Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • uzliny na krku

    , Autor: teada

    Dobry den, pani doktorka, ..minuly rok bol moj 5 rocny syncek dlho chory, zacalo to zapalom uska, oboch ocnych spojiviek, dasien sprevadzane vysokymi horuckami po cely cas, ale nakoniec sa to chvalabohu vsetko upravilo, vyliecilo aj bez atb, kedze crp nemal vysoke..mal ist naoperaciu pupocneho pruhu, ktore sme odlozili o pol roka, kde mu robili aj predoperacne vysetrenia, cize mu brali krv, kde mu nasli len zvyseny cholesterol, hoci je chuducky a tiez viac zeleza, co Mudr povedala, ze netreba riesit..co chcem tym vsetkym povedat je, ze odvtedy, cize vyse roka ma zvacsene uzlinky na krku a vobec mu nezmizli ani sa nezmensili, je to badatelne, ked sa otoci a pediatricka nasa povedala, ze to preto, ze bol chory a ze to netreba riesit..uz presiel rok a uzlinky su stale tam a dokonca pribudli dalsie, niekolko a nie malych, ked sa otoci normalne ma hrbolaty krk z nich..ma teraz aj sople, zlte , zelenkave, vselijake, aj kasel, ale vsetko bez horuciek, tak mozno z toho, ale co mam s tym robit?mam tie uzlinky riesit, mam sa obavat?...na tie sopliky davam sprej s kapucinkou a morskou vodou, tiez quix a sinupret , mucoplant, rozhryzie cesnak v ustach, chvilu podrzi, cibulove sirupy, ale akosi to neodchadza, dlho to trva..poradte prosim, co na ten nostek, a co s tymi uzlinami, ci je to normalne a strati sa mu to vobec niekedy?dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Uzlinky pravdepodobne súvisia s ochoreniami, ktoré sú teraz u detí v jeseni časté. Určite by som nedávala rozhrýzt cesnak, může dráždit žalúdok.
    Noštek hlavne čistit a naučit hho fúkat, aby sa uvolňoval..
    Nezabúdajte, že aj v tomto veku musí od novembra do konca marca užívat vitamin D . buď kvapky alebo niektorý vhodný preparát rybieho tuku , poraďte sa v lekárni. To podporuje dobrú imunitu.
    Čo sa týka uzliniek, to musí rozhodnút lekár. Ja keď trvajú dlho spravím laboratórne vyšetrenia, ktoré sa v rámci predoperačného vyšetrenia spravili a podla toho ako uzlinky vyzerajú, menia sa, niekedy spravím aj sonografické vyšetrenie uzlín.

Podobné otázky

  • Uzliny na krku

    , Autor: ikanika

    Dobrý deň. Začnem trošku obšírne. Syn má 1 rok a 4 mesiace, stále je dojčený. Do jeho 6.mesiacov som užívala bylinky na podporu dojčenia (nie vkuse, s prestávkami, kupované v lekárňach, v obchodoch so zdravou výživou), posledné cca 2 mesiace sa mu aj mne začal rozširovať ekzém, keď som to konzultovala s lekármi, povedali že to môže byť práve z toho, že to môže obsahovať rôzne pesticídy, ťažké kovy atď, hoci sa to predáva v lekárňach! Naozaj,po vysadení bolo všetko v poriadku. Päť mesiacov po tom ako som prestala užívať tieto bylinky, som si dala vyšetriť krv na prítomnosť ťažkých kovov, výsledky: Olovo 0.41umol/l (referenčný interval 0-0.97), kadmium 1.20nml/l(ref.int.0-43.6), ortuť 5.30nml/l (ref.int. 0-50). Je bezpečné dojčenie pri takýchto hodnotách(hlavne čo sa týka olova), prosím vás? Dávam si toto do súvisu s tým že malý má uzliny na prvej strane krku, mal menšiu virózu na konci septembra, o necelý mesiac na to som mu náhodou pri kúpaní nahmatala uzlinu na krku, neskôr druhú, pediater odobral malému krv, toxoplazmoza negatívna, mal iba trombocyty trochu vyššie 561 (ref.int.205-553), povedal že to mohlo byť z toho že bol smädný. Pred pár dňami som mu nahmatala ďalšiu. Mám na to upozorniť nášho pediatra? Sú takéto uzliny nebezpečné, môže to mať z tých škodlivín? Veľmi sa obávam, už si všetko dávam do súvislosti. Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď na moje otázky. Prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podľa výsledkov sú všetky hodnoty kovov v norme. Ja určite neodporúčam kojacim ženám jesť huby a morské ryby, kvôli ťažkým kovom, ale isto to nevyšetrujem.
    Deti v tomto veku často bojujú s ochoreniami vo svojom okolí, nádchy, kašle, prejaví sa to u nich zväčšením zlín, kde sa tvoria protilátku na ochranu organizmu. Samozrejme, ak sú uzlinky veľké, zväčšujú sa pribežne, tak sa skontroluje, čo je potrebné, čo váš lekár aj spravil. Škodliviny síce všade okolo sú, ale organizmus si s nimi bežneporadí. Samozrejme práve preto, aby boli deti zdravé sa snažíme škodlivinám vyhnúť, používame lokálne potraviny, varíme čerstvú stravu atd.......Na paniku a neopodstatnený strach nie je dôvod.

  • zväčšnené uzliny na krku

    , Autor: janat

    Dobrý deň. Syn má 2 roky a 4 mesiace. Do roku a pol býval veľmi často chorý (3x zápaly močových ciest a neskôr to boli časté angíny). Keď mal rok a pol, hospitalizovali ho pre podozrenie na infekčnú mononukleózu. Po prekonaní ochorenia mu brali krv na zistenie protilátok, výsledky vyšli negatívne. Asi 6 mesiacov syn užíva bylinné kvapky na modelovanie imunity a odvtedy chorý nebol. Pred pár dňami som mu nahmatala na pravej strane krku zväčšené uzliny. Chorý nebol už pol roka, ani teraz nemá ani sopeľ. Doktorka mu na to dala octanovú masť a ak mu to do týždňa nezmizne, zoberie mu krv, lebo vraj to mohla spôsobiť prekonaná mononukleóza. Je dôvod na obavy? Čo to môže signalizovať?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    U detí často pozorujeme zväčené lymfatické uzliny, hlavne n krku. Deti sa stretávajú s mnohými antigénmi, mikróbmi, chooboplodnými záodkami a ich imunitný systém na nich reaguje,,,, tvorí protilátky, bráni organizmus. Výsedlom býva zväčnie lymfatických uzlín. Zväčenie však môže byť, spolu s inými príznakmi aj prejavom závaýžného ochorenia. Prístup vašej lekárky je správny - nie je dôvod na nepodložené obavy ale ak príznaky pretrvávajú, je potrebné spraviť vyšetrenia, ktoré odhalia závažnejšie ochorenie.

  • Uzliny na krku

    , Autor: mili

    Dobrý den pani doktorka. Prosím Vás o Váš názor. Máme 5 ročného chlapčeka a v okolí krku má už asi 2 roky uzlinky, ktoré mu nemiznu. V poslednej dobe som mu nahmatala pri kupani aj pri kostičke pod krkom v jamke zopár ako hrášky. Máme pocit že sa mu v posledmnom čase zväčšili a je ich viac aj pri väčšej uzlinke. Malý je alergik a je stále chorý. Lekár nám neustále tvrdí že je to u neho bežné a nemáme sa znepokojovať- je to vraj reakcia na imunitu. Naposledy som si vydupala USG. Bral mu aj krv ktorá bola vraj v poriadku. Na USG bola najväčšia 1,5 cm. Sú hmatatelné a dosť velké a s manželom sa znepokojujeme. Aké vyšetrenie by sme mali absolvovať? Ake vyšetrenie žiadať od lekára?ďakujem pekne za odpoved.

  • Uzliny na krku

    , Autor: mili

    Dobrý den pani doktorka. Prosím Vás o váš názor. Máme 5 ročného chlapčeka a v okolí krku má uzlinky. Uzliny pretrvávajú už asi 2 roky. V poslednej dobe sa mu dosť zväčšili a ked som ho kupala nahmatala som mu aj nižšie pri kostičke v jamke viac ako hrášky. Predtým mal len 3 ale teraz je ich ovela viac.Mám pocit že mu neustále pribudaju a zväčšuju sa. Uzliny su hmataltelné a ked niekde ideme častokrát sa nás na to pýtaju. Lekár nás stále odbije s tým že je alergik a je často chorý a vraj to je bežné. Naposledy som si vydupala USG - najvačšia je 1,5 cm. Zobral mu aj krv a je v poriadku. Neustále sa s manželom znepokojujeme. Aký je váš názor? Na aké vyšetrenie by nás mal pediater poslať. Chodíme na alergologiu tam mu brali krv ale tam sme sa na to nepýtali. Prosím poraďte nám na koho sa obrátiť?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemyslím, že treba niečo riešiť. Zväčšené uzlinky sú problém, bývajú časté a znamenajú len to, čo povedal váš lekár: býva často chorý, je alergik a uzliny reagujú na tento stav. Ak by bolo niečo závažné, mal by to odhaliť aj sa k tomu vyjadriť imunoalergológ.
    Jednu vec je však možné vyriešiť: máte doma domáce zvieratko? Žijete na dedine alebo tam často chodíte, prichádza do styku s králikmi alebo mačkami. Ak áno, treba vyšetriť toxoplazmózu alebo iné ochorenie prenášané zvieratmi.

  • Hrčka na krku a šupinky na hlavičke-súvislosť

    , Autor: lenkah

    Dobrý deň,p. Dr.,
    tak písala som vám,že malý má hrčku na hlavičke, dnes som zistila,že má aj šupinky v 18 m vo vláskoch, keď som volala dr.,aby mi povedala výsledky z krvi-tak povedala,žú ok. Povedala som jej,že som našla šupinky vo vláskoch, poradila mi šampón od zn. Bioderma,ale o možnej súvislosti mi nič nepovedala. Našla som si to na nete.

    Pridávam článok:
    Nezľaknite sa, ak na záhlaví vzadu na prechode hlavičky a krku nahmatáte drobné uzlinky. Niekedy sú úplne drobučké alebo môžu mať veľkosť hrášku a sú voľne pohyblivé. „Tieto hrčky sa pri seborei často objavujú ako reakcia imunitného systému, pretože sa na koži niečo deje. Lymfatický systém odvádza toxíny do uzliniek, ktoré ich spracovávajú. Tým sa, samozrejme, zväčšia podobne ako uzliny na krku pri chorých mandliach. Ak sa seborea prejaví takýmito príznakmi, nejde o nič vážne,“ upokojuje lekárka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Uzlinky zväčša reagujú na nejaký prosces v okolí a preto sa zväčšia. je normálna reakcia, nič sa nedeje.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: