Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vankus

    , Autor: hilda

    Dobry den pani doktorka, chcela by som sa opytat na Vas nazor ohladom pouzivania vankusov u deti na spanie.Dcerka bude mat tri roky a vankus stale nepouzivame.chcem sa spytat, ci su nejake odporucania, ze od nejakeho veku je uz lepsie vankus pouzivat.a ak ano, tak aky? videla som uz aj detske anatomicke vankuse, len si neviem predstavit, ci by na nom dieta celu noc lezalo "spravne" dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Okolo tretieho rka je možné použit na spanie vankúš, riadime sa aj tým, že ho dietatko chce alebo nechce používat na spanie. Anatomické vankúše nepoznám ale z mojich skúseností viem, že deti majú radšej malý, plochý vankúš. "anatomický" vankúš může byt aj marketingový tah odborníkov.

Podobné otázky

  • kašel

    , Autor: marianna277

    Dobrý den, ochorela aj 3 mesačná dcérka má soplíky ale nie zelené a začala vlhko prodkuktívne kašlať. Zvlhčujem vzduch, spí na vyššom vankúši, dávam do nošteka morskú sol, odsávam a dávam jej do nosa materské mlieko. Lekár ma dovolenku a a ja neviem aký sirup jej môžem na to dať ?pri synovi ked bol taký maličky som užívala Prospan. Môžem jej ešte nejako pomôct?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Materské mlieko do nosa v žiadnom prípade!!!!!!!!Obsahuje veľa tuku a ak by ho dieťa vdýchlo, môže mu spôsobiť zápal pľúc!!!!!!
    Dieťatko je malé, vášho lekára iste niekto zastupuje, mali by ste navštíviť zastupujúceho lekára alebo pohotovostnú službu!

  • vracanie

    , Autor: barbil

    Dobry den.Moj syn mi uz pomali tyzden nechce poriadne jest,ked si vypita jest,tak len trochu s toho odje a potom nic.Dnes papal na obed polievku a za cca 5 minut sa pytal kakat,Mal hnacku a ked som ho isla ulozit spinkat,tak sa mi vyvracal a celu polievku mal na vankusi.Co by mu pomohlo?Dakujem a co to moze byt

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nedá sa presne odpovedať, lebo eviem ako je starý. Pravdepodobne sa jedná o vírusové alebo bakteriálne ochorenie zažívacieho traktu. V prvom rade je potrebné dodržiavať diétu / vyradiť ovocie, mlieko a mliečne výrobky zo stravy/, podávať dostatok tekutín a ak sa stav do jedného dňa neupraví, prípadne dochádza k zhoršeniu a pridajú sa aj horúčky, je potrebné čo najskôr navštíviť lekára / čím je dieťa mladšie, čím vyššie sú teploty, čím menej dieťa pije, tým skôr vyhľadať lekára. /

  • ranný kašeľ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem p. dr. , chcem sa spýtať. Syn je trošku prechladnutý, soplík (ale číry) a sem-tam pokašliava asi tak týždeň... len dnes a včera som si všimla, že kašeľ cez deň je skôr ustálený a väčšinou ráno pred prebudením sa rozkašle (usudzujem, že je to skôr z hlienov z nošteka, aj keď ho počas týchto dní dávam trošku na vyvýšený vankúš). Ten raňajší kašeľ je skôr taký dráždivý, ako keď vám zabehne slina, nie je to prieduškový, ani taký silný...a cez deň je to už potom OK. Čo si o tom myslíte?a čo odporúčate? V spálni máme teplotu 20 st. a primerane vlhký vzduch, nie je suchý... Horúčku nemá, aj počas dňa má by som povedala, čisté dýchanie a ako keby aj kašeľ aj soplík je vo veľmi malej miere. VĎaka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Buď mu nad ránom vyschcne v krku a to ho podráži, preto si zakašle. Skúste mu dať na noc olejový alebo suchý teplý obklad na krk a k postieľke dajte vlhkú plachtu alebo ručník.

  • červené fľaky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka,
    chcem sa opýtať, máme synčeka doposiaľ plne kojeného, o pár dní bude mať 6 mesiacov, pred dvoma dňami aj dnes sme uňho spozorovali,že sa mu zničoho nič náhle spravili červené fľaky o veľkosti asi 10-20 haliernika a vstrede mali taký bledy trošičku vypuklý fľačik vyzeralo to ako štipanec ,pár mal na hlavičke a potom ešte sem tam na telíčku, do asi hodiny to zmyzlo. V obidvoch prípadoch to bolo večer. Teploty nemá, a je živý ako každý deň. Zľakli sme sa čo to mohlo byť, vedeli by ste nám poradiť?

    Tiež sa chcem spýtať kedy je vhodné zo zdravotného hľadiska dávať bábätko sedieť na dupu? Počula som, že až okolo siedmeho mesiaca, ak skôr tak mu to zaťažuje chrbticu? Ten náš drobec sa často dvíha do sedu keď ho držíme, a keď ho tak chvíľu podržíme, tak sa teší, liezť ešte nelezie.

    A ešte posledná otázka, je vhodná modrá indulona aj pre bábätká či detičky?

    Veľmi pekne ďakujeme a prajeme pekné sviatky!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyrážky ktoré na koži popisujete boli pravdepdobne koprivka, bývajú spôsobené pôsobení nejakého alergénu. Musíte pátrať po tom, čo tým alergénom mohlo byť_ niečo z vašej stravy ak kojíte, nová kozmetika a podobne.
    Môžete ho oprieť o seba aby sedel s podopretým chrbátikom. dieťa má sedieť až vtedy, keď sa samé posadí, čo býva okolo deviateho mesiaca. Samozrejme aj predtým na malú chcviľu nechávame dieťatko sedieť na rukách, s podopretým chrbátikom. V žiadnom prípade ho nenecháme sedávať obložené vankúšmi.
    Modrá indulona je pre všetky deti vhodná, pokiaľ im robí dobre.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: