Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pocikavanie

    , Autor: lusinda30

    Dobrý deň, p. doktorka,
    poprosila by som vás o radu alebo pomoc ohľadom pocikávania sa našej dcéry. V auguste mala 3 roky,plienku cez deň už nemá od 2 rokov a teraz od júla sme ju učili už aj spať bez plienky,no len na obedňajšie spanie, aby nemusela mať plienku v škôlke.Celkom nám to išlo, boli aj nehody, ale brali sme to v pohode a dosť sme sa ju snažili chváliť, keď sa nepocikala a dostávala aj odmeny. No blížil sa september a stále viac sa budila mokrá. Nastúpila do škôlky, tešila sa,ani raz neplakala, stále nám rozpráva ako sa jej tam páči. Zatiaľ sa v škôlke ani raz nepocikala a doma každý deň cez víkend je pocikaná. Tak sme pred asi týždňom prestali dávať plienky aj cez noc a akože takmer vždy je pocikaná. Nevieme už čo jej máme hovoriť, ako sa chovať, ale už nevládzem každé ráno prať všetko komplet z postieľky a tváriť sa, že je to v poriadku...som totiž v 8. mesiaci tehotenstva. Poradte mi prosím vás,čo máme robiť, keďže za chvíľu už bude mať aj svoju veľkú posteľ, v ktorej bude musieť spať. Ináč manžel (odkedy nemá v noci plienku) ju dvíha v noci na záchod, vodu jej dávame piť maximálne hodinu pred spaním,kedy ide na wc aj 2 krát ešte a aj tak sa zobudí pocikaná. A manžel jej zase chce dávať na spanie plienku,len aby som sa nerozčuľovala a neohrozovala naše babätko. Počuli sme aj o Alarme na budenie, že je to vynikajúca pomôcka. Tak čakáme na radu. Za skorú odpoveď ďakujem. Lucia J.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som sa na noc vrátila k plienke. Nebudete ráno všetko prať , vy aj dieťatko sa dobre vyspíte. pravdepodobne ešte nenastal ten čas, kedy sa dieťatko odnaučí od nočného cikania, teda aj od plienky. U každého dieťaťa je to individuálne, vôbec sa neobávajte, že je to nejaká porucha alebo ochorenie. Jedného dňa sama povie, že plienku už nepotrebuje a bude to pravda.

Podobné otázky

  • Pocikávanie v noci

    , Autor: verini

    Prosím vás pekne, do akého veku je ešte únosné, aby sa dieťa pocikávalo v noci? Dcéra mala práve 4 roky, a doteraz sa suchá zobudila možno tak 4 x. Dávam jej plienku áno, viem že možno je to chyba, ale neviem to odsledovať kedy sa pociká, pretože zakaždým je to ináč, a problém je v tom, že ona sa na to vôbec nezobudí, ona je schopná v tom aj znovu preschnúť. Ináč s ňou nebol problém, cez deň nemá plienku asi od roka a pol. pekne sa začala pýtať sama. Ja si osobne myslím, že ona má taký veľmi tvrdý spánok. Veľa krát keď ju aj v noci dám vycikať, ona o tom vôbec nevie a je schopná sa so mnou hádať, že ona nebola cikať. Cez obedný spánok jej nedávam plienku už hádam od leta, to vydržala aj tri hodiny. ale ako začala chodiť do škôlky, tam väčšinou nespí, a doma je už potom úplne unavená, že lahne a spí okamžite bez prebudenia až do rána.. Keď je suchá, tak ju chválime, aj ona je šťastná že sa jej to podarilo. Ale nikdy som ju za to nekarhala. Nerada by som urobila halo okolo toho u dr. ak to nie je naozaj potrebné.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to prirodzený spôsob ako sa postupne plienky zbavíte. Robíte to dobre: za suchú plienku je chváľte a mokrú nekomentujte. napriek tomu jej ju stále môžete dávať. Dievčatko je iste chytré, rozumné, nebuďte prekvapená ak vám jedného dňa povie, že plienku už nechce a bude to pravda, nepociíká sa. Hlaavne to neriešte pred dieťaťom ani s manželom ani s bakou, kamoškou a podobne. Prirodzene sa prestane pocikávať a plienku odložíte.

  • Mrle?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka!
    Tak sa obraciam zasa v krátkom čase na Vás veľmi mi Vaše rady pomáhajú ako určite aj iným a musím Vám povedať že sa snažím vyčítať si svoju odpoved vo Vašich radách pretože viem, že toho musíte mať veľa....patri Vám veľké dakujem!!!!!!
    Ale teda moja otázka- mali sme predch. ťažkosti s uro-cestami, teraz nám predpísal lekár lieky Veramox proti mrliam podľa opisu ťažkostí- /dcérka 3roky kojená cca 16kg inak nebýva chorá/, berieme to už po tých troch týždňoch ako sa má dávka opakovať len som jej nič v stolici nezistila len belavý povlak taktiež málinko belavý výtok z pošvy na nohavičkách 1x, LEN mám doma mladšiu dcérku 8mesačnú - je potrebné preliečiť aj ju? lekár povedal že nie -len ona je mrzutá, podráždená, v noci nespí, a hlavne nechutí jej papať kojím ju stále len už skúšam aj Um. mliečko dva dni a ona ho nechce, včera sme boli v poradni a jej váha klesla resp.bola pred tým zle odvážená jej váha včera bola 7650g - je nižšia ako by mala byť -oblečená v bodynke, pančušky, plienočka....ako by som zistila že ich naozaj majú ani staršej dcérke som nič nevidela v stolici.... nechcem to preháňať ale chcem predísť možným komplikáciam a hlavne možno nám spôsobujú aj tie ťažkosti s moč.mechurikom, je to možné?Už hľadám ako to doriešiť tak mi prosím Vás pomôžte .....dcérka dodržuje hygienu na 200% som s ňou nechodí do škôlky takže vidím čo robí, zo zeme nepapa nič ,ruky si automat.umýva som zúfalá asi aj prehnaná čistota je na nič::)))))))

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to komplikované. Sama som zástancom toho, že mrle/ alebo aj iné parazity/ je potrebné najskôr vyšetriť a až potom liečiť. Môžu však byť príčinou /mrle/ ťažksotí s močovými cestai / nie obličkami ani mechúrom, ale skôr pocikávanie/ aj spôsobovať výtok. Ak sa dvakrát preliečite, malo by to na určitý čas prípadné parazity odstrániť, ale problém je, že sa často vracajú.
    Čo sa týka mladšej dcérkypráve u tej by som liečila, keby to u staršej bolo jednoznačne dokázané. Inak by som hľadala iné príčiny jej ťažkostí, v prvom rade chudokrvnosť.

  • Močové ústrojenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka!
    Obraciam sa zasa raz na Vás so svojim problémom- mám dcérku trojročnú, plne kojená do 15 mesiacov, váha cca 16kg, dobre prosperovala, bez chorôb až do augusta tohto roka...boli sme musím sa priznať na priehrade kde vošla do vody a malá dostala zápal močových ciest....okrem toho prehrešku sa kúpala iba doma v bazéne, ...
    Nedalo mi to a po nejakom čase som jej kedže sa trošku sťažovala pri močení dala som jej urobiť kontrol.vyšetrenie moču ktoré ukázalo že má krv v moči a tak nás radšej hospitalizovali, nemala bolesti ani teploty podľa toho usudzujem a aj p.primárka ma ubezpečila že sme zasiahli včas...
    No skrátim to teraz na jeseň mala soplíky čo sa zasa ukázalo nálezom v moči Ecoli...moment.je po atb /Zinnat/ asi týždeň urobili sme kontr. moč a pediater mi povedal že je tam bacil ktorý ešte ani nepočul v hodnote"10.3"/Morgan..../alebo také niečo ...viem že sa Vám ťažko bude náš stav zhodnocovať len sa chcem opýtať čo by sa dalo ešte urobiť aby sa jej to nevracalo- pretože a to som zabudla na kontrolách na Sone nám povedali že má jednu obličku s taký troška odlišným povrchom a tak im nie jasné či je to získané alebo vrodené...zápal v čase nemocnice na obličky vraj neprešiel je možné ža obličky takto na to zareagovali?
    Malej teraz dávam Imunoglukán podľa vašej rady s probiotikami, stravu má pestrú aj ked sa priznám že už má rada aj párky a šunku...čiže solené viac ako by bolo potrebné inak sa ju snažím vo výbere korigovať a nasmerovať na menej solené...už neviem čo by sa dalo viac....predsa ešte musím opísať jeden stav a to to že práve v tomto období si odvykala od plienky ...teraz nám stalo že sa za sebou dve noci pocikala...navrhujete navštívať urologa, ja mám obavu z toho či jej nebudú navrhovať nejaké uro zákroky....vdaka za pomoc majte sa

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    pocikávanie v tomto veku je ešte normálne. K infekcii močových ciest sa ťažko vyjadrím, preotže treba vidieť aktuálne výsledky, vyšetriť dieťa a tak ďalej. Jedno je isté:pri každom ochorení, hlavne pri horúčnatom, je potrebné vždy!!!vyšetriť moč a to ešte pred nasadením antibiotík.. Moja rada aj ako matky je do desiatich rokov žehliť gaťky. Nechodiť do termálnych bazénov, na jazerá, ani normálnych baznov, pokial je nenaučíte, že vo vode nesmie cikať. pravidlen sledovať moč, záleží na vašom lekárov, ako to budete robiť, či bude chodiť aj na nefrológiu.

  • mocove cesty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    prosim vas o radu,mam 4,5 ročnu dcerku ktora ma od minuleho tyzdna problem s mocenim.zacala chodit na WC kazdu pol hodinku a to len troska cvrkla.bolesti nema.boli sme uz aj u lekarke predpisala jej biseptol kazdych 12 hodin 2 tabletky ,3krat denne algifen kvapky a ma pit urologicky caj.vsetko to dodrziavame ale teraz mame problem taky,ze sa zacala pocikavat tvrdi my vsak ze ona nevie kedy sa jej da cikat zbada sa len ked je mokra.neviem ci je to s toho caju ,alebo kde je problem?s pocikavanim nemala problemy.a toho caju vypije tal pollitra denne plus ine tekutiny.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Doberte lieky, doriešte infekciu močových ciest a pocikávanie môže byť súčasťou ochorenia. Ak bude pretrvávať po liečbe, potom ho riešte.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: