Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • caste mocenie

    , Autor: isis

    Dobrý deň, môj 5 a pol ročný syn od piatka chodí častejšie močiť. V sobotu sa to zhoršilo a chodil cca 45 min. Na pohotovosti mu urobili vyšetrenie moču a všetko bolo v poriadku. Syn sa nesťažoval že by ho niečo pálilo a rezalo. Nasadili sme sirup urinal a síce sa to zlepšilo, ale stále chodí čúrať častejšie ako zvyčajne. V noci nechodí vôbec a ani sa nepomočuje. Viete mi prosím poradiť čo to môže byť? Ďakujem veľmi pekne.

Podobné otázky

  • Časté močenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Asi mesiac s prestávkou trápilo dcéru (4apol ročná, nechodí do škôlky) prechladnutie, sople a kašel. Nakoniec skončila s antibiotikami Sumamed (5dní). Počas užívania začala častejšie cikať. (Napr. pred spaním 3-4x, množstvo moču normalne alebo niekedy menej). Pije rovnaké množstvo ako pred tým.
    Na nič sa nesťažovala, na žiadnu bolesť, svrbenie, či pálenie a bola bez zvýšenej teploty. Lekárka vyšetrila ambulantne moč- bol úplne v poriadku. Pripísala to antibiotikám. Nasadili sme Canesten+probiotiká.
    Po dobratí antb sa, ani po skoro týždni, cikanie neupravilo.
    Chcela by som Vás preto požiadať o Váš názor na túto situáciu. A ako by sme mali ďalej postupovať? Vopred Vám veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Probiotiká sú úplne v poriadku, po liečbe antibiotikami je potrebnéich podávať najmenej mesiac. Canestenu nerozumiem, sama ho nikdy nedávam deťom.
    Ak je moč v poriadku, dieťatko nemá príznaky ochorenia močových ciest alebo močového mechúra, môže byť časté nútenie na močenie výsledkom stresu, nepokoja. To musíte zhodnotiť sama, či je takáto príčina možná. Stresom môže byť aj to, že ste častejšie museli navštevovať lekára, čo deti niekedy veľmi negatívne prežívajú. Môžete ešte súsiť podávať brusnice, preparát vhodný pre vek vaše dcérky. Problém sa zvykne spontánne upraviť.

  • syn malo cika

    , Autor: macula5

    Dobry den,mam 3,5 rocneho syna a mame taky problem,ze malo,cika. Su dni,kedy sa vycika iba 3krat,niekedy je to castejsie5-6krat.co s tym? Mame ist radsej k,urologovi?
    Je,pravda,ze syn podla mna,malo pije,cistej tekutiny tak,okolo600-800ml.a to sme radi,ze vypije aspon tolko,vyslovene ho nutime,pit,skusame rozne finty.
    Vacsinou je moc na,pohlad dobrej farby,len stava sa,ze je,najma rani,tmavy. Aj teraz to tak je,len,sfarbenie skresluje cvikla,ktoru sme,po dva dni mali.
    Moze to malo caste mocenie byt sposobene aj tym,ze sa dost poti?
    Ma okolo 104 cm a cca 15-16 kil.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak menej pije, tak aj menej močí, trikrát je síce pomerne málo, ale treba sledovať koľko tej moče je. S takýmto problémom vôbec nie je potrebné ísť hneď za urológom! Dieťa by mal vyšetriť jeho lekár, zhodnotí jeho zdravotný stav, vyšetrí mlč, skontroluje genitál a podľa potreby navrhne ďalšie opatrenia.
    Ak vypije toľko, koľko udávate, tak to nie je vôbec málo.

  • Časté cikanie

    , Autor: simon31

    Dobrý deň,pani doktorka.Mám tri a pol ročného synčeka.Posledný týždeň začal chodiť stále cikať-niekedy aj po päťminútových intervaloch.V noci vydrží bez cikania,občas sa raz vyciká.Keď sme mimo domu to nerobí.Pred dvoma týždňami nastúpil do škôlky,adaptoval sa bez problémov.Som z toho znepokojená,neviem,ako túto situáciu riešiť.Mám s ním navštíviť lekára?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže to byť prejav určitej neurozy po nástupe do materskej školy. Odporúčam vyšetriť moč, aby sa vylúčila močová infekcia, podávať dostatok tekutín asledovať, či ciká takto často aj keď je doma. Adaptácia navonok na kolektív mohla prebehnúť bezproblémovo ale dieťa to v sebe stále niečo rieši, čoho výrazom môže byť aj časté močenie.

  • časté močenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 6-ročného syna, ktorý už niekoľko dní počas dňa veľmi často ciká, aj každých 5-10 minút. Pije primerane a vyciká normálny objem. V noci a v škôlke s tým problém nemá. Na internete som sa dočítala, že sa to stáva po prekonaní psychickej traumy. S manželom sme sa pred 3 mesiacmi rozišli a teraz si to kladiem za vinu.Malý to navonok znášal veľmi dobre, s otcom sa stretáva takmer každý deň. Myslíte, že mu to mohlo spôsobiť tieto problémy? Samozrejme, zajtra mu dám vyšetriť moč. Chcela som aj skôr, ale nikdy sa nám nepodarilo odchytiť prvý ranný moč. Prosím poraďte mi. Veľmi pekne ďakujem a prajem príjemný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Idete na vec správne. Najskôr je potrebné vyšetriť, či sa nejedná o ochorenie močového ústrojenstva, tedy vyšetriť moč, sledovať teplotu eventuálne spraviť iné laboratórne a aj celkové vyšetrenie dieťaťa v ambulancii. Ak sa ochorenie vylúči, je potrebné hľadať príčinu ťažkostí aj v psychike dieťaťa a vyhľadať pomoc psychologa alebo spychiatra.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: