Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 4 rocne dieta a skolka

    , Autor: teada

    Dobry den, pani doktorka, pokusim sa Vam popisat nas problem..mame tri deticky, 5 rocny syn, takmer 4 rocna dcerka a 5 tyzdnove dievcatko..v septembri nastupili obe starsie deti do skolky, to mala dcerka 3,3 roka, ale po dvoch mesiacoch sme ju odhlasili, lebo hoci si tam zvykala, tak to bolo skor z poslusnosti k ucitelkam, nepacilo sa jej tam, iba obed, lebo vedela, ze po polievke pridem pre nu..rano mi zvracala, ked tam bola a bolo to z neurozy, na vonku ked bola s detmi pocas skolky, tak len stala a nezapajala sa, nbavilo ju to, deti moc nemusi, jednoducho sa tam trapila, tak sme ju odhlasili, nech jej to nesposobi trvalejsie traumy, hoci aj pani psychologicka, ci riaditelka a okolie vraveli, ze si musi zvyknut a pod., ja som sa nemohla na jej trapenie pozerat, nie som zastancom toho, ze si zvykne, lebo ved nic ine dietatku ani neostava, a podla mna ta mala detska dusicka velmi trpi...odvtedy je pri mne doma a je stastne dievcatko..ibaze..skolka sa opat blizi, prihlasky odovzdavaju..v septembri bude mat 4 roky aj tri mesiace, ale obavam sa, ze to bude podobne..stale o skolke nechce pocut a deti jej nechybaju, stacia jej dvaja surodenci..za ten cas, co nie je v skolke ale doma sa v tom vztahu k skolke nic nezmenilo, a ona je v podstate stale rovnaka..chcem sa vas opytat, ako by som to mala podla vas riesit, ak mi v skolke sa opat bude rovnako spravat??mam na mysli hlavne neuroticke prejavy zo skolky, ako bolo zvracanie a jej velky smutok a vnutorne napatie, stres,utrpenie..uz teraz na to myslim, vtedy som sa rozhodla odhlasit, ale co teraz, ak to predsalen sa bude opakovat a ona uz bude predsalen 4 rocna, vacsia..viem, ze teraz je tazko o tom hovorit, ake bude dieta za polroka, ale poznam ju a sprava sa rovnako v tomto..uz som uvazovala, ci ju vobec nahlasim, ale dat ju az do predskolky sa mi zda predsalen ze malicko by bola..co by ste urobili vy?...mozno je to skoro toto riesit, ale robim si jasno vo veciach, aby som mohla aj dalsie deticky prisposobit zmenam, ktore pridu a tiez by som rada vedela, ze predsalen ak nastanu opat taketo skolkarske problemy, ci by nebolo tentokrat nespravne uz odhlasovat, kedze uz bude aj starsia..dakujem pekne, na vasom nazore mi zalezi...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste veľmi pozorná mamička. Ja by som navrhovala škôlku znova skúsiť Je staršia, vyzretejšia, pochopí, že škôlka nie je navždy, že sa znova domov vráti, keď sa pohrá. Jej brat do škôlky predpokladám chodí, tak môžete vysvetľovať aj tak, že jemu sa tam páči, má tam kamarátov, tak aj ona tam nájde zaujímavé veci.
    Na druhej strane sama najlepšie poznáte svoje dieťa a každé dieťa je iné a inak reaguje na separáciu od matky. Sú deti, ktoré túto separáciu nesú veľmi zle a je potrebné im pomôcť, aby sa naučili byť bez matky. Vy sama najlepšie rozpoznáte, či je dieťa na určitú separáciu od vás pripravené alebo nie. Môžem vám povedať moju skúsenosť s jedným z mojich vlastných detí: má rád kamárátov, je v kolektíve obľúbený, ale detské kolektívne zariadenia znášal veľmi zle, tak som ho dala naozaj až do predškolskej prípravy, tedy posledný rok pred školou. Vôbec mu škôlka ako taká nechýbala, do školského procesu sa normálne zaradil. Tak sa neobávajte, vyskúšajte v septembri škôlku a ak uvidíte, že dcérka ju zle znáša, pokojne znova ostaňte doma.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: