Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • jacmen na oku

    , Autor: vlocka

    Dobry den, pani doktorka mam 21 mesacnu dcerku. Uz dvakrat mala na oku (horne viecko) "jacmen" a samo to zmizlo bez liecby. Teraz ma zase, uz sme navstivili ocneho lekara a ten nam odporucil okrem ineho aj uzivat vitamin B. Vsetky co som pozerala sa mozu uzivat od 3 rokov. Preto sa chcem opytat ci mozem dcerke napriek tomu podavat B-komplex v tekutej forme a aku davku? A este sa chcem poradit, dcerke sa tvori dost vela mazu v uskach. Vztieram ho len opatrne ak idim, ze uz je skoro vonku. Dovnutra jej tycinku nedavam aby som ho nezatlacila hlbsie. Ale vidim ze ho tam ma dost a aj casto si pcha prsteky do uska. Myslite ze mam s nou zajst na usne a poprosit o vycistenie. Neviem ci ju to nahodou nesvrbi. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vitaminy B môžete podávať v preparáte Cebion 2x multi 1 x denne 5 ml. Vtedy nie je potrebné dávať ani vitamín D , je tam obsiahnutý.
    Ušká, ak si myslíte, že sú zanesené mazom je potrebné vyčistiť u odborníka na ORL ambulancii.

Podobné otázky

  • Jacmen na oku a problem zo stolicou

    , Autor: suelin

    Dobry den p,Dr.
    Chcela by som Vas poziadat o radu,mam dceru 17 mesacnu,mame problemi s tym ze sa jej na ociach spravili jacmene uz ich ma 5 mesiacov,minuly rok jej to zacalo,raz sa objavili potom na tyzden zmyzli a takto sa to opakuje dookola,a jak zacali tie problemy s ocami ma tiez problem zo stolicou,niekedy sa nevykaka ani tri dni,vidim ze musi ale drzi to v sebe alebo sa schova a ked uz je najhorsia tak strasne place od bolesti.S jacmenmi sme boli u detskeho lekara,predpisal nam lieky homeopatika kvapky na oci oculohhel,brala to 2 tyzdne,lenze jedno rano sa zobudila a oci mala polepene cele,znovu som navstivila doktora prepisal mi antibiotikum Refobacin a neustale umyvanie teplym cajom na oci,zijeme v Rakusku s rodinou,nie na slovensku,Po uspesnom antibiotiku to ustupilo ale iba tak na dva tyzden a potom znovu,detsky lekar odporucil ocneho boli sme aj u ocneho tiez len na chvilu zabrali lieky,kazdy tvrdi zevraj to je virus tie jacmene na oku.Mala papa vsetko kazdy den zeleninu ovocie a vela polievok,aj mliecko Beba.Ten problem zo stolicou mame stale.ked uz nevladze sa vykakat sama tak jej musim dat Microklist a ten jej pomoze,ale to jej tiez nemozem davat stale to je len taka velka rezerva doma,nakoniec mi poradila znama podat jej Laevolac - Lactulose Konzentrat podavanie len jednu malu lyzicku denne,zacala som tak ale po troch dnoch som prestala,mala sice mala stolicu kazdy den dva krat,lenze na treti den mi zacala vyvracavat vsetko co zjedla a vypila,znovu som navstivila doktora a teraz musim momentalne cakat.co dalej.na internete som niekde citala zevraj tie jacmene mozu mat nieco spolocne zo zaudkom,neviete mi poradit ci je to tak alebo co uz mam spravit.Mam pocit ze za 5 mesiacov sa nic nezmenilo.este musim napisat dcera ide tento tyzdne na odber krvy a mozno krv prezradi.
    Dakujem Velmi pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jačmeň a ťažkosti s vyprázdňovaním spolu nesúvisia. Jačmen, ktorý sa opakuje môže signalizovať poruchu imunitného systému, niektorí jedinci k tomu majú sklon. Je potrebné dôlsedne ochorenie liečiť, podávať antibiotiká do oboch očí a ešte najmenej tri dni po úprave stavu. Ak sa opakovane ochorenie vyskytuje napriek spráívnej liečbe, niekedy je namieste aj imunologické vyšetrenie.
    Vyprázdňovanie a ťažkost s ním v totmto veku najčastejšie súvisí s pokusmi o odplienkovanie. Takže nateraz zabudnite na nácvik hygieny, nechajte dieťa nech kaká kedy chce a kde chce. je potrebné upraviť stravu, dostatok tekutín, ale nie sladký čaj, len voda. Vyradiť kakao, čokoládu, mak, banány varenú mrkvu, varenú ryžu. Podávať ovsené vločky, dostatok zeleniny a ovocia. Laktulosa je vhodná ale je potrebné ju podávať vo vyššej dávke na začiatku, potom dlhdobo v tretinovej dávke, / po zmäkčení stolice/ a potom vyraďovať postupne. Problémy s vyprázdňovaním súvisia výrazne s psychikou dieťaťa, musíte zvážiť, či môže takéto problémy mať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: