Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • anémia

    , Autor: atyn3

    Dobrý deň p. doktorka.
    31. 8. som vám písala ohľadne nechutenstva môjho syna. Teraz má 9,5 mesiaca a na moju žiadosť mu jeho pediatrička dala urobiť krvný obraz a hodnoty železa. Výsledok železa - 2,93 + nízky hemoglobín. Máme predpísaný Maltofer denne 2x10kv. a kyselinu listovú. Chcem sa s vami poradiť, či mu môžem pomôcť aj nejako ináč. Tuhú stravu odmieta úplne, je len dojčený. Keď zvýšim príjem Fe vo svojej strave, bude ho viac aj v mojom mlieku, alebo sa jeho hladina nemení? Môžem synovi podávať napr. jablkovocvikľovú šťavu (ak bude ochotný ju piť)? Ako mu podávať ten Maltofer? Mimo dojčenia alebo pred či po dojčení? Môžem mu ho podávať zmiešaný s jablčnou šťavou? Zaujímajú ma akékoľvek vaše potrehy a rady, ako zvládnuť túto situáciu. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Maltofer zásadne podávať medi dojčením, nikdy nie s mliekom, pretože sa nebude železo z neho dobre vstrebávať. Zapiť ho treba čistou vodu, nikdy nie čajom.
    Chudokrvný je aj preto, že je plne dojčený. Materské mlieko neposkytuje dostatočný prívod železa. Preto musí dieťa konzumovať mäso: denne 30 až 40 gramov. Ak správne pripravíte mäsosozelneinový príkrm alebo ho kúpite od dobrej firmy, komerčne vyrábaný firmami pre detskú výživu, to je jediný zdroj železa pre dieťa. Nikdy nemôže zjesť toľko zelenej vňatky ani špenátu, aby si železo zabezpečil!!!!! Ani zvýšená dodávka železa do vašej stravy zásadným spôsobom nezvýši dodávku železa len z mlieka.

Podobné otázky

  • Krvne výsledky

    , Autor: Nikaa1998

    Dobrý deň prajem môjmu 5 mesačnemu synčekovi brali krv . Chcem sa opýtať či tie výsledky sú v poriadku lebo mne sa nezdajú hlavne ta anémia a kvasinky pani doktorka to vôbec ďalej neriešila a ani mi nevysvetlila čo to vlastne znamena a teraz som v strese či to je v poriadku .
    Le 8,47
    Er 4,32
    Hb 114
    HTK 33
    TRC 425
    S 12,3%
    Ly 80%
    Eo 2,8 %
    Ba 0,1 %
    H-alfahem. strept. , Neisseria sp , ojed. kvasinkovite mikroorganizmy , ost. Kultiv. budu ( H , N )
    Záver : susp. dyspioza pri pomn. kvasinkek , rel. monocytoza ,rel. lymfocytoza , susp. sideropen . anemia

    Ďakujem krasne za odpoveď
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výsledky sú v poriadku, chudokrvnosť nemá, kvasinky nie sú podľa tohto pomnožené.
    Z výsledkov sa nedajú robiť závery, keďže som dieťatko nevidela, viac z výsledkov neviem napísať.

  • Anémia

    , Autor: 1zelenoocko2

    Dobrý večer, mala by som prosím takúto otázku . Syn 4,5 ročný má už dlhodobo problém s nedostatkom železa v krvi. Dlhodobo bral kvapky Maltofer. Spôsobovali mi bolesti brucha a aj z tohto dôvodu som hľadala nejaké prírodné riešenie. A preto už asi vyše 3 mesiacov mu dávam Spirulinu a chlorellu. Teraz som mu dala skontrolovať krvný obraz a oproti minulému má takéto hodnoty.
    Hemoglobín predtým 122 - teraz 131
    železo S predtým 15,66 - teraz 4,92
    železo CVK-S predtým 39,7 - teraz 60,41
    Hemoglobín ide hore, to som rada. Ale nerozumiem tým skratkám železa. čo znamenajú? aký je v nich rozdiel? To železo S mu kleslo o dosť veľa, je to zle? A to druhé železo CVK mu išlo zasa o dosť hore. Má už skoro hraničnú hodnotu, nie je to už priveľa? Neviem či je to zmena k lepšiemu alebo horšiemu. Vopred Vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S chlorellou by som bola veľmi opatrná, môže zaťažiť obličky a výťažnosť železa nie je nijak významná. Čo je spirulina neviem, ale ak je to. rastlinný produkt, tiež tam výťažnosť železa bude minimálna. Železo v krvi je S železo a je nízke, aj to čo tam bolo sa vstavalo do hemoglobínu, ktorý sa zvýšil aCVK hovorí o metablozme železa, ktorý je vysoký, železo sa vpravuje do hemoglobínu.
    Určite by som podávala železo, pretože ho treba dopniť v sére, dieťa stále anému má, len jej hovoríme latentná, teda na hemoglobíne a krvnom obraze nie je zjavná. Dávka železa je v tomto prípade nižšia, 2_3x denne 5 kvapiek. Je potrebné železo, eda maltofer srávne podávať: nie s liečnymi výrobkami, nie bezprostredne s jedlom nezapíjať čajom a už vôbec nie mliekom. Zapiť čistou vodou alebo ovocou šťavou.

  • anemia

    , Autor: ssv

    Dobry den. Moja dva a pol rocna dcera je vysoko anemicka na kritickej hranici,dostala transfuziu krvi a nasadili jej kvapky Maltofer.ale je velmi jedovita,podrazdena,nervozna,za vsetko iba place a hadze sa o zem,robi zle aj svojim starsim surodencom.moze to byt tymi kvapkami? Nie je nieco ine mamiesto toho? Lebo je to dost stredujuce,davja starsi maju 4 roky a 6 rokov a uz aj oni su nervozni z nej. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tie prejavy môžu byť prejavmi práve ťažkej anémie, chudokrvnosti. Deti sú nervózne, nevedia sa sústrediť. Je potrebné dôsledne liečiť chudokrvnosť a spraviť kontrolu. Dôlaežitá je správna výživa: dostatok mäsa, zeleniny, ovocia a strukovín.

  • asi anemia

    , Autor: nada77

    dobry vecer .mala by som na vas jednu otasku.moja dcera mala pred rokom anemiu.lekarka jej urobila odbery krvy,mocu aj stolice a po testoch sa dozvedela ze jej chyba neaka cast zeleza.nedala malej ziadne lieky iba mi povedala ze jej mam davat zeleninu ktora obsahuje zelezo.ale mne sa to cele neak nezda.malej byva velmi casto zle ale nezvracia..mava stoho zachvaty placu .boji sa toho ze je jej zle a ze bude zvracat.kryci.kope dovsetkeho bucha je stoho mimo.obymam ju a drzim a rozpravam sa snou otom a privadzam ju na ine myslienky ale vzdy ju to iba trosku prejde a ukludni.neviem co mam robit.doktorka tvrdi ze jej nic nieje ale prezivat to z malou to je hrozne.prosim vas pani doktorka porat te mi co mam robit.dakujem tarkayova

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba zopakovať krvný obraz a hladinu železa, neviem aká anémia a kolko železa mohlo chýbať, ale železo sa určite nedoplní žiadnymi bylinkami ani zeleninou. Je potrebná kvalitná dodávka mäsa a zväčša aj liekov obsahujúcich železo.

  • tras tela

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka, som zufala a vy ste mi uz viackrat velmi dobre poradili. Dufam, ze to bude aj tentokrat. Moj problem bude trosku zdlhavy, lebo neviem ci spolu nieco nesuvisi. Mam 4 mesacnu dcerku. 8.3 sme boli na ockovani na 3 mesiace, na druhy den mi dcera zacala soplit a trosku kaslat, teploty nemala. Po zavolani doktorke nam len cez tel. naordinovala liecbu nasivin a kvapky od kasla. Sople sa tahali dalej. 22.3 svokra zvalila na dceru susiak na pradlo (prazdny). Hned sme utekali na pohotovost, kde malej robili USG mozgu, ktory bol v norme. Na dalsi den nas poslali ku nasej doktorke na kontrolu a o 2 dni na kontrolny USG (opat bol v norme). Bolo jej robene aj neurologicke vysetrenie a to bolo v norme.Nasa doktorka na odporucanie lekarky z pohotovosti urobila malej krvne testy, lebo bola bleda. Potvrdila sa anemia. Naordinovala nam pyridoxin 1x 1/2 a acidum folicum 2 x 1/4. A taktiez na tie sople ktroe jej jej pretrvavali Sinupret a Prometazimn 5. Tie druhe kvapky som jej nedala, koli zavaznym vedlajsim ucinkom a po tom prvom mi zvracala. Takze aj ten som prestala davat. Asi po tyzdni som jej dala obviklu davku rano 15 kvapiet espumisan pred obedom acidum folicu, na obed pyridoxi, potom opat acidum folicum a chcela som skusit opat sirup sinupret. Asi hodinu po jeho podani a 15 min po podani acidum folicum mastalo u malej jemny tras celym stelickom, trvam iba par sekund a asi po 1 min opat dalsi. Bola pri vedomi. Hned sme utekali do nemocnice. Ked ju vysetrovali tak sa jej tras telom opakoval asi 4x opat iba par sekund, co videla uz aj osetrujuca primarka a bolo jej padany diazepan. Boli sme hospitalizovany 3 dni. Pocas tejto doby sa jej tras uz nezopakoval. V nemocnici jej bolo padany Sumamed pre infekt v hrdielku a ditiade a azitromycin. Absolvovali sme aj neurologicke vysetrenie a EEG : zapis zhotoveny pocas nativ. spanku. v uvode snimania zapisu pritomna 4-5 Hz teta aktvita s primesou nepravid. vmedzenych pomalsisch vln z pasma delta, postupne pribuda viac pomalych amorf. delta vln s nalezom spankovvych vretien pritomnych stran. symetricky i v stranovej asymetrii. Paroxyzmalna aktivita sa nezapisala. zaver: Nevydiferencovane cerebalne zachvaty (vs. benigne, neepilepticke). V nemocnici jej bol taktiez zisteny zvyseny CA (2,82...2,72...2,80) ioniz Ca 1,58, P 2,25. Boli jej brane vytery z nosa, hrdielka aj z analneho otvoru, vsetky neg. Neurologicka sa nevedela vyjadrit co to moze byt ale vylucila epilepsiu a ze to je len jak ked sa huska strasie. Avsak malicka je dost hyperaktivna a ja uz od stresu neviem objektivne posudit ci sa jej to opakuje. Nasa doktorka jej naordinovala diazepan keby sa to opakovalo. Na internete som si nasla a dost sa na to podobna Shudining atack. Strasne som z toho vynervovana, pretoze sa bojim aby sa nieco nezanedbalo a nebolo to nieco vazne. Velmi krasne Vam dakujem za skoru odpoved a Vas nazor na celu vec.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem celkom zaujať stanovisko. Ak zatiaľ epilepsiu vylúčili, tak ani nie je potrebné odávať akékolvek lieky ani diazepam. V kaťdomprípade by ste doma mali mať diazepam na podanie do rtiky / diazepam desitinú ale to len pre prípad, že by krče, akékolvek, či pri horúčke alebo aj tras, ktorý si neviete vysvetliť / zlosť, hnevanie sa/ sa znova opakovali, kedy je potrebné ho podať. Stav vašej dcérky nie je možné zatial definitívne uzavrieť / ve´d vidite, že ani lekári, ktoríju videli, sa nevyjadrili defiitívne V medicíne má všetko svoj čas a priebeh, preto je potrebné dieťatko sledovať, nestresovať sa, všetko sa časom ukáže. Čo je vážne a čo nie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: