Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • vitamín D

    , Autor: nika11

    kojenie
    Mária, 05.01.2016 (21:15)
    Dobry deň , ja som vtedy písala súkromne a ešte som sa chcela opýtať, že bábätko ktoré hoci aj málo priberá napr 400 gramov za mesiac 4 mesačné,je dostatočný ukazovateľ nato že dostava vsetko co potrebuje?
    že dosť pije?Písala som vám vtedy aj o pomočených plienkach 500_600 ml za deň .ďakujem za odpoveď
    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
    Ak kojené dieťa priberá cca 400 gramov za mesiac, správne sa vyvíja, má dosť mokrých plienok, nie je podľa mňa potrebné zatiaľ prikrmovanie umelým mliekom. Sa,pzrejme hovorím to ako všeobecný názor. Každé dieťa je iné a je potrbné k nemu pristupovať individuálne, čo sa samozrejme dá len po vyšetrení dieťatka.
    Materské mlieko každému dieťaťu do pol roka dodáva to, čo potrebuje, samozrejme s výnimkou vitamínu D, ktoré musí dostávať v kvapkách denne. Ak je dieťa chudokrvné, musí dostávať aj železo, ale to už nehovoríme o úplne zdravom dieťatku

    Ešte doplnenie otázky:
    No ešte aj toto presne v tomto období od 4-8 mesiacov v lete som mu dávala aj nepravidelne Vigantol(zdalo sa mi že nejako priliš rýchlo rastie- ja neviem čo ma to napadlo), potom som ho dávala už presne a pravidelne od 8 mesiaca až do 2,5 roka. Myslíte , že by som sa mala dr na to spýtať , či treba nejaky odber alebo by som mu to mala na prehliadke spomenúť? Potom ho už doktor nepredpísal, tak som mu kupila vitamin D od JAmiesonu a ešte som chvilu pokračovala, teraz pokračujem opat v zimnom období.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To, že ste chvíľu nedávali vigantol už neriešte, pravdepodobne sa nič nestalo.
    Je veľmi správne, že teraz v zime vitamín D podávate. Robte tak každý rok od novembra do konca marca až do puberty.

Podobné otázky

  • Casto chorý

    , Autor: Sam1111

    Dobry den syncek 2r. Nastupil do jasli som nutena ist do prace kedze som sama, 2krat chory laryngitida /viroza a teraz znova kasel sople crp v poriadku davnejsie zistena moraxela prelieceny bol, a bol dlhsoe kľud vkuse vkuse ma zatekajuce sople uu 3tyzden fenistil, odsávanie inhalovanie morska voda nezaberá dusi sa soplami doslova
    broncho kasel stfiedame sirupy voľnopredajné ako kaze Dr vyteri nespraví a dr neda antibiotika a ja uz som zúfalá je aj alergik cim mu pomôcť, na tu imunitu vswtko sme brali dlhsie nemam pocit zeby nieco zaoberalo vobku sme stale ked počasie dovoli ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výtery nič neriešia, takže to určite nie je potrebné robiť.
    Nič nesvedčí pre to, že je alergik. Je to dieťa s opakovanými infekciami, ktoré získava v kolektíve. Chápem, že musíte pracovať, aby ste sa o dieťatko mohli postarať ale je chorý preto, že je v jasliach.
    Na podporu imunity odporúčam imunoglukan 1ml/ 5 kg hmotnosti dlhodobo, keď sa objaví ochorenie zvýšiť uvedenú dávku na 2x denne. Nie je potrebné kupovať rôzne iné preparáty na podporu imunity, nemajú žiadne klinické dôkazy účinku. Samozrejme môžete podporiť imunitu vitamínom C v prirodzenej ale aj liekovej forme a samozrejme od novembra do konca marca podávať vitamin D. Kedy môžete, tak ho nedajte do jaslí, nenechávajte ho tam dlhodobo, keď ochorie je potrebné s ním byť doma a nechať ho aj apochorobe doma v rámci rekonvalescenie. Dôležitý je dostatočný pobyt na čerstvom vzduchu, v jeho prítomnosti a ani na balkóne nefajčiť!

  • Dlhodobé zelené sopliky

    , Autor: ivinka85

    Dobrý deň, prosím vás o názor. Syn 5 rokov, od konca augusta zelené sopliky. Naposledy zistená e.coli v nose, prelieceny pamyconom. Zelené sopliky pretrvávajú. Teraz opäť robený výter, výter negatívny. Je možné že pokiaľ vo výtere nebola zistená žiadna baktéria, že spôsobujú zelené sopliky nejaké alergie, roztoče ?
    A druhá otázočka, pomôže synovi nahrievat infra lampou? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ak bude infralampu dobre znášať, nemá bolesti hlavičky môžete.
    Zelené soplíky určite nie sú obraz istej bakteriálnej infekcie.
    Soplíky, hlien je vlastne ochrana sliznice dýchacích ciest. Sú tam bilee krvinky, ktoré zničia choroboplodné zárodky, špinu, keď splnia svoju úlohu rozpadnú sa a majú zelené farbivo tak farba hlienu sa zmení.
    Je potrebné čistiť noštek, pri hustom soplíku alliamare, ak treba 2x denne dať nasivin na upokojenie sliznice. Je vhodné v tomto čase podporiť imunitu imunoglukanom 1 ml/5 kg hmotnosti jeden krát denne, pri vzniku infekcie 2x denne. Podávať celý september október, prípadne začiatkom novembra, kedy treba zaradiť rybí tuk aj alebo vitamín D

  • Laryngitida

    , Autor: Sandra Nina

    Dobry den,chcela by som sa spytat ohladom mojej dcerky ma 3,5 roka pred mesiacom prekonala covid ktory sa u nej prejavil ako laryngitida ale kasel stale neutichal lekarka odporucila kalciovy sirup a fenistil ale kasel ani po troch tyzdoch neprestava teraz sa este zhorsil a cely den aj v noci ma drazdivy stekajuci kasel a teploty az do 38,8 lekarka nam stale odporuca len kalciovy sirup a fenistil ,crp mala v norme a dychanie ma vraj mierne zostrene. Chcem sa spytat co by ste vy odporucili. Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokiaľ bude pretrvávať kašeľ aj teplota znova dieťa lekárom skontrolovať. Ak už nie sú príznaky laryngitidy, tak kalciový sirup netreba Odporúčam imunoglukan acute kids 2x5 ml, fitobalm na hrudníček natrieť. Pridať vitamin D aj C ešte.

  • Piridoxin

    , Autor: Nikka

    Ešte som sa zabudla spýtať k predchádzajúcej otázke či je v poriadku dávkovanie 1/2 piridoxinu 3x v týždni, a 5 kv. Cebionu C aj keď na krabičke je napísané od 1 roka.
    Nakoľko som čítala, že čaje ani vodu kojenim deťom netreba rozmýšľam ako podať rozdrveny piridoxin,či je v poriadku ak ho dám na lyžičku s troškou Lucky a Cebion C priamo do úst.
    Ďakujem /dcérka 2,5 mesiaca, 5300g, kojená /

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj cebion treba dať s vodu, prevarenou ochladenou aj pyridoxin ale môžete to dať aj s materským mliekom podobne ako vitamin D. Cebionu by som dala len 3 kvapky v tomto veku.

  • Obličky

    , Autor: lucik-2

    Chcem sa opytat p.doktorka. Dcera ma 16 mes. a ma problemy s oblickami. Presnejsie ren duplex vpravo. Hovorili mi, ze to nic nie je, vela ludi s tym zije ani o tom nevie, inak bolo vsetko v poriadku len potom 2x uz bola hospitalizovana s akutnou tubulointersticialnou nefritidou v kratkej dobe od seba (12/2016, 3/2017). Okrem toho pri beznej kontrole na nefro zapal dolnych moc.ciest. Robena cystografia-negat. V rodine nikto nema problemy s oblickami. Dostala dlhodobu liecbu, macmiror pol tabl.vecer, po mesiaci pol tabl.vecer obden. Liecba trvala 3 mesiace. Ukoncila sa pred tyzdnom. Nemate nejake skusenosti s takouto liecbou? Bojim sa, aby sa to zas v kratkej dobe malej nevratilo. Inak nepouzivame vlhcene obrusky, nekupeme v bazene, casto prebalujem a uz od 1 roka chodi pekne na nocnik. Na nefrologii bol moc cisty, no z biochemie chodia vysledky ze kontaminacia, ale povedali mi ze to nic, pokial je moc na nefrologii cisty. Co znamena ta kontaminacia? Nemoze byt aj to ten problem zapalov? Strieda sa to raz su pody sterilne, potom kontaminacia a to bola v tej liecbe macmiroru. Vdaka za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Obličky s zložitý orgán, ktorý má aj veľmi komplikovaný vývin. Preto sa čsto objavujú rôzne vrodené anomálie,. Nemusia robiť žiadne ťažkosti, býva to náhodný nález ale na druhej strane môžu byť príčinou opaovaných problémov. kým sme obličky nevyšetrovali hneď po pôrode, na mnohé problémy sa eprišlo zavčasu a malo to za následok vážne ochorenia obličiek až po ich úlné zlyhanie. našťastie dnes aktívne pátame aj po anomáliách a samozrejme sledujeme, či obličky správne pracujú. Akákoľvek anomália býva príčinou zápalu obličiek aj dolných močových ciest. Dôležité je zabániť opakovaným zápalovým ochoreniam, aby nedošlo k úplnému zničeniu obličky a vyradeniu z funkcie. Postup pri liečbe vašej céry bol jediný správny: zabrániť opakovaným infekciám. Taktiež režim u týchto detí musí zabrániť infekcii: časté prebaľoanie, umývanie, hygiena, čo sa týka aj prádla, odporúčam do desať rokov žehliť nohavičky, aj kekď už bude odplienkovaná. Kým neviete zaručiť, že sa vo vode nevyciká, nemala by sa kúpať v bazénoch, jazerách a pdobne, môže sa kpúpať v mori. Má mať dostačočný potný režim / ale zase neprelievať!/, má užívať vitamin D a mať zdravú výživu. Obmdziť solenie.
    Čo sa týka kontaminácie: znamená to, že nájdené baktérie pravdepodobne nepochádzajú z močových ciest ale z okolia ústia močovej trubice: z kože, zbytkov stolice, niekedy mohli byť aj v skavke, ak nebola sterilná alebo v sáčku ak sa moč odoberá do sáčku / čo nepovažujem za správne! - dieťa má po umytí cikať rovno do sterilnej skúmavky/. Je dôležité odlíšiť kontamináciu od nálezu baktérie v moči, pretože kontaminovaná oč nie je dôkaz bakteriálneho zápalu a je zbyočné dieťa liečiť!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: