Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • MMR

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň....
    Dcéra mala robený výter z nošteka bol tam Streptoccocus pneumoniae,brali sme na to cielene ATB Suprax,potom bol odobratý znova výter z nosa a opäť vyšiel Streptoccocus pneumonie..Máme sa teraz očkovať MMR,môže byť očkovaná,alebo musí byť výter negatívny...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výtery takmer nikdy nie sú negatívne. Výtery ani neliečime, liečime ochorenie. Ak nebola chorá a antibiotika brala len kvôli výteru, tak vidíte, že to bolo zbytočné! Baktéria tam nebola možno jeden deň a znova tam je, nič nespôsobuje, je to jednoducho spoločník vášho dieťaťa. Očkovanie sa prevedie, ak bude dieťa zdravé. Výtery nie sú známkou ochorenia. To, či je dieťa zdravé určí lekár, keď ho vyšetrí.

Podobné otázky

  • Cestovanie v lietadle

    , Autor: Baru

    Dobrý deň,

    Musime z rodinnych dovodov odcestovat do Soulu, KR na par týždňov. Mame dve deticky, 2,5r a mladsi bude mat prave v case cestovania cerstvo 1r. Chcem sa spytat ci je bezpecne letecky cestovat tak daleko (10h cisto let, 1x prestup) pre tak male deticky, a ze ci je to prilis velke riziko, kedze mladsi este nebude mat za sebou mmr ockovanie? Moze mat maly protilatky odo mna, ak budem este stale kojit? Resp. Je riziko velmi vysoke, co sa tyka letu?

    V KR sa osypky vobec nevyskytuju, skor sa bojim tej cesty/lietadlo, letisko../. Nikdy nevlacim deticky po letiskach alebo dovolenkach len tak, toto je naozaj vynimocna situacia z vaznych dovodov.

    Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak budete opatrná, deti nebudú pobehovať medzi ľuďmi po letisku, tak je pravdepodobnosť nákazy napríklad osýpkami nízka. Protilátky od vás teoreticky ešte môže mať ale nedá sa na to spoliehať. Ak je cesta potrebná, inak sa situácia vyriešiť nedá, len absolvovať ju letecky.

  • Ockovanie meningokoky a kliestova encefalitida

    , Autor: LuciaK.

    Dobry den, pani doktorka.
    Chceme dat zaockovat obidve deti (21 mesiacov, 4 roky) proti meningitide a zvazujeme aj vakcinu proti kliestovej encefalitide. Syna (4 roky) este caka o 2 tyzdne povinne ockovanie MMR vakcinou. Co sa tyka meningokoka, ktoru z vakcin - Nimenrix/ Bexsero by ste prosim odporucili? Taktiez ma zaujima Vas nazor, ci dat deti zaockovat proti meningokokom aj kliestovej encefalitide v priebehu tohto roka alebo si to rozlozit na dlhsie casove obdobie? Napr 1 z ockovani odlozit na buduci rok. Obavam sa, aby toho nebolo na ich organizmus prilis vela (plus dcera ma strach z lekarov, aj pri beznom vysetreni place).
    Vopred dakujem za Vasu radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pre detský organizmus to nie je žiadne neprimeraná záťaž. Ohrozenie zdravia a života by bolo, keby na uvedené ochorenia ochoreli.
    Najprv by som očkovala meningitidy, ak ich chcete mať chránené proti všetkým typom meningokoka, musia byť zaočkované oboma očkovacími látkami / nimenrix je proti typom A C W Y a bexsero proti typu B, ktoré je u nás najčastejšie/. Syna by ste potom zaočkovali proti kliešťovej enecefalitide, dievčatko môžete okolo tretieho roku veku.

  • Červené vyrážky na podnebi

    , Autor: Miska123456

    Dobrý deň chcem sa opýtať dcérka má na podnebi červené vyrážky netuším z čoho pred dvoma týždňami sme boli na očkovaní mmr teraz jej ide zadná Dolná stolička no neviem či to môže byť z toho mám to aj odfotené ale tu na stránku sa to asi nedá vložiť.dakujem za každú odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Záleží natom, či má nejaké príznaky iné, teploty, vyrážku na tele. Jedná sa o nejakú formu angíny buď vírusovej alebo bakteriálnej. Niekedy sa takto prejaví aj alergia.

  • Očkovanie

    , Autor: ingridka

    Dobrý deň pani doktorka, dnes bol moj 13 mesačný synček očkovaní, podaná bola 4 hexa vakcína. Je v poriadku ak bol zaočkovaný aj ked ma soplíky? Pediatričke som to spomenula a poprosila ju o vyšetrenie, povedala, že je to v poriadku. Soplíky boli slabučké, ale dnes už aj trochu z nosíka tiekli, nič strašné, pravdepodobne zo zubkov, ktoré sa tlačia. Mám trochu obavy, kedže bol skoro mesiac chorý, prekonal šiestu chorobu, mal kašel, soplíky vo velkom množstve, bol celý zahlienený a bral atb, očkovanie tym padom bolo preložené na dnes. Nie je tým teraz ohrozené zdravie mojho dietata? Mam teraz trochu strach, kedže soplíkov je viacej ako bolo ráno ked sme boli u pediatričky. Ešte otazočka ohladom očkovanie MMR ktoré nas čaká a nie sme rozhodnutí s manželom, či dáme zaočkovať, alebo nie. Osobne mam voči tomu očkovaniu rešpekt a strach pred ním. Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak žijete na Slovensku, nemohla to byť štvrtá ale tretia dávka hexavakcíny. Nádcha ani iné mierne prejavy ochorenia nie sú dôvodom odkladať očkovanie. Skutočnou kontraindikáciou je len závažné ochorenie spojené s horúčkou. Za očkovanie je zodpovedný lekár, ktorý ak po vyšetrení dieťaťa rozhodol, že je možné očkovať, tak to určite tak bolo. Soplíky by sa mohli zhoršiť, aj keby práve očkovaný nebol. Zdravie dieťaťa určite nie je ohrozené.
    Ja osobne mám rešpekt voči každému očkovaniu. Je to vpravenie určitej látky do organizmu a organizmus na ňu zareaguje. Očkovacie látky sú dnes úplne iné ako boli kedysi, výrobcovia sa snažia znížiť reaktogenitu / tým aj vznik nežiaducich účinkov / očkovacej látky pri zachovaní dostatočnej imunogenity / teda účinku, ktorý chceme očkovaním dosiahnuť - chrániť pred ochorením/. K očkovaniu každého dieťaťa pristupujem individuálne, snažím sa upozorniť na možné príznaky. Očkujem takmer denne. Som však rada, že máme túto možnosť: očkovaním chrániť deti pred ochoreniami, na ktoré sa ešte pred niekoľkými rokmi zomieralo. Osýpky, proti ktorým vakcínou MMR stále patria medzi rozšírené ochorenie v niektorých krajinách a stále patria medzi ochorenia, na ktoré deti zomierajú. Ak by boli zavlečené k nám a bude tu veľa nezaočkovaných detí, určite by vznikla epidémia. Takže aj takto rozmýšľajte pri svojom rozhodovaní.

  • antibiotiká

    , Autor: mary1007

    Dobrý večer,pani doktorka chcela by som sa s vami poradiť.synček 1,5 ročný mal tri dní zvýšenú teplotu cca do 38,2 ale inak mu nič nebolo,žiadny kašeľ,sopliky nič.tak som na tretí deň vzala moc keďže bol po mmr očkovaní a dr.mi povedala že v prípade že bude mať o pár dní teplotu a nič iné mu nebude mám priniesť pre istotu moč.ten bol negatívny.ale povedala mi že nech ho na druhy deň prinesiem ukázať a nech prinesiem tiež ešte raz moč.tak som ho na druhy deň priniesla,dr.ho vyšetrila,mal trošku zacervenane hrdlo a že má veľmi opuchnute dasienka,zubov máme 10 zatiaľ.moc mal aj vtedy v poriadku.tak mu ešte urobila crp a že keď to bude negatívne že tteploty sú pravdepodobne zo zubkov.ale crp mu vyšlo 31...tak nám dr.dala antibiotiká cefzil.čo myslíte bolo to správne?podotýkam že v ten deň keď sme k nej šli už teplotu nemal a nemá ju doteraz.tie antibiotiká sme dostali vo štvrtok.najviac ma trápi že máme antibiotiká a ani v podstate neviem že kolo čomu,teda keď nerátam to crp,lebo inak mu naozaj nič nie..je hravy ako vždy.a dr.nam povedala že kontrola podľa potreby.neviem či s ním mám ísť na kontrolu keď mu nič nie je iba by tam chytil nejaký vírus od iných deticiek.ešte sa chcem spýtať či treba douzivat celé antibiotiká,lebo som si ratala že po tej dávke ktorú berie (3,75 ml) mu tie antibiotiká vychádzajú až na 16 dní a trápi ma aj to že neviem či môžeme ísť von lebo 16 dní neviem či mi drobcek vydrží vnútri.hlavne v tomto krásnom počasí aké je teraz.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžem sa vyjadriť len k dĺžke liečby: nieje potrebné pri dobrom stave podávať lieky viac ako 7 dní. Ak je dieťa 24 hodín bez teploty, môžete s ním ísť na prechádzku, tak ako ste zvyknutí. Nemal by ísť do bazéna.
    K vhodnosti liečby sa vyjadriť neviem.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: