Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nizky vzrast u 2 rocneho syna

    , Autor: monika3

    Dobry den, chcela by som poznat vas nazor. Syn sa narodil planovanou sekciou 9 dni pred terminom.v sprave je uvedene ze je hranicne nezrely inak absolutne zdravy. Meral len 45 cm, vaha 2980 co je podla mna ok.starsi syn meral 50 cm.ja mam 165, manzel 176cm. Maly vsak v druhom roku maria 84 cm co je vyska rocneho. Za 2 roky vsak narastol dost, len stale nedobehol rovesnikov.dost ma to trapi.detsky lekar v poradni len vazi deti nemeria. Mam sa pytat na nejake vysetrenie? Maly je inak zdravy culy strasne aktivny az prehnane. Skace beha v kuse.dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Uvedená výška je pre daný vek podľa tabuliek ešte v intervale výšky, ktorá sa síce líši od priemernej ale nie je v oblasti poruchy rastu. Rast dieťaťa je potrebné sledovať a dieťa pravidelne merať na špeciálnu merítku, nestačí doma na zárubni od dverí, aj keď aj to je dobré, lebo môžete hodnotiť či dieťa rastie alebo nie.
    V tomto veku je potrebné výšku merať každého pol roka, keďže je dieťa menšie, samozrejme zároveň zisťujeme aj hmotnosť. Podľa dynamiky rastu, celkového zdrvotného stavu, vývoja metálnych funkcií sa vo veku okolo 5 rokov dieťa odošle na špeciálne vyšetrenie k endokrinologovi ak parametre poukazujú na možnú poruchu rastu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: