!!!!
Odkaz na otázku

dychanie

Zita, 04.07.2013 (00:31)
Dobry vecer pani Doktorka
Moj syn ma 13 mesiacov a posledny tyzden u neho sledujem zle dychanie v noci. Cez den sme v poriadku dycha pekne nostekom aj cez obed ked spinka tak dycha nostekom...
Vecer ho dam spinkat o dve hodky place putuje po postielke,hlada si polohu,niekedy aj chrape,nostek ma cely upchaty
Chcela som mu cez den vytiahnut sopliky odsavackou ale nosteka sa neda chytit. Cez den sledujem ze ma sem tam vyschnute sopliky v nosteku...
Myslite ze problemom su nosove mandle? alebo to mozu byt aj zubky? Idu mu hore 2 stolicky...
Som zufala
Je mi ho luto...lebo vacsinu noci sa morduje...place lebo sa nevie nadychnut nostekom ako by chcel...
Co by ste mi odporucala robit v tomto pripade.
Dakujem krasne za odpoved...Este-niekedy v noci sa mu nostek z nicoho nic uvolni a on pekne dycha
Inak tot iste robi aj jeho otec.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Takže vyšetrenie u otorhinolaryngologa je určite na mieste, môže mať zväčšenú nosnú mandľu.
Mali by ste mu zvlhčiť siznicu nosa / sterimar baby je jemný/ a taktiež zvlhčiť prostredie, kde spí, nalepšie ridaním vlhkej osušky do blízkosti postele, ale pozor, aby zase nespal v mokrej osuške, nesmi mať možnosť ju stihanuť do postele! Zatial nie je vhodné podávať žiadne nosné kvapky. Možno by sa dalo skúsiť, či by nepomohol trifed alebo fenistil, to však musí zhodnotiť lekár.
Odkaz na otázku

škvrnky na koži - odpoveď

gabika, 03.07.2013 (22:20)
dobrý večer, ďakujem za odpoveď... viem, že v HE je Dr. Vasiľ, práve dnes sme sa k nemu objednali na konzultáciu (uprosila som našu zlatú pediatričku Dr. čopíkovú aby nám dala odporúčanie)-ideme v pondelok..ale výsledky budú vraj najskor o pol roka. My sme zo Sniny, v rodine sa sice fliačiky vyskytuju-skoro každý má dva, ale nikto nebol nikdy vyšetrovaný. desí ma pomyslenie na to, čo nás čaká ak by boli pozitívne...možno si nakoniec povieme,že bolo "lepšie nevedieť"... ešte vás prosím o vašu sukromnu emailovu adresu-aby som vam poslala tie fotky ak môžem. moja adresa: gabrielka94@azet.sk
s pozdravom Gabika
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Napísala som vám súkromná mail. Hlavne preto, že som kedysi sama v Snine robila a obja lekrái sú moji priatelia.
Odkaz na otázku

ATB

Mária, 02.07.2013 (17:29)
Dobrý deň a vopred vďaka za Váš čas a názor. Jedná sa o moju 6 ročnú dcéru. Od malinka bola veľmi málo chorá, max. 2x za rok nejaké prechladenie (aj keď bola od troch rokov v detskom kolektíve), ATB užívala do svojho 6-teho roku len raz. Pred rokom sme kvôli presťahovaniu zmenili detskú lekárku a nanešťastie pred polrokom, v januári sa začali naše problémy. Dcéra opakovane (od januára celkom 5 krát) s odstupom 5-6 týždňov vracala, často s vysokými teplotami a bolesťami hrdla. Vo februári a v máji to bolo diagnostikované ako katarálna angína a užívala amoksiklav,týždeň po dobratí druhých antibiotík ju znova pobolievalo hrdlo a vracala, lekárka to uzavrela tým, že choroba ešte doznieva a že tieto angíny majú zdĺhavý priebeh. Na vyjadrenie mojich obáv a pochybností reagovala tým, že jej urobila vyšetrenie na črevné parazity - bolo negatívne. Medzitým (v marci) bola chorá aj naša staršia 10 ročná dcéra, ktorá tiež užívala antibiotiká (druhýkrát v živote) a aj potom sa častejšie sťažovala na bolesti brucha, hrdla, ale tie vždy po 1-2 dňoch vymizli. Minulý týždeň dostala mladšia dcéra zas teplotu, stratila hlas a trápil ju silný kašel. Šli sme opäť k lekárke a po konzultácii s našou známou sme poprosili lekárku o výter, príp. vyšetrenie krvi na prítomnosť streptokoka. Lekárka urobila dcére výter a hneď nám aj predpísala ATB (od januára už tretie) - konkrétne Zinnat. Dnes sme boli na kontrole, potvrdil sa masívny výskyt streptokkokus pyogenes v hrdle, máme pokračovať v užívaní Zinnat ešte 3 dni, aby celková liečba trvala 7 dní a na kontrolu už potom chodiť netreba. Od našej známej som sa ale dozvedela, že na tento druh streptokoka zaberie najlepšie penicilínové ATB, liečba musí byť určite dlhodobejšia a po nej je nutné kontrolné vyšetrenie aj z krvi a bolo by dobré vyšetriť aj staršiu dcéru (to naša detská lekárka nepokladá za nutné). Neviem sa už v týchto informáciách zorientovať, preto Vás prosím o radu a Váš názor. Vopred vďaka.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Podávať amiksiklav na angínu, ako sa to stalo prvý raz ne nesprávne. Podávať zinnat na angínu je zbytočné. Ak má dieťa angínu, dá sa v ambulancii za desať minút na určitom prístroji zistiť, či sa jedná o streptocccus pyogenes a liečiť hneď podľa príčiny.
Ak sa jednalo o infekciu uvedenou baktériou, je veľmi pravdepodobné, že ju má a druhá dcéra a je vhodné ju vyšetriť.
Liečba anginy spôsobenej streptokokom pyogenes, má trvať desať dní, je na túto batériu vždy a sto percentne účinný peniclín v základnej rade / penbene/, takže aj pri recidíve angíny, / ktorá je veľmi častá/ podávame znova peniclín!!!!!!!!!!!!!!!po liečbe o ďalšie asi štyri až 7 dní robíme kontrolný výter a vyšetríme moč. Vyšetrenia z krvi ak nie sú kompokikácie nie sú potrebné.
Odkaz na otázku

vysoký tlak

Simona11, 01.07.2013 (23:48)
Dobrý deň.
Existuje prosím Vás niečo ako vysoký tlak v nohách ? Moj priateľ totiž tvrdí, že keď bol malý, nevládal dlho chodiť, musel pri prechádzkach robiť často prestávky a otec ho musel často nosiť na rukách, lebo mal vysoký tlak v nohách a preto nevládal. Ja som o niečom takom v živote nepočula.
Ěšte sa chcem opýtať na mojich synov. Starší má 142cm, 33kg, má 12 rokov. Lekárka hovorí že je na svoj vek nízky. Mladší má 2,5 roka, 97cm a 16kg. O ňom zas povedala, že je vysoký.
Ďakujem za odpovede.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nepomer talku v nohách a rukách existuje, ale v nohách je nižší, pri určitej srdcovej vade, ktorá zväčša vyžaduje operačné riešenie. Aj deti s niektrými inými srdcovými vadami nevládzu chodiť ako iné deti.l Starší chlapec je presne v medziach výšky aj hmotnosti pre jeho vek. Mladší chlapček je na svoj vek mierne vyšší aj hmotnosť je vyššia, ale stále v medziach normy.
je treba vedieť, že tabuľkové hodnoty hmotnosti a výšky sú len orientačné, vždy sa treba pozrieť na dieťa komplexne, teda výška hmotnosť rodičov, celkový zdravotný stav a poobne.
Odkaz na otázku

OVČIE KIAHNE A SRDIECKO

lenka, 30.06.2013 (00:15)
pekny den prajem pani doktorka..v prvom rade sa chcem podakovat za uz v minulosti zodpovedane otazky...dnes by som sa chcela spytat zas: MAM 16MESACNEHO SYNA PO CELKOVEJ KOREKCII FALLOTOVEJ TETRALOGIE V 4ROCH MESIACOCH ZIVOTA (UZIVA DIGOXIN KOLI ABSENCII PLUCNEJ CHLOPNE), ..CHCEM SA SPYTAT CI SU OVCIE KIAHNE U DETI S PORUCHAMI SRDIECKA NEBEZPECNEJSIE AKO U ZDARVYCH DETI..VIEM ZE KOMPLIKACIE PRI KIAHNIACH MOZU NASTAT VZDY ALE CHCELA BY SOM VEDIET CI SYN JE OHROZENY VIAC AKO ZDRAVE DIETA...NAKOLKO SME MALI POSUNUTE OCKOVANIE KOLI OPERACII A NEMAL ESTE OCKOVANIE MMR(CAKA NAS O 2 MESIACE) CHCELA BY SOM HO DAT ZAOCKOVAT AJ PROTI KIAHNAM..ALE V SUCASTNOSTI SU V SKOLKE , KTORU NAVSEVUJE STARSIA DCERA VELMI ROZSIRENE KIAHNE, A JE VELKA PRAVDEPODOBNOST ZE ICH DCERA DOSTANE, NEVIEM CI OCKOVANAIE PROTI KIAHNAM U SYNA STIHNEME, MOMENTALNE BYT OCKOVANY ESTE NEMOZE, LEBO PRED 2MA TYZDNAMI BOL PREOCKOVANY TRETOU DAVKOU HEXY PREVENAR..DAKUJEM ZA ODPOVED...
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Po očkovaní hexou môže byť očovaný živou vakcínou, čo je vakcína proti kiahňam, už od 14 dní. Takže očkovať sa môže. Ak ešte nemá 15 mesiacov, kedy je očkovanie MMR a môže sa zároveň v jednej dávke podať aj kiahne, tak by som očkovanie proti tomuto ochoreniu riešila tak, že najprv podáte očkovaciu látku len proti kiahňam, jednozložkovú a následne o šesť týždňov až šesť mesiacov štvrokombináciu kiahne, osýpky, mumps a ružienka. Dá sa to spraviť aj tak, že obe kiahnové zložky sa podajú samostatne a potom MMR zvlášť, je to o jeden vpich viac.
Čo sa týka ochorenia, je to určite vždy pre dieťatko so základným ochorením / srdiečko/ väčšia záťaž, než pre zdravé dieťa. Už len zvládnuť horúčku, pri kiahňach často vysoká, trvajúca niekolko dní a potomje tu nespavoť, kvôli svrbeniu kože. Takže očkovanie treba zvážiť a očkovaný už môže byť!
Odkaz na otázku

dysplazia bedierok

katarina, 29.06.2013 (17:15)
Dobry den, pani doktorka, znova sa obraciam na Vas s prosbou o radu. Nasu, dnes uz 11 mesacnu dcerku sme do 6teho mesiaca jej veku balili nasiroko kvoli lahkej dysplazii bedierok. Kedze v 6tich mesiacoch uz bola dost velka, nerobili jej kontrolne sono ale rongen. Tam bolo vsetko viacmenej v poriadku, jamky boli ulozene spravne, akurat na jednej strane mala uhol striesky trosku iny. Myslim ze na jednej strane to bolo 23 stupnov a na druhej strane 26 stupnov. Detsky ortoped konstatoval, ze jedna strana je uplne v poriadku, druha este trosku nie, ale momentalne sa s tym nic nerobi, akurat mame prist na kontrolu ked bude mat dcerka 1,5 roka. Co to prosim Vas znamena? Ma to tendenciu upravit sa uz samo? este poznamenam, ze s vyvojom probelem nema, sama sa posadi, postavi s oporou, v postielke nakracuje doboku. velka vdaka za odpoved. katarina
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Psychomotorický vývoj prebieha aj vp rípade dysplázie často normálne, problémy začínajú až v neskoršom veku alebo v dospelosti, ak sa nepostupuje správne. Ja by som kontrolu asi spravila skôr, hlavne keď už začne samostatne chodiť. Ešte je malá, ale nemala by skákať / pozor trampolína/, všetko ostatné by vám mal vysvetliť ortopéd/ teda či môže športovať a podobne/.
Odkaz na otázku

škvrnky na koži

gabika, 28.06.2013 (11:08)
dobrý deň, chcem sa opýtať na váš názor.
Môj 2 ročný synček má od narodenia škvrnku na zadočku (cca 2x1 cm), pediatrička a kožná lek. mi povedali,že je to znamienko. nijako sa nemení, ani nerastie, má asi o 2 odtiene tmavšiu farbu ako je farba pokožky môjho syna. (niečo podoné má aj moj manžel, moja mama, moj svokor a aj ja). Má aj malú bodku vo veľkosti väčšej špendlíkovej hlavičky na brušku, tá sa mu objavila trošku neskor, možno okolo 6 mesiacov. Teraz sme si všimli veľkú škvrnu na chrbátiku, ale tá má iný charakter ako tie ostatné - je cca 6x2 cm, nie je taká tmavá ako tie dve (akoby stmavla na slniečku, lebo ked pozerám foto spred roka, tak som si všimla že tam už bola, len sme si ju zrejme nevšimli lebo bola svetlejšia) a má mapovitý po okrajoch akoby roztrúsený okraj. v strede má akoby pehu tmavšej hnedej farby. Dve škvrnky rovnakej farby ale oveľa menšie má taktiež na chrbátiku, jedna má taktiež pehu v strede a druhá je bez pehy. Kožná lekárka nám povedala, že je to zrejme nahromadený pigment, ale pre istotu nás poslala aj na neurolog. vyšetrenie s odporučaním, kde napísala "možná fakomatoza".
Neurologička to taktiež uzavrela ako nahromadený pigment, avšak o pol roka máme prísť na kontrolu. Podľa našej pediatričky nateraz ďalšie vyšetrenia (očné, genetické testy, mag.rezonancia) nie sú potrebné.
Chcem sa vás opýtať, či je možné aby sa mu ten pigment hromadil na viacerých miestach a či to podporujú slnečné lúče?
Mám tiež 1 ročnú dcérku a taktiež som si všimla, že na hornej časti stehna má svetlulinkohnedý malinký fliačik (cca 1x0,5 cm) mapovitého charakteru. Už ale neviem, či tam bol predtým, alebo som si začala tieto príznaky viac všímať po tých vyšetreniach so synom a po prečítaní si o diagnoze "neurofibromatoza".
Je možné prosím vás zaslať vám aj foto týchto fliačikov na e-mailovu adresu?
Som z malého mesta, nerozdeľujem lekárov na dobrých a zlých, len si myslím, že lekár vo väčšom meste sa stretáva s takýmito zriedkavými diagnozami častejšie a asi dokáže pohotovejšie zareagovať pri uričtých signáloch.Ďakujem za vašu odpoveď. Gabika
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Na jednom z posledných kongresov bolo jednoznačne dohodnuté, že dieťa s viacerými škvrnami typu café au lait ako sa volajú / škvrny bielej kávy, lebo tak sú sfarbené/ by mali byť sledované a vyšetrené odborníkom. Vzhľadom na to, že ste boli u neurol´´oga, ktorý dané ochorenie vie diagnostikovať, dieťa sa inak má dobre, v rodine sa neurofibromat´´oza nevyskytuje, myslím si že je takéto sledovanie dostatočné. Každé aj malé mestečko má svojho genetika, napríklad určite viem, že v humennom je dr. Vasiľ a tak je to iste aj v iných mestách, takže je možné spraviť konzílium aj na genetike. Ale naozaj si myslím, že sledovanie u neurol´´oga je dostatočné. Fotky mi môžete poslať na moju súkromnú mailovú adresu, napíšte aj odkial ste skúsim zistiť ako to tam ešte riešia.
Odkaz na otázku

Šarlach?

Peťa, 27.06.2013 (14:39)
Pekný deň, naša 4ročná dcérka pred troma týždňami dostala vyrážku vo forme husej kože po celom tele, vyrážka svrbela, mala vyhádzaný aj jazýček. Lekár to vyhodnotil ako potravinovú alergiu a nasadil nám Fenistil a mlieko Excipial. Po pár dňoch jej začali "horieť líca", ale bola bez teploty a problémov s hrdlom. Po dvoch týždňoch sa jej začala olupovať koža na dlaniach a nohách. Šli sme k lekárovi opäť, urobil jej výter z hrdla a zhodnotil, že pravdepodobne šlo o šarlach. Odporučil nám natierať ruky kalciovou masťou a kvapkať Bvitamín. Výsledky z výteru sme dostali včera, bol prítomný streptokok. Chcem sa spýtať - je možné, aby také ochorenie odznelo len tak, bez liečby? Nie je dcérka nedoliečená? + máme doma ešte 2ročné a 8mesačné dieťa, mám sa báť? + netreba žiadne iné vyšetrenia? Ďakujem za odpoveď, v sobotu odchádzame na dovolenku, vôbec neviem, ako to vyhodnotiť.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak sa jednalo o streptokokovú angínu dokonca aj s vyrážkou, čo je šarlach je liečba jasná a jednoznačná: penicilin najmenej 10 dní a preliečila by som to aj v prípade, že akútne príznaky už odozneli. je to závažné ochorenie a aj po ústupe pri nesprávnej liečbe môže dôjsť k neskorým nýsledkom na obličkách a srdci. po liečbe je potrebné vyšetriť moč a kontrolný výter z hrdla. Ostatné deti to dostať nemusia, ale je vhodné im vyšetriť výter z hrdla a podávať C vitamin.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa