Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • farba stolice

    , Autor: hilda

    Dobry den pani doktorka, chcela by som sa opytat na Vas nazor. Asi pred tyznom zacali trojrocnej dcerke problemy so stolicou, strasne ju mala tvrdu a tazko sa jej kakalo. Zaviedli sme vlakninu medicol pre deti, najprv kakala kazdy druhy den a teraz sa jej uz pekne upravila stolica. Ale zmenila sa jej farba,je svetlo hneda, niekedy az svetlohnedo zlta. Suvisi to s tou vlakninou, alebo treba zajst k lekarovi?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vláknina zjavne problém so stolicou upravila. Teraz treba vlákninu postupne vysadiť, dodržiavať diétu proti zápche/ dostatok tekutín, nedávať kako, čokoládu, varenú ryžu, varenú mrkvu, mak, banány, tvrdý syr/ a dbať na to, aby sa dieťa pravidlene vyprázdňovalo. Uvedená farba stolice je v poriadku, pri podávaní väčšieho množstva vlákniny je zmené vstrebávanie, práve preto ju netreba malým deťom dávať dlho a ani veľa. Môže to spôsobiť poruchu vstrebávania živín.

Podobné otázky

  • Žltá stolica u 2r. týzden po brušnej viroze

    , Autor: Matiska

    Žltá stolica u 2r. týzden po brušnej viroze
    Dobry den, dcera mala brusnu virozu (vracanie jednu noc a nasledne 4x vodnata stolica)..videla ju aj dr. mala nasadeny hylak a dietu. Stolicu mala uz potom klasocku.
    Asi 6 dni po viroze, kedy uz mala relativne normalny jedalnicek (stale bez mlieka a mliecnych vyrobkov). Zjedla na veceru cele jablko so supkou (nikdy supku nechcela zjest, cize este nemala) a hned od rana mala vetry a 3x stolicu kasovitu so supkami a odmietala jedlo cely den. Pocitam, ze to spravilo to cele jablko a supka. Len sa chcem spytat, v tomto pripade je normalna farba stolice zlta ???? Na dalsi den uz sa nestazuje na brusko, stolica normalna konzistencia ale farba zlta. Je to prosim normalne taka farba ???? Alebo to mam riesit s dr??? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je žltá farba stolice normálna, mala zmenu stravy, preto aj zmena farby stolice. Sledujte zažívanie ďalej a ak by bol problém, konzultujte lekára.

  • Stolica

    , Autor: isa13

    Dobry den mam 10t syna a ma zelenu stolucu..obcas zeleno zlfu-obcas tmavsiu zelenu.par dni iba zltu.
    Vysledky z laboratoria zo vzorky aj vyteru mal negativne-nic sa tam nenaslo..syn je kojeny-nekojim ho kratko-cize pije aj zadne mlieki s ani vela mliecnych vyrobkov nejem,bylinkove caje teraz nepijem.davam mu len probiotika.inak prospieva a je normalny vesely,vninavy aktiivny.cim to teda moze byt?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťaťu nič nie je!!!!!!!!!!!!!!!Nepotrebuje probiotika!!!!!!!!!!!!!!!!! Stačí ako ho pravidelne kojíte, na požiadanie, ani nejakú diétu nemusíte dodržiavať, len ak ste sama na niečo alergická. Farba stolice sa mení, pri dobrom stave dieťaťa, priberaní, správnom vývoji nemusíte farbu stolice riešiť.

  • hnačka

    , Autor: barborkakubiznova-gmail-com

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať mám dcéru ktorá ma 3-deň žltú hnačku .. nebola by nejaká rada?.. môže ísť kvôli tomu do nemocnice?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Závisí na tom, ako je dieťa staré a čo jedlo. Ak je to kojenec je táto farba stolice normálna. Ak je staršia, ale pila viac mlieka alebo konzumuje prevažne mliečne výrobky, tak je to tiež normálne. Viac takto neviem povedať.

  • Farba stolice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry deň prosím vás môj syn má asi týžden žltú stolicu 2-3 za deň nieje riedka a ani nemá nejaký výrazný zápach, co to môže znamenať ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem odpovedať, lebo neviem ako je dieťa staré a čo papá. Ak je to kojenec na plnej mliečnej výžive je to v poriadku, ak farba aj frekvencia stolíc.

  • Otázka

    , Autor: bianecka

    Ďakujem pani doktorka,
    už aj pred tým ste mi písali,že deti vo veku mojej dcéry (5 mes.) nepotrebujú tekutiny. Ja som si myslela,že ak pije umelé mlieko a papá príkrmy, tak tekutiny potrebuje.. Takže nemusím vôbec podávať žiadny čaj ani vodu? Skutočne ma znepokojovalo, že nechce piť a bála som sa,aby nebola dehydrovaná.
    Čo sa týka zarábania redšieho mlieka, prečo to nie je podľa vás správne? Mám s tým prestať? Ak by sa jej tvorilo znovu veľa soli v moči, nemôže dôjsť znovu k zápalu obličky?
    A čo sa týka tej zvýšenej teploty - nefrologička kázala, aby sa urobil moč ak teplota vystupi na 38 a viac.. No tiež by som bola spokojnejšia ak by sa dal urobiť. No včera už ani večer nemala zvýšenú teplotu a vyšiel nám prvý zúbok.. Aj napriek tomu by som mala zobrať moč podľa vás?
    Stolica včera už bola bledšia zelená, tak môžem počkať do budúceho týždna či to bolo iba zo špenátu, ktorý zjedla v nedelu, alebo ak by bola zelená aj zajtra, mám zájsť pre istotu na pohotovosť? Nerada by som niečo zanedbala. Hlieny som už tiež nevidela.
    Ten zápach z úst nie je ako aceton, neviem ho popísať, staršej tak napr.zapácha pri zápale hrdla. Ale asi raz alebo dva sa mi zazdalo, akoby rybacina - neviem či aj to môže byť. Zápach nie je nejak veľmi silný, musím sa k nej riadne nakloniť ked napr.plače a poriadne vydýchne.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Naozaj nemusíte podávať žiadnu vodu ani čaj v tomto veku.
    Mlieko sa má zarábať presne tak, ako to odporúča výrobca, tak v danej porcii dieťa dostane správny pomer živín a tekutiny. Tvorba veľa soli v moči je veľmi nejasná formulácia. Ak je dieťa menej zavodnené / čo pri horúčke môže byť/ v moči môže byť viac solí, preparát je neprehľadný a ťažko hodnotiteľný, to však nie je dôkaz zápalu. K zápalu obličky môže dôjsť ale nesúvisí to vôbec!!!!a nijak s hustotou mlieka!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Moč je dobré vyšetriť hocikedy, ale naozaj vždy pri teplote nad 38 st. C. alebo pri opakovaných teplotách aj nad 37 st. C.
    Farba stolice malého dieťatka nie je samostante príznakom žiadneho ochorenia, ako som písala vo vašom prípade je to určite zo špenátu. Farba stolice, bez iných príznakov ochorenia určite nie je dôvod na návštevu pohotovosti / pokiaľ by to nebolo masívne krvácanie, teda veľa krvi v stolici.
    Zápach z ústočiek môže byť rôzny, ak dieťatko dlho spinká,je to podobné ako u nás, potrebujeme si umyť zuby a vypláchnuť ústa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: