Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • stravovanie

    , Autor: zuzi010

    Dobrý deň,5 ročný syn odmieta varené jedlo. Ak chcem doňho dostať polievku musím mu ju väčšinou dávať. Viem že to nieje správne ale inak by ju nezjedol.. Absolútne odmieta mäso zemiaky ryžu..Keď mal cca 2 roky zjedol takmer všetko..Postupne vynechaval odmietal základné varené jedla. Samozrejme ani v školke sa poriadne nenaje. Ak majú pomazanku a nechcú dostanú suché pečivo. Aj doma maximálne čo varené zje sú cestoviny. Inak sa snažím doňho dostať každý deň banán jablko príp. sezónne ovocie má rad rybezle jahody čerešne broskyne... Väčšinou tak že mu dávam odkusovat aby mal aspoň nejaké vitamíny.
    Už neviem ako ďalej..Nechcem ho nechať vyhladovat.. Vazi 20kg. Ďakujem za radu..

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Takéto postupne vznikajúce nechutenstvo má nejakú príčinu. Buď si myslíte, že by mal zjesť viac / čo v tomto veku nie je prirodzené/ a keď ho nútite nezje ani to, čo by normálne zjedol.
    Druhá vec je, že deti v tomto veku niekedy niektoré jedlá odmietajú, netreba ich do nich nútiť.
    Snažte sa mu dávať také jedlá, ktoré má rád, ak obsahujú zeleninu, ovocie, obiliny, mäso, nie je dôvod nechať ho jesť, to čo chce.
    Ak by nechutenstvo sa ďalej zhoršovalao je na mieste návšteva lekára a prípadné vyšetrenie krvného obrazu, mohol by byť chudokrvný.

Podobné otázky

  • Antibiotika Pinaclav

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím pomôžte mi zodpovedať pár otázok. Nachádzam sa v Irsku a starostlivosť o deti je tu trochu z môjho pohľadu slabá. Mám takmer 9 mesačnú dcérku a už týždeň sa trápim so soplíkmi. Zo začiatku len čiro biele, vodnaté, netiekli. Teraz už veľmi ťahavé, nažltnuté. Nepomáha ani odsávanie. Len čo odsajeme, opäť počuť ako ho má plný. Keďže ju ešte aj kojím - prikrmujeme len 2 x za deň, už mi nechce ani piť ani sa kojiť, resp. nemôže.
    Boli sme u lekára a ten mi predpísal antibiotika Pinaclav na týždeň 3 x za deň po jedle. Chcem sa opýtať, či je to naozaj nutné, keď nemala ani teploty ani kašel. Vraj má trošičku zapálané mandle no a ten soplík. Otázku mám aj na to ako to používať. 3 x za deň po jedle, keď moja malá ešte nemá uplne pravidelné stravovanie, aké by som mala dodržiavať odstupy a hlavne či ak kojím, jej možem dať tieto antibiotika po kojení?
    Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem sa vyjadriť k indikácii antibiotík a dokonca ani neviem presne aké antibiotikum to je predpokladám že amoxiclin klavulanát.
    Čo sa týka dávkovania, odporúčam každých osem hodín, pretože tak sa antibiotika dávkujú a u tak malého dieťaťa je ťažké určiť väzbu na jedlo, bolo by ideálne, keby to bolo aspoň hodinu po jedle, teda ajkojení.

  • caste kakanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka!
    Moj 9 mes syn ma uz 2.tyzden hnacku. Kaka v priemere 5x za den (predtym 1x), stolica byva makka, obcas aj vodnata. Jeho stravovanie pozostava z ranneho kojenia, ovocie (detska vyziva) na desiatu, zeleninovo-masovy obed (rozmixovane alebo roztlacene vidlickou), ovocie+ovsene vlocky na olovrant, kojenie, instantna mliecno-obilninova kasa na veceru. V noci 3x kojenie.
    Kaka hlavne po kojeni. Zijeme v zahranici, boli sme u lekara. Lekar mu predpisal probiotika, smectu a roztok na re-hydrataciu. Inak sa mu dieta zdalo v poriadku.
    Po tyzdni podavania probiotik a smecty sa stav neupravil, stale kaka 5, niekedy aj 7x za den.
    Maly je stale vesely a vyzera spokojny, za posledny mesiac pribral 0,5 kg.. Papanie neodmieta. Idu mu teraz dolne dvojky, mozu byt hnacky sposobene aj tym, alebo je to zase nejaky mytus starych mam?
    Treba ist znovu k lekarovi a ziadat vysetrenia? A ake?
    Dakujem
    Jana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V podstate neviem odpovedať, pretože by som musela dieťa vyšetriť. Ak sú riedke stolice v súvislosti s pridaním múčnych jedál do stravy, mohlo by ísť aj o celiakiu, ale nechcem maľovať čerta na stenu.Naozaj sa to nedá na dieľku vyriešiť.

  • nechutenstvo + zapal mocovych ciest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam 15 m.dcerku, ma 73 cm, 8350 g a je prevazne len kojena, kedze akukolvek inu stravu (ovocie, zeleninu, maso, cestoviny, kase, polievky, tuhe, mixovane, aj kusky, neochutene aj trosku ochutene, doma varene aj kupovane) odmieta. Skusali sme papatat vsetci za stolom, samostatne, na koberci, pocas hry, pred kojenim, po kojeni, stale bez uspechu. Ak som do nej nieco dostala, tak to hned vyplula. Krvny obraz preukazal velmi nizke hladiny zeleza a tak uzivame maltofer 3x denne 8 kvapiek. Babka ma presviedca, ze mam prestat kojit, aby bola mala nutena jest aj inu stravu. Mam malu odstavit alebo len dalej jedlo ponukat a raz papat zacne?
    Druha otazka sa tyka vysokych teplot. V utorok sa mala zobudila s 38.5 horuckou, panadol vyvratila a tak sme zrazali teplotu sprchovanim. Na druhy den sme navstivili lekarku kvoli pretrvavaujej horucke. Kasel, soplik ani tazke dychanie sa neobjavili, len horucka. Doktorka z krvi zistila zvysenu hladinu 13, neviem coho (asi leukocyty). Dokazuje to vsak pritomnost zapalu v tele. Predpisalanam panadol cipky a nadalej sme mali zrazat teplotu cipkami kazdych 8 hodin a medzitym sprchovat a davat zabaly. Treti den pretrvavania horucok bol moc negativny (lakmusovy papierik nic v moci neodhalil), laboratorne testy na 4 den odhalili pritomnost krvi, leukocytov a bielkovin a opakovany odber krvi preukazal hladinu 18 - zapal v tele sa rozsiroval. Lekarka nam na 4 den predpisala Zinat (horucky bez zmeny) , vraj mame zapal mocovych ciest (telefonicky nam to oznamila po obdrzani laboratornych vysledkov). Jedna sa naozaj o zapal mocovych ciest al.to moze mat suvis aj s oblickami, mali by sme ziadat aj ine vysetrenie okrem vys.mocu a krvi, ako mohla mala dostat zapal, a znovu - mala by som dcerku odstavit, ked odmieta pit tekutiny a je stale len na prsniku? Doktorka tvrdi, ze mlieko je huste a mala skor potrebuje vodu alebo caj.
    Snazila som sa vam napisat vsetky informacie, aby ste si vedeli vytvorit obraz o zdravotnom stave mojej dcerky. Prajem vam pekny vikend a vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku už naozaj nie je také dôležité ojenei ako príjem plnohodnotnej stravy obsahujúce všetky potrebné živiny, ktoré mlieko samozrejme nezabezpečí. Myslím, že je potrebné prestať kojiť, upraviť krvný obraz a hlavne dieťa sledovať, pretože stravovanie určite nebude jednoduché a nepredpokladám, že s apo odstavení hne´d pustí papať.
    Na druhú otýzku neviem odpovedať. neviem aký má prístroj, takže neviem stanoviť hladinu zápalového parametra. Infekcia močových ciest postihuje buď dolné moč. cesty / vtedy nebýva teplota, skôr bolesti pri močení, ale u malých detí to môže byť aj s tepltouú a zápôal obličiek, vtedy je veľmi vysoká teplota. Vyšetrenie moče by poukazovalo na ochorenie obličiek, ale zvyčajne po nasadení Zinnat dôjde k ústupu horúčok. Ak však dieťatko odmieta piť, nevieme koľko vypila mlieka, odporúča sa toto ochorenie u takto malých detí liečiť v nemocnici. Sú to len teoretické úvahy, naozaj sa nemôžem vyjadriť ku konkrétnemu prípadu, pretože som dieťa nevyšetrila. v každom prípade je potrebné s dieťatkom ešte pracovať a riešiť určite jeho odmietanie stravy a tekutín!!!!!!!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: