Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • lieky

    , Autor: pajka

    Dobry den pani doktorka, pisala som vam aky mate nazor na Kolostrum Enzymy-enzymovu terapiu u deti. U toho Kolostra som spomynala clanok imunologa ze clovek nevie spracovat alebo nema systemy aby imunoglukany z kolostra presli zec creva a polilnili tak imunitu. Vy teda otom viete tiez ,ALE kde sa o tom docitam viac,kedze vsade sa odporuca Kolostrum a ja mam v okoliaj par ludi co boli dost chory a uzivali Kolostrum a po chorobach ani stopy. Ale zas ten isty imunolog pise ze Enzymi detom odporuca brat, ze posiluju imunitu a su protizapalove, su robene studie kde pri uzivani enzymov klesol pocet respiracnych ochoreny a to dost vyznamne. Ine studie hovoria ze pomaha ale slabo na ine ochorenia. Este sa spytam na aloe Vera,ale kvalitne tam sa tiez udava ze hoji sliznicu a juprebuduje na odolnejsiu voci mikrobom. Suhlasite s tym?
    A je podla vas pre 5 rocne dieta ktore byvalo minuly rok chore kazdy mesiac na kasel,laryngitidu a nadchu, skor virusove ochorenia, vhodnejsi pobyt v Tatrach-klimatoterapi, alebo pobyt pri mori albo v jaskyni-speleoterapia. Aby si syn zregeneroval dychacie cesty. Pri mori sme boli minuly rok 2 x po 10 dni a aj tak bol potom cez rok takto opakovane chory. Dakujem velmi pekne za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aloe vera užívam lokálne pri poraneniach a v niektorých prípravkoch na kožu. Záleží vždy na konkrétnom preparáte kto ho vyrobil, komu a na čo je určený, kto ho predáva, či prešiel kontrolou štátneho ústavu pre kontrolu liečiv , kde sa predáva a samozrejme pre pacientov ktorého veku je konkrétny preparát určený, Osobné skúsenosti s podávaním aloe vera okrem vyššie uvedených na kožu, nemám

Podobné otázky

  • Stolica na kvasinky a plesne pozitivna na 3+++

    , Autor: 0011

    Dobrý deň pani doktorka..ja by som sa chcela opýtať.. mám 2,6 ročného chlapčeka... a zistili mu plesena mononukleozu a posielaju ma na gastro ..ale ta mononukleoza je infekcna ta som teraz snim izolovana...do koľko by som mala byť izolovana??.. lebo na gastro sa najprv ze objednana a as tak na vyšetrenie... a ešte otazka.. keď s takim malym chlapcom mam ist na gastro tak mu daju tu hadicku do ust alebo do zadočku?.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja neviem na toto odpovedať.
    Ak mal mononukleosu nechápem prečo by mal ísť na gastro, má mať diétu, domáci kľud, prípadne lieky na pečeň ak potrebuje a jeho lekár má sledovať a kontrolovať jeho zdravotný stav.
    Ak má v stolici kvsinky, má dostávať probiotika a kvasinky sa stratia. neviem čo viac treba. Toto vie robiť každý detský lekár.

  • Streptokok pyogenes

    , Autor: Jabo

    Dobry den.
    6.5 rocny syn vazi 32kg ,ma vo vyteroch streptokoka pyogenes. Ma osupanu kozu na prstoch. Lekarka mu predpisala Fromilid a 12h jednu tabletku 250.
    V letaku sa pise ze tieto lelieky mozu deti az od 12r. Teda nesmu ho uzivat deti mladsie ako 12r.
    Nie je to silne ATB pre tak male dieta?
    Dakujem za odpoved
    Jana

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nie je alergický na penicilín, mala mu lekárka predpísať penicilín: penbene, ospen, Vpnc atd firemné názvy.
    Ak je alergický na penicilín je dávka 2x250 mg pri jeho hmotnosti v poriadku.

  • Lekárnička pre 3m dieťa

    , Autor: Lienka_09

    Dobrý večer, môj syn má 3 mesiace. Prosím Vás aké lieky si mám zaobstarať v prípade choroby do domácej lekárničky? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Teplomer digitálny, s flexibilným koncom na meranie teploty v konečníku. Výslednú teplotu dostanete tak, že od nameranej odpočítate 0,5 st C.
    V tomto veku je potrené mať doma lieky od teploty
    Paracetamol: paralen, panadol, čípky a sirup prípadne detské tabletky. Dávka je 15 mg/ 1 kg hmotnosti na jednu dávku, ktorú je možné zopakovať najskôr o 6 hodín
    Ibuprofen: nurofen, ibalgin, brufen Dávka je 7 mg / + kg hmotnosti a dávku. Tú je tiež možné zopakovať o 6 hodín najskôr.
    Interval medzi dvoma rôznymi liekmi nie je stanovený. Samozrejme nepodáte hneď, vyčkáte kým podaný liek zaúčinkuje. Nikdy nepodávame oba lieky naraz!!!!!!

  • Kašeľ

    , Autor: Alicia13

    Dobrý deň, môj 9.ročný syn má kašeľ, užíva Ambrobene sirup keďže sa mu trhajú hlieny, má biele alebo niekedy žlté hlieny.davam mu sterimar-infekcia, muconasal. Momentálne v alpách, keď ide von pobehá začne hrozne kašľať. Treba mu nejake lieky pridať,alebo len kľud na lôžku pár dní? Užíva ešte fulhale, zyrtec kv.,montelukast. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nie je kašeľa vyslovenen vlhký, odkašliavací s hlienmi, nedávajte ambrobene, môže ho na kašeľ dráždiť. Skúste stoptussin.

  • Dlhotrvajúca zvýšená teplota

    , Autor: VlaJan

    Dobrý deň, prosím Vás, syn ochorel začiatkom decembra nádcha a kašeľ, 1.deň mal teploty nad 39, to celý deň prespal a podávali sme lieky Paralen / Nurofen na striedačku, potom ďalšie 2 dni mal teploty nad 38, to už sme lieky nedávali a od 4.dňa má až doteraz teploty nad 37 (na 14.deň mal stále 37,5 až 37,9). Boli sme u lekárky po 10.dňoch teplôt, CRP bolo len 0,5, potom o 2 dni mu brali krv a tiež tam boli zápalové markery negatívne. Takže lieky nedostal žiadne, dávali sme len Kalobu, Sinupret, vitamíny C+D+Zinok a Imunoglukan Acute. Na 18.deň sme opäť boli na kontrolu u lekárky, poslala ho na rontgen pľúc, ten bol v poriadku, ale predpísala nám antibiotikum Medoclav a ešte sirup Isoprinosine, tie berie od pondelka 19.12., ale dnes je to 20.deň odkedy ochorel a stále teplota 37,4. V piatok máme ísť na kontrolu a ak to neprejde chcú nás poslať do nemocnice na oddelenie. Chcela som sa len spýtať, či už ste sa stretli s takýmito dlhotrvajúcimi teplotami a čím by to mohlo byť spôsobené. Bojíme sa aby to nemalo nejaký negatívny vplyv napr. na srdce, ľadviny... Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Samozrejme, všetci sa teraz stretávame s takýmito teplotami. Zväčša je to chrípka, každé dieťa od 6 mesiacov veku mohlo byť zaočkované a pravdepodobne by neochorelo alebo by bol priebeh miernejší.
    Zvýšená teplota do 37.5 st C po prekonaní chrípky s dlhodobou teplotou je príznak rekonvalescencie, nie je potrebné to riešiť inak,len dostatočným kľudom, spánkom dobrou stravou a tekutinami a vitamínmi. Určite tak dlho ako bol chorý, by mal byť v domácom prostredí v rámci rekonvalescencie, určite nepatrí do kolektívu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: