Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • plavanie

    , Autor: vadulinka

    pekny den pani doktorka,chcela som sa spytat,chcela by som s dcerou zacat chodit na plavanie pre deticky od septembra,bude mat 4,5 mesiaca,ale znama mi hovorila,ze to nieje dobry napad,ze lepsie az od 8.mesiaca,aj ked vsade citam len pozitiva od 2.mesiacov,aky je Vas nazor?Dakujem pekne.Monika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie som zástancom "plávania" kojencov. PSychomotorický vývoj to určite podporí ale zdravé dieta to nepotrebuje. Z moje skúsenosti asi polovica detí ochorei, zapáolené ušká, nádcha, niekdy aj zápal močových ciest. Určite neodporúčam plávanie detom, ktoré mali pri narodení nejaký problém s obličkami.
    Ak už plávanie rozhodnite začat, treba nájst kvalitné prostredie, voda v bazéne by sa mal vymenit za hodinu.

Podobné otázky

  • plávanie

    , Autor: manu

    Dobrý deň,
    moja dcérka 8,5 mesiaca mala pred 2 dňami (utorok)vysokú teplotu do 39 stupňov, ktorú sme sa snažili zraziť čípkom nurofenu. Objavila sa aj zimnica, čípok nezabral. Na radu lekárky sme studené končatiny zahrievali a po zahriatí sme robili zábaly na hrudníček a následne sme podali paralen (po 4 hodinách od nurofenu, ten už zabral). Táto teplota trvala cca od 17 hodiny do 23 a v noci mala už len slabú teplotku, do 37,5 stupňa. Tieto slabé telpoty pretrvávali aj nasledujúci deň a dnes sme bez teplôt (štvrtok). Malej sa dva dni predtým vytlačil zúbok a zrejme sa tlačí ďalší. Staršia dcéra mala virózku, pri ktorej mala teploty okolo 37,6 stupňa. Neviem teda či tieto teploty súviseli so zúbkami, alebbo to chytila od staršej dcéry, malá však bola bez iných príznakov. Moja otázka: Môžeme ísť s dcérkou v pondelok plávať ak sa už neobjavia teploty? Chodíme na detské plávanie, kde je voda teplučká, aj v priestoroch je teplo, po plávaní sa deti chodia zahriať do sauničky alebo radšej máme jedno plávanie vynechať? A druhá otázka: Môžeme už s dcérkou chodiť von, resp. dávať ju spinkať na terasu?
    Vopred ďakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je dieťa 24 hodín bez teploty, je možné ísť s ním na prechádzku alebo môže spinkať na terase. Na plávanie by som najmenje týždeň po skončení teploty nešla.

  • Nahla slabost u 2,5r. dcerky

    , Autor: ivkakov

    Pekny den, pani doktorka, chcela by som Vas poprosit o nazor. Dcerka ma 2,5roka a dnes sa stalo nieco zvlastne, co ma dost vystrasilo. Hrala sa v detskom klube, robili kotrmelce, ucili sa skakat naraz obidvoma nozickami, preliezali cez tunel. Vsetko sa jej velmi pacilo, bola vesela, aktivna. Odrazu zostala stat, bola zrazu velmi bleda, az taka dozelena, velmi upotena, zacala mrnkat a pytala si nieco papat. Len tak stala, mala som pocit, akoby mala odpadnut. Potom sa napila pomerne vela cajika, zacala viac hovorit, no cvicit uz nechcela ist, tak sme isli domov. Po ceste kracala sama, opat vesela, trhala si kvietky. Zostala som dost zaskocena a neviem si vysvetlit, co sa jej mohlo stat. Ked som sa jej pytala, ci ju nieco boli, povedala, ze nie. Je takato nahla slabost normalna? Doteraz sme nic podobne nikdy nezazili, hoci mali sme asi pred mesiacom obdobie silnejsieho vzdoru, prvykrat sa hodila o zem a niekolkokrat sa stalo aj to, ze ked bola nervozna (napr jej ine deti nieco zobrali z ruky, nechceli sme jej pustit vecer rozpravku alebo som ju za nieco hresila pod.), zacala plakat, ze ju boli brusko a vyzeralo to, ze naozaj, lebo silno plakala, chvilami skakala namieste a v placi kricala, ze ju to boli boli. Ked sme odisli do kludu alebo pomasirovali brusko kremikom, vsetko preslo. Usudila som, ze je to skor psychicke a snazim sa trpezlivejsie vyvsetlovat, nekricat - odvtedy sme zachvat zlosti nemali. A ked uz Vam pisem, este spomeniem, ze som jej vzadu na temene ako je spodna kost lebky uz davnejsie, hadam aj rok dozadu, nahmatala malu hrcku, predpokladam, ze uzlinku - neboli ju na dotyk. Toto su vsetky jej zdravotne "komplikacie", popisala som vsetko, aby ste si pripadne vedeli urobit lepsi obraz. Najviac ma vsak zaujima Vas nazor na tu dnesnu nahlu slabost.. Odporucate nejake vysetrenie alebo je to ok? Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku by ešte deti kotrmelce nemali robiť, mohla si zle stočiť hlavičku a mohlo dojsť k náhlej nevolnosti z neprimeraného pohybu v oblasti krčnej chrbtice, potom sa ďalej jašili, mohla sa jej následne aj zatočiť hlavička. Sledujte ju, pohybovú aktivizu treba usmerňovať, ešte by mali cvičiť len dvíhaní končatín a podobne. Dieťaťa má mať v tomto veku prevažne spontánnu pohybovú aktivitu, prípadne plávanie, respektíve pohyb vo vode. Ak by ste pozorovali zvláštnosti v správaní, odporúčam navštíviť lekára.

  • zápal vonkajšieho zvukovodu

    , Autor: miriama

    Dobrý deň.
    Môj 7 ročný syn rok čo rok po kúpaní v bazénoch či iných vodách s následným ponáraním, plávaním kedy uši má neustále pod vodou prekonáva zápal vonkajšieho zvukovodu. V júni tohto roku prekonal zápal ľavého ucha, neubehol ani mesiac a má zápal pravého ucha. Doporučené sú mu štuple do uší, resp. olivový sprej "Vaxol". Štuple mi odmietal, striekala som Vaxol, ale asi to nestačilo. Nedokážem zabrániť dieťaťu na dovolenke, aby sa nespúšťalo z toboganov, príp. neplávalo. Akýkoľvek plavecký štýl si vyžaduje čiastočné ponáranie uší. Ako predchádzať týmto neustálym zápalom? Naozaj keď mu zaobstarám štuple, ešte poprípade mu kúpim tkzv. plaveckú neoprenovú čelenku, môže sa potom neobmedzene ponárať počas pobytu pri vode? Alebo je to len pri hrách nad vodou aby pri prskaní sa nedostávala voda do uší? Nerozumiem týmto pomôckam. Od septebra budú mať v škole v rámci telocviku aj plávanie.
    Tento rok už nám to lekárka neodporúča. Vraj by to mal už vynechať, aby sa uši zregenerovali.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to pravdepodobne záležitosť jednak konfigurácie zvukovodu, často keď je užší tak je väčšia možnosť zotrvávania vody v priestore. Taktiež to môže byť kvôli citlivej koži vo vonkajšom zvukovode. Nemá náhodou aj atopickú dermatitidu alebo iný ekzém?
    V každom prípade treba vonkajší zvukovod hneď po opustení bezéna vyčistiť tyčinkou, ale pozor, len v miestach, ktoré sú aspon čiastočne dostupné aj zrakovej kontrole, najlepšie, keby si to dieťa už vedelo spraviť samo pod vašou kontrolou, aby nedošlo k poškodeniu bubienka.
    Za najlepšiu prevenciu by som považovala plaveckú čiapku,musí byť taká, aby dobre sedela a dieťaťu neprekážala. Iné pomôcky konkrétne nepoznám ale myslím, že v špecializovanej predajni plaveckých resp. športových potrieb by vám mali vedieť poradiť. V každom prípade je potrebné chodiť na pravidelné kontroly na ORL, hlavne po opakovanom kúpaní. Možno by sa dalo uvažovať o aplikácii preparátu excipal protekt pred kúpaním do vonkajšieho zvukovodu, aspoň z časti, ktorá je dostupná očnej kontrole.

  • Mykanie hlavickou

    , Autor: hikee

    Dobry den,
    moj syn bude mat 22.4.14 8 mesiacov. Od 24t je prikrmovany zeleninou a ovocim, inak plne dojceny. Nie je velky papkacik, hlavne pri zelenine nerad otvara usta, ale vazi uz cez 9 kg. (3.2kg pri narodeni)
    Spozorovala som par veci pocas krmenia, ktore mi nesedia; od zaciatku prikrmov natacal hlavu dolava (akoby ho steklilo lave usko) a opieral si to usko po celu dobu krmenia. Po par tyzdnoch natacal hlavicku na opacnu stranu. Teraz to uz nerobi, ale vystiera ruky do stran (ako lietadlo) a myka nimi akoby chcel odletiet. Okrem toho zacal asi 2 tyzdne dozadu skoro pri kazdom prehltnuti kyvat hlavou dopredu (akoby hovoril ano) a obcas ho strasie. Je to spojene s prehltanim? Ked bol malicky (2-3mes) tak mal problem s grckanim a grganim. (regurgitation). Prosim Vas, su tieto jeho kmitania hlavou normalne alebo sa mam co najskor obratit na specialistu?
    Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžu to byť normálne prejavy, dieťa zistilo, že s telom sa dá všeličo robiť, môže to byť pre neho nové, zaujímavé. Ak by to boli tiky, znamenajúce napríklad záchvatové ochorenie, nereagoval by pri nich na vaše signály. Občas ho straseie preto, že pocíti intenzívnu chuť. Deti majú citlivejšie chuťové poháriky, preto ani nemajú radi výrazné chute, v podstate jedlo má mať skôr indifirentnú chuť.
    Nakláňanie hlavičky na jednu stranu môže teoreticky súvisieť s tým, že má v ušku viac mazu a ono ho to akoby šteklí, niekedy je dobré sa tam pozrieť / lekár samozrejme s otoskopom/ , niekedy to súvisí aj s tým, ak dieťa chodí na plávanie kojencov a dostane sa do uška viac vody.
    Všetky titeto problémy je potrebné riešiť sosvojim pediatrom v rámci poradne, odosielanie k špecialistov je podľa rozhdnutia pediatra.

  • Rozšírený dutý systém

    , Autor: bianecka

    Dobrý deň pani doktorka,
    zistili nám rozšírený dutý systém a povedali nám, že to má vrodené. Ale pri odchode z porodnice mi povedali, že všetky vyšetrenia sú v poriadku...dcéra má 3 mes a mala 3 dni vysoké teploty. Lekárka nám povedala,že to bude šiesta choroba a je zbytočná liečba antibiotikami, neurobila ani crp, tak sme skončili v nemocnici a tam nám povedali, že to má rozšírené.
    Chcem sa spýtať čo to teraz pre nás vlastne znamená. Znamená to ,že teraz pri každej nádche, chrípke a pod... skončíme v nemocnici so zápalom obličky? Môžu jej na základe toho obličky zlyhať, alebo sa poškodiť? Povedali nám, že na tej lavej strane je tá oblička pomalšia, ale jeden lekár povedal, že je to následok toho zápalu a že sa to upraví a druhý lekár povedal, že je kvoli tomu rozšírenému dutému systému..
    Urolog chce zistiť, či nemá spätný chod moču, ale ja sa bojím dať ju pod narkózu - je to nevyhnutné?
    Je možné, že sa jej to ešte upraví - ten dutý systém? A aj napriek tomu, že to má rozšírené, je možné že zápal obličky sme mali teraz a nikdy viac sa nemusí opakovať, alebo sa bude opakovať pri každej chorobe?
    Čoho by som sa mala vyvarovať, alebo na čo viacej dbať? Staršia dcéra chodí do škôlky - predškolskej a odtiaľ je stále chorá, nemôžem ju nechávať stále dlhodobo doma, ked pojde do školy..
    Ak by sa včas nasadili antibiotiká, nemuseli sme podľa vás skončiť v nemocnici a dalo sa to preliečiť aj doma?
    ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    U dieťaťa v tomto veku je správny postup taký, že pri zápale obličiek má byť hospitalizované. Takže hospitalizácii by ste sa nevyhli.
    Nemusí mať pri každej teplote a každom infekte zápal obličiek, ale platí / a ja hovorím, že do maturity, aj keby sa všetko upravilo/ že pri každom infekte, hlavne spojenom s horúčkou sa musí!!ešte pred nasadením antbiotika odobrať a vyšetriť moč! Vyšetrenie CRP je samozrejmosťou, ale teplota musí trvať aspon 12 hodín.
    Najviac dbať na to, aby sa infekcia, ktorá je v okolí ústia močovej trubice nedostala do obličiek: teda často prebaľovať, umývať správne genitál čistou vodou / nie vlhčené utierky/ ani pomysliť na plávanie kojencov, dokonca sa nekúpať, kým sa nenaučí že do vody sa neciká / môže sa kúpať v mori/ a do 10 rokov žehliť gaťky. Dostatočne piť!
    Obličky sú orgán, ktorý najčastejšie vykazuje rôzne anomálie. Niektorí jedinci ich mali a ani o tom nevedeli alebo sa to náhodne zistilo. Pri akejkoľvek anomálii je však oblička ohrozená infekciou, často nepoznanou a postupne sa doslova a do písmena ničí. Tým, že sú obličky dve môže byť tento proces skrytý, bez príznakov a zistí sa až vtedy, keď je neskoro a obličky zlyhávajú. Tak to bývalo v minulosti. Vyšetrovanie novrodeneckých obličiek je prevenciou pred takýmto poškodením. Teda keď vieme, že tam nejaká anomália, zmena je, tak myslíme pri horúčke v prvom rade na možnosť infekcie obličiek. Takéto dieťatko je sledované, zväčša dochádza rastom obličiek k úprave bez infekcie, bez liečby. Každá infekcia stav zhoršuje a môže signalizovať aj vážnejšie poškodenie, tak ako to predpokladá urológ. Ak považuje za správne urobiť uvedené vyšetrenie, je potrebné ho spraviť, pretože spätný návrat moču do obličiek môže obličky viac a viac, až trvale poškodiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: