Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • špičkovanie

    , Autor: iwwankaxxx

    Dobrý den Pani doktorka.Chcela by som vas poprosit o radu.Mam 1rocneho synčeka ešte nechodí sam.Drzim ho za rucicky a tak sa učime bežkat no problém je ten že špičkuje.Poslala na s doktorka aj na cvičenie ktore sme absolvovali 3krat tak ako nam bolo od doktora určene.No špičkuje stale.Ked ho pustim nech chvilku postoji tak stoji na celých nožičkach no ked behame tak špičkuje stale.Doktorka nam povedala že ma malý behat bosi no podla mna ked je bosi viac spickuje lebo ma volnu nožičku.Poradte mi prosim Vás čo mam robit aby nešpičkoval.DAKUJEM PEKNE ZA RADU

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa nie je potrebné učiť chodiť! Takže sa držte za ručičiku, nechajte ho radšej chodiť samostatne, okolo nábytku. Až keď bude schopný chodiť len s pridŕžaním jednej ručičiky, tak môžete chvíľami chodiť takto. Takmer všetky deti v tejto fáze začiatku samostatnej chôdze špičkujú, nie je potrebné to zatiaľ riešiť. Dieťa ešte nie je v chôdzi stabilné. V tomto veku, keď samostatná chôdza začína je určite správne, aj keď nie na celý deň, obúvať topánočky, kvalitné, po členky, s pevnou pätou. Keď samostatná chôdza začne, sleduje ako dieťa chodí a ak y niečo nebolo v poriadku, konzultujte lekára.

Podobné otázky

  • Velke brusko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den. Pani doktorka mam taky maly problem. Dcerka ma 13
    mesiacov. Ma vsak velmi velke brusko. Teda mne aj mojmu okoliu sa velke zda. Oproti ostatnym detom ho ma gulate a velke ( mne to pripomina niektore tie hladujuce deti v Afrike:(() - pre predstavu. ) - no ale ona urcite nehladuje je veliky papkac (moze to mat aj z toho, ze tak vela zje? vazi 11kg.) Ked som sa na t o pytala detskej lekarky, povedala, ze je to normalne. Ked mala 10 mesiacov, chodili sme na rehabilitacie - spickovala a tam mi sestricka povedala, ze je to sposobene oslabenou brusnou stenou - ma vraj ochabnute brusne svalstvo a preto ma to brusko take. Dcerka je inac spokojna, dobre papa, spi a nic ju neboli, tiez nieje uplakana. Cvicili sme Vojtovku, v ktorej boli zahrnute aj cviky na posilovanie brusnych svalov. Uz sme cvicenie ukoncili spickovanie sa upravilo ale ukoncili to hlavne koli tomu, ze Sara uz bola neudrzatelna v urcitych polohach. Je dost silna a ciperka takze to bolo velmi narocne a cviky uz boli neskor neefektivne - nerobila ich tak, ako mala.Dnes si sestra ( je zdravotna sestra) vsimla, ze jej vrch pupceka vychadza vonku pri chôdzi - povedala mi ze je to nejaka prietrz pupceka ci co a prelepila jej to leukoplastom - zatlacila hej ho a povedala ze by sa to tak malo, aby pupcek zrastol ) pojdem s tym zajtra aj k lekarke ale chcem aj vas nazor - moja lekarka je v niektorych veciach myslim dost nedosledna. Mozete mi tiez poradit, ako mam s dcerkou posilovat brusne svalstvo?(na rehab. mi povedali, ze s nou sa bude dat cvicit az ked bude mat viac rozumu a bude spolupracovat - a co dovtedy?) A moze ho posilovat aj napriek tomu pupceku? Dakujem velmi pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odporučila by som asi vyšetrenie u detského chirurga kvůli tej možnej prietrži a ten by vám mal aj poradiť podľa nálezu pri vyšetrení, či může posilovať brušné svlastvo. O cvikoch by som sa určite poradila s rehabilitoačnou sesrou a cvičili by ste ich doma v rámci hry. Je totiž oveľa horšie ak sa cvičí nesprávne ako keď sa necvičí vobec.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: