Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Problémy s pitným režimom v škôlke

    , Autor: sonjaka

    Naša teraz už skoro 3-ročná dcérka nikdy nemala problémy s pitím tekutín, či už mlieka, čistej dojčenskej vody alebo nesladených čajov. Avšak v septembri s nástupom do materskej škôlky sa začala pocikávať, či už cestou domov v aute, následne počas spánku v noci. Potom to ustalo. Učiteľky ma najprv upozornili, že jej nemám dávať do škôlky jej vlastnú fľašu s čajom na pitie, lebo, že oni deťom piť dajú keď si prídu vypýtať. Ja som len chcela vedieť koľko toho za deň v tej škôlke vypije. Neskôr sa stávalo, že málo pila a potom následne doma dobiehala pitný režim z fľaše so slamkou. Teraz sa stala taká vec, že pred odchodom zo škôlky na zimné prázdniny mi učiteľka oznámila, že moja dcérka už vyše mesiaca málo pije, nechce chodiť na detské záchody v škôlke vôbec, že je takýto problém s ňou, aby som po prázdninách doniesla do škôlky aj nočník ako riešenie. Ale stala sa doma taká nemilá vec, že moja dcérka sa celý deň nešla vycikať (okrem toho keď ráno vstala) a v noci dostala vysoké teploty 39,4 C, teraz ju musím celý deň neustále napomínať, aby pila, vynukovať jej vodu, čaje, napomínať ju, aby chodila cikať, doslova ju na tieto potreby nútiť až prosiť a pod rôznymi zámienkami jej dávať napr. sladkosť keď sa napije, potom keď sa vyciká....Oboznámila som s týmto problémom aj našu detskú lekárku.....tá sa len zasmiala, že za to môže škôlka, prístup učiteliek atď....je to vraj psychický problém dieťaťa a ona mi s tým nevie pomôcť.....tak som už z toho všetkého zúfalá, neviem na koho sa mám s týmto problémom obrátiť, čo, ako postupovať ďalej, keď znova nastúpi do škôlky, aby nebol problém, bojím sa, aby z toho nedostala nejaký zápal močových ciest, alebo mechúra....nedajbože obličkové kamene

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Musím priznať, že s takým problémom som sa ešte nestrtla. Močenie a príjem tekutín je presne regulovaný hormónmi, zavodnením organizmu a inými mechanizmami a vôľové vplyvy nie sú až také, že by dieťa necikalo. Samozrejme, že pitie ovplyvňujú rôzne, aj psychické podnety a skôr sa stretávame s prehnaným príjmom tekutín a potom aj s častým močením, keď deti pijú veľa sladkých nápojov.m
    Ale späť k vášmu problému: nemyslím si, že vysokú teplotu dostala z toho, že málo močila. Ak by sa teplota zopakovala, je určite potrebné vyšetriť aj moč.
    Neviem, či príjmu tekutín a frekvencii močenie neprikladáte väčší význam, než si zasluhujú. Nepopieram, že je dôležité, aby dieťa primerane pilo a potom aj pravidlene močí. AK sa však na to sústredí pozornosť, dieťa akoby schválne menej pije / možno aj preto, aby nechodilo tak často na toaletu, čo v škôlke môže byť miekedy vnímané ako rušivý moment, prípadne sa hanbí vypýtať. V tom mala pravdu lekárka, že je tu vplyv škôlky.
    Aj doma teraz pitiu a močeniu prikladáte veľký význam. Znova opakujem, je to prirodzene regulovaná činnosť organizmu. Navrhujem pred dieťaťom o jeho močení ani pití nehovoriť!! Učiteľku mimo toho, aby dieťa počulo upozorniť, nech bez verbálneho komentára sleduje, či dieťa dostaotnče pije / tak ako iné deti, nie viac/ a chodí na toaletu / tiež približne tak ako iné deti/. Pred dieťaťom tieto veci nekomentovať, nerozoberať!!!! Ak by učiteľka avízovala, že dieťa nepije, nemočí a rovanko by ste to pozorovali doma, je na mieste vyšetrenie moče a prípadne iných parametrov, či je funkciaobličiek správna.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: