Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Opatrovanie

    , Autor: misisima

    Dobrý deň p. doktorka. Som vyštudovaná pedagogička a venujem sa opatrovaniu detí (v kolektíve ich mám šesť). Od sept. tu mám jedno 2.5 ročné dieťa, neustále si plačom vydobíja moju pozornosť, všade za mnou chodí (aj na záchod), aj v rámci izby je vždy pri mne.Väčšinou aj keď sa venujem inému dieťaťu tak si plačom vydobíja moju pozornosť. Spravila aj krok dozadu-začala sa pocikávať (1-2 krát za deň) .Skúsila som ju nechať samú v izbe chvíľu,aby sa ukľudnila (keď som prišla za ňou asi po 5-tich minútach, tak už bola pocikaná).Čítala som aj o "studenej sprche",len to sa mi nezdá vhodné. Rada by som sa opýtala, ako by som mohla situáciu u dieťaťa zmeniť, je veľmi bojazlivé, ale zároveň mám pocit, že zisťuje aj hranice (doma si plačom vydobije všetko ). Taktiež pri poobednom spánku si vyžaduje krikom moju pozornosť, čím ruší ostatné deti. Každý deň sa s ňou rozprávam o jej správaní, aj vyzdvihujem situácie, kedy sa správalo pekne, snažím sa aj veľa pochváliť,keď je treba, aj pokarhám. Ale nezaberá mi to u tohto dieťaťa. Prosím, ako by som mohla situáciu ešte zmeniť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pravdepodobne to súvisí s povahou dieťaťa, byť stále v centre pozornosti. Na druhej strane to asi robia niekedy aj deti, ktoré dostatočnú pozornosť, myslím doma, nemajú. Neviem prečo ho také malé dali do škôlky? Nie náhodou preto, že sa mu narodil súrodenec. To by vysvetľovalo jeho správanie.
    Myslím, že to robíte dobre, že sa s ňou rozprávate. O studených sprchách by som ani neuvažovala!!!!!!!!A samozrejme nemyslím, že bol dobrý nápad ju nechať samotnú v izbe, asi sa tým nič nedocielilo v zlepšení správania, akurát sa mohla báť/ preto sa pocikala/. Dieťa je z nejakého dôvodu v strese a stále sa chce uisťovať, či sa o ňu niekto zaujíma, či niekomu na nej záleží. Možno by vám pomohlo, keby ste sa viac dozvedeli o rodine dieťatka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: